שאלת שתים-עשרה הטונים

שאלת שתים-עשרה הטונים

אם היית ניתנת לך ההזדמנות להפוך להיות אמן הלחימה של חלומך, מאסטר ברמה עולמית, או לחילופין מוזיקאי באותה רמה (האצומי מול דניאל ברנבוים/פרלמן/קית´ ג´ארט), במה הייתם בוחרים? האפור

zedprime

New member
מטבע הדברים

רב יושבי הפורום כנראה היו בוחרים באמן הלחימה , אבל , אני הייתי בוחר את הבחירה שיכולה להניב הכי הרבה כסף באותו הרגע הנתון. אבל ברצינות - זה היה רציני.

zedprime

New member
אבל אני לא מסכים

באומנות עצמה אין הרבה כסף , אבל כאשר מדובר באמנויות שנראות טוב על המסך - אתה יודע שיש לזה פוטנציאל רווחי גדול מאוד (ג´ט לי , גקי צאן , ברוס לי - לפחות אחד מהשלושה היה אמן לחימה ברמה גבוהה , ואדם עשיר מאוד במידה והיה חיי קצת יותר..)

לא קל במוסיקה וגם לא באמנויות לחימה

יקירי היקר! אני באה מתחום המוסיקה וגם עוסקת באמנות לחימה ומניסיוני המועט אוכל לומר לך כי באף אחד מהתחומים הגישה לכסף אינה קלה. ואם הבחירה שלך מתבססת אך ורק על כסף זה באמת חבל. כל אחד צריך לבחור במה הוא באמת היה רוצה לעסוק ולא משיקולים כספיים גרידא אלא מה עושה טוב. אם מדובר בכסף מבחינה שכדאי להיות פרקטי בחיים, ובחיים באמת חשוב הכסף, אזי אני מסכימה איתך במאת האחוזים. בעבר רציתי להיות זמרת גדולה אבל הגעתי מהר מאוד למסקנה כי קשה מאוד להגיע לפסגה גם אם אתה מאוד טוב במה שאתה עושה (ומכל מיני סיבות שהן תלויות זמן ומקום=ארץ ישראל הקטנה וכו´). גם באמנויות לחימה אני לא כוכב עולה אבל אני אוהבת את זה וזה עושה לי טוב מכל מיני סיבות ועל כן נכון לעכשיו אני בוחרת בתחום זה (למרות שאף פעם לא הפסקתי לשיר באמבטיה
)

zedprime

New member
יקירתי היקרה

אמנם כסף חשוב לי אישית מאוד (כמכשיר להשגת מטרה כמובן , לא כמטרה) - התגובה שלי הייתה צינית ואישית אני לועג לשאלה עצמה של "מה עדיף" , במיוחד כאשר לא כולם פה מתעניינים במוזיקה , אבל כולם מתעניינים באמנויות לחימה. כמובן , שלמי שכסף הוא עבורו הערך העליון - לא הייתי חושב פעמיים , להמליץ לו על מקצוע , לפי הרווח הכספי וסיכויי ההצלחה. ושוב , אמנות לחימה שגם נראית טוב - היא אכן בעלת פוטנציאל כספי לא קטן בתחום הבידור. (ולדעתי האישית , התחרות בתחום של שחקנים של סרטי אקשן/סרטי אמנויות לחימה ואו אנשי פעלולים שונים ומשונים - היא קלה יותר , מלהתמודד על תפקידי משחק "רגילים")

מצד אחד קלה יותר

מצד שני - הרבה פחות סרטי תקציב גבוה נעשים בתחום (יחסית לסרטי מיינסטרים), כך שהביקוש לאמני לחימה גם קטן בהרבה מהביקוש לשחקנים רגילים. ובהרבה מאוד מהסרטים בתחום - אמן הלחימה מרוויח כמו כפיל, הרבה פחות משחקן, בממוצע.

zedprime

New member
כן אבל יש לו סיכוי לעבוד בעבודות

צדדיות לא מבישות . למשל , דרן שלבי (אם שמו אכן זכור לי נכון , נו זה מBLOODMOON) עבד כשומר ראש של כוכבי סרטים אחרים - בלי קשר לקריירה שלו בתחום הפעלולים וסרטי האקשן. כמו כן , בשל אותו ביקוש יותר קטן - גם כמות המתמודדים לתואר יותר קטנה , והרבה יותר קל לדעת מול מי/מה את ניצב ולהבטיח לך לפחות פת לחם (מה שאני לא בטוח שיש להרבה שחקנים רגילים שלא מצליחים להתקבל לתפקיד).

אין ספק - מאסטר

בחלק מאומנויות הלחימה היפניות דרגת המאסטר- מייג´ין - היא הדרגה שבה אדם מגיע להארה - סאטורי. אם כל הכבוד לפרלמן וברנבוים, לא נראה לי שמישהו מהם הגיע להארה דרך מוסיקה, אך יכול להיות שאני טועה... בכל מקרה, ציינתי את בחירתי לורנס

חובבן

New member
אני לא יודע אם הנגנים הדגולים

הגיעו להארה, אבל מיליונים ששומעים אותם חוו התעלות. באומניות לחימה אדם משפר את עצמו, מוזקאי משפר את חייהם של אחרים.

yanivtil

New member
קרא את הודעתי למטה,

האם דעתך משתנה בעקבות כך? כמו כל אמן,גם אמן לחימה חי את חייו בניסיום להשתפר ולשפר אחרים. זה בדיוק מה שהופך אותו לאמן בתחומו, ולא סתם חובב,או לוחם. אולי עדיף שנחשוב על זה ככה... יניב.

חברים

אני רואה הבדל אדיר בין האומנויות המערביות והאומנות היפנית, ובתוכה אומנות הלחימה. גם אני מתרגש כשאני שומע מוזיקה של מלחינים גדולים או מתפעל מאומנות חזותית מרשימה של אומנים מפורסמים, אבל אי אפשר להשוות את ההנאה הרגשית-אסתטית, גם אם מגדירים אותה כ"התעלות", למושג ההארה הזני-בודהיסטי. מה שמייחד את האומנות היפנית הוא האופי הזני והחתירה להארה דרך האומנות. ומהבחינה הזו מאסטר הוא לא מי שיכול לנצח כל יריב או לבצע טכניקות יפות, אלא אותו אדם שהגיעה להארה דרך האומנות, ולא משנה אם מדובר באומנות לחימה, בקליגרפיה, בסידור פרחים או כל דבר אחר. בשביל להבין אותי יותר טוב אני ממליץ לכם לקרוא את החלק שעוסק בזן באתר הבא, ובמיוחד על החלק שעוסק באסתטיקה וזן:

isaacl

New member
השוואה בלתי הוגנת

כנראה אינך יוצר מוזיקלי, אלא מאזין פסיבי. אני אינני יוצר מוזיקלי ברמה מספיקה להאיר את האנושות, ואפילו לא את סביבתי הקרובה, אבל מספיק יוצר כדי לומר לך שאין הבדל מן הבחינה העקרונית. אני יכול לומר לך ככנר, שקשה להשוות את עומק הביטוי האמנותי הקיים במוזיקה לכל ביטוי אחר. לשאלה אם הייתי בוחר להיות יהודי מנוחין או אוישיבה אני מוכרח לומר שגם וגם. אני חושב שאין צורך לבחור ביניהם. האמנויות משלימות אלה את אלה, ולמעשה יהודי מנוחין עצמו עסק ביוגה, ונגינתו הפכה מאז לגאונית יותר ויותר. ההארה המוזיקלית אינה גילוי חד פעמי אלא רטט דינמי ובלתי פוסק של הנפש, דבר שממש אינו בר השוואה לשום דבר הקיים באמנויות לחימה. אמנויות לחימה מהוות פלטפורמה נהדרת, לעומת זאת, למוזיקה. יצחק

אולי ההשוואה אכן לא במקומה, אבל

אומנויות הלחימה ושאר האומנויות היפניות שאני דיברתי עליהן בנויות כתוכניות מובנות שמטרתן להביא את האדם להארה בדרך מוגדרת מראש - הכל לפי השפעת הזן. כך, גם באומנות לכאורה "חזותית" כמו קליגרפיה (שודו) ישנם דרגות קיו-דאן, מה שאין למשל באומנות הקליגרפיה הערבית (לשם השוואה). אני אומר שוב, בהחלט אין לי ניסיון בתור יוצר - אבל אני רואה מקום להשוואה בין היצירה המוסיקלית המערבית, לבין האומנות היפנית בהשפעת הזן-בודהיזם שמטרתה הבאת האדם אל עבר ההארה. זו לא הייתה המטרה המוצהרת של מלחינים מערביים, בטח לא של כל אותם אלו שכתבו את המוסיקה שלהם עבור פטרונים ששילמו להם או הבטיחו את מחייתם בהתאם ליצירתם המוסיקלית. למרות שאין לי ניסיון, אני לא חושב שמייג´ין (מאסטר) שהגיע לסאטורי (הארה) שקול לכנר אומן. אני בטח לא רואה מקום להשוואה בין אואשיבה למנוחין - אני יכול להגיד לך לעומת זאת שאני מניח שתחושת האושר הפנימי שמילאה את כל אותם מאסטרים שהגיעו להארה בוודאי לא שקולה לחיים הדיכאוניים של כל אותם גיאונים, ממוצארט ועד שומאן. לורנס

isaacl

New member
ובדיוק משום כך אין מקום להשוואה

למוזיקה העתיקה בכלל (הרשה לי לומר, הפרימיטיבית) היו יומרות של שליטה במצבים נפשיים וכיוון אליהם. המלחין עד תקופת הברוק כיוון את הלחנתו על פי תבניות מוזיקליות (מודוסים) שנחשבו כמשפיעות או מבטאות עצב, שמחה, אושר, כעס (תיאוריה שאוחזים בה עד היום מלחינים של מוזיקה "מסורתית" [אסור לומר פרימיטיבית במקרה זה] דהיינו מוזיקה מזרחית). העת החדשה למדה את האדם שהרבה מצבים אנושיים אינם נמצאים מחוץ לו, בטבע, בצליל, בצבע, אלא בו עצמו. האדם למד שקולות שהוא שומע עשויות לבוא כתוצאה מהזיות או דמיון ולאו דווקא מגופים ממשיים - האל או מלאכים. כמו כן, מצבי רוח נובעים מבפנים ואינם ניתנים למניפולציה באמצעים אובייקטיביים מוחלטים. מובן כי תמצא תיאורטיקנים מזרחיים של אמנויות לחימה שעדיין ישתמשו באותם מושגים אובייקטיביסטיים של שלבים בהארה, אבל סבורני שאם אתה מעוניין בהטמעה של תרבות מזרחית לתוך התרבות שלך, רצוי לעשות איזשהו סוג של דשרוג. ניתן לראות את הכל במושגים יותר סובייקטיביים ולהשאר בחיים. ולגבי הביקורת על המלחינים שהזכרת, לא הייתה להם יומרה להציג את האושר המוחלט אלא לבטא את עצמם. כמובן שאימוי אייקידו, או סתם אימוני זן היו עושים להם טוב. אגב. מישהו היה או שמע את הביצוע של הרקויאם של פורה היום בתיאטרון ירושלים? היו רגעים שהיה נדמה שהשמים נפתחים. יצחק

אנחנו מדברים על דברים שונים

האומנויות שציינתי אין מטרתן לווסת את מצבי הרוח של האדם - מטרתן להביא אותו לשלמות טכנית, שבתורה גורמת לשלמות כאדם - להארה, והכל כמובן ברוח הזן. שיטות אלא הן מטיבן מובנות ואין בהן יצירה חופשית כמו זו שבמוסיקה הרומנטית (וגם בסגנונות שקדמו לה), ומטרתן היא לבטח לא לבטא רגשות. לורנס

למעלה