שאלת תזונה

LilachiKtana

New member
שאלת תזונה

אני צריכה עזרה, אני קצת מבולבלת
אני לא יודעת מתי לאכול פחמימות? ביום של אימון? יום שלא מתאמנים בו? לפני אימון? אחרי?
אני מבולבלת כי אני מתאמנת לרוב אחרי הצהריים לקראת הערב, אז אם אני אוכלת קרוב לאימון, אז כבד לי , ״יושב לי״- אז מראש אני מוותרת, ואז מה? פחמימות בערב? אחרי האימון?

כמו שאמרתי- צריכה עזרה..

תודה מראש.

פחמימות אוכלים כל היום גם אם לא מתאמנים

פחמימות הן לא אויב. הגוף שלנו צריך אותן.
אני אוכלת כל שלוש שעות חלבון+פחמימה. לפעמים יש בעיות של לו"ז או אוכל זמין אבל זו השאיפה. מתאמנת, לא מתאמנת, זה לא משנה.

כמה? זו שאלה קצת בעייתית. זה אישי לכל אחת. או שעושים ניסוי וטעיה או שהולכים לתזונאית ואולי גם סופרים קלוריות (לא עושה את זה).

אני בדרך כלל אוכלת לפני אימון, בבוקר או בערב, כריך מתוק. אם זה אימון מעל שעה, שתי פרוסות. פחות משעה, פרוסה אחת. זה מה שעובד עבורי. מי שכבד לה יכולה ללכת על פרות יבשים למשל. שוב, ניסוי וטעיה. הגוף לא יכול לעבוד על ריק אבל לא כדאי להכניס דברים שמרגישים כבד.

פחמימות בערב אחרי אימון
ברור! הגוף צריך אותן אחרי אימון. האימון הורס את השריר והתזונה שאחריו - פחמימות+חלבונים בונה אותו.

LilachiKtana

New member
תודה על התשובה המפורטת

אבל לא הבנתי משהו..
מה זה פרוסה מתוקה? מה את מורחת?
ופירות יבשים זה מה? חלבון או פחמימה?

ושאלה אחרונה, זה לא יותר מדי? לא משמינים מכל כך הרבה פחמימות ביום? גם לפני וגם אחרי האימון?
האימונים שלי הם- רכיבה- לפחות שעתיים, אימון ריצה+ הליכה- לפחות שעה ורבע.

שוב תודה, עזרת לי מאוד לסדר את הדברים בראש.

תמרחי מה שאת רוצה, מתוק
לא שמן

למרות שהרבה תזונאים ממליצים על לחם לבן (כי האנרגיה יותר זמינה ויש פחות סיבים), אני מעדיפה לחם מלא כי זה מה שטעים לי. לדעתי הגוף שלי כבר כל כך רגיל למלא (לא אוכלת כמעט בכלל לחם לבן), שזה לא מפריע לו לקבל אנרגיה וגם הסיבים לא מפריעים לי.

ממרח מתוק עבורי זה בדרך כלל מולאסה ואם אין, אז דבש או סילאן טבעי (בסילאן רגיל יש סוכר לבן אז אין בבית). במולאסה יש הרבה ברזל כך שעלאדרך מכניסה גם את זה. הכי חשוב - זה טעים לי גם לפני חמש בבוקר.... יש כאלו שאוכלים ריבה. גם טוב...

לא מומלץ לאכול ממרחים שומניים כמו חומוס, טחינה, ח. בוטנים או שוקולד כי שומן מפריע לפחמימות להספג ומכביד על הבטן. יש כאלו שטוב להם גם עם ממרחים שומניים - שוב, זה מאד אישי. ממרח שוקולד לא נכנס אלי הביתה ממילא...

פירות יבשים הם פחמימה לכל דבר.

אני לא תזונאית ולא יכולה לענות לך לגבי האם זה יותר מדי או פחות מדי עבורך. זה מאד אישי ותלוי בכמה את מתאמנת וכמה האימונים שלך עצימים. יכולה להגיד לך שבתקופה לפני שהלכתי לתזונאית, לא ירדתי במשקל כי אכלתי מעט מדי. אכילה מסודרת סביב אימונים עוזרת לי גם להתאושש טוב יותר מהאימון, מה שמקל על האימון הבא, בעיקר אם הוא כבר למחרת...

ברור שצריך לאכול לפני ואחרי אימון. לפני - פחמימות ואחרי - חלבון+פחמימה. כמה? זה תלוי לא רק באורך האימון אלא גם בעצימות שלו ובמספר האימונים שאת עושה בשבוע. עדיין, גם בימים שלא מתאמנים, חשוב לאכול פחמימות גם אם פחות.

omaopa

New member
שתי סנט

הדברים שכללת כשומן הם בחלקם בריאים מאד, בחלקם לאו דווקא מזיקים ובחלקם סתם כיפיים ומה רע בזה?

זה בסדר שאת בוחרת לא לאכול את זה.
בין זה לבין המלצה לא לצרוך דברים כמו חומוס (שהוא מאד בריא ומהווה מקור מצוין לפחמימות וכן לחלבונים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים וכן נחשב כמסייע בהורדת הכולסטרול ה"רע") וטחינה (שאמנם יש בה שומן כמובן אך הוא בעל רכיבים תזונתיים מעולים, ביניהם ברזל, סידן וחומצות אומגה שונות) רחוקה הדרך. אפילו לפני ובוודאי שאחרי אימון, זה יכול להיות בסדר אם האינדבידואל מסתדר עם זה.

צר לי להיות נושאת בשורה קשה - הגוף שלנו צריך גם שומן וכמובן שלא רק שלא ניתן להימנע מזה, אפילו צריך את זה כדי לשרוד. השאלה היא איזה סוג שומן, כמה ולמה.

ובינינו, לאכול ממרח שוקולד (שאישית אני לא אוהבת כי הוא מכיל שוקולד שאני לא אוהבת כלל וכלל בלי טיפת קשר לשומן שבו) זה סבבה ונחמד ואני מכירה לפחות רצה אחת מדהימה ומצויינת שרזתה המון שאוכלת את זה הרבה סתם כי היא אוהבת. שגם זה מותר. כי צריך גם לחיות....

זה נכון ששומן יכול להפריע בספיגה. השאלה שוב היא איזה שומן ובעיקר הכמות והאיכות. קרי, כמה ואיזה? כאשר העדיפות היא לשומן לא-רווי כמובן.

כמו שאת מסתדרת עם דגנים מלאים לפני פעילות ספורטיבית למרות ההמלצה התזונתית המקובלת לספורטאים לצרוך רק דגנים לבנים לפני מאמצים כמו מירוצים או אימונים קשים, כך יהיו אחרים שקצת ממרח שמן יהיה להם סבבה ולא יפריע. אם זה גם מה שיעשה את הסנדביץ' טעים אז עוד יותר סבבה.

אני, למשל, לפני כל מירוץ אוכלת סנדביץ' עם חמאת בוטנים. ולא מהסוג האורגני הבריא. רק skippy עבורי תודה! גם לפני מרתון אני אוהבת להתפנק בבוקר על 3 פרוסות טוסט עם חמאה (הכי לא בריא שיש לדעתי). שמן, נכון. אבל נו, אני הולכת לרוץ מרתון. זה לא מספיק עונש?

אני כתבתי לא לצרוך חומוס/טחינה/חמאת בוטנים

ברור שאלו ממרחים בריאים (חומוס - בתנאי שהוא לא תעשייתי וגם בתעשייתי יש מרכיבים בריאים. תמיד עדיף לא תעשייתי ורצוי מהחומוסיה האהובה עלייך...). ברור שהגוף שלנו צריך גם שומן. אני מאד מקפידה על שתי כפיות שמן זית בסלט (שבלעדיהן, ספיגת הויטמינים פחות טובה ואיתן הוא הרבה יותר טעים
) ובארוחת הלילה לפני הארוכה, פרוסה עם ממרח שמן. בדרך כלל חומוס או ח. בוטנים (לא סקיפי. אחרי שטעמתי חמאת בוטנים שעשויה רק מבוטנים, אני לא יכולה להנות ממשהו אחר) כי זה הכי זמין ובשעה 10 בלילה, קשה לי להתחיל להשקיע

את שאר השומן אני מאמינה שאני מקבלת מהאוכל גם בלי להשתדל
גבינות 5% ובשרים לא שמנים מספקים מספיק שומן. גם היוגורט שלי הוא 4.5%... יש שומן גם בקטניות, בביצים וכמעט בכל דבר.

הכלל הוא שלפני אימון עדיף לא לאכול משהו שמן. עדיין, הדגשתי שזה עניין של בחירה ושיש כאלו (כמוך ולא רק) שמסתדרים עם ממרחים שמנים. להרבה אנשים זה מרגיש כבד וככלל, עדיף מתוק על שמן מבחינת מה שהגוף יודע לנצל תוך כדי אימון.

כמו שכתבתי, תזונה זה דבר מאד מאד אישי. מה שעובד עבורך, לא חייב לעבוד עבורי וצריך לעשות הרבה ניסוי וטעיה כדי להגיע לנוסחה הנכונה לכל אחת. ברור שהתזונה ביום יום חייבת להיות מורכבת גם משומנים אבל אותם לא חייבים בכל ארוחה.

omaopa

New member
את כתבת (ואני מצטטת)

"לא מומלץ לאכול ממרחים שומניים כמו חומוס, טחינה, ח. בוטנים או שוקולד כי שומן מפריע לפחמימות להספג ומכביד על הבטן."

מתי "לא מומלץ"? למה "לא מומלץ"? על סמך מה קבעת ש"לא מומלץ"? מה עושים עם המלצות שקובעות ששומן דווקא מסייע לחלבונים להיספג (ישנם גם כאלה)? ואם יוצא אצל מישהי שצריכת שומן לא "מכביד על הבטן" אצלה באופן ספציפי?

בין תיאור של מה שאת רגילה לעשות ועושה ובא לך טוב לבין המלצה כה גורפת הפער גדול. יחד עם קביעה גורפת ש"לא מומלץ" את חייבת להוסיף סיבות וסייגים. זה שזה לא מה שאת עושה, לא הופך את זה למשהו ש"לא מומלץ".

לגבי "הכלל" ש"לפני אימון עדיף לא לאכול משהו שמן" - מהו "משהו שמן"? כמה שומן זה "שמן"? כמה זמן לפני אימון זה "עדיף"?
למעשה, אחד הכללים שאני מכירה מדבר על צריכת ארוחה מלאה כ-3-4 שעות לפני אימון. ארוחה מלאה אמורה לכלול גם שומן וזאת כדי, באופן מפתיע, לסייע בספיגת החלבון דווקא.

אם יש אנשים שזה מרגיש להם כבד, אז באמת עדיף שלא.
המלצה של "עדיף מתוק על שמן מבחינת מה שהגוף יודע לנצל תוך כדי אימון" הוא משהו שכדאי לגבות אותו ברמה מסויימת של ידע מדעי ומקצועי. בפעילות אירובית (להבדיל מאנאירובית) ומבלי להיכנס עמוק מידי לסיפורי "מעגל קרבס" תוך כדי אימון דווקא הגוף ינצל את כל מקורות האנרגיה, בהם פחמימות, חלבון וגם שומן. שהוא, כידוע, אחד מאבות המזון משום שהוא מהווה את אחד המקורות האנרגטיים אותם הגוף יודע היטב לנצל תוך כדי אימון.

מה מרגיש טוב, מה מכביד, מזה יותר מידי, מזה בריא ולא בריא, זה כבר דיון אחר. לפי נסיוני כשנותנים המלצות גורפות, כדאי להיזהר וכן לדייק.

זו היתה תשובה לשאלה מה אוכלים מייד לפני אימון

בתגובה המקורית שלי, כתבתי מה אני אוכלת לפני אימון (כריך מתוק).
השואלת ביקשה שאפרט מה זה. חשבתי שברור ש"לפני אימון" זה בדיוק מה שזה - מייד שאני קמה ועד האימון או לפני שאני יוצאת, כלומר 20 דקות או פחות לפני שאני ממש מתחילה. לא 3-4 שעות לפני אימון (גם אז אני אישית לא יכולה לאכול ארוחה מלאה. השבוע ניסיתי את זה ופעם ראשונה שהרגשתי בחילה נוראית בריצה מאז שניסיתי לשתות אלכוהול באירוע כמה שעות לפני אימון...).

אם תקראי שוב את השאלה המקורית של השואלת, היא רצתה לדעת מתי אוכלים פחמימות ועל כך עניתי לה.

כתבתי לה מה לדעתי מומלץ לאכול לפני אימון תוך כדי שאני מסבירה שאני הולכת לפי הכללים האלו ויש כאלו שדווקא טוב להם לא ללכת על פי הכללים האלו.

זו היתה תשובה לשאלה מאד ספציפית על אכילה מאד ספציפית. מעולם לא אמרתי לאיש לא לאכול שומן שכאמור, אני מקפידה לאכול במהלך היום. שומנים בריאים הם חלק חשוב בתזונה של כולנו. מעולם לא אמרתי אחרת.

LilachiKtana

New member
תודה רבה על התשובות המפורטות

זה ברור שהכל בסופו של דבר מאוד אישי, וכל אחת צריכה למצוא את האיזון שמתאים לה.
אבל עשיתן לי סדר בבלאגן שהיה לי בראש.

תודה רבה

omaopa

New member
אם כבר סדר, אז בואי נעשה את זה באמת מסודר

לפני אימון שמתרחש לאחר צום לילה כדאי לצרוך כ-100 קלוריות של פחמימות פשוטות (שאת, נועה, בוחרת לעשות את זה אחרת וזה כמובן בסדר אם זה נוח לך) וזאת בכדי לעורר את המערכת האנרגטית על ידי מתן "דחיפה" למערכת האינסולין להתחיל לעבוד, או to kick in כמו שאומרים.

ה-100 קלוריות הן ההמלצה הגולמית. הן יכולות לבוא בכל צורה גם נוזלית (לדוגמא אני שותה לפעמים תה עם חלב שמכיל שומן. זה סבבה לי). הן יכולות גם להכיל ממרחים שונים שמכילים שומן אם זה לא מפריע ואם זה לא יותר מידי (לא מנת שווארמה לדוגמא אבל אפשר למרוח חמאת בוטנים ולא יקרה כלום).

אם אימון לא מתרחש לאחר צום לילה, הווי אומר הוא לא בבוקר אלא אחרי צהרים/ערב וכבר אכלנו לפני אזי ההמלצות הן:

לאכול ארוחה מלאה עד כ-3-3.5 שעות לפני האימון. ארוחה מלאה תכלול את כל אבות המזון ויכולה להיות מה שמתחשק.
עד כשעה לפני האימון, לצרוך ארוחה קלה שכוללת בעיקר פחמימות.

אלו ההמלצות.

אני לא עושה כמעט אף אחד מהדברים האלה. אבל זה לא אומר שזה טוב או שאני ממליצה למישהי לפעול כמוני. למעשה, יש דברים שאני אומרת לאנשים ממש לא לעשות כמו שאני עושה כי אני בוחרת לעשות משהו שאני יודעת שהוא לא בהתאם להנחיות. לדוגמא, לפני ריצת בוקר עד 18-20 ק"מ אני לא אוכלת ולא שותה כלום חוץ ממים (יש לזה סיבה אימונית שאני דוגלת בה אך לא זה המקום לפרטה).
לפני ארוכות אני שותה תה עם סוכר וחלב כאמור וגם זה רק בגלל שיש לי זמן בנסיעה עד הוואדי. אצלי הריצה צריכה להתאים לחיים ולא ההפך אבל זאת אני.

LilachiKtana

New member
שוב, המון תודה

אני מעריכה את העזרה ותודה על התשובה המפורטת.
באמת עשית לי סדר בראש, ואני מתחילה להבין דברים דברים יותר טוב.

אני רק בתחילת דרכי (בטח שלא רצה 18 או 20 ק״מ), ואני חושבת שזה הזמן ללמוד על שיטת הניסוי- מה טוב לגוף שלי.

תודה רבה!!

את הולכת נגד כל הכללים

איך את מעזה לשתות את התה עם החלב בחמש בבוקר לפני אימון במקום בחמש בערב עם כריכי מלפפונים
וזרת מזדקרת.....

בגדול, אנחנו מסכימות על אותם כללים. בא לך חמאת בוטנים, לכי על זה. אני דווקא התייחסתי לדגנית כי אני יודעת שהיא לוקחת כריכים חמאת בוטנים גם תוך כדי אימון ולא רק לפני....

אבל מה הקטע עם השומן? חלב 3% בכמות ששמים בתה נשמע לי זניח לגמרי וממש לא עילה להזהיר שאת אוכלת שומנים לפני ריצה...

omaopa

New member
אבא שלי נולד בהולנד

גדל בבריטניה, עלה ארצה, הוליד ילדים בארה"ב ואז גידל אותם בארץ. לא לפני שהוא חזר לגור כמה שנים בארה"ב.

פלא שיצאתי קצת מבולבלת.
?!

oggi2

New member
לפחות זאת חמאת בוטנים ולא וג'מייט/מרמייט

לא זוכרת מה הגרסה הבריטית לדבר הזה
וידוי נאות- במשך 15 שנה הייתי מכורה לחמאת בוטנים. ממש. ואז, מתחילת ההריון השני אני לא מסוגלת לאכול. וחבל. כי זה היה טעים, ואצלנו זו הגרסה הבריאה למגינת ליבו של ע'.

ולגבי ציטוט מחקרים...

אני לא אדומה בפורום כי אני לא אשת מקצוע.
כתבתי לפחות פעם אחת שאני לא תזונאית.
את הידע שכתבתי, כתבתי על פי מה שאנשי מקצוע אמרו לי.
בפורום תמיכה כמו שלנו, לדעתי, אין סיבה לגבות כל דבר שמישהי כותבת במחקרים. במיוחד כשהדגשתי את העובדה שאני עושה מה שטוב לי ואחרים עושים אחרת.

אשמח לקרוא מאמר שמסביר מדוע אוכל שומני מייד לפני אימון, עדיף על פחמימות נטו. זה הפוך מכל מה שמספר אנשי מקצוע אמרו לי לאורך השנים. כנראה מידע חדש.

מור שלז

New member
אין לי מחקרים בשלוף כרגע...

אבל יש מצבים שבהם ממליצים לשלב מעט שומנים גם לפני אימון וגם במהלכו, במקום רק פחמימות או שילוב של פחמימות ומעט חלבונים.

אני גיליתי את זה במהלך האימונים שלי לאולטרה, אני אנסה למצוא מאוחר יותר איפה זה היה.

מור, אין הבדל בין אימוני אולטרה לאימונים יותר

עצימים אבל הרבה פחות ארוכים

נראה לי שתזונה לאולטרה ולאימונים למרוץ כזה שונה לגמרי מתזונה לאימונים למרוצי 10, חצי וגם מרתון.

רצתי איתך בכמה ריצות בקצב אולטרה ובאמת, הייתי יכולה לאכול כמעט כל מה שרציתי מכיוון שזה אימון ארוך אבל בדופק נמוך. לא יודעת מה קורה כשהאימון מתארך עוד יותר (אני חושבת שהפסקנו לרוץ יחד כשעלית את קו השעתיים וחצי באימון) אבל אני שוב מניחה שכשהדופק לא גבוה, אפשר להכניס יותר סוגים של אוכל וייתכן שלאורך הרבה שעות, אי אפשר לגמרי לותר על שומן.

השאלה אם זה תופס לאימונים עצימים וקצרים יותר. אני מדברת ככלל ולא ספציפית לכל אדם.

מקווה שיערה תוכל להכנס ולכתוב מהידע שלה בנושא. עד כמה שהבנתי ממנה, ההמלצות של תזונה דלת שומן לפני אימון לא פוסחות גם עליהם, אם מדברים באופן גורף.

מור שלז

New member
כן, ברור שיש הבדל...

באימונים בקצב נמוך קל יותר לאכול, אבל, וזה אבל גדול - לא כשהם מתמשכים הרבה שעות. בשלב הזה מערכת העיכול מתמרדת קשות (לפחות אצלי זה ככה, אבל ממה שקראתי ושמעתי GI ברמה כזו או אחרת נפוץ אצל רבים).

לגבי אימונים קצרים יותר ועצימים יותר - בגדול הבנתי שהגוף צריך *יחסית* יותר גליקוגן בשביל להפיק ATP. ושוב זה משתנה מאדם לאדם. אני מכירה הרבה רצות שבקושי אוכלות גם בריצות של שעתיים-שלוש - 2 תמרים, ורצות בקצב מטורף. לאימונים קצרים הן לא טורחות לאכול.

זה שמשהו אפשרי לא אומר שהוא טוב לאורך זמן

יש סיכוי שבטווח הארוך זה יפגע בהן.
כמו שאורית כתבה על ספורטאים שמרזים המון לפני תחרות ואחר כך משמינים בבת אחת ובכל פעם מתקשים יותר לרדת. מה לעשות, המטאבוליזם נפגע כשעושים את זה.

אישית, מה שחשוב בעיני הוא לעשות ספורט ולהיות בריאים. גם אם יש משהו שעובד לטווח קצר, לא שווה אם לטווח ארוך יש סיכוי שזה לא בריא.

למעלה