שוב אני...

Ludwig

New member
על פי ההלכה היהודית כמובן...

אך מכיוון שלא אנחנו ולא הם חיים על-פי ההלכה היהודית הרי שההגדרה הזו לא כל-כך רלוונטית ליחסים בינינו. ודרך-אגב, הם סתם גויים או גויים-ימ"ש?

Ludwig

New member
פשוט לעיתים אנשים לא שמים לב...

ומכתימים ציבור שלם בכינוי ימ"ש למרות שהוא כולל אנשים טובים רבים (אפילו רוב) ושאינם שונאי ישראל...

ציפי ג

New member
גם במשפחתי ישנם מספר בנידודים

שנים שאינם יהודים. מה לעשות? ודרך אגב, עפ"י המוסלמים ילד שאביו יהודי הוא יהודי. האם לכך כוונת שרק על פי ההלכה היהודית הוא גוי? ילד שאביו יהודי, הרוצה לחזור בתשובה, לדוגמא, צריך לעבור גיור. כך עשתה ידידתו של אבי מהעבודה, וכך עושים הרבה מעולי רוסיה.

Ludwig

New member
התכוונתי לשני דברים...

דבר אחד - שהגדרת יהודי רק כמי שאימו יהודיה (או שנתגייר) היא הגדרת ההלכה היהודית, בעוד שההגדרה אצל אנשים שאינם יהודים דתיים יכולה להיות שונה (למשל אצלנו מקובל שאדם יכול להגדיר את עצמו, כך שאם הוא בחר להיות יהודי אנו מכבדים זאת גם אם אימו אינה יהודיה). דבר שני - הגויים אינם "רעים" בעינינו מעצם היותם גויים. כל אדם נשפט על-פי מעשיו ולא על-פי מוצאו או מעשי הוריו. לכן למשל אין אנו יכולים לקבל פסילה של עם כלשהו או ביטויים כמו "הגרמנים ימ"ש"... ודרך-אגב, מה דעתך על אותם בני-דודים שאינם יהודים? האם הם אנשים טובים? האם הם אהובים על-ידי בני משפחה אחרים?

אני ממש לא מכירה אותם

לסבתי היו חמישה אחים, ולסבי שנים. האחים בדרך הטבע הולידו די הרבה צאצאים. סבי וסבתי עלו לארץ ב- 48, שאז הקשרים עם חו"ל לא היו מי יודע מה. נשאר קשר בעיקר עם אלו שבאו לכאן לביקורים, והם כדרכו של עולם היו אלו שהקשר שלהם לארץ חזק יותר - היינו הדתים שבהם. מתוכם הדור השלישי לא רובו דתי, וחלקו עלה ארצה. אם עם היהודים אין לנו הרבה קשר, אתה יכול להסיק כמה עם הגויים. אבל בא נצא מתוך נקודת הנחה תאורטית, שאני גרה באותו רחוב איתם - עדיין הייתי ממעטת עד כמה שאפשר את קשרי עימם, כעם כל גוי אחר. "ישנו עם אחד מפוזר ומפורד בין העמים" אמר המן הרשע, מפוזר -גר בפיזור גדול ומפורד- על אף הפיזור הוא מופרד בינו לבין שאר העמים.

לי אישית נראה מאוד עצוב להפסיד קשר

עם אנשים רק בגלל שאינם יהודים (כתבת שהיית ממעטת את הקשר איתם...). ואולי הם אנשים נפלאים? והרבה יותר נחמדים מהיהודים שגרים בשכנות אליך? לדעתי זה עצוב לשפוט אדם עפ"י השתייכותו הלאומית או דתית. אני משתדלת מאוד לשפוט כל אדם כאינדיבידואל ללא הבדל דת/גזע/מין וכו´. שירלי.

לאה2707

New member
אבל שירלי, למה את רואה רק את הצד

האחד. אולי גם הקרובים שאינם יהודים, לא מעוניינים כל כך בקשר קרוב עם הקרובים הדתיים, כי פשוט יתכן אין להם שפה משותפת אתם? את לא יכולה לדעת מצד מי בדיוק בא הניתוק.

לאה2707

New member
את שוכחת שגם לנו במשפחה יש הרבה

מאד קרובים דתיים, ועל אף שאנחנו מחבבים אותם מאד ושמחים להיפגש בשמחות ובכל מיני הזדמנויות מיוחדות - לדוגמא כשמגיע מישהו מהפלג האמריקני לארץ לביקור ונפגשים כולם אצל בת דודתי, אבל מחוץ לזה אנחנו לא נפגשים בחיי יום-יום. וזה אפילו לא יהודים וגויים...

לאה2707

New member
בכלל, אני חושבת שבמעט בכל המשפחות

בימינו, לא נפגשים הרבה ברמה של בני דודים שהם כבר נשואים ויש להם משפחות משלהם. כל אחד מרוכז במשפחה הקרובה שלו... כך שאני לא חושבת שזה דוקא בגלל שיש קרובים לא יהודים אז לא נפגשים אתם.

ציפי ג

New member
לאה, את הקדמת אותי

רציתי לכתוב לשירלי, שכשאני שמה על כפות המאזנים את המסר שיגיע לילדים שלי, מקשרים קרובים עם קרוב שזנח את היהדות, ואת הקשר עם הקרוב הזה, המסר גובר, כי אני נוטה באופן טבעי להעדיף את מה שאני מגדירה טובת ילדי. וגם רציתי לכתוב, שיש משום יפות נפש להגיד, שכל אדם הוא אדם באשר הוא אדם, ואילו אני מעדיפה את היהודים על פני הגויים, ובכך מתיחסת אליהם כאל יצורים אחרים. ולמה יפות נפש? כי תסתכלו על עצמכם. אני יודעת שללודויג יש כמה חברים דתים, ול יש אח דתי, אבל תכל´ס כמה אחוז מהזמן את ם מבלים עם דתים?. כמה חרדים אתם מכירים? עד כמה היית רוצה להכיר אדם חרדי? עד כמה את מוצאת את עצמך הרבה יותר נינוחה עם גוי על כוס קפה, ושינקן בצלחת, מאשר איתי בבי"כנ בתפילת נעילה? או אפילו לא בטכס דתי, סתם בארוחת בוקר ביום שישי? את גם בוחרת לך את האנשים שיותר נח לך איתם, ותחשבי בינך לבינך, כמה מהם שייכים לשבט שלי.

לאה2707

New member
בבית כנסת??? ציפילה הגזמת . אז

לידיעתך. יש לי אח דתי (בלי שום קשר לכך שבתו נשואה לגוי... ואנחנו מתים עליו כי הוא בחור מקסים והלוואי והרבה יהודים היו כמוהו. יש לנו במשפחה המון קרובים דתיים. אנחנו מחבבים אחד את השני, נפגשים בשמחות ושואלים אחד על השני, מה שלומכם, מה שלום הילדים, מה אתם עושים ומה עושים הילדים? מדברים גם על דא ועל הא, כל מיני דברים שברומו של עולם וגם... על פוליטיקה, על הדת, על פרנסה ועל עוד המון דברים. זה לא מפריע להם להיות דתיים ולנו להיות חילוניים. אנחנו אוהבים ומכבדים אחד את השני. במקום עבודתי בראש-העין, כמעט כולם דתיים... יש לנו משגיח כשרות חרדי מאד... יש לנו מכרים דתיים ממקום עבודתו של בעלי. ישבתי עם כולם על כוס קפה ויותר מזה. וכן, ישבתי גם עם גויים על כוס קפה ונהניתי מאד אתם והיה לנו אפילו המון על מה לדבר... (עם או בלי שינקן בצלחת - זה רק עניין של הרגל וטעם אישי... כי זה לא פסול בעיני). נכון שבשנים האחרונות אני נמנעת מלהיות נוכחת בטכסי ברית מילה ואנחנו מגיעים רק אחרי הטכס. ודעתי שיש גויים שהם "בני אדם" במלוא מובן המלה, טובים וישרים ולעומתם אני מכירה יהודים שהם בכלל לא "בני אדם..." לא טובים ולא ישרים... לצערי, סמוך לביתנו יש בית-כנסת ואני נחרדת בכל פעם מחדש מהצעקות שלהם. הם מזכירים לי איזה שבט פרימיטיבי שרוקד את ריקוד המלחמה שלו... ואל נא אל תעלבי, יכול להיות שזה בית כנסת של "שבט" מסויים שנוהג להתפלל בצעקות רמות ובהחלט ברור לי שכל "שבט" (לפי דבריך...) מתפלל בסגנון שלו. אני שוב חוזרת ואומרת, אני בעד חופש הדת. אין לי כלום נגד הדת בשביל הדתיים. אני רק נגד הכפייה הדתית בכל המובנים. אני לא "מבלה" עם דתיים בדרך כלל כי הם לא יכולים להיות חברים שלי כאשר אין לנו שפה משותפת, רקע משותף, דעות משותפות וכו´ ואם לאמר שכל אדם הוא אדם באשר הוא אדם זה יפות נפש, אז כן גם אני יפת נפש... ואני למשל גם מחבבת ומכבדת אותך, על יושרך ונאמנותך לדרכך על אף שדעותינו שונות בתכלית השינוי...

אוקיי

אז אני מודה שחברים חרדים מעולם לא היו לי ואני מסכימה איתך שאני לא רואה שיש לי איתם הרבה במשותף על מנת לתחזק קשר של חברות עימם. בזמנו בתקופת הלימודים היה לי ידיד מאוד מאוד טוב שהיה דתי מה שבכלל לא הפריע לנו להיות חברים טובים ולבלות הרבה יחדיו. כמובן שגם תמיד נהניתי מהדיונים שהיו לי איתו בנושאי דת ולמדתי לא מעט. ללודוויג יש חברים מאוד מאוד טובים כבר הרבה שנים. הם דתיים, נשואים עם ילדים והם מצליחים להנות זה בחברתו של זה ולבלות יחדיו (כמובן שמאז שיש ילדים הבילוי המשותף פוחת) והקשר נשמר ואיתן. מה שאני מנסה לומר הוא שיש לי תחושה שהפסילה שלך את הגויים לא כל-כך נעשתה ברמה של קשרי חברות בגלל חוסר המשותף ביניכם (ואם אני טועה אז תקני אותי) אלא פסילה באופן גורף כקבוצת אוכלוסיה. אני מוצאת שיש לי הרבה יותר משותף עם גויים חילונים מאשר עם יהודים חרדיים. למרות שתסכימי איתי שיש לך קשר ווירטואלי עם לא מעט אנשים על רקע נושא משותף כמו הנקה וכד´ (ואגב, גם לי יש קשר וירטואלי בעיקרו עם חברים לפורומים שונים בהם אני פעילה ביניהם דתיים). האם היית פוסלת קשר כזה אם היו גויים? שירלי.

לאה2707

New member
ועוד דבר ציפי. בדיוק כמו שאת שומרת

על ילדיך מהשפעה זרה, אולי גם קרוביך ה"גויים" עושים את אותו דבר, מחשש שמא ילדיהם עוד יושפעו וירצו להתגייר? ואולי גם אצליזה סוג של הגנה על ילדי ? אם כי דוקא בתקופת ילדותם של ילדי היינו מבקרים לעתים אצל בן דוד דתי שלי. ילדי מאד אהבו אותו, את חוש ההומור שלו ואת החביבות שלו ושל אשתו. אבל עם זאת, הרגשנו כאילו אנחנו מבקרים בעולם אחר, אפילו שהוא היה נחמד ומשעשע... אודה על האמת, חינכתי את ילדי ברוח חופשית, כל אחד מהם בחר בדרך שלו, מעולם לא כפיתי עליהם דבר ולא הגבלתי אותם עם מי ייפגשו ובאיזו דרך ילכו. הם חשבו תמיד באופן עצמאי וכל אחד הלך בדרך שבחר בה. הדבר היחידי שאני יכולה לאמר שטפטפתי להם מקטנות זה חשיבותה של ההשכלה בחיים ואכן זה עזר...

ציפי ג

New member
אני בהחלט חושבת שאת צודקת לאה

הרבה אנשים נמנעים מקשרי רעות עם דתים כי הם מפחדים על ילדיהם. לגבי אנשים שעובדו איתי. עבדתי במקום חילוני, ועל 99% מהאנשים שהיו שם, איני יכולה להגיד שהם היו חברי. הכרתי אותם, הזמנתי אותם לשמחות שלי וההפך אבל חברים? חברים חילונים היו לי באוניברסיטה. וגם יש לי קשרי שכנות עם טובים עם חילונים, אבל ממש חברות? ובכל זאת אם אגיע למטוס הטס לאנשהו, וישב על ידי יהודי, יהיה לי הרבה יותר נעים וקל לנהל איתו שיחה (אם כי אני לא אפסול גוי לכך). אם אני צריכה להכריע בין מציאות שאינה כלבבי אבל אני יכולה לחיות איתה, לבין מציאות שהיא פשוט טאבו מבחינתי, זה ההבדל בין ילד שחו"ח נהיה חילוני, וילד שחו"ח מתחתן עם גויה. וגם אני דרך אגב גודלתי במשפחה שהאמינה בחופש, ולכן יש לי אח מאוד חרדי, ולצערי אח שמבחינה דתית הוא לא התגשמות שאיפותי. יש לי אח שלמד בישיבת הסדר, ואח שהלך לצבא רגיל. חופש מחשבה אין פרושו של דבר שדעתם של ההורים נעלמת. הראיה את וילדיך חושבים על נושאים המובעים פה בפורום די דומה, האם זה כי את הלכת בעקבותם או הם בעקבותיך, לא אני יכולה להביע דעה, אבל החופש לא גרר אותם למחוזות רחוקים ממך כמו נטורי קרתא.

לאה2707

New member
רגע ציפי, נסחפת... לא זו הסיבה שאני

לא מתחברת במיוחד עם דתיים. פשוט אין לי שפה משותפת אתם במיוחד עד כדי יצירת חברות קרובה וקבועה. אני חיה בידידות ובחיבה עם כל חברי לעבודה, הם יודעים היטב את דעותי ויש בינינו לפעמים ויכוחים ברוח טובה, על דת, פוליטיקה ואקטואליה. ובקשר למטוס, אני לא חושבת שארגיש יותר נח ליד יהודי דתי מאשר ליד גוי, אולי להיפך. את מערבת פה יהודי עם ישראלי. כמובן שארגיש יותר טוב ליד ישראלי, בגלל השפה המשותפת והמנטליות. מה לעשות, כאן נולדתי, כאן נולדו לי ילדי, כאן חברי, משפחתי וידידי. אגב, מה היה פחות גרוע בעיניך? אם ילדך יחזור לשאלה ויתחתן עם יהודיה? או שיתחתן עם גויה שתתגייר? או שסתם יחזור לשאלה ויתחתן עם גויה ויהיה מאד מאד מאושר? לא הבנתי כל כך את הכוונה במחוזות הרחוקים ממני כמו נטורי קרתא...

לאה2707

New member
אני מצטערת לאכזב אותך, אבל אילו

אחד מילדי היה חוזר בתשובה חלילה, הייתי רואה בזאת כשלון של החינוך שלי. ולעומת זאת, אחד מבני נשוי לבחורה לא יהודיה, אתאיסטית כמונו, ויש בינינו שפה משותפת הרבה יותר מאשר אילו התחתן עם יהודיה מאמינה.

לאה2707

New member
אני מצטערת לאכזב אותך, אבל אילו

אחד מילדי היה חוזר בתשובה חלילה, הייתי רואה בזאת כשלון של החינוך שלי. ולעומת זאת, אחד מבני נשוי לבחורה לא יהודיה, אתאיסטית כמונו שגם הוריה אתאיסטים, ויש בינינו שפה משותפת הרבה הרבה יותר מאשר אילו התחתן עם יהודיה מאמינה ובת למשפחה דתית.

למעלה