שאלות...

קרמיט4

New member
שאלות...

האם ''לתכנן'' מקורו בשורש ת.כ.נ.ן? (כמו ''לתרגם''?) והאם כתוצאה מכך המילה ''תוכנן'' היא בבניין פועל? מדוע המילה ''אעשה'' נהגית בסגול בעוד שבשאר הגופים הוגים בפתח: תעשה, תעשי, יעשו וכו'? תודה

Meijen Shaggy

New member
תשובות.. (טוב, לא בדיוק) ../images/Emo15.gif

השורש של "לתכנן" הוא ת-כ-נ-ן, והבניין של "תוכנן" הוא פועל. לגבי השאלה השנייה, יש בפורום הרבה אנשים יותר משכילים ממני שוודאי יוכלו לענות על השאלה הזאת בהרחבה.. אני רק אגיד שמדובר בתופעת הנמכת תנועה באותיות גרוניות (א' היא גרונית), ולכן היא לא מנוקדת בחיריק (כמו יִשמור, תִשמור, נִשמור) אלא בסגול (אֶשמור).

Image of me

New member
הו, יש לי בדיוק שאלה באותו נושא.

מה זה טוריה ומה זה שבריה?

mucool2

New member
טוריה זה מעדר

שבריה זה סכין או חרב מעוקלת. ככל הידוע לי, מקור המילים הוא ערבי.

407

New member
לא רק ב-"אעשה"

אלא גם "אעטוף", "אחשוב" וכדומה. לדעתי הוגים את פה"פ בחטף סגול בגלל שתחילית גוף מדבר מנוקדת כבר בסגול, כמו בשלמים: אֶלְבַּש, אֶסְגֹר. או כאשר פה"פ היא א' ולא משנה מהי התחילית של הגוף לדוגמה: יֶאֱסֹף. וכאשר פה"פ אינה א' או שהגוף הוא לא מדבר, השווא נח שהיה אמור לבוא בפה"פ נחטף לחטף פתח ואז הוא משפיע על התחילית של הגוף.

Googlish

New member
לגבי השאלה השנייה

כל מילה שנהגית באחת מן האותיות הבאות: "א.ה.ח.ע.ר" נהגית בסגול במקום בשווא נח, לכן קורה שב"אעשה" השווה הופך לסגול, כמו בדוגמאות שאחרים נתנו כאן. שבת שלום

Image of me

New member
מה זה "נהגית באות"?

בכל אופן 407 כבר כתב את התשובה שלדעתי היא הנכונה: תִלבש -> תַעשה (החיטוף גורם להנמכת תנועה) אֶלבש -> אֶעשה (אין הנמכת תנועה כי היא כבר נמוכה - e)

למעלה