שוביניזם במיטבו

עץ שתול

New member
שוביניזם במיטבו

הסכנה הגדולה: כי יצא דבר המלכה על כל הנשים להבזות בעליהן בעיניהן, באמרם המלך אחשורוש אמר להביא את ושתי המלכה לפניו ולא באה. והיום הזה תאמרנה שרות פרס ומדי אשר שמעו את דבר המלכה לכל שרי המלך וכדי בזיון וקצף. הפתרון: אם על המלך טוב יצא דבר מלכות לפניו (עונש מות!)...ונשמע פתגם המלך...וכל הנשים יתנו יקר לבעליהן מקטן ועד גדול...וייטב הדבר בעיני המלך והשרים וישלח ספרים אל כל מדינות המלך אל מדינה ומדינה ככתבה ואל עם ועם כלשונו להיות כל איש שרר בביתו ומדבר כלשון עמו. שוביניזם אכזרי מהתקופה ההיא שהיתה רווחת בכל הדתות והעמים, אפשר רק להבין מכל זה שהיהדות שאבה את מקור כוחה ברוח הדברים וההנהגות מהימים ההם (מגילת אסתר בכל זאת נמנית בין כ"ד ספרי הקודש).

אני למדתי מזה משהו מעניין

תמיד חשבתי שהחברה האנושית לדורותיה היתה פטריארכלית כי ככה זה. כי חברה חקלאית/שבטית היתה חייבת גבר שולט ואישה נשלטת. סברתי שההיררכיה היתה כל כך ברורה ומובנת מאליה (עד לתנועה הפמיניסטית) שאף אחד/ת לא חלמ/ה לערער עליה. מגילת אסתר לימדה אותי שהופעל גם כוח, כוח החוק וכוח הזרוע, כדי לשמר את אותה היררכיה ולהעניש את הסוררות. שזה לא רק טבע אלא גם התערבות אנושית, ושלאורך ההיסטוריה תמיד היו נשים שהתקוממו, ודוכאו ביד קשה. זה מרתק בעיניי, כי בין אם סיפור המגילה נכון ובין אם לא, הוא משקף איזושהי מציאות.

עץ שתול

New member
עוד משהו

שמגילת אסתר משקף במציאות המעוותת... "ועשרת אלפים ככר כסף אשקול על ידי עושי המלאכה להביא אל גנזי המלך" הכסף הוא לב ליבו של ההצעה של המן, מה שקרוי "שוחד"! כנראה שדברים כאלה היו נעשים אז בצורה שקופה וגלוי חד וחלק, זה ההיגיון שעמד מאחורי כל החלטה או מהלך. וכשדברים גורליים נקבעו בדרך כזו, איזה משמעות יש בימינו אנו לערכים שנוצרו והתגבשו בדרכים מושחתים ומעוותים כאלה?

רותם 36

New member
אני לא ממש מתרגשת ../images/Emo4.gif../images/Emo4.gif../images/Emo4.gif

צר לי , אבל נראה לי טעות לשפוט את העבר לפי הסטנדרטים הנהוגים כיום. מדובר בתקופות אחרות שדברים שהיו מקובלים בהם כמו ,עבדות ,וריבוי נשים לא היו עוברים "חלק " היום . מלך בתקופה העתיקה נחשב כאל ורואים את זה בכל התרבויות למעט ממלכת ישראל. כאל הוא יכול לעשות כרצונו . אם כבר מדברים על אכזריות וערכים מעוותים זה מופיע כמעט בכל התנ"ך. ספר יהושוע שמציג את כיבוש הארץ ע"י בני ישראל מלא במעשי טבח ומלחמה נוראית שהיום היו שולחים אותנו ישר להאג לבית דין לפשעי מלחמה . כל ספר שמואל ומלכים שמציינים את מלחמות ישראל בפלישתים מלאים סיפורי קרבות וביטויים כגון "ויזנבו בהם "..... היום זה היה נקרא להרוג שבויי מלחמה ולא היה עובר יש עוד המון המון דוגמאות התעללות בנשים - התנ"ך מלא בדוגמאות ולראייה סיפור פילגש בגבעה . אז על מה ההתמרמרות ? אי אפשר לשפוט דברים שקרו לפני 2000 שנה לפי אמות המידה של הזמנים המודרניים

עץ שתול

New member
ציטות מדברייך

אי אפשר לשפוט דברים שקרו לפני 2000 שנה לפי אמות המידה של הזמנים המודרניים.... זה כולל גם כל דבר שקשור לדת??? אני מניח שלזה התכוונת!!! אגב, את צודקת שהתנ"ך מלא בסיפורים כאלה, אבל כשהקריאה מעוררת הזמן אנו מתמקדים יותר באקטואליה במרכאות כפולות.

רותם 36

New member
נכון אבל

אתה דיברת בעיקר על ערכים ואני מצטטת : " איזה משמעות יש בימינו אנו לערכים שנוצרו והתגבשו בדרכים מושחתים ומעוותים כאלה? ".............. ועניתי לך קשה לשפוט ערכים ונורמות שהתגבשו לפני אלפי שנים לפי אמות המידה שלה היום ולהסתכל ב"משקפיים מודרניים" על אירועי העבר . אפשר כמובן להשליך את זה גם לענייני דת , מסורת ומנהגים אחרים

שוביניזים,זה כל הבעיתיות במגילה?

מגילת אסתר מלאה ברוממות הכח,בגאוות הרג ילדים ונשים חפים מפשע באכזריות ומתוך תאוות נקם אכזרית מהגרועה שבהיסטורית אומות העולם רק לדוגמא,המנהיגים צמאי הדם של העם היהודי בדור ההוא לא הסתפקו ביום אחד של היתר המלך להרוג ולרצוח מכל הבא ליד ועוד ביקשו עוד יום של כיף חייתי זה,ואת כל זה המגילה מפארת ומרוממת,והדבר היחיד שאתה מוצא בעיה במגילה הזוועתית הזו זה השוביניזים שבהתנהגות אחשוורוש? כן,ברור שבין השאר גם זה אחד הדברים המגעילים שהמגילה מלמדת"להיות כל איש שורר בביתו""וכל הנשים יתנו יקר לבעליהן"איכסה, אבל עדיין עיקר הזוועתיות שבמגילה הפאשיסטית הזו היא הרג החפים מפשע והגאווה שבזה.

זה מזכיר לי

הילד שלי (עוד לא בן 5) התחיל ללמוד ב'חיידר' על קרבנות. הוא ממש משקיען, הרבי, אז הוא צירף לדף הקשר תרשים על אופן הקרבת קרבן. בתמונה הראשונה רואים את הכבש החמוד מובל אל המזבח. בתמונה השניה יש סכין, ללא הכבש. בתמונה השלישית הכהן מחזיק כלי מלא דם ומתיז על המזבח. בתמונה הרביעית מופיע כבש מת, מופשט מעור ומחולק לחלקים, ובתמונה החמישית הוא כבר נצלה לו על המזבח. ואני לא מבינה איך הילד שלי שרואה את דורה מצילה יגואר ותוכי בצהריים אמור להתמודד עם החומר ההזוי והפרימיטיבי הזה בבוקר.

אני הקTן

New member
ואיך הוא מסתדר עם מכות מצריים??

וריקודי העם הנערכים בכל מוסד חרדי המכבד את עצמו, לקצב השיר המלא עצמה ורגש: "פרעה בפיג'מה באמצע הלילה" ואחרי זה קריעת ים סוף, שהייתה מחזה, שאין מילה שיכולה לתאר אותו. כל הזמן אני מנסה להרגיע את עצמי, שאם אני שרדתי, יש סיכוי גם לילדים נוספים ללמוד את כל זה ולצאת שפויים.

הוא שפוי קטן בן חמש

הוא אמר לי 'אמא, נכון הסיפור של ים סוף זה אגדה? זה לא היה באמת, נכון?' חולה עליו, אתאיסט קטן בפונטציאל, עם הגנים של אמא שלו. אבל כמובן אמרתי לו שזה היה באמת. לא יזיק לו לזרום עם זה עד שיגדל.

הוא רגיל

לשאול אותי: אמא, אבירים באמת יכולים לטפס לחלון של מגדל כשהם נאחזים בצמה של נסיכה? אמא, דרקונים באמת פולטים אש מהפה? אמא, באמת יש ילדות כמו בילבי שעומדות הפוך, כשהרגליים על התקרה? ואני עונה לו שזה לא באמת, זה רק אגדה. אז הילד עשה אחד ועוד אחד, והבין שסיפורים גרנדיוזיים כמו שהרב'ה מספר חייבים להיות אגדה גם כן.

יפה

רק שלא יחשוב לעצמו חס וחלילה וחס ושלום שגם הדבר הזה שנקרא אלוהים זה בדיוק כמו כל הסיפורים האלה...

מה ההשוואה בכלל?

אתה שם לב מה אתה משווה למה?צעקות של פרעה בפיג`מה לנטילת חיה תמימה ולשחוט אותה באכזריות רק כדי לכפר על עבירות של יהודי?

לחוד

New member
ר' חיים קנייבסקי הורה

לצייר את ציורי הקורבנות כפי שהם, בטענה שדברי תורה אינם משפיעים לרעה על הנפש. הנחת שיש לאבא לשמוע את הסברי בנו על דרשות הפסוקים בנוגע לקרבנות - אין לשער ואין לתאר.

אתה סתם דמגוג

אף אחד לא מקדש הרג ספציפי של תינוק כזה או אחר.אולי גם לא תחגוג את ניצחון האמריקאים במלחמת העולם השנייה? אתה יודע כמה תינוקים מסכנים מתו מהאטום שהם זרקו? אתה מציג דברים בצורה מאוד דמגוגית. אתה צריך ללמוד להסתכל על היסטוריה בפרספקטיבה רחבה תלוית זמן ומקום. אמנם יש חרדים שיקדשו את עצם ההרג כי מדובר בזרע עמלק. אבל כפי שכתבתי בתגובתי הארוכה עד מאוד למבולבלונת, יש דרכים אחרות להסתכל על הדברים.

אני ממש לא דמגוג

המגילה בהחלט מפארת את ההרג הישיר של החפים מפשע!אם זה היה רק על החיילים ועל המנהיגים שרצו להרוג ביהודים עוד מילא אבל בהחלט שמפארים כאן הרג המוני ורצח ללא הכוונה של חפים מפשע! יש גם הסברים לכך,כי הם כולם היו מזרע עמלק...רק צריך להחליף את המשפט ל``כי הם כולם לא היו מגזע הארי`` ואז היית מבין כמה חמור המסר במגילה!

למעלה