שואה וכיבוש פולין

adykacen

New member
שואה וכיבוש פולין

שלום יש לי 2 שאלות ב2 נושאים הקשורים בינהם הראשונה עוסקת בפולין פולין חולקה ל3 חלק גרמני וחלק רוסי בינהם היה גנרל גוברנמן - שלטון צבאי. איך קוראים לגוף האזרחי שהיה סוג של משטרה ששלט בגנרל גוברנמן, האם זה היה הס.א.? שאלה 2 עוסקת ביהודי דנמרק? למה היהודים של דנמרק לא סבלו יחסית מן השואה? שמעתי שאפילו היה שם מקלט מדיני ליהודים. האם זה בגלל שדנמרק נכנעה ללא קרב לוורמאכט וקיבלה אוטונומיה יחסית. או שזה בגלל שמלך דנמרק רכב על אופניים עם טלאי צהוב??? אפשר עוד פרטים בנושא

incognito1980

New member
יהודי דנמרק

דנמרק הייתה (ועודנה) מדינה ליברלית וסובלנית, ולכן ממשלת דנמרק לא הסכימה שירדפו את היהודים. הגרמנים והדנים הסתדרו "טוב" בהתחלה, ולא הייתה פעילות התנגדות דנית, אבל אחר כך התגברה התנועה נגד הכיבוש וממשלת דנמרק התפטרה בעקבות הסרוב לקבל את דרישות הגרמנים. אז היהודים כבר נמצאו בסכנה, והדנים נרתמו למבצע הצלה מאסיבי, במהלכו הם הבריחו את היהודים למים הטריטוריאליים של שבדיה. מתוך כ-7,000 יהודים הצליחו הגרמנים לתפוס רק כ-500 ומתוכם 450 חזרו. קראתי בנשיונל ג'אוגרפיק, שהגרמנים בעצם הדליפו לדנים שהם הולכים לתפוס את היהודים, אז כך הדנים הצליחו להתארגן במהירות ולהציל את הרוב. הגרמנים עשו זאת, כי הם פחדו מהתקוממות מצד אחד, ומצד שני המפקד רצה להראות לשלטון שהוא נפטר מהיהודים, אז הכריז על מצוד והדליף את המידע בותו הזמן.

nitsansh

New member
נתחיל מזה שבדנמרק היתה ממשלה...

תנאי הכניעה של דנמרק היו נדיבים למדי (מהצד הגרמני), וכל מוסדות השלטון המשיכו לתפקד כמעט כרגיל עד 1943 (נדמה לי שאפילו היו בחירות לפרלמנט הדני בזמן המלחמה). באף מדינה אחרת שנכבשה ע"י הנאצים לא היה מצב כזה. הידיעה על הגירוש הצפוי של יהודי דנמרק הודלפה ע"י אחד הקצינים הבכירים בכוח הכיבוש הגרמני בדנמרק, והיא שאפשרה את פעולת ההצלה. למיטב ידיעתי זו היתה פעולה של איש אחד בניגוד גמור למדיניות הגרמנית.

incognito1980

New member
ממש לא פעולה של איש אחד

אכן הייתה הדלפה של קצין גרמני, אבל מי שהציל את היהודים הם רבים וטובים מבני העם הדני. דנמרק גם קיבלה את התואר "חסידת אומות העולם" בתור מדינה שלמה.

nitsansh

New member
תקרא שוב את מה שכתבתי...

ההדלפה היתה של גרמני אחד, והיא אפשרה את פעולת ההצלה שבה השתתפו דנים רבים. קרוב לוודאי שההצלה לא היתה מצליחה (לפחות לא בהיקף כזה) אם לא היה נודע לדנים מראש על מועד הגירוש.

הערה קטנה להודעה שלך

אכן הדנים עזרו ליהודים לברוח לשבדיה הניטראלית. אבל בשנים האחרונות מתחילים להתגלות כל מיני עדויות למיניהן אשר סותרות את האימרה השגורה בפיהם של הדנים כאשר: "אנחנו הצלנו את היהודים מתוך כך שאנו לא יכולנו לתת לגרמנים לגעת באזרחינו ולשלב את ידינו ולשתוק. עשינו זאת בגלל המוסריות ששוררת בעם שלנו והמצפון שלנו לא יכל להפקיר את חברנו כאשר אנו איננו פוצים פה וכל המבצע התממש רק בזכות המוסריות שלנו ולא בזכות כסף ורכוש שקיבלנו בכדי להבריח את שכיננו היהודים לשבדיה הניטראלית". כפי שהזכרתי בהתחלה, לאחרונה מתגלות להן עדויות של ניצולים פליטים דנים אשר שילמו לדנים בכסף וברכוש כדי להצילם ממכונת המוות הנאצית. ואכן העדויות מתחילות ליזול ולדלוף כאשר הן מתאמתות במציאות והדנים לא עשו את זה למען היהודים כפי שכנראה מקורות מהתקופה מזכירים ואומרים:"אלא בגלל הכסף שנתנו להם תמורת הברחתם לחופי שבדיה". *נ.ב. בהיסתמך על הדעה המקובלת שהדנים עשו הכל מתוך טוהר נפשם וללא שום תמורה וכאשר לא יוכרז רשמית שהגילויים המפתיעים האחרונים הם בגדר אמת לא תוכל להאמר באופן ספציפי שהכל נעשה תמורת כסף ושוחד. אבל העניין בשלבים מתקדמים...(לכן לא יהיה רצוי להיסתמך על מה שאמרתי כאן באופן ראלי עד שהיתגלה המניע האמיתי של הדנים להציל את חבריהם היהודים ועד שיוכרז באופן רשמי על כך)

forglemmigej

New member
המלך כריסטיאן ה-10

מעולם לא ענד טלאי של מגן דוד צהוב. זה מיתוס. היהודים בדנמרק לא הוכרחו לענוד טלאי בכלל ומי שעזר ליהודים לא הוסגר לגסטאפו המקומי. אגב את ההודעה על הזמן לשליחת היהודים לאוושויץ העביר קצין חיל הים הגרמני בשם דודקויץ להנהגת היהדות המקומית וככה הם הצליחו להתארגן ובעזרת דייגים מקומיים והמחתרת הדנית הם הועברו לשבדיה וניצלו.

בהקשר למיתוס שהזכרת...

איני בטוח בכך, אבל אולי אתה התבלבלת בהקשר למיתוס...או ש: 1)אני אישית מעולם לא שמעתי על המיתוס הזה אז אולי באמת יש מיתוס כזה. 2)אולי אתה התבלבלת והתכוונת להגיד שהמיתוס הוא על המלך של נורבגיה, ואם לזה התכוונת אז תדע שזה לא מיתוס וזו עובדה שהמלך של נורבגיה בזמן המלחמה ענד טלאי (זה לא היה טלאי של מגן דוד אלא סתם טלאי כאות הזדהות עם היהודים שנאלצו לענוד אותו על בגדיהם...) 3)שלישית אם יורשה לי לתקן אותך אז אני רוצה להביא לכאן ציטוט מההודעה שכתבת: "המלך כריסטיאן ה-10 מעולם לא ענד טלאי של מגן דוד צהוב". אם וכאשר כך היו הדברים וזה לא מיתוס למרות מה שהזכרת (אני מאמין לכך שזה מיתוס, אם אתה אומר...)ונגיד שהדבר הזה אכן התרחש אז זה לא נכון להגיד טלאי של מגן דוד צהוב. הרי הוא לא היה יהודי...

למעלה