שולט או נשלט

superDuper

New member
שולט או נשלט

ראיתי לפני כמה שנים בתוכנית טלויזיה בערוץ המדע כמה מדענים שכמה אלקטרודות בידם לוחצים במקומות שונים במוחו של קוף שימפנזה קטן, הם הדגימו איך הם שולטים על מצב רוחו של הקוף ע"י לחיצות במקומות שונים. במקביל לרושם שזה השאיר לי במהלך השנים ראיתי בערוץ 3 תוכנית אחרי יום כיפור הזה ובה איזה פילוסוף מדבר על הצורך בכל הרגשות שיש לנו וכמה הם נחוצות לנו ולהמשך הישרדותינו, מה שעוד יותר גרם לי לשים את כל מה שאני מאמין וחושב בפרופורציה, נראה כאילו מאוד קל לשלוט בנו..., מה אתם חושבים, אנחנו שולטים במה שאנחנו חושבים ומרגישים או ששולטים בנו?, וזה לא צריך להיות משהו בסיגנון: "חוצונים שולטים במוחינו" אלה יותר בכיוון שאנחנו מסגלים את עצמנו לחברה...

אהרן5

New member
אין בחירה חופשית, ידידי

אנחנו בוחרים אמנם לעשות את מה שאנחנו רוצים, אך איננו יכולים לבחור את הרצון שלנו... (כך גם רגשותינו - הם חלק מן ה"רצון" שאותו איננו יכולים לבחור). הפתרון פשוט: פרספקטיבות! מן הפרספקטיבה שלנו: יש לנו בחירה חופשית, אנחנו בני אדם, יודעים את ההבדל בין טוב ורע, יכולים לבחור אם לרצוח או לאהוב את הזולת. מן הפרספקטיבה האלוהית אכן אין לנו בחירה חופשית, אבל זה לא רלוונטי מנקודת מבטנו כלל וכלל. אם אנו רוצים להגביר את השליטה שלנו על הרצון שלנו, עלינו לנסות להבין כמה שיותר את ההשפעות עליו, קרי הנורמות. ברגע שנהיה מודעים לנורמות נדע "לחשוב לבד".

למעלה