שאלת מליון הדולר $

לישקפה

New member
שאלת מליון הדולר $

איך אתם מסבירים את העובדה שסדרת "שיר של" של מרטין, לא הצליחה כמו ש"שרהטבעות" של טולקין הצליחה? מה, כביכול, היה חסר לששאוש"ק? מליון דולר לפותר נכונה.

YanivLib

New member
זמן.

תני לו עוד כמה שנים טובות. מובי דיק בקושי התפרסם עד סוף מלחמת העולם השניה. וזה מוביל לסיבה השניה, השונה במקצת: עיתוי. הסיבה שלקח לו זמן, לפי דעתי לפחות, היא שעד מלחמת העולם השניה, העולם לא ראה את הזוועות, ולא הצליח להתחבר לנפשו של אחאב. כלומר, הסיפור עוד לא היה "אקטואלי" דיו. זאת אולי הסיבה שהארי פוטר הצליח: נחת בזמן הנכון ובמקום הנכון על השוק הנכון. וסיבה שלישית ואחרונה, הוא פחות טוב מטולקין. למעשה, הוא שונה כל כך, שההשוואה נראית לי לקויה.

Giantsbane

New member
אני אחזיק אותך בהבטחה

יש כמה סיבות מתאימות לדעתי. דבר ראשון, שרה"ט התחיל תקופה חדשה בז'אנר הפנטזיה, היה די מהפכני, ובזמנו (למרות ההכחשות החוזרות ונשנות) הרגיש מאוד אקטואלי (הכוונה למלחה"ע השניה). עוד סיבה לדעתי זה פשוט בגלל שהפאנדום של ששאוש"ק עדיין מצומצם כי אין יותר מדי חשיפה של הסידרה. ההצלחה העיקרית של שרה"ט היא המשיכה של קוראים שבד"כ לא היו נהנים מהז'אנר, וכולנו מסכימים שששאוש"ק גם תיהיה מהנה לאותם קוראים, הבעיה היא ש-הם- לא יודעים את זה (ע"ע הדיון על הכריכה לפני כמה שירשורים). ולמה בכל זאת לא התחילה עם ששאוש"ק תגובת שרשרת כמו עם שרה"ט..? הדבר הנוראי להגיד יהיה ש it's been done before כי זה לא ממש נכון, יש הרבה איכויות שאי אפשר למצוא בסדרות אחרות, אבל בכל זאת יש בזה משהו, לפחות למי שרק חושב על לקרוא את זה. ויכול להיות שכריכרכה דיבר עם יותר מדי אנשים
(הכל באהבה)

Tiryon

New member
רוחב היריעה...

אחת הסיבות לדעתי אולם אני לא חושב שהיחידה לכך ששיר של.." לא מצליח כמו שר הטבעות הוא אולי שהוא יותר מצומצם בהיקף שלו לעומת שר הטבעות,ואף בחלק מהמקרים מעורפל ולא נאמן לחוקים שלו... שר הטבעות הוא כלכך רחב ונאמן לחוקים שלו שזה מדהים,יש לו שפות היסטוריה מפורטתףזה פשוט מדהים...אני ממליץ על הסימילריון למי שלא קרא כהסבר...

esfe

New member
ולששאו"ק אין יריעה רחבה?

אמנם אין שפות מפורטות, אבל לצערנו מרטין הוא לא בלשן. מה הוא יעשה בחיסרון זה? ילך על הצדדים היותר חזקים שלו - היסטוריה מדיאבלית. ובאמת מרטין בונה לנו את ווסטרוז, עולם שלם ורחב עם היסטוריה וחברה משלו, ובעיקר: מאות בתים ואלפי אנשים. הרי מרטין לא ממציא תוך כדי כתיבה. היה לנו נספח מסודר ומפורט מהספר הראשון, עם דמויות שהם לא סתם שמות, אלא חלקים אינטגרליים מהסיפור שהופכים לחשובים ככל שהספר מתקדם. אז בבקשה, מרטין בנה כאן משהו אדיר, גדול כמו שרה"ט, אם לא יותר (ויסלח לי הטולקין הגדול שם למעלה). מקווה שהיה צום קל לכל מי שצם.

Tiryon

New member
לא מסכים איתך

מבחינת רוחב היריעה הוא לא מתקרב לשר הטבעות.... האם יש לו תולדות עמים מפורטים כמו בשר הטבעות?! האם מסופר בו באופן מפורט על העידנים השונים עד הזמן שבו מתרחשת העלילה..,האם יש בו את סיפור בריאת העולם כמו אצל טולקין.... בשלב זה עם כל הכבוד לבתים השונים שהזכרת,מרטין עדיין לא מתקרב לטולקין..,אבל מי יודע המלאכה שלו עדיין לא נשלמה אז נחייה וניראה..

כן כן כן וכן

יש לו היסטוריה,יש לו עמים וארצות רחבי יריעה,יש לו מידע על עידנים. ואני מניח שבריאת העולם תיחשף לנו בעתיד. זה שאצלו זה לא מוגש על מגש של כסף בתוספת כמה סיפורים חמודים בספר נפרד אלה ניתן כמידע בספרים עצמם לא אומר שזה לא קיים. אם אתה רוצה להיוכח כנס לאח האחרונה שבה עשו אנשים טובים עבודת נמלים ואספו את כל הפרטים הקטנים לכדי היסטוריה אחת יחידה.

nedisrael

New member
תודה על המחמאה, אני משתדל להיות טוב

P-: ופירוט ההיסטוריה של ווסטרוז מכיל ברובו תרגום מאתר WESTERSO, כך שאני לא יכול לקחת קרדיט על הכל
ולנושא עצמו, דיברנו פה על שר הטבעות מול שאוש"ק. לא דיברנו על כל הנספחים והספרים הנוספים של שרה"ט, הרי אלה לא היו קיימים כששרה"ט עשה היסטריה ומיליונים קראו אותו. כך שלדעתי, רוחב היריעה אינו מה שמבדיל בין שרה"ט לשאוש"ק. אם כבר, לשאוש"ק יש רוחב יריעה גדול יותר, וזה אחד הדברים שידפקו את המעמד של שאוש"ק בעתיד. הסיבה לכך היא שלדעתי סדרה לא תיחשב קלאסית עד כדי כך, אם היא מאוד ארוכה. לדעתי, טרילוגיה יכולה לעשות הרבה יותר רעש מאשר סדרה של 7-8 (או מי יודע כמה..) ספרים גם מבחינת ההוצאה הכספית לקוראים שירצו לקרוא את הסדרה, גם מבחינת בעייתיות בכתיבת תסריטים לסרטים או סדרות. דווקא העובדה שאצל מרטין כל פרט חשוב ויש המון המון מה לקרוא, יכול למנוע משאוש"ק להיות קלאסיקה בקנה המידה של שרה"ט. כמו כן, כפי שנאמר, שרה"ט הגיע בעיתוי הנכון. שרה"ט היווה מהפיכה בשוק הספרות הפנטסטית. עם כל הכבוד למרטין, ויש לי אליו המון כבוד, שאוש"ק איננה מהווה מהפכה רצינית והיא לא הגיעה באיזשהו עיתוי מיוחד.

Tiryon

New member
כן,אבל בשיר של אש ושל קרח

ממש צריך לגרד את המדע הזה,בשר הטבעות זה פשוט נשפך,ממש אין סוף למדע על כל העמים וההסטוריה שלהם... נו באמת איך אתה יכול להשוות בכלל?! תקרא את הסילמירליון אחר=כך דבר איתי..

המממ..

מה שאני הולך להגיד יכול להרגיז כמה חובבי טולקין אבל זו דעתי: שימו לב שההיסטריה סביב שר הטבעות כמה רק בחמש השנים האחרונות למה? הסרטים-סרטים מדהימים לכל הדעות שמושכים המונים לקרוא את המקור. אנשים אלה מכריזים על עצמם מיד כטולקינאים ומחשיבים אותו לגדול סופרי הפנטזיה מבלי לטרוח לקרוא כמה אחרים.או במקרה הטוב כן לקרוא מאט. מצד שני יש אותם אנשים שמתחילים את קריאת הפנטזיה שלהם מספרי טולקין זוכרים מאוד לטובה את הראשון (הספר הראשון שלי בתחום הייה "מסע האופל באיי מונשי" אבל את כישור הזמן שניתן להסיק מהכינוי שבחרתי את חיבתי חיבתי אליו קראתי שני ומאז אני משווה הכל אליו). ככה גם ניתן לשאול מי מכם התחיל את קריאת הפנטזה שלו משר הטבעות? לסיכום אני חושב ששר הטבעות (ושאר ספרי טולקין) זכו להכרה ולפרסום הרב ביותר בעיקר תודות ליציאת הסרטים ולא תודות לכשרון הסופר. לסיום-אני בטוח שרבים מה"טולקינאים" שהזכרתי קודם ישנו את דעתם אם יטרחו לקרוא ולצאת מהמסגרת שלהם

YanivLib

New member
צודק לגמרי

אני חובב טולקין גאה, ובאמת הרגזת אותי.

Giantsbane

New member
מבחינתי השאלה התייחסה לספרים

שר הטבעות היה פופולרי מאוד גם לפני צאת הסרטים. אם אני לא טועה גם הייתה הרצאה על זה באחד מהכנסים השנתיים. נראה לי שקראתי דיון בדיוק על זה בפורום טולקין באורט. הייתי נותן קישור לדיון אבל אני לא מוצא אותו. ואני לפחות קראתי את שר הטבעות לפני הסרטים, והוא לא היה הראשון מהז'אנר שקראתי. ההוביט היה

Moiraine

New member
יש משהו בזה.

אולי הספר היה באמת פופולרי,אבל הסרט תרם רבות לחשיפה ,ויש המון אנשים שהתחילו לקרוא את הספרים רק בזכות הסרט. כמובן שיש המון סיבות להצלחה, או לאי ההצלחה של ספר. יש את הקטע של הפירסום. למשל אצלנו בספריה ששאו"ק נמצא באיזה מדף נידח וגבוה,לעומת 'שר הטבעות' שנמצא מול העיניים. וכמובן שיש ביקורות ,וההוצאה שמפרסמת והסופר שהוא לא מוכר וכדו'. ויש גם את הכריכה והתקציר-כמו שכבר היה בדיונים קודמים. אלו לפי דעתי הכי חשובים,כי יש אנשים ששוללים מיד בהתחלה רק בגלל אלו, אבל יש כמובן אנשים שנרתעים בגלל הזאנר, ויש בגלל העובי של הספרים או בגלל שהסידרה עדיין לא גמורה, והסיגנון של הספרים שהוא שונה. אני לא חושבת שאפשר לשאול למה ספר אחד מצליח ,ולמה השני לא כי זה תלוי בכל כך הרבה גורמים ,וצריך לקחת כל מקרה לגופו.

ממש לא.

שר הטבעות היה ספר מאד מאד פופולארי עוד הרבה לפני הסרטים. עד שהסרטים יצאו עברו חמישים שנה, ובכל הזמן הזה הוא היה פופלארי, ולא היו הרבה כאלה שלא שמעו אותו. נכון שהסרטים הגדילו את הפופולאריות שלו בקרב צעירים, אבל הספר הצליח מספיק טוב גם בלעדיהם... לא סתם הוא זכה בספר הטוב ביותר של המאה.

Ergil

New member
מה שאני הולך להגיד אולי ירגיז אותך

אבל הסיבה לכך שאתה חושב שההיסטריה סביב שר הטבעות קמה רק בחמש השנים האחרונות היא שהיית בן 11 כשהסרט הראשון יצא. הסרטים הצליחו בגלל הצלחת הספר, לא להפך.

שנו נקודת מבט

אתם או הדומים לכם קוראים כבר די הרבה זמן נכון? אכשיו הסתכלו סביבכם ותשאלו כל אחד שהוא לא קורא נלהב במיוחד "אתה מכיר את שיר של אש ושל קרח?"-הוא מיד יענה שלא מצד שני תשאלו "אתה מכיר את שר הטבעות?" -והוא יגיד "כן מכיר יצירה נהדרת" אכשיו נשאל "מהו הספר האהוב אליך?" -והוא יענה את "שר הטבעות" אני אולי מגזים במה שאני אומר וכבודו של טולקין במקומו מונח אך אני חושב שהרבה סופרים בכלל וסופרי פנטזיה בפרט התעלו עליו. נ.ב ומעצבנת אותי גם הסגידה המטורפת הזאת של אנשים מסויימים שנתקלתי בהם. אה כן-וכבר לפני שיצא הסרט קראתי המון ספרים (בלי קשר לגילי)

בסדר אני מטער -ובואו נסגור את הענין

שלי. אני אומר את דעתי ולא מנסה לכפות אותה על איש-ואיש איש באמונתו יחיה. למה אני חושב שאחרים טובים משר הטבעות?-בגלל שספרים אחרים השאירו בי משקע אישי רציני בהרבה מזה שטולקין השאיר (רובין הוא ברואים למרחק,ג'ורדן,מרטין,ז'בניולה ואחרים)

Ergil

New member
אני באופן אישי

לא קורא הרבה יותר זמן ממך, או לפחות אני לא מבוגר ממך בהרבה, ובכל זאת אני לא מכיר סופרי פנטזיה שהתעלו עליו, מלבד אולי פראצ'ט וגם זה רק בגלל המון ספרים טובים ולא ספר אחד שבפני עצמו טוב יותר משר הטבעות.

למעלה