שאלות

lorel

New member
שאלות

טוב, אז ככה: אני מתקרבת לחסידות ברסלב ויש לי כמה שאלות: 1) מה זה מילה דשטותא? 2) איך אפשר להיות חסידת ברסלב? יש אלו שהם דברים שצריך לעשות? 3) האם הפתק שמספרים שרבי ישראל קיבל מרבינו הוא אמת? 4)קראתי בסיפורי מעשיות את המעשיה "מעשה מאבידת בת מלך" ולא הבנתי - מי המלך? מי הבת? מי המשנה למלך? מה המשמעות של כל החיפושים והיגיעות של המשנה למלך, ולמה רבינו מספר לנו את זה? ולמה דווקא את הסוף, איך הוא מצא אותה, לא מסופר וזה בעצם לא חשוב? 5) האם גם בנות נוסעות לאומן ומתי? 6) האם האמונה שלנו כחסידים צריכה להיות פשוטה ותמימה בלי חקירות או שצריך ללמוד היטב את עינייני האמונה ויסודות הנהגת ה´ בעולם?

תשבות

1) מילא דשטותא הכוונה לעשות כול מיני דברים שמבאים לשמחה 2) תקראי את ספרי רבנו ותקימי אותם אז תהי חסידית ברסלב אמיתית 3) אמת לאמיתה 4) המלך זה הקדוש ברוך הוא. הבת זה עם ישראל . המשנה למלך זה הצדיק האמת. לעתיד לבוא נדע איך הוא מצא אותה.וזה חשוב מאד. 5) כל אחד צריך להגיע לצדיק 6)חקירות וללמוד את עינייני האמונה זה שני דברים מחיקרות צריך להתרחק כמו מהאש . וללמוד את ענניני האמונה אנו חיבים בשביל לדעת את תכסיסי המלחמה נגד יצר הרע.

תשובות

1) מילתא דשטותא פירושו "דברי שטות". רבינו אמר שכל כך חשוב להיות בשמחה תמיד עד כדי כך שמותר ומצוה לשמח את עצמו אפילו ב"שטויות". 2) כדי להיות חסיד ברסלב צריך (לפחות) את הדברים הבאים: א. לשמור את מצוות התורה שבכתב ובעל פה. ב. לכסוף ולהתגעגע להתקרב לשם יתברך על ידי הטבת ושיפור המעשים. ג. להשתדל ללמוד את ספרי רבינו. ד. להשתדל לקיים את עצות רבינו שהחשובות בהן הן: ללמוד בכל יום הלכה, ולהתבודד בכל יום לפני הקב"ה ולספר לו כל ליבו כמו לפני חבר טוב. 3) רבי ישראל זצ"ל סיפר שהוא מצא פתק בספר כתוצאה ממאורע מסוים. זה ודאי אמת. אם הפתק נשלח משמים ע"י רבינו בזה יש דעות חלוקות. תלמידי רבי ישראל מאמינים בזה, וחסידי ברסלב אחרים אינם מאמינים. ולמרות חילוקי הדעות הם חיים בשלום ובשלוה ומתפללים ביחד בבתי הכנסת ונוסעים ביחד לאומן והאמת והשלום אהבו. 4) לזה צריך פירוש וביאור שלם, ואין כאן מקום להאריך. את הפירוש האמיתי של הסיפור אף אחד מלבד רבינו לא ידע. רבינו התיר לנו למצוא רמזים לעבודת השם מן הסיפורים. וכך עשו חסידי ברסלב (וגם כאלה שאינם חסידי ברסלב) בכל התקופות. אני ממליץ לך לרכוש ספרים העוסקים בזה, או להצטרף לשיעורים בנושא. 5) נשים ובנות נוסעות לאומן בכל ימות השנה בנסיעות נפרדות מלבד בראש השנה (בגלל הצניעות, נוהגים שלא לצרף נשים ללנסיעה הגדולה של ראש השנה). 6) לימוד עניני אמונה ויסודות הנהגת ה´ בעולם אינו "חקירות". ספרי רבינו ותלמידו רבי נתן מלאים בנושאים אלה. רק בלימודם אפשר בכלל להגיע לאמונה פשוטה ותמימה. אחרת האדם נופל בחקירות ודמיונות של היצר הרע והכפירות שהוא שומע וקורא וקולט מהעולם שמסביבו. רבינו ציוה שלא ללמוד כלל ספרי חקירה פילוסופיים, גם של גדולי ישראל, אלא רק ספרים המבוססים על הקדמות הזוהר, כתבי האר"י והבעש"ט. אשרייך שאת מתקרבת לרבינו, עלי והצליחי!

תיקון קטן בקשר לתשובה 3 ....

רבי ישראל דב אודסר זצ"ל , לא רק סיפר שמצא פתק , אלא סיפר שמצא פתק ושהוא בוודאי משמיים , מרבנו . הדעות חלוקות לא אם הפתק משמיים או לא , הדעות חלוקות האם להאמין לרבי ישראל , או לא .

lorel

New member
קושיות

קודם כל, תודה רבה על התשובות הנפלאות שלכם! ויש לי עדיין קצת קושיות: 1.גם החסידים שלא מאמינים בפתק מאמינים בגדולתו של ר´ ישראל, לא? אם כך, איך אפשר לומר שר´ ישראל משקר? 2.מה הכוונה שאומרים "תמימות ופשטות בעבודת ה´?. איך זה בא לידי ביטוי? 3.במה שונה חסידות ברסלב משאר הדרכים ביהדות? למה להיות דווקא ברסלב? במה חסידות ברסלב עוזרת לאדם להגיע לתכלית שלו בעוה"ז? ומה ניתן לומר על אנשים שהם לא קרובים לרבינו? תלכו בדרכים ישרות תודה רבה ושבת שלום

תשובות על הקושיות הנוספות

1. אף אחד לא אומר שרבי ישראל משקר, חס ושלום. כולם יודעים שהיה יהודי צדיק ועובד השם גדול. ועם זאת, עדיין רוב חסידי ברסלב סבורים שאמונתו שהפתק בא משמיים תמוהה ותמימה, ואינם מקבלים זאת. וכל אחד יחזיק באמונתו. אי אפשר להוכיח אמונה, ולכן חבל על הויכוחים. 2. אין כאן מקום וזמן להאריך בזה, בעזרת השם נכתוב על זה בימים הקרובים. 3. כנ"ל.

רוזן71

New member
תיקון על תיקון.

שלום. אני מאמין שרבי ישראל האמין שהפתק הוא מרבי נחמן מברסלב. אולם העובדות הן שב-1922 לאחר שנכשל בצום י"ז בתמוז ובניסיון לעודד את רוחו הנכאה. כתבו קבוצת חסידי סלונים בראשותו של י.א. מספר פתקים והטמינו אותם במספר ספרים שרבי ישראל למד בהם. וכך רבי ישראל "מצא" את הפתק! לברסלב יש הרבה יסודות חזקים ומוצקים שעליהם יכולים המתקרבים להישען. ואם מישהו החליט להתקרב על סמך יסוד רעוע כזה של "סיפור" הפתק, אז חבל לי עליו. בברכה רוזן.

נו נו ......

לקוטי עצות , אמת ואמונה , ג . יש בני אדם המכסים כל הניסים בדרך הטבע , וכשיכלו אלו האפיקורסים שאין להם אמונה בניסים , ושתרבה אמונה בעולם - אז יבוא משיח , כי הגאולה תלויה באמונה כנ"ל.

רוזן71

New member
נו נו......

שלום. האם כל היהודים שאינם מאמינים ב"נס" הפתק הם אפיקורסים?? בברכה, רוזן.

פראזניק

New member
שלום לך רוזן:)

אם תעיין בתקנון הפורום, תווכח לראות שביקשנו שלא לעסוק בשאלות אלו - שאינן מביאות אהבה בין אנ"ש - בפורום. ברוך הבא, שמחים לראות אותך איתנו, אבל באמת, תשתדל שלא לעסוק בנושא. :)))))

למה להוציא מהכלל ?

האם כל היהודים שאינם מאמינים ב"נס" הפתק ברוך שאמר הם אפיקורסים?? בברכה , ה י ה ו ד י .

פראזניק

New member
כדרכינו:))

רוזן ו"היהודי", אני מבקש שוב, נא לא לדון בנושא כאן. רוזן, אם ברצונך לדון בנושא הפתק, שלא מתוך קנטור ח"ו (ואני מניח שזו כוונתך) אנימניח ש"היהודי" ישמח לדון איתך בפורום שלו בנושא, ראה הפניה בטאג ליין ובחתימת "היהודי". הודעות נוספות בנושא ימחקו.

אני רוצה לספר לך סיפור

אני מצטט את רבי ישראל דוב אודסר אתם הייתם ילדים, אין אתם יודעים מה שהיה לפני מאה שנים........ אז היה ברסלב....... בתכלית הבזיון! אתה לא יודע שהעולם היה מתנגדים על ברסלב ? אבל ברסלב הולך ומתעלה בכל יום. זה אני רואה, אני רואה את זה. אבל סבלתי, סבלתי מאד......... רעב לא היה לי כלום! לא היה לי פרנסה , לא היה לי לחם בשביל הילדים. מב שאני סבלתי... בלי שעור. הוי , מה שעבר עלי, הצער שהיה לי , יש לי ילדים ואין להם לחם , ואני יודע שצריכים לתת להם לחם ולא היה לי... אני גם כן סבלתי מהקור וגם סבלתי רעב, וגם ילדים....... היה לי צרות כאלה מה שאי אפשר לתאר. והם היה להם כסף הרבה כמו זבל עשו לעצמם בנק של דולארים מן אמריקה, בנק! מענין מאד למה הם לא נסו לעודד את רוחו בזה שהם היו נותנים לו פת לחם

תוספת לתשובה 6 .....

אמונה , היא ההתחלה , הסוף והאמצע של היהדות . היא עיקר ההבדל ביננו לבין שאר העמים . לימוד , אפילו לימוד האמונה , מה שידידי אייזק התכוון , צריך שתחילתו תהיה אמונה , בתוכו אמונה וסופו ותכליתו - אמונה . ק. לקוטי מוהר"ן , צא . צריך שתהיה האמונה חזקה מאד מאד שתתפשט האמונה בכל האברים . ואז יוכל לזכות לבוא אל השכל ע"י האמונה. היינו שהדבר שהיה צריך מתחילה להאמין מחמת שלא הבין הדבר , זוכה אחר כך להבינו בשכל . אך אחר כך יש לו דברים גבוהים יותר שאינו יכול להבינם בשכל , צריך להתחזק יותר באמונה להאמין במה שאינו מבין עדיין בשכלו עד שיזכה להבין גם אלו הדברים וכן לעולם .

אמונה

ההבדל בינינו לבין העמים היא קדושת ישראל, שלמעלה מטעם ודעת, ואין לנו אפשרות להשיגה. נקודת קדושת ישראל היא השורש של האמונה, ולפי בחירת האדם ומעשיו הוא זוכה להגדילה ולהגיע לכך שתתפשט בכל האברים, כלשון רבינו. הציטוטים שלך מרבינו נכונים וחשובים. אמנם בימינו עיקר הבעיה היא איך מחזקים את האמונה. אנחנו מוקפים בכל כך הרבה כפירה ופגם הברית שרק מעוררים את המידות הרעות ומרחיקים אותנו מהאמונה ומחלישים את נשמות ישראל העייפות. לכן העצה היא, על פי דברי רבינו, לעסוק הרבה בתורה ותפילה. ללמוד לימודי אמונה בספרי הצדיקים האמיתיים, לדבר דיבורי אמונה עם חברים, ולהתבודד הרבה בתפילה ובקשה שנקודת האמונה תתעורר בקרבנו. ראה בתורה ל"ד בליקוטי מוהר"ן, שעל פי קבלה בעל פה מרבינו היא המפתח לפתוח כל שערי הקדושה. בדורות קודמים היו אומרים לכל מי שהתקרב לרבינו ללמוד תורה זו דבר ראשון. כמו שכתבתי בעבר בדיונים דומים בינינו, לאף אחד אין מונופול על האמונה. לא כל מי שרוממות התמימות והפשיטות בפיו, גם מקיים אותן הלכה למעשה. עניני רבינו והדרכותיו הם סוד נעלם שניתן לגלותו רק ע"י לימוד בעיון של ספרי רבינו, והרבה תפילה כפי שקיבלנו מזקני ברסלב במאה השנים האחרונות.

arik200

New member
תשובה על עניין החקירה

אם לא נחקור איך נדע אם אנחנו בדררך האמת, הרי כל אלה שיש להם אמונות טפילות ואמונות בדתות שונות ומשונות כאשר יבאו לעולם האמת ישאלו להם "למה לא הגעתם לאמת" היתכן כדבר הזה שהם ישתמשו בתשובה מסוג הזה "השיך או הכומר או הרב הרפורמי אמר שאסור לחקור וצריך להאמין באמונה ללא כל חקירה" גם אחד מהראשונים רבי אברהם בן משה (בהקדמת הספר עין יעקב)כותב בזה הלשון "דע כי אתה חייב לדעת כל מי שירצה להעמיד דעת ידועה ולישא פני אומרה ולקבל דעתו בלי עיון והבנה לענין אותו הדעת אם אמת איתה או לא, שזה מן הדעות הרעות והוא נאסר מדרך התורה ומדרך השכל וכו´. ולכן מצווה על כל בר דעת לחקור את אמונת ישראל עד תום ולהגיע לאמת בכוחות עצמו ולא עם השכל של אחרים.

חקירה באמונה: כן או לא?

אריק, הציטוט שהבאת הוא מרבי אברהם בן הרמב"ם בהקדמת עין יעקב. רבים מהמתחכמים אוהבים לצטט את דבריו כדי להצדיק מגמות מחשבתיות שהיו היפך דרכו ואמונתו. כאשר אנחנו באים לחקור באמונה (או בכל נושא) עלינו תחילה לקבל הדרכה ממומחים מהו הכיוון ומה הם הספרים המתאימים לבירור כזה. כך גם באמונה. לפני שאנחנו נכנסים לשדה המוקשים של חקירות וקושיות באמונה, עלינו להאזין לצדיקים ולחכמי אמת אשר התוו לנו את נתיב החיפוש הראוי. רבי נחמן מברסלב, ולפניו כל חכמי האמת, הזהירו אותנו שלא לחקור ולחפש בספרי הפילוסופיה הנוטים אחרי חכמת יון, אפילו אם נכתבו ע"י גדולי ישראל, כמו הרמב"ם ואחרים. ולכן, אין כאן ויכוח בין המחפשים הנאורים לבין המתעלמים החשוכים. אלא פשוט נטילת כיוון ודרך מחכמים אשר התמחותם היתה באמונה טהורה. את החיפוש והחקירה שלנו אנחנו עושים בספרים הקדושים הכתובים על פי הקדמות רבי שמעון בר יוחאי, האר"י הקדוש, הבעל שם טוב. השאלה אינה: האם לחקור? אלא: איפה לחקור? הנושא מובא באריכות (עם ציטוטים מכל גדולי ישראל) בהקדמה לפירוש לב טוב על ספר חובת הלבבות, שער היחוד.

למעלה