שאלת ארה"ב - קצת שונה

soring

New member
שאלת ארה"ב - קצת שונה

השאלה היא - אילו רישומים (יהודיים מן הסתם) עשויים לשמר את השם היהודי של איש ואולי את שם אביו. זאת כאשר האיש אינו יליד ארה"ב והאב ייתכן ונשאר בארץ המוצא. בהנחה שאין מצבה עם כיתוב עברי. האם רבנים שימרו רישומי נישואין ? האם רישומים כאלה נגישים? (תחילת המאה ה 20). רעיונות אחרים? תודה סורין

למיטב ידיעתי, אין רישומים כאלו

התייעצתי גם עם רחוקת-משפחה אמריקאית ממשפחה בה נשמרה היהדות בקנאות מאז ועד היום. את החתונה שלהם, למשל, לא רשמו בשום מקום "יהודי" (רק רישום אזרחי במדינה בה נישאו בארה"ב). בלידה ובפטירה - הסיכוי לרישום "יהודי" קטן עוד יותר (אלא אם המוהל ערך רישום כלשהו, אבל לך תמצא את המוהל...). הסיכוי היחיד שאני רואה כרגע הוא הכתובה - זהו המסמך היהודי הסביר ביותר לאיתור. מעבר לזאת, בכל המשפחות היהודיות האמריקאיות אותן אני מכיר - לרוב יודעים בני המשפחה את שם היהודי ואת שמותיהם העבריים של הוריהם. ארנון

תוספת מעט אופטימית

קיבלתי עוד תגובה מקולגה אמריקאית: אולי אולי אולי הנישואים נרשמו בבית הכנסת בו נערכו. לשם כך, צריך לדעת, כמובן, לאיזה בית כנסת השתייכו בני הזוג, אך אם יודעים היכן גרו - ובהנחה שזה לא בניו-יורק-העיר - אפשר לנסות בדרך האלימינציה. אני מניח שלחברי רשימת התפוצה הכללית של הג"ג עשויים להיות רעיונות נוספים. ארנון

soring

New member
תודה ארנון

אכן ניו יורק. יש את תעודת הנישואין האזרחית - ובה שם הרב שביצע את הנישואין. אבל לך תמצא איפה הוא כהן כרב.

שרי סילבר

Active member
נסה לגוגל את שם-הרב (בתקווה שאינו נפוץ מדי) כך גיליתי עלונים של בתי-כנסת ובהם הודעות על יארצייט, קווים לדמותו של..., ועוד, מה שאפשר ללמוד היכן כיהן האיש כרב. אולי יהיה לך מזל בכיוון הזה.

soring

New member
במקרה זה השם די נפוץ

וחוץ מזה ישנם הרבה יותר מפורסמים ש"מסתירים" מידע שעשוי להיות רלוונטי.

ובכן, זו התחלה. חשוב גם לדעת היכן התגוררו

ולאיזה זרם השתייכו. האם זה ידוע לך? ארנון

bilen

New member
אם יודעים לאיזו קהילה השתייך - זה יותר קל

כפי שכתבתי בעבר, ביקרתי בהרבה בתי כנסת לאירועים משפחתיים ומכיוון ששם הברכות והנאומים מאוד ארוכים לעיתים, אחרי התפילות, מצאתי הרבה זמן להביט בקירות. רק לאחרונה בלוס אנג'לס, ראיתי קירות עצומים בגובהם שמכוסים כולם בלוחות זכרון קטנים שבהם שמות המתפללים שנפטרו, משפחתם, וגם אבני זכרון לנספים בשואה או כאלה שנפטרו במקומות אחרים. שם מופיעים השמות המלאים, עברית/אנגלית, עיירת המוצא וקרבה משפחתית. אם מוצאים את סוג הקהילה/חסידות ומוצאים איש קשר או מישהו מהמקום ניתן לפנות להנהלות בתי הכנסת הרלבנטיים באותה עיר ולבדוק איתם מה קיים אצלם. כמובן שגם בבתי העלמין הרלבנטיים באותה עיר אפשר למצוא את המידע שאתה מחפש. יכולה לתת דוגמא משלנו. אבותינו שהגרו לארה"ב במאה ה-19 מבלארוס, השתייכו שם ל"אנשי לובביץ". כאשר מגיעה לרישומים של פטירה, יש באזור שלהם בארהב כ-5 בתי קברות ובתי כנסת לפי קהילות. לכן גם כאשר יש שמות שחוזרים על עצמם בכמה קהילות, אני יכולה מיד למיין את אלה "שלי" בגלל השייכות ללובביץ.

למעלה