שאלת פסיק

נועָה

New member
שאלת פסיק

שאלה בנוגע לשם של עסק: ללמוד, להבין, וליישם בשטח הייתי רוצה לשים פסיק לפני ה-וו. האם זה בסדר? בתודה.

יאקים

New member
נועה המלבלבת, היי

אין להוסיף במקרה זה פסיק. הכלל קובע שבין חלקים חוזרים, כוללים (במשפט כולל) המתקשרים בוי"ו החיבור לא יבוא פסיק. העובדים, העובדות והמנהלים ישתתפו בפרויקט המוצע.

נועָה

New member
יאקים תודה לך

גם על זה שהגעת עד החתימה שלי... בחלק האחרון יש שתי מילים, אם הייתה מילה אחת לא הייתי מצייצת. שמחה שקיבלתי כאן שתי תשובות ואוכל לבחור.

מיכי 10

Member
האמת שכאן הפסיק נראה מיותר.

אבל זה לא כזה "חטא" גדול, לדעתי. בעוד שבעבר היו מקפידים על הכלל שלפני ו' החיבור לא יבוא פסיק, נדמה לי שהיום כבר לא מקפידים בכך במיוחד, ואפשר לכתוב באופן חופשי פסיקים לפני ו' החיבור. אני מפזרת אותם חופשי, ואפילו בלי נקיפות מצפון בכלל. מצד שני, אני חושבת שכאשר מונים משהו, או כותבים בצורה כזאת, של כמה דברים שונים מאותו סוג, שמים פסיק אחרי כל אחד, חוץ מאשר אחרי זה שלפני הוי"ו.

נועָה

New member
מיכי תודה לך

אהבתי את החופש להחליט. האמת שאם הייתה מילה אחת בלבד לפני הפסיק, לא הייתי חושבת שצריך. כיון שיש שתיים, הרגשתי שהפסיק עושה את זה ליותר ברור ומודגש, וגם יותר אפשרי.

מיכי 10

Member
כדי להבהיר עוד קצת, נועה,

אני רוצה להדגיש שאני כתבתי בזהירות. השתמשתי במילים 'לדעתי', 'נדמה לי', 'אני חושבת'. לא קבעתי כללים במסמרות, כי אינני מוסמכת לכך. אבל בוודאי הבחנת שיאקים (שהוא בר-סמכא בכללי הלשון העברית) ואני (שאומנם למדתי לשון עברית לתואר ראשון, אבל משתמשת יותר בתחושת הלשון שלי (קרי, אינטואיציות), כתבנו אותו דבר לגבי המשפט (או השם) שאת כתבת. כלומר, שבמקרה זה הפסיק עליו שאלת - מיותר. •~•~•~•~•~• לעניין החופש להחליט, זה דבר חשוב מאד מאד בעיני! הרבה דברים בחיי מבוססים על כך. למשל, בזכות זה שאמא שלי הרשתה לי אחרי כיתה י"א לעזוב את ביה"ס ולצאת לעבודה, כי ראתה שהלימודים בביה"ס (למקצועות הכימיה) מלחיצים אותי מאד, קיבלתי כוחות חדשים! הבנתי שאני לא חייבת ללמוד, ואז למדתי בכיתה י"ב במשנֶה מרץ, וסיימתי בציונים גבוהים. ודוגמה שונה לגמרי: למדתי שיטת טיפול מסויימת, אשר שייכת לרפואה משלימה, בשתי סדנאות, אצל שני מורים. יצאתי עם ידע, אבל חששתי להשתמש בשיטה. הם לִמדו יפה, אבל הבנתי שעלי לעבוד לפי סדר מסויים, ולעשות את השלבים השונים בטיפול במשך כך וכך דקות. פשוט קפאתי, ולא העזתי לטפל כך. ואז הגעתי אל מורה נוסף (שהיה בן כיתתי בכיתות ט' י'). הוא עובד בשיטה מאד אינטואיטיבית, וממנו קיבלתי ביטחון לעבוד בצורה טבעית, כמו שאני מרגישה. אני לא עובדת בזה תמורת שכר, אבל מאז אין לי חשש לטפל בבני משפחה ובחברים באופן חופשי, בהנאה רבה, הדדית, ומקבלת המון חיזוקים ומחמאות על ה"כוחות" החזקים שיש לי. כך שבעיני "חופש", היא מילת מפתח!

נועָה

New member
מיכי, נתת דוגמאות נהדרות שלך

תודה לך על התגובה הנוספת. אני מעריכה אותך מאוד על שאת הולכת בדרך האישית שלך, ומאפשרת לעצמך להיות מי שאת. את חברה נהדרת שלך! (ולכן את גם מקבלת הרבה חיזוקים ומחמאות מבחוץ.) בנוגע לפסיק שלי: עוד לפני התגובה הזו שלך, בחרתי לא לשים את וו החיבור. רק את המילים והפסיקים. הנה, עוד חופש...

מיכי 10

Member
יופי נועה. אני שמחה שוויתרת עליו. וגם על כך

שאת בוחרת לעסק שם עברי. מאד מפריעים לי השמות הזרים שניתנים לעסקים רבים בארץ, כאילו בשפות אחרות זה ילך יותר או ימשוך יותר אנשים. דווקא אצל החרדים מצאנו שיש שמות עבריים ממש יפים לבתי העסק ולחנויות השונות. אנחנו צריכים לתת כבוד לשפה שלנו. כי מי אם לא אנחנו? ותודה מיוחדת על הדברים האישיים היפים שכתבת לי. אני בהחלט מרגישה מוחמאת מהם.

trilliane

Well-known member
מנהל
לפני וי"ו החיבור יכול לבוא פסיק, השאלה רק מתי

לפני חלק כולל אף פעם לא יבוא פסיק ועל זה דווקא מקפידים מאוד (מי שמקפיד, כמובן... מי שלא בכל מקרה לא). אבל אין שום בעיה שיהיה פסיק לפני וי"ו החיבור של משפט מאוחה (מחובר). יש איזו אמרה מהדהדת מימי בי"ס ש"לפני וי"ו החיבור לעולם לא יבוא פסיק" והיא פשוט לא נכונה, אבל אנשים ממשיכים לזכור אותה ולחשוש מלהטיל פסיק לפני וי"ו החיבור ויהי מה. מומלץ לקרוא את כללי הפיסוק של האקדמיה ללשון העברית בקישור הזה: http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/Punctuation/Pages/default.aspx

מיכי 10

Member
נכון מאד. לא זכרתי את הציטוט הזה.

בכל זאת עברו שנתיים שלוש מאז סיימתי את ביה"ס היסודי.
אבל אני זוכרת שהאימרה הזאת ששמענו לא פעם מהמורָה, די הפחידה אותי. לימים, התחלתי לכתוב כפי שבא לי, וראיתי שלא קרה כלום.
אני מודעת לזה שלא הכל "כשר" בכתיבה שלי, אבל אם אני רוצה להמשיך ליהנות מהגרפומניה (זה דיסאורדר כלשהו, לא?) שלי, אני לא יכולה להתחשב בכל מה שאסור או מותר. אחרת אצטרך לקבור את העטים ואת המקלדת שלי איפשהו, ולחזור לצייר או לנגן או לעשות כל דבר חביב אחר.

שם זה לא משפט

אם הבנתי נכון, המשפט שהבאת אמור לשמש שם או סיסמה לעסק. במקרה כזה, אינך חייבת להרגיש כבולה לכללי הפיסוק וכד'. להיפך - אפשר להימנע מהם לגמרי. לדוגמה: ללמוד. להבין. ליישם בשטח. ללמוד - להבין - ליישם בשטח ללמוד > להבין > ליישם בשטח ללמוד | להבין | ליישם בשטח אבל... אם את בכל זאת רוצה שזה ייקרא כמשפט עברי תקני, אז רק: ללמוד, להבין וליישם בשטח.

מיכי 10

Member
אתה צודק לגמרי, אבל עדיף להפנות את ההצעות שלך

לנועָה, כי היא זאת שמבקשת לתת שם לעסק. אני לא רוצה לפתוח שום עסק. אני ממש לא בנויה לעסקים, והבוקר אפילו עשה עלי מישהו "תרגיל עוקץ" בקלי קלות, והוציא ממני סכום כסף נאה, תוך כדי ניצול כמה נקודות תורפה שלי.
לזכותי ייאמר שגם כעבור כמה דקות, כשקלטתי את התרמית, קיבלתי את זה בלי כעס ובתגובה משועשעת. כפרה!... אבל אם הוא לא באמת זקוק לכסף הזה, ולמטרות טובות, אני מקווה שלא ייהנה ממנו. הכי מצחיק, שבסוף ה"עיסקה", הוא נשק לי בחביבות על ראשי. גם זה היה מפתיע.

נועָה

New member
נכון, מסכימה איתך trilliane

את לגמרי צודקת בנוגע למתי מותר לשים פסיק לפני וו החיבור. תודה על ההארה והקישור.

למעלה