שאלת פולקלור

שאלת פולקלור

מהיכן הגיעו הערפדים ? כמה זמן הם קיימים כבר בבריאה ובפרט בעולם ? והאם יש הבדל בין ערפד ולמפיר ? אשמח לתגובות דוד

Berethor

New member
שאלות מוזרות יש לך

מאיכן הגיעו? מאיפה לי ומה זה משנה, כמה זמן הם קיימים? בטוח שאחרי האדם, כי ערפדים הם אל-מתים, יכול להיות שקיין הוא הערפד הראשון. האם יש הבדל בין ערפד לוומפייר? כן, הבדל בשפה.

ידע תמיד טוב לא

ואני מחפש ידע, מיתוך הכרותי את העניין זה משנה, וגם יש הבדלים בין ומפיר לערפד , אם אתה יודע על הבדלי מהות איכות אשמח אם תשתף ידע . שאוכל להשוות בין הידע שברשותי לידע של הוויות אחירות . דוד

פנדורה5

New member
לפי אן רייס:

מקור הערפדים במצריים העתיקה כאשר אחת הפרעוניות עשתה עיסקה עם אנוביס (אל המוות המיתולוגיה המיצרית) נראה לי שיתן לה חיי נצח ובתמורה היא תיתן לו דם את כל הדם של 20 מהבתולות שלה. היא עשתה את הטקס הזה ושינתה גם את בעלה, אן רייס קוראת לה "מלכת הארורים", ו"ילדיה" הם כל הערפדים שנוצרו אחריה ו/או על ידה. ועד כמב שאני יודעת אין ממש הבדל בין ומפיר לערפד חוץ מזה שאלה 2 מילים לאותו דבר הראשון באנגלית והשני בעיברית.

Bartal j

New member
תראה השאלה שלך כוללנית

תלוי מאיזה פולקלור, ותלוי בתקופות. הערפדים שכולנו מכירים הם הערפדים שאב הטיפוס שלהם הינו "דרקולה" של בראם סטוקר.(אבל גם לפניו כמובן היו ערפדים) סטוקר שחיה בתקופה הויקטוראינית והושפע מהזרם הרומנטי של אותה תקופה ביסס את דרקולה על דמות ולאד המשפד, שהיווה לו כמקור השראה בנוסף לסיפורים מהפולקלור האירי המגוון ביצורים קסומים עליהם הוא גדל מאחר ומוצאו של סטוקר הינו אירי ומנהל העיתון שבו עבד בעצמו כתב חיבור ערפדים בשם "קרמילה" שם מתוארת דמות של ערפדית לסבית ויש הטוענים כי השם ואן הלסינג שימש לסטוקר השראה משם שבחיבור ערפדים זה. אגב בדרקולה שהוא הערפד שעליו "מבוססים" רוב הערפדים של ימיינו כולל ערפדי אן רייס וערפדים מודרניים יותר, סטוקר קישר את המונח "אל מת" לדמות הערפד. בתקופה הויקטוראינית בלטו גם לורד ביירון הכותב האנגלי שכתב את הפואמה "הכופר" שמתארת את דמות הערפד ושימשה השראה לספר הערפדים ''ווארני הערפד'' 1847), סדרה בהמשכים מאת ג'יימס מלקולם רימר שאף התבסס של הערפד הספרותי הראשון היה לורד רוטבן בספרו של ג'ון פולידורי, בשנת 1819 הואמפיר. לפני כן, בתקופת ימי הביניים הערפדים כמובן כיכבו באגדות העם הסלביות במזרח אירופה אף כי ערפד היה לפי המיתוס כאדם שמכר את נשמתו לשטן, וזכה/קולל בחיי נצח כערפד. ערפדית מפורסמת כביכול הינה ארזבת' בת'ורי נוסף לולאד. יש הטוענים כי סיפורי הערפדים הגיעו דרך סוחרים על דרך המשי חלקם טוענים כי הערפדים שהגיעו למזרח אירופה עברו שינוי אבל במקור הם הגיעו ממזרח אסיה שם לרוב הערפדים תוארו כערפדיות. אם כי אגדות על ערפדים היו ידועים גם במצרים מאחר ולמצרים הייתה אובססיה לא קטנה עם מוות וחיי נצח וכמובן יש את מיתסו שחמת' אלה לביאה שהתמכרה לדם ולרצח במיתוס חורבן האנושות המצרי. ובהודו אלת המוות והחורבן קאלי מתוארת כשותת דם ומלקקת דם מקורבנותיה וכהניה החונקים נוסף לקרובנות אדם שהיו מקריבים לה היו אף שותים את הדם של הקורבן מאחר והאלה הייתה ידועה הדם תמיד קושר לנפש, גם ביהדות אסור לאכול בשר עם דם כי דם זה נפש והנפש קשורה לחיים אז כנראה שזה הבסיס לכל המיתוסים מסביב. הנה עוד מידע לעיון: http://he.wikipedia.org/wiki/ערפדhttp://www.e-mago.co.il/e-magazine/vanhelsing.html

Berethor

New member
למה היבט מאגי?

זה ההבט 'הרגיל' של 'ערפדים אנושיים'. אני גם נוטה לחשוב שערפדים על טבעים הם הכי 'מגיים'.

Bartal j

New member
כי בדרך כלל אנשים שעוסקים במאגיה

מתעסקים עם הגנות וכאלה נגד אנשים וכאלה ונגד ישויות רוח שהם גם ערפדי אנרגיה

Berethor

New member
הם לא באמת מבוססית על דרקולה

סטוקר 'ליטש' את הערפדים, הערפדים שלו היו יותר אמינים מאלו שלפניו. בגרסאות הפולקלור באירופה לדוגמא ערפד היה מפלצתי לרוב, ובכל זאת הוא הצליח להסתיר את ערפדותו, אחרת למה צריך היה להבחין שאין לו צל, השתקפות וכדומה. הערפד תמיד היה אל-מת, למרות שהמושג לא היה קיים בהגייה הנוכחית שנזקפת לזכותו של סטוקר ובצדק, עכשיו זה גם מתייחס לכל האל-מתים ולא רק לערפדים. אבל באירופה(ולא רק באירופה) למרות שכאשר שחשדו שמישהו ערפד היו בודקים תקבר משפדים תגופה, עורפים לה תראש ולפעמיים גם שורפים(לשרוף גופה דרש יותר משעבים), עדיין האמינו שלערפדים יכולים להיות ילדים מאישה רגילה, וזה למרות שהוא היה מכוער ואל-מת, ככל שנראה שבמקור זה בשביל הסבר מוסרי לאיך אלמנות נכנסו להריון זמן קצר אחרי שבעלן מת. סטוקר למעשה הוריד את כל הדברים התמוהים שהיו בפולקור, שנבעו למעשה ממניעים הלא נכונים, מה 'שיצר' ערפדים אמינים יותר. השמועות שולאד הוא ערפד היו קיימות גם בזמנו.

Bartal j

New member
לגבי ערפדים אמינים יותר אני לא מסכימה איתך

הערפדים שלפני סטוקר היו ערפדים בפני עצמם. ולגבי אמינות לפחות בעיני ערפדי העבר היו אמינים לא פחות מדרקולה והערפדים של ימיינו, פשוט בכל אחד מהם היה בהתאם לתקופה, והאנשים אז הכפריים והצוענים מזרח אירופה אז בהחלט לא הטילו ספק באמינות הסיפורים. סטוקר יאמר לזכותו יצר דמות אחרת ומלוטשת של ערפד בדמות דרקולה אבל את מרבית ההשראה שלו הוא שאף ממה שציינתי כולל סיפורים קודמים שכתבו לפני על ערפדים ושחשפו אותו לעולם הזה בעצם ולמחקר הפרטי שלו לפני כתיבת הספר. אולי זה לא בידיוק ביסוס אלא יותר השראהאו שאילה(מחבר קרמילה למשל היה חברו הקרוב) ומאחר וסטוקר היה מקורב לחוג הסופרים הויקטוריאנים הרומנטים ככל כותב ויוצר ייתכן שהוא הושפע לא מעט ביצירתו מחבריו. כמו שהוא הושפע לא מעט מסיפורי הפולקלור שהובילו אותה ליצור את דרקולה בעצם. אבל כן הוא בעיקר יצר דמות ערפדית משלו "חדשה" יותר וחידד את מונחים כגון: אל מת וקישר אותם לערפדים בספרו.

Berethor

New member
אני לא מסכים אתך בנוגע לדבר אחד

סטוקר ממש לא קישר ערפדים לאל-מתים, הם כמעט תמיד היו אל-מתים בפולקלור. פשוט בפולקלור לפעמיים נתנו להם כמה מאפיינים שתמוהים לאל-מתים. אם בכישוף תמיד החשודים(בצדק או שלא) היו אנשים חיים, בערפדות היו חשודים לרוב אנשים מתים, ידוע לי שלפעמיים היו חושדים שמישהו ערפד, בגלל שמועות או בגלל שגופה השתמרה וכדומה, היו עושים מה שתיארתי מקודם, משפדים, עורפים תראש ולפעמיים גם שורפים. מה שגם מעיד שעל פי האמונה המקורית שיפוד כשלעצמו לא היה מספיק כדי להרוג ערפד, מכאן בעצם נובעת 'האמונה השניה' שעל פיה זה רק משתק ערפד.

למעלה