שולמית שחר

הלדין

New member
שולמית שחר

אני קורא כרגע "אישה בימי הביניים" מאת שולמית שחר. מהן בדיוק המיסטיקאיות שהיא מדברת עליהן? האם, לדעתכם, זה ספר מהימן וטוב?

לא קראתי את הספר הזה

כך שקשה לי להגיב, האגף הירושלמי של הפורום מן הסתם ידע יותר ממני על דר´ שחר, אני מכיר רק העבודה של בנה (דר´ מאיר שחר) אבל, כל ספר של שולה שחר הוא לבטח מהימן וטוב...

Marinette

New member
איי, נראה לי שאגף י-ם מורכב רק ממני

או שאולי אני טועה? (למישהו בא לצאת מהארון...?) ואגב, היא דווקא פרופ´ באוניברסיטת ת"א ולמיטב ידיעתי אין לה קשר לאוניברסיטה העברית והיא לא עבדה שם מעולם. ובכל זאת יצא שצדקת, האגף הירושלמי הוא זה שהשיב

טוב התכוונתי אליך

עד כמה שאני זוכר היא כן עבדה בירושלים, אבל ללא קשר פשוט נראה היה לי שימה"ב זה יותר השטח שלך

Marinette

New member
לא ממש הבנתי את השאלה

מה פירוש, מהן המיסטיקאיות? זה מוסבר בספר של שחר די בפירוט, בפרק מיוחד. אפשר להיות קצת יותר ספציפי? אני אשמח להתייחס אם תהיה לי תשובה
בקשר למהימנות הספר - שולמית שחר היא היסטוריונית מעולה לדעתי, אחת מההיסטוריונים הטובים בארץ בכלל, ובמיוחד כשמדובר בימי הביניים. היא עושה תמיד עבודה רצינית ובנוסף לזה יודעת לכתוב ולהתנסח בצורה מעניינת וקריאה. זה תקף לגבי כל ספריה, וגם לגבי הספר שאותו אתה קורא.

הלדין

New member
פשוט אין להן אזכור במקורות אחרים

הייתי סבור שמדובר בזרם הפילוסופי שמכונה סכולסטיקה.(נצרות ומיסטיקה אינן הולכות יחד עד כמה שהבנתי. הנצרות נשארת והמיסטיקה נשרפת)

Marinette

New member
אני חושבת שמדובר במיסטיקה חווייתית

יותר מאשר אינטלקטואלית, אם אפשר להגיד כך. בדרך-כלל לא מדובר בכתיבה פילוסופית מיסטית או בדיון תיאולוגי, אלא בתיאורים של חזיונות מיסטיים שבהם הן ראו או חשו בחושיהן בדרכים שונות את אהבת האל או אהבת ישו, ותיארו חזיונות שבהם ראו את הגירסה הויזואלית שלהן לסצינות מהתנ"ך או הברית החדשה, וכדומה.

אני חולק על האמירה הזו. למיסטיקה

יש מקום מאד מכובד ובולט בנצרות (ואני מדבר כרגע על הנצרות הקדם-רפורמית, שבה אנו עוסקים בדברנו על ימי הביניים) - רק שזו חייבת להיות מיסטיקה מהסוג הנכון. יש לאורך כל הדורות מקום מיוחד לאנשים שמתעמקים בייסורי הצלוב, ובאקסטזה של ייסורי הצלוב, וכו´ וכו´. המיסטיקה, בהיותה מנוגדת להגיון ולעובדות הנתפשות במישור הקיום המשותף, ממלאת תפקיד מאד חיוני לנפש האדם - תפקיד ששום דת ששורדת אלפיים שנה לא יכולה להתכחש לו. אז מה היא עושה? היא מתעלת אותו לכיוון שלה. כל עוד אתה מקבל את הסיפור הבסיסי - אלוהים יצר בן והקריב אותו עבורנו - מותר לך להפליג בו בסרטים כמה שאתה רוצה. מותר לך אפילו לערער על כמה מהפרטים המשניים של הנראטיב, כל עוד אתה עושה את זה בצורה נפתלת ופיוטית שמוכיחה שאתה די מנותק מאחיך בני האדם.

למעלה