שאלות...

Blackpanter1י

New member
שאלות...

1.למה תמיד אומרים" אברהם תקן את תפילת שחרית, יצחק את מנחה, ויעקב את ערבית" אם בעצם התפילות כמו שהן היום באו במקום הקורבנות וכו' שהקריבו בבית מקדש? או שמתכוונים למשהו יותר עמוק?... 2.בתפילת יחיד, בקריאת שמע אומרים גם את חזרת הש"ץ "ה' אלוקיכם אמת"? 3.מותר לספרדים ללבוש טלית קטן על הגוף בלי גופיה מתחת? כי פעם הטלית הקטן, זה היה בעצם הבגד שלבשו או משהו כזה...

תשובות לעניות דעתי ...

1. כשאומרים שהאבות תקנו תפילות, לא מתכוונים בנוסח הזהה לתפילות שאנו מתפללים , שתקנו אותם אנשי כנסת הגדולה, אחר החורבן, במקום הקרבנות. הכוונה היא, לענ"ד, א. שאברהם תקן תפילת שחרית, שגם בשעה שיש לאדם שעת "חסד" ,כמו בבוקר, למשל, עליו להתפלל לה', ולהודות לו. ב. שיצחק תקן תפילת מנחה, שגם בשעה שיש לאדם שעת "דין" ,כמו בין הערביים, למשל, עליו להתפלל לה' ולבקש את צרכיו. ג. שיעקב תקן תפילת מעריב, שגם בשעה שאדם גולה ממקומו, ועוברים עליו צרות, כמו שעברו על יעקב, וגם שעושה השתדלויות, כמו שעשה יעקב, יזכור כי הקב"ה מנהל את העולם, וכל מה שהוא עושה לטובה הוא עושה, ואליו יפנה להוציאו מצרתו. בכלל שלושת האבות התנסו, כל אחד בתחום אחר, ובכל נסיון - התפללו. א. אברהם, נסיונו היה שכל העולם היה בעבר אחד ואברהם היה בעבר השני. להיות לבד מול כולם - זה קשה. אברהם התפלל והקב"ה היה בעזרו. ב. יצחק היו לו הנסיונות של חיי היום - יום. בארות, שכנים וכו'. שום דבר אינו טבעי. הכל משמיים. יצחק התפלל ויברכהו ה'. ג. יעקב היה משופע בצרות, עשו, לבן, יוסף, דינה וכו' וכו'. יעקב התפלל לקב"ה, והקב"ה החיה אותו, "ויחי יעקב בארץ מצרים 17 שנה". יחיד לא חוזר על ה' אלוקיכם אמת", אלא מסיים את קריאת שמע ב"ה' אלוקיכם" ומצמיד לה מיד "אמת ואמונה" בערבית, או "אמת ויציב" בשחרית. גופיה, בד"כ מזיעים בה, מתלכלכת מהר, וזה נאה יותר שציצית לא תהיה על הגוף ממש. איני יודע אם יש הבדל בענין בין ספרדים לאשכנזים.

תגובה

ב. אתה בטוח שיחיד לא חוזר??? הוא צריך להשלים מניין רמ"ח תיבות אז הוא אמור לחזור לא???? [להגיד "אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם לאלוקים אני ה' אלוקיכם, אמת, ה' אלוקיכם אמת] ג. נראה לי שגופיה רגילה לא מצריכה כלום מתחת אבל משהו מהודר כמו צמר רחלים מצריך גופיה או משהו מתחת [נדמה לי שככה ענו לי ששאלתי זאת מזמן].

לכן יחיד אומר בתחילת קריאת שמע

א-ל מלך נאמן. לגבי גופיה, אם אתה מתכוון לגופיה-ציצית, הרי כל מהותה להיות מתחת לכל הבגדים, איני דן בזה.

Blackpanter1י

New member
ספרדים גם אומרים א-ל מלך נאמן?

ומתי אומרים, לפני שאני אומר "שמע ישראל"?

ככל הידוע לי

אשכנזים אומרים אל מלך נאמן וספרדים לא אומרים' הם חותמים "ה' אלוקיכם אמת" במקום הש"ץ

לא ידוע לי אחרת, אף פעם לא הייתי

ספרדי שמתפלל ביחידות. אומרים לפני המלים "שמע ישראל", זה כתוב בסידורים

asaf2000

New member
תשובה

ספרדים לא אומרים "אל מלך נאמן" אלא כופלים את "ה' אלוהיכם אמת".

תשובות ל-1 ו-2 ...

1. בודאי שיש ענין יותר עמוק בכל הנושא של התפילות ומה "מקורן" ואין כאן המקום להתרחב ... אבל בגדול יש מיחלוקת בתלמוד האם האבות תיקנו התפילות או שהן במקום הקרבנות. 2. יש כמה מנהגים בענין מה יגיד מי שמתפלל ביחידות בקריאת שמע על מנת להשלים לרמ"ח מלים. יש שמוסיפים לפני הקריאת שמע "קל מלך נאמן". הגר"א ובעקבותיו מנהג ליטא הוא לא להגיד "קל מלך נאמן" כי זה נחשב כהפסק! לפי דעה זו אין כל כך ענין להשלים לרמ"ח מלים.

תוספת ל-1

האבות תקנו תפילות - אבל לא את נוסח התפילה. האבות תיקנו את זמני התפילות ואילו את הנוסח הבא במקום קורבנות תיקנו אנשי כנסת הגדולה.

Blackpanter1י

New member
תודה על התשובות...

יש לי עוד שאלות 1.האם המילה "קטב" או "קטב מרירי" (כמו שמופיע בספר דברים פרק לב) שמופיע בכל התנ"ך רק 3 פעמים, יכולה להתפרש גם כגז, או כמו שהמלבי"ם קורא לזה "אוויר ארסי שממית"? 2.שרשום בתפילת העמידה "להתכוון להתפלל על משיח בן יוסף שיחיה ולא ימות ע"י ארמילוס הרשע" (שהוא בעצם מלכם של בני אדום) אבל למה הכוונה הוא לא כבר מת? וגם לא נראה הגיוני שיהיו שמות כאלה היום.

Blackpanter1י

New member
ועוד דבר

מישהו יכול לתת לי קישור למאמר של הרב קוק "המספד בירושלים"?

למעלה