שאלת תם

שאלת תם

נרשמתי לקורס מבוא לארכיאולוגיה באו"פ והתחלתי להתעניין קצת בחומר קראתי פה ושם, והנה הגעתי אל מוזיאון ישראל (הוא ולא אחר...) ונתקלתי במשהו מוזר בתקופה הניאוליתית - ידעו גם לעבד זהב או רק נחושת? או שכנראה פיקששתי משהו וחוץ מזה - כבלשן חובב - באיזה שפות כדאי להתעמק עבור התקופות הנ"ל - ארמית? אכדית? סתם עברית עתיקה? תודה מראש

עיבוד זהב ונחושת מוכר מהתקופה הכלקוליתית

במוזיאון ישראל הוצגו (עד לכאוס של השיפוץ) צמידי זהב נפלאים שמצא פרופ' גופר במערת נחל קנה ומגוון יפה של פריטים מנחושת ממערת נחל משמר. עדויות מהאתרים עצמם תומכות בהנחה שבתקופה הזו ידעו בני האדם כיצד להשיג נחושת ולעבד אותה. אין עדויות כאלו מהתקופה הניאוליתית. מה במוזיאון גרם לך לתהות בנושא?

shay4442

New member
בקשר למטילים האלה שמצא אבי גופר

ממצא חריג באזור(לא ידוע לי על עוד ממצאים עשויים מזהב בדרום הלבנט) מדובר ב-7 חתיכות שנמצאו בנחל קנה שעברו סוג מסוים של טיפול מאוד גס(ריקוע?), ככל הנראה מדובר על ממצא אקזוטי שמקורו מנוביה(דרך מצרים) למיטב זכרוני מדובר לא בזהב טהור יותר בסוג של אלקטרום(סגסוגת של של כסף וזהב, "הזהב הלבן") אבל יכול להיות שאני טועה........

אתה לא טועה

אם אני זוכרת נכון. שנינו כותבים בלי החוברת מול העיניים

"מרגיע" לדעת שזה ממצא חריג ../images/Emo13.gif

כי נדמה לי שהמקום היחיד שראיתי טבעות זהב היו באתר של מוזיאון ישראל (את הטבעות עצמם רק אחרי שהמוזיאון יפתח..) כל האתרים האחרים דיברו רק על נחושת...

tinu

New member
במקרה... מאמר בעברית על נחל קנה ושפה

http://www.daat.ac.il/daat/israel/yehuda/my07.PDF |סלינק| לגבי שפה ללמוד - הירוגליפים כמובן! מצרית עתיקה, מצרית רעמססית הייראטית אבל הכי משתלם - קופטית. אם אתה לא יודע זו מצרית שנכתבה באותיות יווניות ואז אתה מרוויח 2 במחיר אחד.

shay4442

New member
בקשר לשפות עתיקות

אם התכוונת באיזה שפות להתעמק בהקשר של התקופה הניאוליתית או הכלקוליתית אז אני לא חושב שזה רלוונטי מדובר בתקופות פרהיסטוריות ופרוטו היסטוריות(אולי שומרית למרות שהם מגיעים מאוחר יותר ככל הנראה מהזגרוס לדרום עירק רק בסוף האלף ה-4 לפני הספירה) -אכדית מאוד מעניינת ושימשה אפילו כ"לינגו פרנקה"(שפה בינלאומית/שלטת אזורית)במזרח הקדום במהלך האלף ה-2 לפני הספירה, כמו כן אפשר לבצע השוואות מאוד מעניינות בין האכדית לשפה העברית -מצרית עתיקה(הירוגליפים/היראטית/דמוטית) כבר המליצו לך עליה -חיתית אני למדתי שפה מעניינת שהתקיימה יחסית במשך זמן קצר באזור גיאוגרפי מוגדר(טורקיה של היום,צפון סוריה)

תודה

יש אתרים ללימוד עצמי של השפות האלו? כמה רקע בבלשנות בכלל צריך לדעת כדי ללמוד אותם?

shay4442

New member
יש ספר נחמד שיצא על השפה האוגריתית

שהייתי ממליץ לקנות שפה מאוד מעניינת(האוגריתים היו הראשונים בעולם שכתבו את שפתם באלפבית בצורה מסודרת ומגובשת אם לא נתחשב בכתובות פרוטו סיניות ופרוטו-כנעניות מבולבלות קדומות יותר) מהמחצית השניה של האלף ה-2 לפני הספירה. הספר כתוב בצורה רהוטה וקלה ללימוד רקע בבלשנות בהחלט עוזר "דקדוק הלשון האוגרית" מאת דניאל סיון

tinu

New member
איזה מ"השפות הללו"?

ללימוד ההירוגליפים עצמם יש עשרות אן לא מאות אתרים. חלקם פופולרים וברמה של בית ספר וחלקם כבר ברמה גבוהה יותר. רוב האתרים מלמדים את הביטוי המרכזי של האותיות המוכרות כיום ב-א"ב המצרי הפיקטוגרפי (כתב תמונה). השאלה השניה שלך היא הנכונה לשאול בכלל כשבאים ללמוד שפה עתיקה, כי למעשה הכל קם ונופל על הדקדוק. אבל לא צריך רקע (הבגרות בלשון אמורה להספיק) בשיעורים הראשונים מכניסים למסגרת.(נקווה)

למעלה