שוד ושבר

elib33

New member
שוד ושבר

מרישומים שקיבלתי זה מקרוב עולה כי סבתא רבא ילדה שלשה ילדים קודם לנישואין. אמנם לאחר מכן נישאו בני הזוג. ועולה תמיהה: האם הנורמות החברתיות בכלל, ובחברה היהודית בפרט, איפשרו/השלימו עם מצבים מעין אלה? מישהו במחקריו מצא מקרה דומה? אלי

talia olav

New member
אם מדובר בגליציה, הרי שרבים

מאד נתקלו בתופעה זו. כנ"ל לגבי אזורים אחרים בממלכה האוסטרו-הונגרית. תוכל לקרוא על כך, למשל, תחת הערך "שמות בעדות אשכנז" בויקיפדיה (הקרדיט לאנציקלופדיסט). האם שלושה הילדים הראשונים נושאים את שם המשפחה של האם או האב? אם מדובר בפולין הקונגרסאית - התופעה מאד נדירה, אך קיימת גם אצלי. אפרט יותר אם אם זה רלבנטי.

elib33

New member
אכן גליציה

הילדים נושאים את שם המשפחה של האב, שבעת הרישום הכיר באבהותו. אך מה הסיבה לתופעה ? אלי

soring

New member
שלושה מתוך ארבעת הזוגות של הסבא רבא

אצלי התחתנו אזרחית לאחר הולדת מספר ילדים. במקרה אחד, כ 40 שנה אח"כ, כש היו כבר סבים למספר נכדים. מדובר ברומניה ולא בגליציה. הסיבה מאוד פשוטה - והסר דאגה מליבך - לא מדובר ב"אהבה חופשית". יהודים החשיבו את החופה וקידושין, והיה סמוך ובטוח שלא נולד שום ילד לפני החופה והקידושין. השלטון החשיב אך ורק חתונה אזרחית. ברומניה, במשך עשרות שנים, הזוגות הסוררים הוענשו בכך שהילדים לא נחשבו לילדים חוקיים, ואף לא נרשמו על שם האב, אלא האב מופיע ברישום הלידה כ"מצהיר" על הילד ולא כאביו.

segev018

New member
בגליציה,

למיטב ידיעתי לא הכירו בנישואים יהודיים-דתיים, לפיכך מי שלא נישאה גם בנישואין אזרחיים, המשיכה לשת את שם נעוריה, וכך גם ילדיה. נתקלתי בזה במשפחתנו.

2 b e

New member
מזכיר את המצב בארץ

רק הפוך.
אם הייתי נתקלת בזה גם אני הייתי מופתעת. נראה לי שתמיד הקפידו לערוך טקס אזרחי סמוך לחופה.

masorti

New member
לתופעה היתה עוד סיבה יותר פרוזאית..

בשביל לרשום נישואין (אזרחיים) היה צריך לנסוע לעיר הגדולה ולגשת למשרד הממשלתי המתאים. וכל הענין גזל זמן (יום עבודה בשדה או בבית המלאכה בעיירה) ועלה ממון רב (נסיעה ברכבת הלוך וחזור, אגרה ממשלתית, וכו'). אז היהודים שממילא לא החשיבו את הרישום הממשלתי דחו את הרישום למועד שבו יזדמנו ממילא לעיר המחוז בענין אחר. ולפעמים כבר נולד ילד עד שזה קרה. ושמעתי גם שמועה על אפשרות לעוד סיבה... רישומי הלידה של האנשים נשמרו בעיירת הולדתם. אז יהודי מכפר א' השתגע לנסוע לעיירה ב' (שבה נולד) במרחק עשרות ק"מ ומעלה כדי להוציא תעודת לידה, וכל זאת כדי להירשם כנשוי אצל פקיד הממשלה בעיר ג'? למה מה קרה? הכתובה בחתימת הרב לא מספיקה?

bilen

New member
אכן, ברגע הראשון נגרם לקורא שוק

גדול... אבל אח"כ מגלים לאט לאט שלא דובים ולא יער. את הנישואין היהודיים קיימו כהלכתם. מה שאתה מקבל זה רק כלפי הרשויות כמו שנכתב כבר כאן. אצלי יש אחת שילדה 13 ילדים... והנישואין של הזוג נרשמה רק ביחד עם נישואי בתם הבכורה. רק אז עשו סדר ברישומים. זה בהמשך לשרשור ההוא שבו הסברנו לך שהרישומים הם בסיס טוב למחקר, אבל לא תורה מסיני. תרגע, אנחנו מקבלים אותך גם אם אתה בן לשושלת לא חוקית
ברוך הבא למועדון המכובד!

elib33

New member
מרגוע ומסקנה

אכן מצאתי מרגוע לנפשי המיוסרת. אך לתופעה גם צד לא פולקולרי. מההבט המחקרי המסקנה הינה כי אין בידנו בד"כ מידע על תאריך הנישואין הממשי. יש לכך כמובן השלכות מחקריות. אלי

talia olav

New member
מסקנה גורפת מדי

בתעודות מפולין הקונגרסאית מוצהר במפורש מועד הנישואין הדתיים, וגם מועדי 3 הכרזות הנישואין בבתי הכנסת במקומות המגורים של החתן והכלה.

למעלה