שאלות

WHYwhy

New member
שאלות

מדוע תאוריית הגרביטציה של ניוטון נפלה? למה מהירות הגרביטציה היא דווקא c? האם התאוריה של אינשטין מוכחת או שהיא רק השערה?

טל ר

New member
תשובות

1. עקב השלכותיו של עיקרון היחסיות, שנגזר מראיות ניסוייות, היו לדבר השלכות תאורטיות משמעותיות, ובין השאר - גם תאורית הגרוויטציה של ניוטון. תורת היחסות הסבירה בהצלחה את מסלולו של כוכב-חמה, שתורת ניוטון נכשלה בהסברו. 2. שוב, עיקרון היחסיות. אם מהירות הגרוויטציה תהיה קטנה מ-c, היא תהיה שונה במערכות ייחוס שונות, ומכאן שלטבע ישנה העדפה למערכת ייחוס אחת על אחרת (וזה לא נכון). אם מהירות הגרוויטציה תהיה גדולה מ-c, תהיה קיימת מערכת ייחוס בה השפעת הגרוויטציה תתרחש לפני הארוע שגרם להשפעה זו, וגם זה לא נכון. 3. התאוריה של איינשטיין עמדה במבחנים ניסויים רבים מספור, וטרם הופרכה.

1100F

New member
בקשר למה שענית עבור 2

שאלה: נניח שהגרויטציה היתה מתפשטת במהירות v קטנה מ-c. נניח עכשיו ש ישנן 2 מסות הנעות במהירות מסויימת אחת ביחס לשניה. במערכת המנוחה של אחת המסות, הגרויטציה הנובעת מהמסה הראשונה הייתה מטפשטת במהירות ה, לאומת זאת הגרויטציה שמקורה במסה השניה הייתה מתפשטת במהירות אחרת. לאומת זאת במערכת המנוחה של המסה השנייה הגרויטציה שמקורה במסה השנייה הייתה מתפשטת במהירות v והגרויטציה שמקורה המסה הראשונה הייתה מתפשטת במהירות אחרת. אם נעבור למערכת שלישית שבה שתי המסות נעות, התפשטות הגרביטציה הייתה במהירויות שונות. הרי לך תאורית גרוויטציה שבה מהירות התפשטות הגרוויטציה שונה מ- c ואין לנו מערכת מועדפת.

טל ר

New member
לא לחלוטין ברור לי

גרוויטציה פועלת בין 2 מסות, באופן שווה על שתיהן. אם כך, לפי תאוריה זו, איך תעבוד גרוויטציה בין 2 מסות הנעות במהירויות שונות?

1100F

New member
האם אתה טוען שגרוויטציה אינה פועלת

בין 2 גופיפ שאינם במנוחה אחד ביחס לשני?

טל ר

New member
חס וחלילה

אני טוען שאם היא מתפשטת במהירויות שונות מגופים שונים, אינני מבין את הלוגיקה לפיה תפעל בין שני גופים שאינם במנוח אחד ביחס לשני (היא תגיע לאחד מהם לפני שתגיע לשני, אבל היא כוח סימטרי, אז מה יקרה?).

1100F

New member
תראה גם מבחינת תורת היחסות, הכח

שמסה אחת מפעילה על השנייה אינו חייב להיות סימולטני לכח שהמסה השנייה מפעילה על הראשונה. נניח לדוגמא אפילו ששתי המסות ניחות ושהאינטרקציה הגרויטציונית נעה במהירות האור (משום מה אני לא מצליח לעבור לאנגלית). אז אם במערכת המנוחה שלהם, אם שני גרויטונים יוצאים בו זמנית מהמסות, הם אכן יגיעו בו זמנית למסות השניות. לאומת זאת, אם נראה שני גרויטונים יוצאים בו זמנית משתי המסות, כאשר אנחנו מסתכלים ממערכת הנעה ביחס אליהם, אז הם לא יגיעו בו זמנית למסות השניות. למעשה, כפי שכבר נכתב בשרשור הזה, ע"י איייייל, אין מניעה שאינטרקציה תתפשט במהירות קטנה ממהירות האור. ובגלל כל מיני סיבות שאני לא יכנס אליהם, יוצא שגרויטון הוא חסר מסה ולכן המהירות שלו היא כמו מהירות האור.

איייייל

New member
לגבי "מהירות גרויזציה"

יש כוחות שמהירות ההתפשטות שלהן קטנה ממהירות האור, זה לא סותר שום דבר... הטענה שגרביטציה עוברת במהירות 0 שקולה לטענה שלגרויטונים יש מסה אפס (כמו לפוטונים). לא לגמרי הבנתי את זה, אבל זה קשור איכשהו לעובדה שהפוטנציאל דועך לפי r^-1, כמו הפוטנציאל החשמלי - בניגוד, למשל, לכוח החלש (שמועבר על ידי חלקיקים מאסיביים).

איייייל

New member
מהירות 0 --> מהירות האור

Note to self - לקרוא את ההודעה פעמיים לפני ששולחים על "שלח"

1100F

New member
מה שאמרת הוא נכון, אלא שהפוטנציאל

יורד כמו r^-1 בגלל שלגרויטונים יש מסה ולא להיפך

למעלה