שאלות

tapuztapuz6

New member
שאלות

1) מדוע צריך לומר "אני הוא שעשיתי" ולא "אני הוא שעשה"?
"אני הוא שעשיתי" נשמע מוזר.
2) נכון להשתמש בשין הזיקה לפני בינוני או שרק ה"א נכון?
3) "בין אם ובין אם" נחשב שגיאה?

Assiduous

New member
התייחסות

1) יש לך מקור או ביסוס לכך שצריך לומר "אני הוא שעשיתי"? אשמח להחכים
&nbsp
2) שניהם תקינים. (אני הוא ההולך כאן, ואני הוא שהולך כאן)
&nbsp
3) לא יודע אם שגיאה, אבל אין בכך צורך. ראה כאן את דברי האקדמיה בנדון:
http://hebrew-academy.org.il/2012/07/10/בין-ובין/
(הבנתי שיש בעיה עם הקישורים בתפוז אבל לא זוכר איך מקשרים באופן כזה שתפוז לא ישבור את הקישור. מקסימום תכתוב את המילים "בין ובין" בגוגל וזה יעלה לך את זה בתוצאה הראשונה)

Frauman

New member
התייחסות לשאלה הראשונה

לדעתי זה משפט שיש בו השמטה:
"אני הוא האדם שעשה זאת."

Assiduous

New member
יש לכך קצת ביסוס היסטורי

מצד אחד אני יכול לצטט מסידור התפילה (אין לי מושג ממתי הקטע הזה בדיוק, אבל כמדומני שניתן להוכיח לפחות 800 שנה לקיומו אם לא יותר):
"אַתָּה הוּא ד' הָאֱ-לֹהִים אֲשֶׁר בָּחַרְתָּ בְּאַבְרָם וְהוֹצֵאתוֹ מֵאוּר כַּשְׂדִּים וְשַׂמְתָּ שְּׁמוֹ אַבְרָהָם"

הקטע הזה

הוא ציטוט מספר נחמיה (שאכן נכנס לסידור התפילה מאוחר יותר).
אפשר גם להוסיף מספר דברי הימים: וַיֹּאמֶר דָּוִיד אֶל הָאֱלֹהִים הֲלֹא אֲנִי אָמַרְתִּי לִמְנוֹת בָּעָם וַאֲנִי הוּא אֲשֶׁר חָטָאתִי וְהָרֵעַ הֲרֵעוֹתִי וְאֵלֶּה הַצֹּאן מֶה עָשׂוּ...
ורבים כיוצא באלה בלשון חכמים.

Assiduous

New member
יישר כוחך

לשאלה 3:

'בין אם ובין אם' נחשב לשגיאה. האקדמיה אומרת כך (הפניה הובאה קודם על ידי אסי, אני רק מדגישה את מה ששיך לשאלתך):
"נעיר כי מילת היחס בין משמשת גם במבנים שמשמעם 'כך או כך' או 'גם כך וגם כך'. במבנים אלו היא מחויבת לבוא פעמיים, כגון "בין בשוגג בין במזיד", "בין כך ובין כך", "בין שהוא מתכוון ובין שאינו מתכוון". מבנה זה מלשון חז"ל מקביל למבנה המקראי 'אם… (ו)אם…', כגון "מְתוּקָה שְׁנַת הָעֹבֵד אִם מְעַט וְאִם הַרְבֵּה יֹאכֵל" (קהלת ה, יא). בימינו רבים מגבבים את שני המבנים הללו שלא לצורך, כגון 'בין אם כך (ו)בין אם כך'."

דוגמאות (מתוך 'יד הלשון' ליצחק אבינרי:

- אני הוא שאמרתי לעולם די - חגיגה יב :
- אני הוא שאמרתי בסיני ... אני הוא שפרעתי מדור המבול - ספרא ורש"י לויקרא יח ב
- אתה הוא שציערת לאבא - סנהדרין יא .

"הרציונל" שמביא אבינרי לדרך הבעה זו הוא זה (ציטוט; בסוגריים מרובעים - דילוג שהכנסתי אני מטעמי עצלות המעתיק; ההדגשות במקור):

"לכאורה מסתבר שיש להתאים את הפועל לגוף שלישי [...] כן נהוג ברוב לשונות הגויים, וכן מחייב ההיגיון השכלי, אך יש גם היגיון שבלב. וההיגיון הזה אומר לנו כי דרך העברית להתאים את הפועל דווקא לגוף ראשון ושני: אני הוא זה שראיתי, אתה הוא האיש שמצאת."

ואחרי כן באות הדוגמאות שהבאתי ועוד אחרות.
ולהשומע ינעם.

Assiduous

New member
אכן נעם מאוד
, אבל למה להשומע דורש ה"א יידוע >>>

אחרי אות היחס ל'?

מכיר את הביטוי הזה אבל הוא לא מניח את דעתי.

פסעתי בשבילים שכבשו מנדלי, לילינבלום ופרץ:

בימים ההם - ספר ראשון / מנדלי מוכר ספרים
benyehuda.org/mos/bayamim_hahem_I.html
... והלימוד היה כשיחת רעים אהובים, שאחד מייחל לדברי חברו ומרגיש ויודע תעלומות לבו – שיחה, שיש בה נחת-רוח לזה שמדבר, וגם להשומע ינעם, ושניהם מתאוים שתהא שיחת-שעשועים זו ...

פתח תקוה / משה ליב ליליינבלום
benyehuda.org/malal/malal_008.html
... בעצמם שלא לכתוב במה"ע (זולתי הלבנון) ומלאו את ידי סוכן הקול בעירם, והוא נעשה מדרס לרבנים והכריז להזהיר את העם מאיסורים וסיים כדרך כל המכריזים: "ולהשומע ינעם" (במודעות ...

בעולם האותיות המחכימות / י"ל פרץ
benyehuda.org/perets/beolam.html
כשאומרים לך: הנני ואירק בפניך, ענה: הגמיאני נא ממתק שׂפתיך וינעם לי כטל שמים. ... שהחזיקו בה מינים, אִסורה בהנאה, לכלב תשליך אותה, כה אומרת "החבצלת", ולהשומע ינעם!

(מתוך פרויקט בן-יהודה)

ולאמִתה של תורה - סתם, לפעמים בא לי להשתעשע קצת בלשון.

trilliane

Well-known member
מנהל
זה נשמע ממש רע...
הרי בעברית ל+ה מנוקדת כה"א הידיעה

כלומר לְהַשּׁומע = לַשּׁומע.

Assiduous

New member
זו תופעה שכיחה ונפוצה עדיין...

בקרב זרם 'חסידים' - זרם ביהדות אשכנז. (רבים מהם נודעים בעילגותם בשפה העברית עקב הדביקות בשפת היידיש הנפוצה בינותם - שאותה הם מכנים "לשון הקודש" למרבה האירוניה, כך למשל הוא הופך להיא והיא להוא. בשיא הרצינות)
&nbsp
כמה דוגמאות מאוד(דדדד) נפוצות שָם: "להרב" (במקום לרב) "להבחור" (במקום "לבָּחוּר") "להנגיד", ועוד...

למעלה