שאלת בג"ד כפ"ת

Itzik200

New member
שאלת בג"ד כפ"ת

שמעתי בעבר איזושהי שיטה לגבי זיהוי מהיר של שווא, האם הוא נע או נח
שכאשר פועל כלשהו עם שווא למשל "כותבים" בעבר הנסתר שלו השווא נעלם "כתב" - השווא הוא שווא נע
וכיוצא בזאת אין שמים דגש בב' שאחרי הת'

עד אשר נתקלתי במילים כמו "ישכח" ו-"ינבח" שבהם גם יש דגש ב- כ' וב-ב', ואולם בעבר נסתר אין שווא,
משמע השווא הוא שווא נע על פי שיטה זו

אז השאלה שלי היא, מישהו מכיר את השיטה הזו? היא לקויה? אני טעיתי?

אשמח לעזרה, כי להבין אם שווא הוא נע או נח במילים כאלו (כשאין סימנים ברורים כמו ראש מילה או שתי אותיות זהות) אני מתקשה.

תודה

ככה

עבור כל זמן בפועל אתה יכול לחפש את צורת היחיד שלו (בבינוני), הנסתר שלו (בעבר ובעתיד) או הנוכח (בציווי). אם השווא (תִּכְתְּבִי) מקורו בשווא (יִכְתֹּב) - הרי זהו שווא נח. אם השווא (כִּתְבִי) מקורו שלא בשווא (כְּתֹב) - הרי זהו שווא לא נח (במקרה זה, מרחף. במקרה של כּוֹתֵב - כּוֹתְבִים, או כָּתַב - כָּתְבָה, זהו שווא נע).

trilliane

Well-known member
מנהל
מחדדת ומוסיפה: שווא נע מקורו בתנועה

לכן בודקים את המילה במצב היסוד שלה (יחיד, נפרד) ואם השווא קיים במקור, אז הוא נח (אלא אם הוא בראש מילה כמובן) ואם במקור יש שם תנועה והיא נחטפת בנטייה, אז נע (ואם הוא תוצאה של פירוק צרור שוואים נעים, מרחף).

בניין קל הוא דוגמה קצת חריגה כי הנטייה שלו נפרדת לכל זמן (ולא באמצעות צורני נטייה). כלומר, בפועלי בניין קל בדוק לפי צורת הנסתר בכל זמן בנפרד (כפי שכבר ענה לך יושב חומה) ולא לפי זמן עבר.

ר"ל, את "כותבים" אתה בודק לפי "כּוֹתֵב" שבו יש צירה תחת התי"ו, לפיכך מדובר בתנועה שנחטפה >> שווא נע.
לעומת זאת "יִשְׁכַּח" או "יִנְבַּח" הן צורות יסוד ולכן השווא בהן מקורי והוא נח (כפי שמעיד גם הדגש הקל שאחריו).

Itzik200

New member
תודה רבה לשניכם על ההבהרה!

עזר לי מאוד...

מעבר לזה עוד שאלה,
איך יודעים מתי אמור להיות דגש באותיות בג"ד כפ"ת ומתי לא?
את החוקים כשיש אות בג"ד כפ"ת לאחר שווא אני מכיר, וכן גם בראש מילה
אבל כשהאות מגיעה אחרי תנועה? מה החוקים?

תודה

trilliane

Well-known member
מנהל
דגש קל באותיות בג"ד כפ"ת אחרי 0 תנועה

כלומר בראש מילה (במקרא זה קצת שונה, אני מתייחסת לניקוד העברית בת ימינו) ואחרי שווא נח (לא נע ולא מרחף). זה אומר שאחרי תנועה אין דגש קל וחסל.

Itzik200

New member
מה זאת אומרת?

אחרי תנועה אין דגש?

איך מבטאים את המילה "מכיר" "רבנית" וכו'.

כנראה שלא הבנתי משהו בהסבר שלך...

trilliane

Well-known member
מנהל
אחרי תנועה אין דגש *קל*

הדגש במילים מַכִּיר ורַבָּנִית הוא דגש חזק (שמופיע בכל העיצורים למעט הגרוניים אהחע"ר), בשתיהן מדובר בדגש חזק משלים בשל עיצור שורשי שאינו מופיע בכתיב:
פועל "מַכִּיר" שייך לגזרת חפ"ן (חסרי פ' הפועל נו"ן) והדגש משלים את הנו"ן השוואית שעברה הידמות מלאה (שורש נכ"ר, בניין הפעיל) כלומר, היה צ"ל *מנכיר;
במילה רַבָּנִית מדובר בשורש רב"ב, שורש מגזרת הכפולים (ע"ע).

יש גם דגש חזק תבניתי, כלומר, כזה המגיע קומפלט במשקל דגוש, למשל: קִטָּלוֹן (עִפָּרון, זִכָּרוֹן, שִׁגָּעוֹן, עִוָּרוֹן), קַטֶּלֶת (חַצֶּבֶת, אַדֶּמֶת, שַׁפַּעַת), בניין פּעֵל (סִפְּרָה, חִבֵּר, מְאַפֵּר, נְלַמֵּד) ושם הפעולה שלו קִטּוּל (סִפּוּר, חִבּוּר, אִפּוּר, לִמּוּד) ועוד.

זה רק על רגל אחת כדי להעביר את הנקודה; הכללים בדגש חזק מורכבים יותר.

למעלה