שאלת ויסקי

William Kidd

New member
שאלת ויסקי

בפורום ללא גלוטן עלתה סוגייה: ידוע שויסקי, או כל משקה אלכוהולי שעובר זיקוק, לפחות פעם אחת, נטול גלוטן כי תהליך זיקוק אינו מעביר גלוטן לתוצר הסופי. מישהי העלתה שם ששמעה על סוג, או קטגוריה, של ויסקי אליו מוסיפים חלק מהמאש חזרה לאחר הזיקוק. אני לא מצאתי איזכור על קטגוריה כזאת ברשת אבל אולי חיפשתי לא נכון. האם מוכר לכם מותג או קטגוריה כזאת? ואם כן אשמח לקרוא על זה קצת. תודה אלכס

מאוד לא חד משמעי ותלוי את מי שואלים

בתיאוריה תהליך ההכנה אכן אמור לסנן את החלבונים הבעייתיים. מצד שני - מפעלים רבים בארץ ובעולם רושמים כי המוצרים שלהם מכיל אלרגנים מסויימים (דוגמת בוטנים או סומסום) גם אם רק אחד מהמוצרים בפס הייצור מכיל אותם בפועל. מצד שלישי רגישות לגלוטן (כמו כל אלרגיה) שונה בין אנשים שונים ובהחלט יתכן מצב שמה שזניח בשביל אחד יגרור סימפטומים מאוד רציניים אצל אחר. אם אתה רוצה לחפש על זה מידע בעצמך, אני מציע לך להתחיל מפורומים הקשורים ישירות לגלוטן ומחלת הצליאק גם בארץ וגם בחו"ל. אם אתה רוצה אור ירוק להגיש ויסקי לחולה צליאק - אני חושב שכדאי לך להתיעץ עם איש מקצוע(רופא, לא אלכוהוליסט
)

אתה רואה חשש גדול

לשאריות גלוטן בפסי הייצור אשר נמצאים במפעלי הוויסקי בארץ ובעולם? הבנתי שבאסם הפסיקו לייצר ויסקי בקו של הבמבה.

על הויסקי של במבה, עוד לא שמעתי

למרות שאולי עוד מעט גם זה יגיע... אבל העניין הוא שיצרנים גדולים שמחזיקים חומר גלם בעל פוטנציאל אלרגני באחד מפסי הייצור חייבים לנקוט בשורה של צעדים כחלק מאבטחת האיכות שלהם (ISO ושות'). לכן לקבל מהם הצהרה חתומה על אי קיומו של החומר תהיה לך בעיה. בפועל, אם נחזור לקרקע, רוב הסיכויים כנראה שהחומר לא נמצא שם. ואם כן, יש יותר סיכוי שהיה זה פירור בייג'לה שנפל מהידיים של המלצר ולא מהמפעל
כך או כך, בכל מה שקשור למצבים רפואיים, תמיד עדיף להתייעץ עם איש מקצוע ולא עם משתתפי פורום זה או אחר (כולל עבדכם הנאמן)

William Kidd

New member
אדייק בפרטים

קודם הייתי צריך לחדד, מדובר על צליאק ולא רגישות לגלוטן. לצליאק אין דרגות, יש מידת רגישות שהאדם מרגיש כאב בעקבות חשיפה לגלוטן וזה באמת אינדיוידואלי. אבל הנזק לטווח ארוך, וזו הבעיה האמיתית של זליאק, הוא אותו דבר לכולם - מסוכן מאוד. אגב צליאק זו לא אלרגיה, זו מחלה אוטואימונית. יש אנשים שאלרגים למוצרי חיטה למשל, אבל זה משהו אחר לחלוטין כי למשל אין להם בעיה לשתות אלכוהול המותסס על דגן אחר. המון סוגי וויסקי שבדקתי, לדוגמה הסקוטיים והאיריים - באתר הרישמי שלהם כתוב שהם נטולי גלוטן. באירופה בכלל ובאירלנד בכלל למשל יש מודעות מטורפת לצליאק ורגישות לגלוטן לכן הנושא הזה נלקח בחשבון. הדבר האחרון הוא הסיבה שאני שואל, חברה שלי צליאקית, אני לא שותה ויסקי אבל היא יכולה, כשאין סיידר. מישהי שאלה שאלה בפורום צליאק על נושא משקאות אלכוהוליים ללא גלוטן, ועניתי לה מהחיפושים שיצא לי לעשות. מישהי שם אמרה שהיא שמעה על סוג של ויסקי בו מוחזר חלק מהמאש לאחר תהליך הזיקוק, אני עצמי לא מצאתי איזכור על כך ברשת. ולכן פניתי לפורום המכובד הנ"ל
תודה

omef

New member
אולי הכוונה לסאוור מאש?

כל מה אני כותב עכשיו הוא מהזיכרון וטעון בדיקה, סביר יהיו בו אי דיוקים - ועדיין, אולי זה ייתן לך כיוון למה שחיפשת. בתהליך הייצור של אחד מסוגי הוויסקי האמריקאי, למיטב זכרוני בורבון, כרבע מהמאש הוא בעצם שאריות מתסיסה קודמת - בגלל שכבר אין בו סוכר (באותו רבע, לא בכל המאש) קוראים לו סאוור מאש. אם כך, זה לא משנה כי כל הסיפור הזה עדיין עובר זיקוק אח"כ.

William Kidd

New member
בורבון ידוע כויסקי שאינו מכיל גלוטן

בגלל הזיקוק. אבל תודה

omef

New member
נו באמת... כל וויסקי עובר זיקוק

לכן אני אומר שהוויסקי היחיד שידוע שיש התערבות בצורה כלשהי שקשורה למאש היא בורבון. לא מכיר ולא חושב שקיים בעולם הוויסקי אף תהליך של הוספת משהו לתזקיק לאחר זיקוקו למעט המים לפני הביקבוק.

William Kidd

New member
זה גם מה שאני חושב

עד שאמרו לי ששמעו על משהו אחר ולכן אני שואל אם מישהו שמע.. תודה

rustynail

New member
Sour Mash

בג'ק דניאלס לדוגמא מצוין בגאון על התווית. מוסיפים לוויסקי שני דברים לפני ביקבוק: 1. מים, לא מתחייב שהם לא מים מקו הייצור של אסם לשטיפת המשטחים. 2. קרמל, לצבע. מלבד זאת לא ידוע לי על תוספת כלשהי לוויסקי.

William Kidd

New member
באתר הרישמי של ג'ק דניאלס

רשום שהוא אינו מכיל גלוטן (בגלל תהליך הזיקוק).

rustynail

New member
מעולה!

כאמור, הסאוור מאש, תפקידו להאיץ את תהליך התסיסה וכמובן שתהליך הזיקוק הוא לאחר מכן, לכן התוצר הסופי הוא ללא גלוטן.

למעלה