שאלות

tapuztapuz6

New member
שאלות

שלום.
1)"לו" כמו במשפט: "אין ולו אחד שיודע". האם השימוש הזה נכון? מאין הגיע? לא כתוב עליו במילון ספיר.
2)"תוך כדי שהוא מדבר" או "תוך שהוא מדבר"?
3) המילה "אפילו" מורכבת מ"אף" ומ"אילו". האם "אילו" לא משמשת רק לתנאי בטל? האם "אילו" יכולה לשמש גם לתנאי לא בטל?
4) אני רואה שבאתר האקדמיה כותבים "הן...הן" בלי וי"ו. מדוע והאם זו הצורה הנכונה?
5) "עם". יש ביטויים שיש בהם "עם" שנחשב לא תקני. למשל, "נתפס עם המכנסיים למטה", "הולך עם האף למעלה". אני לא חושב שאפשר לשנות פה ל"נתפס במכנסיים למטה", לכן החלופה היחידה היא "נתפס כשמכנסיו למטה" המסורבל. האם יש חלופה טובה יותר?
תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובות

1) למיטב הבנתי זו "לו" במשמעות של "אפילו". לא מצאתי את השימוש המסוים במילונים אחרים (בדקתי באבן שושן ישן ובמילון מקראי) ומנגד גם לא מצאתי התייחסויות לשלילה בכמה ספרי תקינות שעיינתי בהם. השימוש רווח ומקובל במשלב גבוה, גם בשירה "לחם אין ולו כזית" (ע' הלל, "יוסי ילד שלי מוצלח"). לא הייתי נמנעת משימוש בו.

2) לדעתי הראשון; וגם אותו הייתי מחליפה ב"בזמן ש" או "בשעה ש" או משהו אחר.

3) תנאי בטל.

4) זו הצורה הנכונה.

5) אפשר גם וי"ו החיבור, אבל לשם מה? זו בלאו הכי שפה מדוברת... גם אם תחליף את "עם" לא תקבל משלב גבוה.

tapuztapuz6

New member
4

4)מדוע "הן והן" נחשבת לא נכונה?
5)"נתפס ומכנסיו למטה"? גם זה מסורבל. אני יודע שזה ביטוי סלנג. מעניין אותי אם יש דרך תקנית לא מסורבלת. אני חושב שזאת דוגמה לסלנג שמשלים את החסר בשפה. כמו "מרגיש לי".

trilliane

Well-known member
מנהל
4. לא יודעת; למעשה אני לא יודעת אם היא "נחשבת ללא נכונה"

אלא שהצורה ה"קלאסית" היא "הן ..., הן...". אני מניחה שכך זה במקורות. אין ספק שבימינו רווחת מאוד הצורה בוי"ו החיבור וגם אני משתמשת בה. לאקדמיה ללשון סטנדרטים אחרים.

5. לא רואה מה "מסורבל" בתוספת של אות אחת או שתיים במקום מילת יחס של שתי אותיות... צריך איכשהו לחבר בין הפועל לתיאורו... למה אתה מצפה? תן לי דוגמה לחיבור שאינו מסורבל בעיניך.

למעלה