"שוק חופשי"

משקיף25

New member
"שוק חופשי"

בכתבה הזאת, שהתפרסמה היום בNRG, מתראיינת איריס בראל, המנכ"לית החדשה של רשת סטימצקי. בראל מתייחסת אל המתחרה צומת ספרים, ש"מעיזה" לפעול באסטרטגיה של "מבצעי מחיר" - על התחרות הזו משיבה בראל כי: "סטימצקי, אשר מסרבת להיגרר למלחמות המחיר בחרה למתג עצמה כרשת תרבותית יותר, אשר מציעה לצד ספרים דיסקים גם "חווית קניה" המלווה בפעילויות של העשרה תרבותית" בניגוד לכללי התחרות של "השוק החופשי" המהולל, אומרת מנכ"לית סטימצקי: "כשרואים מבצעים חשוב לבדוק גם מה יש במבצע, ואילו ספרים נכללים בו. אני לא מאמינה באסטרטגיית 'שוק' של למכור 4 בלירה". בהמשך, גם ניתן להיתקל בפנינים הבאות: "חשוב לי להגדיל את מחזור המכירות, אבל לא על חשבון הרווח. סתם לעשות מבצעים לא יקדם אותי, ולכן אני מעדיפה להשקיע בלקוח...אני לא מתמודדת פר- ספר. מי שמסתכל על ההתנהלות של שתי הרשתות רואה הבדל חד- אנחנו משקיעים הרבה יותר בתרבות, בקהילה ובאיכות חווית הקניה. אני לא הולכת להתחרות במשבצת של המחיר, אלא של השירות" "השוק החופשי" מבטיח תחרות, אלא שלמנכ"לים יש רעיונות אחרים: "תרבות", "קהילה", "איכות חווית הקניה". (אוי כמה מרגש...!) אני לא יודע מה אתכם, אבל כשאני נכנס לכל אחת מהחנויות הירוקות והזהות של סטימצקי במרכז הקניון - אותה החנות שקיימת בכל קניון אחר בארץ, אותו עיצוב, אותם צבעים, אותם מדפים, אותם ספרים - אני רוצה ספרים לכל הרוחות! עד לאן תרבות הצריכה תרחיק לכת בניסיון למכור לנו בולשיט ואוויר?! אילו רציתי "חוויות", הייתי יושב עם החבר'ה בבית הקפה שממוקם באותו הקניון, או לחילופין קורא את הספרים בבית... בהמשך, הכתבה מתארת את הריכוזיות בענף: לפני כשבועיים נחתם סופית הסכם הרכישה של הוצאת "הקיבוץ המאוחד" על ידי סטימצקי. שותפתה של סטימצקי, חברת כתר ספרים, אשר הוקמה לפני כשנה וחצי כתוצאה ממיזוג שתי החברות, תחזיק ב- 50% מהוצאת הקיבוץ המאוחד, אשר התאחדה גם היא עם הוצאת 'ספרית הפועלים' לפני כארבע שנים. נכתב גם כי גורמים במשק הביעו בעבר חשש כי "מיזוג זה עלול לפגוע בשוק ההוצאה לאור ובפרט בהוצאות הקטנות, בסופרים ובמתרגמים, עקב התחזקות המגמה בה נשלט השוק ע"י שתיים או שלוש הוצאות גדולות." עוד מוזכר בכתבה איך כדי "לעודד את התחרות", לפני כשנה, יו"ר הרשת דאז, ערי סטימצקי, הורה לחנויות הרשת להוריד מהמדפים את ספרי ההוצאות החברות ב"צומת ספרים" המתחרה. ולגבי התפתחות הטכנולוגיה, בראל "מעודדת" כי גם התחרות מכיוון רשת האינטרנט, אשר מציעה יותר ויותר תכנים ספרותיים לא מדאיגה אותה. "התחום הזה בארץ עוד לא מפותח", היא אומרת. "קשה לי להאמין שיורידו ספרים מהאינטרנט, יש בזה משהו של פספוס החוויה. אם כבר, רכישות הספרים דרך האינטרנט יגדלו, אך קשה לי להאמין שזה יחליף את החנויות"... (החנויות הירוקות המעוצבות שלה, שלא מאמינות ב"מלחמות מחיר" אלא ב"תרבות", "קהילה", "איכות חווית הקניה" - תחזיקו אותי אני עוד רגע מתעלף מהריגוש...). אני לא מתלונן פה ספציפית על סטימצקי ועל מדיניותה, אני פשוט רוצה להראות את הסתירה בפועל בין "שוק חופשי" בידיים פרטיות לבין "תחרות" - אין לבעלים פרטי כל אינטרס, רצון, הצדקה, או מוטיבציה לקיים תחרות במסגרת "שוק חופשי"... בכל פעם שמפריטים איזו חברה או גוף לאוליגרך התורן, ואומרים לנו "שוק חופשי, תחרות" קחו זאת בחשבון - זכרו את הסירוב "להיגרר למלחמות מחיר" לטובת "מיתוג של חווית איכות קנייה" ושאר בבל"ט... זכרו את העמלות הגואות בתיאום מושלם בבנקים המופרטים, את העלאת המחירים המתואמת אצל מפעילות קרטל הסלולאר ואת ההתנגדות שלהן לניידות המספרים... את הכבילה ל-36 חודשים כשיטה הכי מקובלת והכי נפוצה אצל חברות השידורים הדיגיטליים, הסלולאר והאינטרנט המהיר.

gershon17

New member
אכין מיעוט תחרות הוא בעיה

ככל שהתחרות רבה יותר, המצב טוב יותר. בישראל לא פועלים באפקטיביות רבה לפיצול משקים עם כח מרוכז מדי. מוזר שדווקא אתה כמרקסיסט תומך בהגדלת התחרות החופשית, ולא בהלאמה מלאה של כל חנויות הספרים והוצאות הספרים והשמת כל התעשיה בידיו של מונופול ממשלתי אחד.

משקיף25

New member
לא תומך ב"תחרות חופשית" ולא נעליים

בסך הכל ניסיתי להראות את הסתירה בין "שוק חופש" לתחרות. אני בא להפריך את המושג "תחרות" שבו משתמשים כדי להצדיק שוק חופשי.

gershon17

New member
לא הראת שום סתירה

הראת שצריך בהחלט מנגונים שימנעו מגופים גדולים מדי להשתלט על השוק - זה נכון וידוע. שוק חופשי הוא לא שוק ללא חוקים.

משקיף25

New member
שים לב לפסקות הסיום:

"אני לא מתלונן פה ספציפית על סטימצקי ועל מדיניותה, אני פשוט רוצה להראות את הסתירה בפועל בין "שוק חופשי" בידיים פרטיות לבין "תחרות" - אין לבעלים פרטי כל אינטרס, רצון, הצדקה, או מוטיבציה לקיים תחרות במסגרת "שוק חופשי"... בכל פעם שמפריטים איזו חברה או גוף לאוליגרך התורן, ואומרים לנו "שוק חופשי, תחרות" קחו זאת בחשבון - זכרו את הסירוב "להיגרר למלחמות מחיר" לטובת "מיתוג של חווית איכות קנייה" ושאר בבל"ט... זכרו את העמלות הגואות בתיאום מושלם בבנקים המופרטים, את העלאת המחירים המתואמת אצל מפעילות קרטל הסלולאר ואת ההתנגדות שלהן לניידות המספרים... את הכבילה ל-36 חודשים כשיטה הכי מקובלת והכי נפוצה אצל חברות השידורים הדיגיטליים, הסלולאר והאינטרנט המהיר."

armbruster

New member
כקומוניסט אינך מבין את הקפיטליזם

ולכן אתה מצפה לשווא לנפילתו ע"י 'התקוממות ההמונים'. התחרות היא נשמת אפו של הקפיטליזם. איפה שלא מסתכלים ברחבי העולם החופשי התחרות היום גדולה בהרבה מאשר לפני שנים לא רבות. במקביל יש תהליך מתמיד של מוביליות חברתית, כאשר מיליוני אנשים עולים בסולם החברתי והמקצועי (בעוד אחרים יורדים) ושכבות הביניים נוצרות מחדש כל הזמן. שני הגורמים האלה מביאים לפיתוח מתמיד של מה שהמארקסיסטים מכנים 'כוחות היצור': פיריון העבודה עולה, סה"כ המקורות והנכסים העומדים לרשות החברה גדל והקפיטאליזם מתחדש ומשתכלל. אין כרגע באופק שיטת טובה יותר שתחליף אותו.

אאהם...

"קומוניסט"? "התקוממות המונים"? איפה ראית את אלו בהודעתו של משקיף? אם התחרות הייתה "נשמת אפו של הקפיטליזם" הוא היה נופח את נשמתו מזמן. למעשה חיסול התחרות על מנת להגיע לרווח מקסימלי זה נשמת אף הקפיטליזם. ואכן, כמעט כל השווקים במשק המודרני יש מונופולים, קרטלים או "כשלי שוק" למיניהם, שלא לדבר על בלבול הקונים בשימוש במותגים, ב"חווית איכות קנייה", באינספור איפיוני מוצר ובאינספור תעריפים (ראה ערך "עמלות הבנקים"). אשר לקישקושים על "מוביליות חברתית" הן נראים כלקוחים מעלון פרסומי מליגה ד'. גידול של "המקורות והנכסים העומדים לרשות החברה" זה טוב ויפה, אבל בכלכלות קפיטליסטיות ללא האיזון הסוציאל-דמוקרטי מרבית המקורות והנכסים עומדים בעיקר לרשות שכבה זעירה.

armbruster

New member
משקיף חשף עצמו כאיש חד"ש

לגבי הנקודות שבמחלוקת אתה כניראה נרדמת ב-40 השנים האחרונות אחרת היית רואה את התחרות, לעיתים הפרועה, שהתפתחה בעולם בכל התחומים - בתחום המחשבים, הטלפוניה, בהנקאות, השרותים, האנרגיה ושלל המוצרים בשוק המיוצרים ומיובאים מכל פינות תבל מה שמוריד באופן דראסטי את המחירים ועושה את המוצרים לשווים לכל נפש (כמעט). אם היית קצת יוצא מהביצה השמאלנית שלך היית רואה את המספר העצום של חברות מכל הסוגים והצבעים שקמו בארצות העולם החופשי בעשורים האחרונים ונתנו תעסוקה לעשרות אם לא למאות מיליוני בני אדם. תמשיך לישון ידידי ולחלום על התמוטטות הקפיטליזם.

אין במה שכתב משקיף

שום קשר לקומוניזם, אלא זה ניתוח מיתוס התחרות בשוק החופשי מול המציאות. הטפלות לכותב במקום לדבריו זו דמגוגיה נטו. תחרות בבנקאות? בטח לא בארץ. פה יש קרטל. תחרות בתחום המחשבים? במשך שנים הייתה אינטל מונופוליסטית בתחום המעבדים, וגם התחרות שהתקיימה במשך מספר שנים עם AMD התפוגגה לכדי חלוקה של השוק. תחרות בתחום האנרגיה? כן, בטח. בגלל זה עלו מחירי הנפט במאות אחוזים. וראה מה גרמה הפרטת הספקת החשמל בקליפורניה. לקטסטרופה. חלוקת שוק בין מספר תאגידים איננה יוצרת תחרות. לאף גוף עם נתח שוק נאה אין אינטרס לזעזע את הסירה, וגורמים חדשים לא יכולים להתמודד עם המפלצות. על מנת שתתקיים תחרות אמיתית, בנוסח הקפיטליסטי הישן, צריכים להיות המון מוכרים בלתי מתואמים שמוכרים אותו מוצר בדיוק, ידע שזורם במהירות האור, וקונים הפועלים אך ורק משיקולים רציונליים תועלתניים. המצב הזה מתקיים כנראה בארץ לעולם לא. אולי גם בכוכב הלכת קריפטון. הירידה במחירי מוצרי צריכה איננה תוצאה של תחרות אלא של מעבר ליצור בעלות אפסית בסין ובמדינות עולם שלישי, שם העובדים מתקיימים משכר עלוב. הפריחה הכלכלית במערב היא תוצאה מובהקת של ניצול העולם השלישי. ולא, חברות לא מספקות תעסוקה לעובדיהם. העובדים מספקים בזיעת אפם רווחים לבעלי החברות.

armbruster

New member
אני תוהה באיזה עולם אתה חי

מעניין מה יהיה לך להגיד כשמערכת החשמל בישראל תקרוס בפעם הבאה כמו שהיא קרסה לא פעם בעבר, או כאשר הגרעונות האקטואריים של חברת החשמל יביאו לקריסתה או לדרישה שהמדינה - כלומר האזרחים - תכסה את מאות המיליארדים. עולם המחשבים? כדאי לראות מה קורה בתחום בעשרים השנים האחרונות, איך הודות לתחרות המחשב השתכלל והפך ממוצר מותרות למוצר צריכה עממי המוני בכל העולם שמחירו ירד לפחות מעשירית ממחירו בעבר. היום נכנסה סין ליצור המחשבים הניידים והמכשיר שהיא מנפקת 'שובר את השוק' והצרכנים נהנים. ומה לגבי כל מכשירי ה-IPOD והנגנים לסוגיהם הממלאים את השוק? האם מדובר בקרטל? האם הטלפוניה היא קרטל? אתה הופך את משמעות המילים ע"פ 'חוקי הלשון' האורווליאניים: אמת היא שקר, עבדות היא חירות. האמירה הבאה שלך ממש מצחיקה: "על מנת שתתקיים תחרות אמיתית, בנוסח הקפיטליסטי הישן, צריכים להיות המון מוכרים בלתי מתואמים שמוכרים אותו מוצר בדיוק, ידע שזורם במהירות האור, וקונים הפועלים אך ורק משיקולים רציונליים תועלתניים." גם 'בנוסח הקפיטליסטי הישן' היו המוצרים מתואמים, למשל: כולם היו מותאמים למערכת החשמל המקובלת בשוק. היום הם אפילו לא מתואמים במערכת ההפעלה שלהם, יש כל הזמן יותר ויותר קודים פתוחים ומופיעים שחקנים חדשים בזירה. הכל מונע רק ע"י התחרות והרצון להגדיל את פלח השוק וע"י כך לזכות ברווחים גדולים יותר. הירידה במחירי המוצרים באה במפורש כתוצאה מהתחרות ולא רק וגם לא בעיקר כתוצאה מהעברת היצור למדינות עניות. למה, לדעתך, הוזלה הטלפוניה עד למחירים המצחיקים של היום? בגלל העלויות בסין? ואגב מחירי הנפט: המחיר *הריאלי* ירד במהלך השנים בעשרות אחוזים. כדאי שתשווה את המחירים של היום למחירים בשנות ה-70 לפני שאתה פולט דברי הבל.

TheHock

New member
בדקתי את העובדות קצת....

אומנם הספקתי לבדוק רק על הנפט אבל הנה כמה ציטוטים..... "מחיר חבית נפט לא ירד בשנים הקרובות באופן משמעותי- כך מעריך ד"ר און וינקלר מהמרכז לחקר האנרגיה באוניברסיטת חיפה...." "ד"ר וינקלר, המתמחה בכלכלת המזרח התיכון, ציין שמאז 2002 ישנה עלייה בלתי פוסקת של מחירי הנפט" (מתוך האתר של מערכת הדוברות של אוניברסיטת חיפה) "מחיר הנפט עלה מ-13 דולר לחבית ב-1978 ל-37 דולר לחבית ב-1981" "מחיר הנפט הממוצע ב-30 השנים האחרונות (מתואם לאינפלציה בארה"ב) עמד על כ-32 דולר לחבית. במהלך שנת 2000 הגיע מחיר הנפט לשיא של 15 שנים - 36 דולר לחבית." (מתוך אתר של ספריית מט"ח" לצערי הספקתי לבדוק רק מעט באינטרנט אבל אם אני ימצא נתונים נוספים אני יודיע לכם

armbruster

New member
מחיר הנפט ירד ב-25%

ממחירי השיא שהיו ביולי ש"ז. לדעתי מחיר הנפט בשנים הבאות יירד, בין הייתר בגלל פיתוח מואץ של דלקים אלטרנטיביים (דוגמת אתנול למכוניות). לגבי העבר - הינה טבלה. שים לב למחירי הנפט לפני 26 שנה: 92 דולר לחבית. http://inflationdata.com/Inflation/Inflation_Rate/Historical_Oil_Prices_Table.asp

TheHock

New member
הדבר הכי בולט לי בטבלה

היא ההתחלה והסוף (מה לעשות הם תמיד הכי בולטים .... מ16.68 ב1948 ל60.18 ב2006..... נכון היה שיא כלשהו לפני 26 שנה (שנבא בעיקר ממלחמת עירק איראן....) אבל תסתכל על הקצוות....בכל מקרה אני לא רוצה להכנס לוויכוח איתך על הנתונים, כי אני מאמין שבדקת ומדובר באתר אמין - אני שמח שהראת את הטבלה - כל אחד יוכל לראות אותה ולהסיק את מסקנותיו.... ויהיה אפשר לחזור לדיון שלא מסתכם ב"אבל פה טעית ב5 סנט"
,

armbruster

New member
עכשו תבדוק את העלייה בכוח הקנייה

בתקופה זו (מ-1946 ועד היום) ותראה שהיא פי גדולה כמה וכמה מעליית המחירים המבוטאת באינפלציה. המסקנה: המחיר ה*ריאלי* של הנפט בהשוואה לכוח הקנייה ירד בעשרות השנים האחרונות בשיעור ניכר.

armbruster

New member
הינה למשל נתונים על כמה מדינות

ארה"ב, בריטניה, צרפת ושווייץ בשנים 1913-2000: http://elsa.berkeley.edu/~saez/berkeleysympo2.pdf ר' תרשים מס' 1 המראה את הקצב המהיר של עליית ההכנסה הריאלית מאז מלה"ע ה-2. אם נוסיף לזה את השנים האחרונות (עלייה בהכנסה לעומת אינפלציה שואפת לאפס) נגיע לפערים עוד יותר גדולים.

משקיף25

New member
תראו מי חזר... כבר ניהלנו את השיח

הזה בעבר (הניק הקודם שלך) ולא טרחת לענות... הנה זה כאן, אתה מוזמן להיכנס ואולי הפעם גם לעשות טובה ולהשיב.

למעלה