שאלת תם...

zxcvbn

New member
שאלת תם...

שני חברים יצאו לדרך בים בם בום.... לאחד היו 68/4500 סוסים וממומנט של 7/3600 לשני היו 62/5700 סוסים ומומנט של 8.7/2500 ועכשיו מישהו יכול להסביר לאחד שלא מבין הרבה מי יגיע ראשון הביתה? ומה אומרים המספרים הנ"ל תודה

כרובי.... כחצי תשובה לשאלה הזו....

מתי יעלו המאמרים לדף מסודר למען החברה הנחמדים יוכלו להכנס לעינינים... וכתשובה זריזה... (אני פשוט צריך לזוז) מה שתיארת הוא שיא הספק המנוע בסל"ד מסויים (סיבובי מנוע לדקה) עקרונית, ככל שמספר הסוסים גבוה יותר אז המנוע "חזק" יותר בסל"ד נתון ! זה ממש על רגל אחת...מצטער...
השדון

שמופ

New member
אני מניח שיגיע הביתה

זה שרוכב טוב יותר (או מטורף ביותר) בהנחה שהם בכלל מתחרים. אני מאמין שעם נתונים כאלה הם לא ממש מתחרים... וכולי תיקווה שיגיעו שניהם הביתה בריאים ושלמים :)

סקניה

New member
הביתה....

אח.....מאד תלוי בהמון פרמטרים.כמו: אם לאחד היה משקל גבוה יותר....או לשני היה יחס העברה סופי או לא סופי נמוך יותר, או האחד שמר על מנוע מעל 4500 סל"ד, או לשני הדרך הביתה היתה ירידה..... בעקרון, מספרים הם מספרים כמו שמתנהגים מספרים הם טובים בעיקר על דף הנייר.כדי להכניס סדר בבלגן-כ"ס הוא ההספק הסופי.שיא כוחות הסוס שמוציא האופנוע,לוכסן באיזה סל"ד הוא עושה זאת.מומנט הוא השיא(שים לב) בתוספת כ"ס לסל"ד מסויים, לוכסן באיזה סל"ד זה נעשה. איך ההסבר?

שמופ

New member
האמת היא.. שאת עניין המומנט

אתה יכול לחדד קצת יותר... אם שני מנועים נניח מספקים 100 כ"ס אחד ב- 10K סלד ואחד ב- 5 Kסלד אפשר יהיה להניח שלשני יהיה מומנט כפול ?

שמופ

New member
בהנחה שהמומנט המקסימלי מושג

באותו הסלד בו מושג גם ההספק המקסימלי. או לפחות באותו סל"ד יחסי למקסימום בשני המנועים.

ע"פ פורום מכוניות דאז....

נמצאה הנוסחה לחישוב מומנט בסל"ד מסוים אם יש לך את ההספק באותו הסל"ד...או ההפך ! יש קשר ישיר בין השניים... ללא קשר ליחסי ההעברה, סוג המנוע וכ´ו.... לקחתי את הנוסחה...בדקתי מול פיסיקאי ומול טבלת הדיינו שהוציא פאוזי... ושניהם אישרו את נכונותה... עד כמה שזה תמוה...
השדון

שמופ

New member
זה לא תמוה .. זה הגיוני מאוד.

מקדחה של רופא שיניים מסתובבת ב- 30K סל"ד ואפשר לעצור אותה בקלות. אם לא היה ניתן לעצור אותה עם היד.. זה אומר שהיה לה מומנט גבוה יותר .. ואז ניתן היה לבצע איתה עבודה גדולה יותר ומכאן שהיה לה גם הספק גבוה יותר..

וואלה שאלה טובה....

לא ממש זוכר.... אם איני טועה... HP=KG\M X 731 או משהו כזה.... כשמדובר כמובן על הספק בסל"ד מסויים...ואז מתקבל המומנט באותו סל"ד...אל תתפוס אותו במלה, אבל אשמח לברר לך במדוייק אם תרצה....
השדון

שמופ

New member
אני זוכר משיעורי חשמל...

שכח סוס אחד הוא 736 וואט (בערך).. ואני זוכר שזה גם הרמת משקל מסויים לגובה מסויים בפרק זמן מסויים. הממ..., אגב, מדידת מומנט בדינו מחייבת העמסת המנוע בטירוף... לא ? (ממש עד שהוא מתחיל להוריד סל"ד בגלל העומס..) אני טועה ?

שמע, שמופ, תמיד אהבתי את הראש שלך

אם אכן היו עורכים בדיקת מומנט ראויה למנוע על דיינו אז אתה צודק !!! דוגמת רופא השיניים הוא דוגמה יפה... אבל לא... לי נראה שמה שעושה הדיינו הוא לבדוק הספק וע"י הנוסחה הבאה (וזו המדויקת) הוא מוצא את המומנט !!! בדיקת הספק בפועל באמת היתה צריכה להערך כפי שאתה מדמיין. הנה היא : Power(HP) = RPM x Torque(KG\M) \ 717 אגב מה שאתה זוכר זה : היכולת להרים 75 ק"ג לגובה של מטר אחד בשניה אחת או לחילופין היכולת להרים ק"ג אחד לגובה של 75 מטר בשניה אחת... וכולי וכולי....
יש קאפיש ?
השדון

שמופ

New member
יש גם יש.. ומה שזה אומר על הדיינו

זה "גיוועללדדדדדד" כי אם המנוע משופר ! הנתון היחיד שהוא מקבל הוא סל"ד אם הוא ישער הספק, הוא ייתן לך מומנט ואם הוא ישער מומנט הוא יתן לך גם הספק מה שאומר שהוא לא יכול למדוד בעצם הספק בצורה אמיתית... כי כדי לעשות כן, הוא *חייב* להעמיס את המנוע עד שהנ"ל ידמע...

יש ויש....

את בדיקת ההספק הוא עורך באופן די מרשים ואף מצליח להראות כי שיפרת או פגעת במנוע !!! הוא גם יודע לקלוע די טוב לגבי הפסדי כוח בין המנוע לגלגל...בין הגלגל לכביש... הוא מחשב את המומנט מתוך ההספק...כך נראה לי !!!
השדון

שמופ

New member
איך הוא יכול למדוד הספק ?

איך הוא יכול לדעת אם מקדחה של רופא שיניים מטיסה לו שם את המערכת או מנוע של קטר ? או לחילופין איזה פאוזון ?

אל תתעצל...תמשיך להסביר....

הוא אכן מעמיס את המערכת אבל לא לרמת עצירה או דעיכת סל"ד. אלא יותר דימוי כביש עם חיכוך וכו´.... כשאתה "נוסע עליו" על הדיינו הוא מאיץ כאילו אתה על הכביש לא יותר לא פחות.... טוב, נו, בערך...
הוא גם "יודע" איזה אופנוע יושב עליו והוא מודד את מהירות הגלגל...מה כל זה אומר...אני לא בטוח. אם אתה יכול להסיק...קדימה...שפוך אור.
השדון...

שמופ

New member
זו דעתי ...

על מנת שהדיינו ייצר נתונים אמיתיים נהיה חייבים להגביל את עצמנו במה שאנחנו מבקשים ממנו. וזה אומר נתונים בגלגל בלבד !. (כל השאר אלא אם כן אתה מודד פיסית בגל הארכובה יבוסס על השערות). לאחר שזה הוסכם. ומכיוון שמעולם לא ממש שיחקתי עם דיינו, אני משער שמה שיש שם זה זוג גלילים כמו אלו של משרד הרישוי שבודק איתם בלמים קדמיים של רכבים.. (הוא מסובב לך את הגלגלים, ואתה לוחץ ברקס עד שאתה עוצר לו את הגלגלים) ככה הוא מודד בעצם את עוצמת הבלימה, ואם אתה תמדוד כמה חזק הוא מסובב לך את הגלגלים, בעצם תמדוד מומנט !, אם תדע גם באיזו מהירות הוא סובב לך את הגלגלים, תדע גם איזה הספק הוא השקיע בך.. (בהנחה שאין הפסדים על המערכת שלך). לכן מה שדיינו לדעתי צריך לעשות זה פעולה דומה אך הפוכה, להושיב את האופנוע חזק חזק על הגלילים שלו לתת לאופנוע להטיס לו את הגלילים מעלה מעלה ואז אולי באמצעים אלקטרו מגנטיים (כמו גנרטור קטן) לתת לעומס להתחיל ולהתרחש שם... עד למצב שבו האופנוע כבר נחנק.. והדיינו יראה שהסל"ד יורד. בנקודה הזו, הסל"ד שאליו האופנוע שלך הצליח להביא אליו את הדיינו בשילוב עם ההתנגדות שהדיינו סיפק יתנו לך הספק אמיתי ומה לעשות בגלגל... מה שמעבר לזה כמו שאמרתי... זו השערה בלבד. אגב, שאלתי המקורית היתה, אם אופנוע עתיר מומנט לעומת אופנוע בעל מומנט נמוך יותר אך שיכול להגיע להספק זהה באמצעות סלד גבוה יותר בהכרח יכתיב טכניקות רכיבה שונות והאם אחד מהם יהיה בהכרח ספורטיבי... דגש על בהכרח..

שמופ

New member
קח בחשבון !!

שרוב הזמן אתה לא מבלה בסל"ד שבו ההספק הוא מקסימלי אלא בסל"ד נמוך יותר, ולכן אם באותו סל"ד נמוך יותר יהיה זמין לך מומנט גבוה, צורת הרכיבה שלך תשתנה... אולי השאלה האמיתית כאן היא, מה הסל"ד האידאלי מבחינתנו לרכיבה יומיומית בהנחה שאנחנו יכולים לשלוט על יחס המומנט / סל"ד / סלד מקסימלי .

למעלה