שאלת לחץ...

טומי223

New member
שאלת לחץ...

האם יש איזשהו סיכוי להתחיל לימודי דוקטורט בארה"ב (באוניברסיטאות המובילות) באוקטובר 2014, הבעיה היא שעדיין לא עשיתי GRE? מה הוא פרק הזמן האידיאלי ללמוד GRE?
האם למישהו יש המלצה למקום טוב, בו ניתן לקחת קורס באזור חיפה?
אם בחודש מרץ הקרוב יהיו לי את כל ההמלצות+GRE, האם זה יהיה מאוחר מדי לצורכי הרשמה בשנת הלימודים הבאה?

תודה מראש

Lady Ling

New member
זה לא יהיה פשוט בכלל

ההרשמה לרוב המוסדות לשנת הלימודים שתפתח בסתיו 2014 (אוגוסט/ספטמבר/אוקטובר, תלוי באוניברסיטה) מסתיימת בחורף שלפני - כלומר בסביבות דצמבר 2013 - ינואר 2014. כלומר, בקרוב מאוד. אם רק עכשיו אתה מתחיל לחשוב על דוקטורט, יהיה לך קשה מאוד להספיק להרשם השנה. הבעיה היא לא רק שתצטרך לעשות את ה-GRE וה-TOEFL אלא שאתה צריך גם להחליט לאילו מוסדות להרשם, לכתוב חיבורים, לבקש המלצות, לדאוג לקבל גליונות ציונים מתארים קודמים, ולעתים גם ליצור קשר עם מרצים לפני ההרשמה, להכין דוגמת כתיבה, קורות חיים, ואי אילו מסמכים אחרים שלעתים דרושים להרשמה.

כמה זמן יידרש לך כדי להצליח ב-GRE זה דבר סובייקטיבי מאוד. יש אנשים שלומדים שלושה חודשים ויש כאלה שלומדים שבועיים. הייתי מציעה לך לעשות מבחן אחד לדוגמא (אפשר למצוא כמה דוגמאות חינם באתר של ה-ETS ודרך ספרים ואתרים ייעודיים, בתשלום) ולראות מה הציון שקיבלת לעומת הציון שאתה מעוניין בו. כך תוכל למקד את הלמידה באיזורים שבהם אתה חלש ויהיה לך מושג כמה אתה צריך עוד ללמוד. לתוצאות של המבחן לוקח כמה שבועות להגיע לאוניברסיטאות, אבל לרוב אין בעיה אם הן מגיעות באיחור קל. אם תגש למבחן בתחילת דצמבר, יכול להיות שהתוצאות אפילו לא יגיעו באיחור בכלל, ויהיו לך כמה שבועות להתכונן. אם תגש למבחן רק במרץ, זה כבר יהיה מאוחר מדי בשביל הרשמה לשנת הלימודים הקרובה.

הבעיה היותר מהותית לדעתי היא לא הGRE אלא שיש עוד הרבה דברים אחרים שצריך לעשות לקראת הרשמה לדוקטורט, וכולם לוקחים זמן. אם עוד לא התחלת לקרוא על מחלקות שמציעות תואר בתחום המחקר שלך, תהליך החיפוש והסינון חשוב מאוד כדי למצוא מחלקות שמתאימות למחקר שאתה רוצה לעשות. תצטרך לקרוא על המחלקות והמחקר שלהן, לזהות כמה מנחים פוטנציאליים, ולקרוא על הדרישות של כל מחלקה (לפעמים יש להן כל מיני דרישות לא רגילות שרצוי לדעת עליהן לפני הרגע האחרון). במידה ונהוג ליצור קשר עם מנחים לפני הקבלה, גם עם זה רצוי להתחיל מאוד בקרוב. בנוסף, כתיבת חיבור SOP טוב לוקח זמן, וחשוב מאוד להשקיע בזה כי החיבורים חשובים מאוד בקבלה. סביר שתצטרך לכתוב יותר מגרסה אחת כי הדרישות האורך והתוכן לעתים משתנים ממוסד למוסד. וכמובן, גם לממליצים צריך לתת זמן לכתוב עבורך מכתבי המלצה. בקיצור, אם אתה מתחיל לחשוב על זה רק עכשיו, תצטרך להשקיע הרבה זמן ב-4-6 שבועות הקרובים ולהיות מאוד ממוקד ומסודר כדי להספיק לעשות את כל מה שצריך. זה יהיה לא קל בכלל. מה שבטוח, אם את תוצאות ה-GRE וההמלצות יהיו לך רק במרץ, זה כבר יהיה מאוחר מדי בשביל שנת הלימודים הקרובה. אם זה המצב, הייתי מאטה את הקצב ומתחילה לתכנן את צעדיי בשביל שנת הלימודים שאחריה, או מבררת אם יש אפשרות להרשם לסמסטר אביב בחלק מהאוניברסיטאות.

Philip Jr

New member
ליידי לינג סיפקה תשובה מצוינת וארוכה

אז אני אתן תשובה קצרה - אין סיכוי בעיניי.. לא תספיק לעשות הכל בפחות מחודש, ובצורה שתאפשר לך להתקבל למוסדות המובילים. מצטער, אבל החדשות הטובות הן שיהיה לך די זמן להתכונן ממש טוב לפעם הבאה, ובתקווה להתקבל לאן שתרצה.

tulkin

New member
למה סתם להוציא את הרוח מהמפרשים

כן, זה מסובך, קשה, לא סביר, וכל מה שליידי לינג הזכירה. אבל זה עדיין אפשרי. בגלגול הקודם שלי, כמוסיקולוג, עלה, באיזשהו שלב רעיון של להירשם לדוקטורט בחו"ל, הבעיה שכבר היה אמצע דצמבר :)
בתוך שבועיים סיימתי הרשמה לאוניברסיטה אחת בדיוק, כולל הכל. ובסוף גם התקבלתי לשם (והסיפור למה לא נסעתי לשם לבסוף, ושיניתי כיוון אקדמי באופן קיצוני הוא סיפור ארוך ולא רלוונטי)

אבל בקיצור - אפשרי. אבל לחוץ מאד מאד מאד מאד מאד מאד. האתגר הכי גדול זה לדעת לאן להירשם, כי בסופו של דבר הגורם הקריטי לקבלה הוא לא הGRE אלא ההתאמה בינך לבין המחלקה אליה נרשמים. אם נרשמים למקום הנכון, כל השאר נופל בדרך כלל ישר למקום בלי בעיה.

Philip Jr

New member
זה ממש לא סתם..

המדגם של האנשים הקבועים פה מאד יוצא דופן, ומורכב מאנשים מאד מוכשרים מכל מיני בחינות. לכן, אני לא מופתע שצץ מישהו שהספיק להגיש בקשה ואף להתקבל בזמן חריג ביותר של שבועיים.

פרט לאנומליה הסטטיסטית הזו, ניכר שחברנו פותח השרשור לא יודע כמעט כלום על התהליך, שלא לדבר על איפה בדיוק הוא רוצה ללמוד. אכן צריך להירשם למקומות הנכונים, ורק המשימה של למצוא אותם יכולה לקחת זמן רב. אם אתה לא יודע מה זה GRE, מה זה SOP, ומה בדיוק מגישים, אז בכלל יקח זמן מה עד שתהיה במצב להגיש בקשה סבירה. ועוד לא נכנסתי לפרטים טכניים כמו שיכול להיות שאין בכלל מועד GRE פנוי עד דצמבר, זמנים של השגת גליונות ציונים אם צריך וכדומה..

מה גם, שיש מחיר להגשת בקשה לא טובה.. באפליקיישן רבים שואלים ספציפית האם הגשת בעבר. אם שרפת את עצמך עם בקשה לא טובה, זה בהחלט עלול להשפיע לרעה על הבקשה השנייה.

המטפורה העדיפה בעיניי היא שהוא צריך להרים את המפרשים כדי להתחיל את ההפלגה..

אבל כן יש סיכוי קטן להתחיל ללמוד בחורף 2015

כלומר, במחלקות שמאפשרות להתחיל תוכנית באמצע השנה.
לצערך, אין הרבה כאלו ועכשיו יש לך יותר שיעורי בית...

טומי223

New member
תודה רבה

תודה רבה לכם על הענות המהירה! עכשיו לפחות אוכל לתכנן את הדברים בצורה יותר טובה.

לפני שאעלם, שאלה נוספת ברשותכם, לדוקטורט במדעי המדינה (יחסים בינלאומיים), באחת מהאוניברסיטאות המובילות בארה"ב, למעט מבחן GRE ו 3 המלצות, אילו עוד דברים צריך? אני מניח שקורות חיים ועוד חיבור שנקרא SOP? אשמח לקבל עוד פרטים בנושא. בנוסף, האם הפרוצדורה באנגליה היא דומה או שמא לשנה הבאה יש אופציה להתקבל?

תודה מראש

NoaHK

New member
תשובה

בעקרון במדעי החברה/ רוח בארה"ב צריך statement of purpose, שזה מכתב שבו אתה מציג את המחקר שעשית ואת המחקר שאתה מעוניין לעשות ואמור להדגים לוועדת הקבלה
שאתה תצליח לעשות מחקר טוב. במדעי הרוח לפחות, דורשים גם דוגמת כתיבה בסדר גודל משתנה. הכוונה היא לאיזושהיא עבודה שכתבת במסגרת התואר (תזה או סמינר).
הדרישות משתנות ממחלקה למחלקה והכי כדאי להתחיל לחרוש על אתרים של אוניברסיטאות שמעניינות אותך ולעשות טבלה מסודרת עם כל הפרטים האלה.

לגבי אנגליה, ברוב המקומות לא דורשים GRE אבל כן צריך לעשות TOEFL או IELTS. במקומות שאני בדקתי צריך הצעת מחקר, דוגמת כתיבה ו3 המלצות. הצעת המחקר צריכה להיות מפורטת יחסית, מכיוון שבאנגליה מצפים ממך לבוא קצת יותר סגור על עצמך. תבדוק במקומות שמעניינים אותך מה הדדליינים. אם הממליצים שלך יסכימו לעשות הכל במהירות ויש לך 3 שבועות פנויים לגמרי אולי כן תצליח להגיש לאונ' באנגליה.

טומי223

New member
משהו לא ברור לי...

מתשובתך עולה שאלה נוספת, מדוע אם אעשה הכל בזריזות, אצליח איכשהו להתקבל לאוניברסיטה באנגליה? ולמה לארה"ב לא אצליח? האם זה בגלל רמת הקושי של מבחן הקבלה? או שמא יש עוד דברים?

תודה

NoaHK

New member
קודם תבדוק מה הדדליין באוני' שאתה מגיש אליהן

אצלי הדדליינים לאנגליה הם בסוף ינואר ובארה"ב אמצע דצמבר.
דבר שני זה הGRE, שצריך ללמוד אליו (אני לדוגמה למדתי חודשיים...) וגם אם אתה צריך זמן הכנה קצר יותר, המועד הקרוב ביותר שבו תוכל לעשות את הGRE הוא
דצמבר. זה לוקח בערך 10 ימים עד שהתוצאות מגיעות ואז כבר פספסת את הדדליין. יכול להיות שאם *רק* הGRE מגיע מאוחר זה בסדר, אבל לא נראה לי שתספיק
להכין את כל תיק המועמדות + להעביר לממליצים בזמן.
ודבר אחרון - אף אחד לא אמר שאם תעשה הכל בזריזות תצליח להתקבל. אולי תצליח להגיש הכל בזמן

Philip Jr

New member
מה שאני מציע

זה שתתחיל מההתחלה, בבחירת מוסדות / חוקרים פוטנציאליים איתם תרצה לעבוד. בימינו קל מאד לקבל את כל המידע מהאתרים של המחלקות עצמן, ושם תראה מה בדיוק הדרישות.

אם יש לך שאלות יותר ספציפיות על ה - SOP למשל, מוזמן לשאול..

טומי223

New member
אכן מספר דברים לא כ"כ ברורים לי...

אני מודע לכך שאוכל להתחיל ללמוד רק באוקטובר 2015, לצערי הרב...
עד אז אשלים GRE+TOFEL. והמלצות זה אינו דבר בעייתי. חוץ מזה, מה עוד בדיוק צריך? מה זה בדיוק ה-SOP? ואילו עוד דברים צריך על מנת שהכל יהיה מושלם?

נ.ב. כמה רלוונטים הציונים בתואר השני? האם יש הבדל כה מהותי בן 85 ל 90? האם זהו מכשול בעייתי?

מקווה שלא תהיינה לי יותר שאלות

Lady Ling

New member
ה-SOP, או בשמו המלא, Statement of Purpose

הוא מסמך שבו אתה מתאר את המחקר שאתה רוצה לעשות ולמה זה מעניין וחשוב, איך הנסיון המחקרי שלך מכין אותך לחקור את הנושא שהצעת, ומדוע המחלקה שנרשמת אליה היא המקום האידיאלי לעשות את המחקר הזה. הנושא לא צריך להיות ממוקד כמו שנדרש להרשמה לדוקטורט באנגליה למשל (כי שם מצפים ממך ישר להתחיל במחקר, בעוד שבארה"ב תעבור קודם שלב קורסים ולרוב גם שלב מבחני מועמדות לפני שתבחר נושא לדוקטורט). עם זאת, רצוי שהנושא לא יהיה רחב או כללי מדי, וחשוב מאוד שהוא יתאים לסוג המחקר שנעשה במחלקה שאליה אתה נרשם - למשל, שיש חוקרים אחרים שחוקרים נושאים דומים ויוכלו להנחות אותך, שהמתודולוגיה שלך תתמך על ידי המחלקה, שהמסגרת התיאורטית דומה, וכו'. לרוב אתה תכתוב שלד אחד של SOP ואז תתאים אותו לכל מחלקה על ידי שינוי החוקרים או המשאבים שתתייחס אליהם. לפעמים גם יש דרישות שונות לאורך ולתוכן של החיבור ולכן סביר שבסוף יהיו לך כמה וכמה נוסחים דומים אך שונים של אותו החיבור הבסיסי.

נוסף על ה-SOP, בתחומים מסוימים צריך להגיש גם דוגמת כתיבה - למשל פרק מהתזה, עבודת סמינר או מאמר. דוגמת הכתיבה היא הדרך הטובה ביותר להוכיח את יכולת המחקר שלך ולכן היא מאוד חשובה, ואף קריטית בחלק מהתחומים. גם כאן, למחלקות שונות עשויות להיות דרישות שונות לגבי האורך של דוגמת הכתיבה ואפילו כמה אפשר להגיש, אז סביר שתצטרך ליצור יותר מעותק אחד של העבודה.

בנוסף, לפעמים צריך לכתוב חיבורים נוספים, תלוי בדרישות של המחלקה והאוניברסיטה. למשל - personal statement או שמות אחרים לחיבור משני (בנוסף ל-SOP) שבו מבקשים ממך להתמקד יותר בעבר שלך ומה הוביל אותך לתחום המחקר הנוכחי שלך. או - diversity statement על איך תתרום לגיוון באוניברסיטה (אבל לדעתי לרוב זה בזבוז זמן כי מלגות דיוורסיטי הן כמעט תמיד רק לסטונדטים אמריקאיים ולא זרים).

לפני שאתה מתחיל עם החיבורים, חשוב שתחליט לאיפה אתה נרשם ושתקרא בעיון את הדרישות של כל מחלקה. האופן שהם מנסחים את השאלות ל-SOP ודרישות לגבי אורך ותוכן ישפיעו על מה שתכתוב ובסופו של דבר על כמה נוסחים שונים של החיבור תצטרך ליצור.

לגבי הציונים - לרוב הם פחות חשובים מהחיבורים והמחקר הקודם שלך, בהנחה שהם מספיק גבוהים כדי לעבור את ספי המינימום. הם כן משנים לפעמים לדברים כמו מלגות תחרותיות. בסופו של דבר אף אחד לא יכול להגיד לך כמה כל מרכיב משנה כי תהליך הקבלה הוא הוליסטי, אבל לדעתי (הבלתי מבוססת, יש לציין) המלצות טובות וחיבורים טובים שווים הרבה יותר מעוד כמה נקודות בציון של התואר.

Philip Jr

New member
אגב, בפסיכולוגיה

המודל מאד דומה לזה האנגלי - מתחילים מחקר מיד, לצד הקורסים ושאר העניינים. עמוס, אבל אין לך סיכוי להתחרות בשוק אחר כך אם לא תתחיל לעבוד על פרסומים מיד.

sivan12316

New member
אני שמחה לראות

שהבנת שהתחלת לימודים באוקטובור 2014 הם כרגע דבר כמעט בלתי אפשרי- אגב, מהבדיקה האחרונה שלי ( רציתי לשפר את GRE) לא היו בכלל מקומות פנויים לעוד מועדים בדצמבר. בלי קשר, התהליך הוא תהליך ארוך שעדיף בעיני לא לעשות בלחץ , יש להשקיע מחשבה בכמעט כל פרט ופרט - החל מאיפה אתה רוצה ללמוד (מדינה, מזג האוויר וכו') ואיזה אוניברסיטאות יתאימו בדיוק לתחומי המחקר שלך. אני מאמינה כי הזמן רק יעשה לך טוב מבחינת הכנה טובה לכל התהליך.

מעבר לזה,
עכשיו שיש לך דיי הרבה , אני ממליצה פשוט להיכנס לאוניברסטאות השונות ולסקור את הדרישות שלהן. אמנם הדרישות הן דיי קבועות ( ציונים, מבחנים, חיבורים וכו') אבל לעיתים יש דגשים שונים לכל אוניברסיטה.

בהצלחה!!!

UriCS

New member
מצטרף לנושא- איך בוחרים לאיזה מוסד להגיש?

היי כולם,

אני עובד על הגשת מועמדות לדוקטורט במדעי המחשב בארה"ב לכ-10 מוסדות, ואני מנסה לצמצם מ-20 ל-10, ואני אשמח לעזרה ב-2 נושאים:

1. מנסיונכם, איך בוחרים את האוניברסיטאות להגיש אליהן? נכנסתי לאתרי הפקולטות, ואני אפילו יודע איזה תחום יותר מעניין אותי (אלגוריתמים, בעיקר מבוזרים), אבל הלכתי לגמרי לאיבוד בין חברי הפקולטה, מה כל אחד עושה ובמה הוא מתעניין... לא באמת הצלחתי להבין את ההתמחות של כל מוסד, האם אני אמור לבדוק על כל חבר פקולטה פוטנציאלי האם הוא עוסק בתחום שמעניין אותי?
קצת עזרה will be much appreciated.

2. אני קצת חושש מתחרותיות במהלך הלימודים במקומות הנחשבים (MIT, קורנל, קרנגי מלון, אורבנה שמפיין, פרינסטון) כי אני עובר עם אשתי ואני לא רוצה להיות "קבור" כל הזמן כמו בחברת הייטק כי זו האווירה במחלקה. האם זה נפוץ? מישהו מכיר?

טומי223

New member
מבחינת סדר עדיפות ותכנון זמנים

מבחינת תכנון זמנים, מה עדיף לעשות קודם? GRE, אח"כ TOFEL, SOP ?

Philip Jr

New member
זה קצת מקרה של תפוחים ותפוזים

כלומר אין ממש קשר בין הדברים, כי הם מאד שונים. ה - GRE דורש יותר זמן למידה מה - TOEFL, וגם בוחן דברים די שונים.. ה - SOP דורש זמן רב בכתיבה ובעיקר עריכה, אבל מעבר לזה צריך להגיע לבשלות כדי לכתוב אותו, כלומר להכיר את המחלקות אליהן מגישים, מי החוקרים ומה תחומי מחקרם, איך אתה תוכל להשתלב ולהוכיח את התאמתך וכדומה..

רוב המועמדים שיצא לי לשוחח איתם סיימו עם המבחנים קודם, אחר כך המלצות ושאר ביורוקרטיה כמו גליונות ציונים, ולבסוף התמקדו בחיבורים. אבל, יש כל מיני דרכים לעשות זאת, וזה גם מאד תלוי בלו״ז החיים שלך, בנקודת המוצא שלך, בכמה זמן יש לך להקדיש לכל זה..

Lady Ling

New member
לגבי המבחנים

לדעתי עדיף קודם לעשות את הGRE ואחר כך את הTOEFL. הרמה של הGRE יותר גבוהה ואחרי שעושים אותו, לא צריך ללמוד יותר מדי לTOEFL. כדאי רק לקרוא על הפורמט ולהתכונן לחלק של הדיבור, שלא קיים בGRE.

לגבי החיבורים, אין כל כך קשר בינם לבין המבחנים. אני עשיתי את המבחנים הרבה לפני מועדי ההגשות (ביוני כמדומני) ורק אחרי כן התחלתי עם החיבורים. את הטיוטה הראשונה של הSOP כתבתי לא הרבה אחרי המבחנים, ושמתי אותה בצד לכמה שבועות בזמן שקראתי באתרים של מחלקות פוטנציאליות ואחר כך באתרים של מנחים פוטנציאליים. אחרי זה ביליתי יחסית הרבה זמן בלכתוב ולשכתב את הSOP, ולא הרבה נותר מאותה טיוטה ראשונית, למרות שהיא עזרה לי מאוד להתמקד בשלבים המוקדמים של חיפוש מחלקות. בסך הכל ביליתי בערך חצי שנה על ההרשמה, אבל עבדתי עליה ברצינות רק בכמה שבועות שלפני הדדליינים. בשלב הזה כבר היו לי ציוני המבחנים וגליונות הציונים והתמקדתי בעיקר בחיבורים.

למעלה