שוב שלום!

rachelea

New member
ספרי חנוכה

לרוזן, שלום. תודה על הרשימה. אך, לא בכל ספרי חנוכה מופיע איזכור על סביבון. לדוגמא:צ ספק אם בספרון "קובי והמכבים" יוזכרו הסביבונים. רגע, ייתכן וטעות בידי ושם תופיע האגדה כי היהודים למדו תורה בעוד ילדיהם שיחקו בסביבונים בחדר הסמוך למקרה שחיילי רומאים יגיעו. כשראו כי מדובר בילדים המשחקים, הניחו הרומאים למתכנסים בבית, איפשרו ללומדים "להתארגן" וכך לא נתפסו על איסור לימודי תורה. כידוע סביבון אינו מסורת מימי קדם. הוא "אומץ" על ידינו במזרח אירופה במאה ה-16, כמדומני, והמנהג הפך להיות חלק בלתי נפרד מן החג. בהיותך מקורב לדת, תוכל לראות שאין דינים המתייחסים לסביבון (למעט מנהגי חסידות, שאיזכור להם יש כבר מהמאה ה-19). אם טעיתי, אשמח אם תשכיל אותי ותוכיח לי שקיימים דינים או מנהגים כתובים מתקופה קודמת לכך. לכן, כשביקשתי עזרתך בסיפורים/שירים על סביבון לא התכוונתי לרשימת ספרי חנוכה אלא לכך שמופיע בהם איזכור לסביבון. אגב, לגבי כתבה/מחקר על סביבונים, עוד יכתב יום אחד על הנושא.

רוזן71

New member
לרחל, משהו על סביבונים.

בס"ד. את צודקת, בספר קובי והמכבים אין איזכור לסביבונים, וטעיתי בגלל שזכרתי שמסופר על ילד בן זמננו שחלם בלילה על המכבים. (אמרתי שהבאתי את הרשימה על רגל אחת) אולם בשאר הספרים שברשימה מוזכרים הסביבונים. את צודקת גם לגבי המנהג, אין שום איזכור בסיפרי ההלכה על סביבונים לא בשולחן ערוך ואפילו לא במשנה ברורה שחובר לפני כ-100 שנים. מה שמעניין שאת המילה סביבון המציא איתמר בן אבי כשהיה ילד בן חמש (הוזכר לראשונה בעיתון ה"צפירה" בחנוכה 1897), והמדהים שהוא גבר על ביאליק שקרא לסביבון "כרכר" מלשון של לקפץ ולרקד. (השיר מופיע בספר "שירים ופזמונות לילדים" שיצא במהדורות רבות). ברור שמנהג הסביבון נולד סמוך למנהג דמי חנוכה רק אינני יודע מה קדם למה. (על משקל הביצה והתרנגולת), אולי את יודעת? אגב, יש דעה שאומרת שהאותיות נ.ג.ה.ש. הם ראשי תבות בגרמנית למשחק הימורים בסביבון שהיה נהוג לפני כ-200 שנה. מה דעתך? בברכה, רוזן.

rachelea

New member
כל הכבוד

בקיאותך מפליאה. צדקת, כמעט, בכל. ואכן הסביבון שלנו "אימץ" מגרמנית את ה-N,G,H,P שהיו אותיות שמשמעותן בגרמנית: מאום, קח הכל, קח חצי, שים אחד. עוררת בי בתעניינות לגבי דמי חנוכה. מתי החל המינהג. אבדוק ואנסה לוודא. כך גם נוכל לדעת מה קדם למה.

לא רק סביבון -

לאבי ז"ל היו קוביות משחק שהביא עימו מאוסטריה, שעליהן היו האותיות האלו, בדיוק במשמעות הזו, וכשהיינו קטנים היינו משחקים איתן, כשכל אחד קיבל קופה של גרעיני שעועית, ולפני מה שיצא בקוביה היינו משחקים. אני סבור שיש לי אותן עד היום באיזה מקום...

rachelea

New member
קוביות משחק

1. היו שתי פאות ריקות בקוביה וארבע עם אותיות. 2. זו הסיבה שהחלו להשתמש בסביבון. ואכן, סביבון ההימורים הוא גילגולה המשופר של הקוביה (ונוסח משופר לסביבון היא הרולטה). 3. יש סביבוני הימורים משושים (עם שש צלעות) ויש גם מתומנים (עם שמונה צלעות). 4. בשעתו שאלתי כאן האם מישהו יכול לסייע לי במציאת הקלטה של תוכנית בת שלושה פרקים ששודרה בחודש מאי בערוץ 8 ושמה "משחקים מסוכנים". התכנית היא של ה-BBC ונושאה משחקי הימורים. באחד הפרקים יש קטע על סביבוני הימורים באנגליה (את התכנית לא ראיתי ועד כה לא נשאו חיפושי אחר מישהו שהקליט אותה, פרי. בשל תחביבי, התוכנית מאוד חשובה לי ואשמח אם יהיה מישהו כאן בפורום שיוכל לסייע לי.

ניסיתי...

עוד בפעם הקודמת שכתבת על כך, ניסיתי למצוא את התכניות אצל המפיק - היינו בבי.בי.סי. גיליתי שהסדרה נקראה High Risk, והוקלטה כבר בשנת 1991אבל לא ניתן לרכוש אותה אצלם. (דווקא את הסדרה של ג'ונתן קריק הם מוכרים במארז מהודר!) אולי פניה ישירה לרשות השידור? אם היא שודרה בערוץ השני, הייתי מנסה את הזכיינים. אם תגלי מי שידר, גם אם לא יסכימו לתת קלטת, אולי אפשר יהיה למצוא איזו פרוטקציה... בהצלחה!

וכרגיל בשעות האלו...

קראתי שוב את הודעתך, וכתבת שם שהסדרה הוקרנה בערוץ 8. אז נכנסתי מיד לאתר שלהם, והשארתי הודעה לגבי הסדרה. אם וכאשר יענו לי, אודיע לך. אגב, יש להם קטלוג גדול של תכניות שניתן לרכוש, ורובן מעניינות ביותר. הסדרה הזו אינה מופיעה בקטלוג.

צריך לדעת לתחום אוסף

השם אוסף נושאי מרמז לדעתי על נושא מסויים שמשותף לבולים. אני, אישית משתדל שהפריטים באוסף הסכסוך הישראלי ערבי ישתלבו בנושא ולא יראו מאולצים. דוגמא לפריט שהחלטתי לא לשים באוסף הוא בול של הנרי קיסינג'ר. הבול יצא לכבוד זכיתו בפרס נובל לשלום על ההסכם בויאטנם. התמונה של הבול היתה דיוקנו של קיסינג'ר על רקע שדות האורז בויאטנם. אישית, נראה לי שלמרות מסעות הדילוגים שלו בשנות השבעים, הבול לא ממש קשור לנושא. אילו הרקע לדיוקן היה מדבר סיני, כמובן שדעתי היתה שונה. כך גם דיוקנאות של שליטים ערבים שונים. בולים של שליטים ערבים שיצאו בהקשר של הסכסוך (לדוגמא דיוקנו של סאדת על רקע מפת תעלת סואץ, סדאם חוסין על רקע ירושלים וכד') נכנסים לאוסף. בולים של שליטים ערבים שיצאו ללא קשר לסכסוך לא נכנסים לאוסף. האם יש קו ברור שתוחם את האוסף? האמת היא שלא. כל אחד אוסף לפי הבנתו ומסדר את האוסף לפי העדפות שלו. לדעתי זה מה שהופך את האוסף התימאטי לאוסף מרתק.

JAMES DEAN

New member
אספני בולים תראו איזה יופי...

תמונה מספר 1

וברוח השירשור -

אם אתה אוסף בולים בנושא ג'יימס דין, אוכל לשלוח לך בולים על זהירות בדרכים ותאונות אופנועים... בכל מקרה, יפים הבולים.

JAMES DEAN

New member
../images/Emo6.gif אני לא אוסף בולים...

סתם פשוט רציתי להראות לכם את זה. ובלי שום קשר הוא לא (ג'יימס דין) נהרג בתאונת דרכים על אופנוע. אלא במכונית
ספורט שלו. (פורשה ספיידר 550) אבל מצד שני יש בזה נקודה לאופנועים, הוא ידע לתקן אופנועים. (כנס לכרטיס שלי ותראה)

למעלה