שאלת הביצה והתרנגולת

joseph k

New member
שאלת הביצה והתרנגולת

מה קדם למה: האם הפלשתים נקראו כך בטרם "פלישתם" לכנען? האם שלמה היה החכם באדם בשל שמו (שורש ש.ל.מ- שלמות)? האם המלך חזקיה אשר נלחם בעוז היה נלחם בעוז גם אילו שמו היה "אייזנשטיין?" ישנם המון שמות במקרא המרמזים לעתיד לבוא- האם אלו שמות ששונו בראייה הסטורית או צירוף מקרים, או שמא כינויים שדבקו "תוך כדי"..? מה דעתכם? חשבתי שזה יכול להיות רעיון לא רע לדוקטורט או לתיזה, אבל אין לי סבלנות להמתין..

Dia Leoghann

New member
....

לפחות לגבי הפלשתים: הם מופיעים בכתבים מצריים יחד עם שבטים אחרים כמו ת'כר, שקלש, וושש ודנין שגם פלשו ללבנט אבל נשארו דנן,ת'כר, שקלש ווושש, ולכן ראוי להניח שזהו שמם המקורי ואין הוא קשור לעובדה שהם "פלשו" לכנען (במיוחד שהשם כתוב במצרית ואין המילה פלשת מציינת פלישה בשפה המצרית הקדומה).

אההטשל

New member
בחירה אקראית?

הבאת שלוש דוגמאות שנראה שיש בהן קשר בין השם לאיכותו של בעליו. אולי זה פשוט מקרי? האם ישעיהו הביא ישועה? האם איזבל נברה באשפתות? האם ירמיהו היה מורם מעם? האם המצרים חיו באזור של בין המיצרים? האם לזרובבל היתה זרבובית? (זורבה מה?) והאם השמות שהבאת נובעים ממקור עברי או שמא יש להם משמעות אחרת לגמרי בשפת מקור זו או אחרת? מקווה שלא הרסתי לך את הדוקטורט

joseph k

New member
השמות שהבאתי הם אכן עבריים

בניגוד למצרים, זרובבל ואיזבל. גישת הבחירה האקראית נכונה לדעתי במידה ומתייחסים אל המקרא כאל סיפור הרפתקאות.

אני חושבת שזו רק הנטיה האנושית ...

הנפלאה והשפויה ,אומנם , למצוא סדר וחוקיות בכאוס הזה שניקרא החיים , ובעיקר יש נטיה מה שניקרא - "לתת בהם סימנים" , אז אולי באמת הכינויים הללו דבקו תוך כדי העשיה או בסמוך אליה , אך יתכן שהמשמעות שהוקנתה להם הוקנתה בדיעבד כשניסו לנתח לאחר האירוע את פרטיו.בכל מקרה חזקיה מן הסתם היה נלחם בעוז לא פחות אילו קראו לו אייזנשטיין כיוון שהמשמעות של השם הזה היא בתרגום מילולי אבן ברזל .

joseph k

New member
כמה נוספים-

מחלון וכיליון, בניה של נעמי שמתו, מן הסתם ממחלות (אחד מהם היה בעלה של רות, ההיא מהמגילה); משה שנמשה מהמים וגם "משה" באופן מטאפורי את בנ"י ממצרים. אינני בקיא בעברית העתיקה בשביל לקבוע שם-שם את פירושו, למרות זאת אני בטוח שישנן עוד דוגמאות

למעלה