שאלת חיסון לשעלת...

שאלת חיסון לשעלת...

היי,
אני אחרי לידה עם תינוקת בת 10 ימים וילד בן 3 שלא מחוסן לשעלת (קיבל מנה אחת שלא הגיב לה טוב בגיל ארבעה חודשים ומאז לא חיסנתי)

יש לי חששות גדולים בגלל הקטנה, שתידבק בשעלת וחשבתי על אפשרויות הפעולה הבאות:
1. להתחסן בעצמי. אני לא יודעת אם נוגדנים מהחיסון עוברים בהנקה. האם זה כך?
2. הילד שלי היום בן 3. האם הסכנות בחיסון שעלת לילד יורדות עם הגיל? האם זה בטוח יותר לחסן אותו עכשיו לשעלת? מאוד חוששת שהוא יידבק בגן או בדרך אחרת וידביק את הקטנה...

אשמח לקבל עיצות בנושא.

תודה

תשובה ראשונית

הי
בעניין חשוב שכזה אני ממליץ לך להתייעץ עם רופא הילדים או רופא מומחה למחלות זיהומיות. ישנם שני פורומים מצויינים שעונים על שאלות כאלו:
פורום לחיסוני ילדים http://www.doctors.co.il/forum-2588
פורום למחלות זיהומיות http://www.doctors.co.il/forum-312

באופן עקרוני קשה לי להאמין שהחיסון יעבור בהנקה, אבל הוא בהחלט ימנע ממך להיות נשאית ולהדביק. לגבי בנך הגדול, שוב הייתי ממליץ להתייעץ עם מומחה/

אני מניח שתכף יתחילו לצטט את הכתבה שהופיע היום בynet לגבי יעילות החיסון, אז אקדים ואומר, החיסון נגד שעלת טוב ויעיל, אבל יעילותו יורדת עם הזמן ולכן כיום ממליצים לקבלו פעם בעשור ביחד עם חיסון הטטנוס דיפטריה. היות ומבוגרים רבים לא מתחסנים נגד שעלת, קיימות התפרצויות מדי חורף.

תשובה קצת יותר רצינית (לאחר שיחה עם רופא)

אי אפשר להגן על תינוקות לא מחוסנים נגד שעלת אלא על ידי מניעת המחלה בסביבה שלהם.
1. השנה נכנס לסל הבריאות חיסון לשעלת לנשים הרות ולאחר לידה, בדיוק מהסיבה שציינת. שעלת מסוכנת בעיקר לתינוקות רכים, והדבקה של התינוקת בת עשרת הימים שלך יכולה להגמר באשפוז ואף גרוע מכך. במחקר של ה-CDC מתחילת שנות התשעים מצאו שתשעים אחוז מהתמותה משעלת היא בקרב תינוקות בני פחות משלושה חודשים (שמן הסתם לא היו מחוסנים ונדבקו מהסביבה שלהם).
2. הילד שלך אמור היה לקבל את החיסון נגד שעלת. אם הוא לא מחוסן - הוא בהחלט בסכנה להדבק בגן מילדים לא מחוסנים אחרים. עיקר ההדבקה בשעלת היא מאחים בוגרים לאחים הצעירים שלהם. החיסון נגד שעלת בטוח בהרבה מהאלטרנטיבה (אחד מאלף ילדים מת משעלת).

אני אתחיל

הסיבה שאת המספר הזה היא ששיעור תמותה מחושב מכלל התינוקות במדינה, ולא מכלל התינוקות החולים.
הנה כאן למשל, http://journals.lww.com/pidj/pages/...=2003&issue=07000&article=00012&type=abstract
ברור שאין 160,000 תינוקות שחלו בשעלת ורק אחד מהם מת.

גם כאן למשל –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19209089
שוב, שיעור התמותה מחושב מכלל התינוקות שנולדו חיים, לא מהתינוקות שחלו.

כאשר ממקדים את הנתונים, מגלים שמתוך 660 תינוקות שאושפזו לטיפול נמרץ בגלל שעלת, אחד מת –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22008091
זה עדיין לא אומר לנו כמה היו חולים, רק כמה היו חולים מספיק כדי להתאשפז. שימי לב שכל התינוקות במאמר היו צעירים מכדי לקבל חיסון, או קיבלו חיסון חלקי בלבד.

אז אין ברירה אלא ללכת לנתונים של ה-CDC. על פי המידע שנאסף אצלם, שניים מאלף תינוקות חולים מתים משעלת –
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/pert.html#complications
שמונים אחוז מהתינוקות שמתו היו מתחת לגיל שלושה חודשים.
אבל אנחנו הרי לא סומכים על נתוני ה=CDC. הם אמנם מרכזים את כל המידע לגבי כל ההתפרצויות, יוצרים קשר באופן אקטיבי עם רופאים ומבררים שאכן בוצעו בדיקות מעבדה מתאימות, ואף עורכים מחקר בכל מקרה מוות מדווח, אבל הם ארגון מושחת ומרושע שרק מנסה למכור לנו חיסונים.

אז מזל שיש את ה-JAMA!
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=197806
במאמר הזה רואים שיש תמותה של אחוז אחד בגילאים צעירים מבין החולים המדווחים, ובאמת יש ירידה עם הגיל.
תינוקות שחוסנו פחות – אושפזו יותר, בלי קשר לגיל.
הם מזכירים את המונח case fatality rate, שזה אומר כמה מתו מתוך החולים, ועל פי המחקר הזה מדובר על 0.5% בשנות השמונים וגם בשנות התשעים (בלי קשר להתקדמות הטכנולוגית). שזה אומר 5 תינוקות מתים מתוך כל אלף שחולים.

וכמובן שיש את הדיווח הזה,
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=186559
חמישה תינוקות לא מחוסנים שמתו משעלת במהלך התפרצות בקליפורניה ב-2010, מתוך 1300 חולים

עכשיו תורך (ובבקשה אל תקראי לי חובבן כי שנינו יודעים שאני לא)

למה ללכת רחוק?

יש לנו נתוני תחלואה ותמותה משעלת בישראל ממשרד הבריאות.
אם לוקחים 10 שנים, משנת 2000 ועד שנת 2009, יוצא שיש לך בממוצא 1248 מקרי תחלואה מדווחים בממוצע בשנה, ו 0.8 מקרי מוות מדווחים בשנה.
לפי החשבון שלי מדובר בשיעור של 0.06% מתים מסך כל החולים במחלה.
אז אולי נפסיק להפחיד את הציבור עם כל מיני הערכות ומספרים שגופים בעלי עניין מייצרים לנו?

אולי בכל זאת נלך קצת רחוק?

תבדוק את אותם פילוחים לפני שנכנס החיסון. זה לא חכמה לבדוק אפידמיה על אוכלוסיה שרובה מחוסנת

בדקתי.

למרות שמדובר בתקופה עתיקה (עד 1956), שבה תנאי התחלואה והתמותה (לרבות טיפול רפואי מודרני נגיש וכד') כלל לא דומים להיום, הלכתי וחישבתי לך:
15.6 מתים בממוצע לשנה מתוך 7325 חולים בממוצע בשנה - 0.2%. עדין, זניח.
עכשיו אפשר להפסיק להפחיד כאן?

אז עכשיו מדברים על תינוקות?

אין לי את הרשומות המדוייקות של כל המקרים. יש לי רק את המספרים שמשרד הבריאות מפרסם.
אז בשנות החמישים חלו סך הכל כ 350 בממוצע - לא ידוע גילאים. לא הרבה בהתחשב בזה שכלל לא היו חיסונים אז בישראל. אם התקופה ההיא נחשבת רלוונטית להשוואה בעינייך, אז הנה, יש לך תקופה ללא חיסונים עם תחלואה קטנה ביותר. אין חסינות עדר בכלל, אין חיסונים בכלל, וכמה חולים יש? 350. כמה מהם מתים? 15 בשנה. וואו. לא שיש לזלזל, אבל בתקופה בה המחלות הזיהומיות (גם אלו שמעולם לא פותח כנגדן חיסון) היו שכיחות יותר, ללא רפואה מודרנית זמינה וראויה כמו היום (שבטח היתה מפחיתה את התמותה, אם לא את התחלואה), המחלה לא קטלה כאן לא אלפים, לא מאות, ואפילו לא עשרות בשנה. בלי חיסונים בכלל! כפי שהראינו בגרפים ההיסטורים, עיקר התמותה דעכה עוד לפני החיסונים בכלל. אז אולי קצת פרופורציות לפני שאתה מפחיד כאן אנשים?

אתה יודע, אם ניקח את שיעורי הפגיעה של חיסון ה DTP שהונהג אז, כלל לא בטוח שהיה כדאי כל האקפרימנט הזה על ילדי ישראל. הפחיתו את התמותה משעלת בכעשרה בכל שנה, אבל כמה נפגעו מהחיסון הזה...

ואגב תינוקות, מה דעתך על זה שדווקא החיסונים גורמים לפעוטות לחלות יותר?

nightriders

New member
מציע לך לקרוא שוב את השרשור לפני שאתה מתנפל

לא הפחדתי כאן אף אחד אלא שאלתי שאלה מאוד רלוונטית לגבי הנתון שהבאת משום שהפרוגנוזה במחלת השעלת שונה בין ילדים/תינוקות למבוגרים. מה לעשות אלה העובדות.

חוץ מזה, הכל התחיל מכך שחסון וקס אמר שהתמותה משעלת היא 1 מ 1000 חולים ופולספגן טענה שזה לא נכון ונקבה במספר אחר.
אם 1 מ 1000 זה הרבה או מעט אפשר להתווכח והכל כמובן ביחס למה.
אבל אתה בטח תסכים איתי (וגם אם לא תסכים זה לא כל כך משנה) שאתה לא יכול לסתור את קביעתו של חסון וקס לגבי תמותה של 1 מ1000 ע"י הנתונים שאתה מביא שמדברים על תמותה גבוהה יותר (2 ל 1000 בנתון הקודם ובערך 40 ל 1000 בנתון הנוכחי).

מהנסיון שלי איתך בוודאי יש לך סימוכין

הב לי את הרפרנסים שמראים שתינוקות מחוסנים חולים יותר

תינוקות חולים יותר

זה נאמר במפורש בכנס החיסונים בפברואר - בעיקר פעוטות מתחת לגיל שנה חולים בשעלת בשנים האחרונות. אני בטוח שרשפון/סומך יאשרו לך את זה. גם ברפרנסים שאתה הבאתה כאן למעלה, אתה רואה בבירור שזו המגמה בהתפרצויות השעלת, גם בארה"ב.

לא טענתי שדווקא תינוקות מחוסנים חולים יותר (להיפך, זה נראה לי דווקא יותר הגיוני שחיסון הילדים הבוגרים יותר, תוך התערבות בסירקולציה הטבעית של פרטוסיס, עד כדי יצירת מוטציות וזנים אחרים, תרמו לפגיעה גבוהה יותר בפעוטות שאינם מחוסנים).

אתה יודע מה?

אני אבדוק את זה ואפרסם את המסקנות שלי לא משנה מה הן.
דרך אגב, עדכון קטן לגבי האלומיניום, אחרי שעברתי שלושה בעלי תפקידים בFDA קיבלתי הודעה שקבלת חומרים רשמיים תעלה לי כסף בהתאם לכמות העבודה והרפרנסים שאבקש. אין לי כוונה להשקיע כסף בזה על כן אני בודק כמה אפיקים נוספים (CDC וכמה חוקרים שפניתי אליהם), זה יקח זמן אבל רק תדע שלא שכחתי.

ומה עם תינוקות?

כשמבוגר חולה, הוא כנראה ישרוד את זה, כשתינוק חולה, הסיכוי קטן יותר כפי שציינתי בנתונים שהבאתי. החיסון הזה לא נועד לשמור עלי ועליך אלא על התינוקות.

פולספגן

New member
הרפרנס של המס' שלי הוא מתגובתו של מור סגמון

כאן למטה בשרשור (תגובתו מתאריך 09/01/13 16:24) שמלווה כמובן במקור מהיימן.

המס' 3 הוא ה-WC, קרי הטעות שלך היא אפילו גדולה יותר.
לפי תגובתו היותר מאוחרת (זאת שמעליי משעה 12:42) הוא רשם שהמס' הממוצע הינו 0.8, קרי טעותך הינה פי 200.
אני מקווה שאתה לא צריך את ההסבר לחישוב טעותך ...

בנוסף, לפי מה שהוא כתב, הנתון של המס' 0.8 הינו לכלל האוכלוסיה ולא רק לתינוקות, קרי טעותך הינה מן הסתם גדולה יותר בכמה סדרי גודל (4.5 סידרי גודל), אם ניקח את האוכלוסיה בארץ שמונה בקירוב מעוגל כלפי מטה של כ-7 מיליארד תושבים.
ז.א. טעותך בסופו של דבר הינה פי 875,000 שזה בקירוב 1 למליארד (האלף שלך כפול טעותך שהינה בקירוב פי מליון).

cומcו

New member
לדעתי היא צודקת

המס' 3 או 0.8 מתייחס לכלל הנפטרים במדינה משעלת, כלומר היחס צריך להיות לפי כמות האוכלוסין שהינה כ-8 מליון בקירוב ולא לפי מס' התינוקות ולכן היחס הוא 0.8 ל-8 מליון שזה 1 ל-10 מליון לעומת ה-1 לאלף שמיסטר וקס כתב כלומר יש לו טעות פי עשרת אלפים, אבל למה לבלבל אותנו עם עובדות

למעלה