שאלת אלכוהול

שאלת אלכוהול

למה מקיאים אחרי ששותים הרבה? הרי אם שותים 10 כוסות של מים או 10 כוסות של וודקה ההשפעה על הקיבה היא אותו דבר ,ולפי מה שאני יודע ההשפעה היחידה של האלכוהול היא על הקשרים העצביים במוח או משהו באזור, או שאני טועה....

יניב ריז

New member
על אלכוהול,ספיגה וחמרמרת-

אלכוהול הוא סם שנצרך אוראלית,מגיע למערכת העיכול (הקיבה ואז למעי) ומשם לכבד ורק אז לדם ולתאי המוח שם הוא משפיע. למה אני מתאר את כל התהליך?! כי לכל שלב יש השפעה. ברגע שאלכוהול מגיע לשוער הקיבה, נוצר רפלקס שגורם לשוער להסגר, מה שמעכב את המשך זרימת האלכוהול במערכת שתוארה. לכן,מי ששותה מנה גדולה של אלכוהול ב"מכה" סופו שיקיא אותה,עוד לפני שהיא בכלל תגיע לדם. בנוסף,פחמן דו חמצני מבצע את הפעולה ההפוכה על שוער הקיבה,הוא יוצר רפלקס ש"פותח" אותו, לכן המנהג של לערבב משקאות אלכוהוליים עם משקאות מוגזים. מכאן אתה יכול להסיק שמשקאות כמו:שמפניה,בירה ושאר מיני תרגימא מוגזים, גורמים להשפעה מהירה יותר של האלכוהול. השלב הבא הוא הכבד. כל אדם צריך מנת אלכוהול מסוימת כדי להתחיל ולהרגיש בהשפעתה, זה שונה מאדם לאדם בשל העובדה שהכבד מפרק את האלכוהול לחומרים בלתי מזיקים (בחלקם הגדול) בקצב שונה מאדם לאדם. כלומר,נניח שיש לי כבד שמסוגל לפרק 1 מ"ל אלכוהול בדקה ולך יש כבד שמסוגל לפרק 3 מ"ל אלכוהול לדקה, אתה תצטרך לטול מנה משולשת ממה שאני אצטרך ליטול עלמנת לקבל את אותה ההשפעה. ובעצם,תהליך ההשפעה מוגדר כ "כמה אלכוהול עבר בכבד שלא הצליח להתפרק". כך שאם תשתה בדיוק בקצב בו הכבד שלך מפרק את האלכוהול,אתה לא תרגיש מאומה,אך אם תשתה מעל ליכולת של הכבד שלך לפרק אלכוהול ליחידת זמן-אתה תשתכר. לאחר הכבד מגיע שלב ההשפעה-האלכוהול נכנס למחזור הדם ומגיע למוח,שם הוא גורם לעיכוב אותות,סיחרור וכו'. כך שהאפשרות השניה להקאה נובעת מתחושת ה"סיחרור" אותה אתה מקבל בזמן השפעת האלכוהול. נמצא כי לאלכוהול,מעבר לחוזקו (זיקוקו) באחוזים יש תוספים, ככל שרמת התוספים גבוהה-כך אתה תחוש ברע יותר ממנת האלכוהול ששתית (בחילה,כאבי ראש) וכו'... אחוז התוספים הוא לרוב ביחס הפוך לאחוז האלכוהול שבמשקה. לדוגמא-בירה מכילה אחוז גבוה של תוספים ואחוז נמוך של כוהל (כ-5%). יין מכיל אחוז בינוני של תוספים ואחוז בינוני של כוהל (כ-11%). וודקה מכילה אחוז נמוך של תוספים ואחוז גבוהה של כוהל (40%). לכן לרוב,מי שמשתכר ממשקאות נמוכי אחוז כוהל נוטה לסבול יותר מתופעות הלוואי. אבל זה לא בהכרח,יש וודקות "זולות" שמכילים 40% כוהל ואחוז גבוה של תוספים,שמיותר לציין מה תרגיש מ"סטלה" כזאת... השפעת האלכוהול בריכוזיו- כאשר נכנסת מנה קטנה של אלכוהול לדם:התרוממות נפש,קהות חושים קלה. מנה בינונית-נמוכה:כהות חושים,שיחרור עכבות פסיכולוגיות. מנה בינונית-גבוה:סיחרור,איבוד קורדינאציה,הארכת זמן תגובה,קושי בהליכה. מנה גבוהה:קשיי נשימה,איבוד הכרה ולעיתים אף מוות (המוות נובע מכך שכמות האלכוהול בדם כ"כ גבוהה עד שמערכת הנשימה מקבלת אותותיה באיחור רב מהמוח,עד שאותות אלו מדוכאים כליל-ואתה נחנק למוות). החמרמרת (האנגאובר): אלכוהול גורם לפעילות כליתית גבוהה,מה שגורם לך לאבד הרבה נוזלים ולהשתין הרבה. לרוב,אנשים ששותים הולכים לישון,ובזמן השינה אינם מכניסים נוזלים לגופם,לכן נוצרת התייבשות שמתבטאת בכאב ראש שמרגישים בבוקר למחרת. הדרך הפשוטה ביותר למנוע חמרמרת היא להרבות בשתייה לפני השינה (ולהרבות הכוונה ללפחות ליטר אחד של מים). אגב,מחקרים חדשים גילו כי אלכוהול גורם לנזק מוחי קבוע (אמנם מדובר בתצרוכת ממשוכת וגבוהה כדי להגיע לכך), ובכלל אלכובוליסטיות אינה מוגדרת כתצרוכת קבועה של אלכוהול (כלומר מי ששותה כל יום אינו בהכרח אלכוהוליסט),אלא כתלות בסם הנ"ל שמפריעה לשגרת החיים. זה ממש על קצה הלשון,ובכלליות, מבלי להכנס לתהליכים הכימיים.

תודה על התשובה ו...

תזכיר לי מה קורה במוח לאחר שהמשקה מגיע לבסוף לשם (מבחינה כימית)... ....

atheist22

New member
רק תיקון אחד

כתבת: "נניח שיש לי כבד שמסוגל לפרק 1 מ"ל אלכוהול בדקה ולך יש כבד שמסוגל לפרק 3 מ"ל אלכוהול לדקה, אתה תצטרך לטול מנה משולשת ממה שאני אצטרך ליטול עלמנת לקבל את אותה ההשפעה" למעשה הרבה פעמים זה בדיוק הפוך. אלכוהול מתפרק לחומרים אחרים דרך שרשרת של תהליכים בכבד. מה שגורם לרוב ההשפעות של האלכוהול, זה לא האלכוהול עצמו אלא תוצרי הביניים של הפירוק. כך שמי שאצלו האלכוהול מתפרק מהר יותר יושפע יותר. מה שחשוב אבל זה גם הקצב היחסי של תהליכי הפירוק השונים. יחסים אלה קובעים את זמני החיים של תוצרי הביניים בדם.

יניב ריז

New member
לא רק זה,

יש עוד הרבה אי דיוקים במה שנכתב, המטרה היתה לתת תשובה ממש כללית,לכן גם הסתייגתי שכתבתי על תהליך הפירוק בכבד, וגם בסוף צויין שזה ממש רק על קצה הלשון... בכל אופן,אתה צודק ב-100%.

תודה על התשובה ו...

תזכיר לי מה קורה במוח לאחר שהמשקה מגיע לבסוף לשם (מבחינה כימית)... ....

א ס ף ב

New member
מעניין מה שכתבת לגבי התוספים

אולי זו התשובה לשאלה שקיננה בי הרבה זמן והיא: מדוע שתיית בירה ולאחר מכן וודקה למשל, גורמת לתופעות לוואי חמורות יותר (כאב ראש, בחילה), מאשר רק וודקה (בהנחה שצורכים אותה כמות אלכוהול בשני המקרים)? הדברים שלך הביאו אותי להשערה, שבעצם זהו השילוב הקטלני בין אחוז תוספים גבוה לאחוז אלכוהול גבוה. לגבי, תוצרי הביניים בכבד המתקבלים מפירוק האלכוהול (חימצונו), ה"בעייתי" הוא האצטאלדהיד, שעלול להצטבר בו ובתוך כך להסב לו נזק. מסתבר גם, שיעילות הפירוק היא גנטית וישנם אנשים שחסר להם האנזים המחמצן את האלכוהול לאצטאלדהיד (alcohol dehydrogenase deficiency), למשל לרבים מהמוצא האסייתי.

יניב ריז

New member
אגב אלכוהול,משהו ששמעתי פעם

שאני לא יודע עד כמה הוא מבוסס,ומענין אותי לדעת אם זה נכון. כשעבדתי במעבדת תרביות רקמה, המנחה הסבירה לנו שרק ריכוז של 70% כוהל הורג חיידקים, מהסיבה שזהו הריכוז שבו לכוהל יש חדירות לתוך תא החיידק. ושכל ריכוז,גבוה או נמוך מזה כבר מאבד מהאפקטיביות שלו. השאלה אם זה נכון,כי מחד ניתן לראות אנשים ששופכים על עצמם וודקה של 40% על פצע פתוח בתקווה לחיטוי,ומאידך אנשים מטפלים בדלקת חניכיים עם כוהל של 95%...

א ס ף ב

New member
זה נכון מאוד ומבוסס אמפירית

הריכוזים שהזכרת כדוגמא (40% או 95%) נמצאו יעילים פחות בהשמדת חיידקים מאשר ריכוז של 70%, אבל בהיעדר כל חומר חיטוי אחר זמין בסביבה, אני מניח ששטיפה בוודקה היא ברירת מחדל לא רעה ועדיפה אולי על פני כלום

טנקר

New member
משהו לא מסתדר לי

לפי מה שידוע לי כהל הורג חיידקים ,אם הריכוז שלו גבוה יותר מהריכוז בגוף החיידק,והצורה שהם מומתים היא באוסמוזה ע"י התייבשות והצטמקות החיידק

א ס ף ב

New member
תמיסת האתנול מבצעת דהידרציה

(תהליך של הוצאת מולקולת מים) מתא החיידק. כך שלמעשה מים (המצויים בריכוז גבוה יותר בחיידק) יוצאים החוצה מהתא אל התמיסה (המכילה בעצמה מים) בתהליך של אוסמוזה (אותו הזכרת). ואכן החיידק מתייבש, התא מצטמק ומת.

למעלה