שאלות

alon_o

New member
שאלות

אני כותב מסמך על כושר (כוח, זריזות, סיבולת, וירקות) לעוסקים באומנויות לחימה. המסמך התחיל כמחקר לעצמי ולאחר מספר גדול של "תגליות" שלדעתי חשובות ביותר למתאמנים באומנויות לחימה, הרגשתי צורך לאחד את כולן תחת מסמך שאוכל להפיץ. המסמך יכלול כמה שפחות ידע תיאורטי, וכמה שיותר ידע פרקטי וחיוני למתאמנים, כשהמטרה היא מקסימום ידע חשוב במינימום מילים (אם מישהו רוצה הרחבות הוא יוכל לשאול או לפנות לספרים). ועכשיו למטרת ההודעה: יש שאלות על הנושא הנ"ל? אם כן אנא שלחו לי במסר פרטי ואנסה לכלול תשובה במסמך. כשאסיים טיוטה ראשונית אפרסם אותה מעל דפי הפורום. בתודה, אלון

alon_o

New member
תוספת

מאחר ולא היתה ולו תגובה אחת, אשנה מעט את הנוסח: למישהו יש שאלות שלדעתו ראוי להוסיף תשובה עליהן למסמך מסוג זה? שאלות שעשויות להשאל ע"י תלמיד חדש או פחות חדש, גם אם לכם יש תשובה. דוגמאות: * הסיבה האמיתית לשרירים תפוסים, הסיכון והפגיעה לטווח ארוך. * צורת האימון הנכונה לבניית להגדלת נפח השריר * צורת האימון הנכונה לבניית כוח בשריר ללא תוספת נפח. * צורת האימון הנכונה לבניית מהירות, והסיכונים הכרוכים * הקשר כוח-מערכת עצבים, מהו, ואיך לאמן את מערכת העצבים. * למה לעשות מתח מהר, אבל כפיפות בטן לאט * סיבולת אנאירובית - מהי, למה חשוב לשפר, ואיך. * למה בכלל לעבוד על כושר במסגרת יחודית ולא "להשאיר" את העבודה לאימון הרגיל. * למה ואיך אימון כושר בן עשרים דקות שלוש פעמים בשבוע יכול לשפר בצורה משמעותית את הביצועים גם באומנויות לחימה "רכות" כמו טאי צ´י. * איך לבנות אימון כושר שיתאים בדיוק למטרות שלך, בין אם אתה מתאגרף או מתאמן בטאי צ´י. * למה אימונים מסורתיים בד"כ לא אופטימליים בכיוון של כושר, כוח, מהירות, וסיבולת. * מה הקשר בין סיבולת לכוח מתפרץ, למה הם סותרים אחד את השני, ואיך לעבוד על שניהם תוך התחשבות במערכות הגוף. * איך למנוע שחיקה של המפרקים גם באומנויות "דורשניות" כמו קפואירה, גם אם בכיתה שלכם לא מדברים על זה. טוב, אני מקווה שזה מספיק כדי לגרות אתכם להקדיש דקה למחשבה

orii

New member
לשפר את הביצועים גם בטאי צ´י

לי יש בעיה עם שני המשפטים שמדברים על טאי צ´י. ואם לצטט מדויק: "למה ואיך אימון כושר בן עשרים דקות שלוש פעמים בשבוע יכול לשפר בצורה משמעותית את הביצועים גם באומנויות לחימה "רכות" כמו טאי צ´י." "איך לבנות אימון כושר שיתאים בדיוק למטרות שלך, בין אם אתה מתאגרף או מתאמן בטאי צ´י" קודם כל אלון, מה אתה יודע בטאי צ´י? ממי למדת? כמה זמן? עם איזה מומחה טאי צ´י התיעצת אולי? הניסיון שלי מראה שיש כל מיני אומנויות שונות תחת השם טאי צ´י אולם בכל מיקרה ממש לא נראת לי נוסחת הקסמים שלך. יכול מאוד שהיא מאוד טובה להרבה דברים אבל יש לי בעיה עם דברים שטובים להכל. אם הבנתי נכון את מה שכותבת אז זה לא מסתדר עם הטאי צ´י שאני לומד.

alon_o

New member
תשובות ועוד ועוד

אני לא מתכוון להכנס לדיון על כך כרגע, אם לאחר שאסיים את המסמך יהיו לך שאלות\הערות\הארות אשמח להגיב. אני לא מתיימר להסמכה כלשהי, או לידע עמוק כלשהו בטאי צ´י, או לצורך העניין בשום אומנות לחימה. אבל אני לומד. ומתעניין. וחוקר. ואני לא מביא שום דעה אישית במסמך, רק עובדות מוצקות. אין לי את ההכשרה לכך. קראתי הרבה מאוד על הא ועל דא, בין השאר גם על טאי צ´י. ועל עבודת הרגליים וחשיבותה. וגם תרגלתי כדי להבין מעט יותר לעומק. וקראתי גם על הפיסיולוגיה של הגוף, ועל העובדה שבטאי צ´י, כמו באיגרוף, אתה רוצה כוח מניע גדול ככל האפשר (הכוח הראשוני שאתה מפעיל כשאתה עושה תנועה כלשהי), איך תתנהג בהמשך תלוי בך (תשחרר את השריר או לא). איך תתרגל את זה, גם תלוי בך. אתה רוצה כוח ראשוני גדול כדי להזיז את היד במהירות, במצב שכבר הגעת לקרב, ואם תזוז לאט כל העקרונות לא יעזרו לך (לפחות כך אני רואה את זה, אשמח לתיקון\הבהרה). אבל אני אישית מסרב לדבוק בעוורון בשיטות המסורתיות. אני לומד שיטה מסורתית אבל במקביל חוקר לבד אספקטים שונים מנקודת מבט מערבית עדכנית. המורה שלי מצויין אבל הוא בן אדם. השיטה שלי מצויינת אבל היא הומצאה ע"י בני אדם שהיה להם ידע מסויים (מוגבל) בשיטות אימון ובפיסיולוגיה. אם היה להם יותר ידע מהמדע או פחות זה לא משנה, אבל לא היה להם את כל הידע שיש למדע היום. אנשים מרימים משקולות, רצים, קופצים לגובה, ועוד כבר אלפי שנים למטרת ספורט. ספורטאים של לפני שלושים שנה הרימו משקל מגוחך לעומת היום, רצו בקצב צב לעומת היום, וקפצו לגבהים מצחיקים. למה? כי הם התאמנו לפי ידע שהיה אז. היום המדע הרבה יותר מפותח, ורוב הסתירות ש"למדתי" שיש בין המדע לגישה המזרחית לא קיימות היום. לפחות מנקודת הראות של המדע המערבי, שמתפתח כל הזמן, בשיטות מחקר שמתפתחות כל הזמן. לעומת ה"מדע" המזרחי, שלמרות שבחלקו הוא מתקדם יותר מהמדע המערבי (מנקודת המבט המזרחית, והוא מסביר יותר דברים) כיום הוא לא ממשיך להתקדם. מי ואיפה חוקר דברים מנקודת מבט מזרחית? בשיטות מחקר מזרחיות? בצורה מסודרת. למיטב ידיעתי אף אחד, אשמח לשמוע על מוסד כזה. ואני לא מדבר על דעה סובייקטיבית של מורה כלשהו. ואני מודע לבעייתיות של מה שאני מבקש בגלל האופי של הידע וצורות המחקר "המזרחיות" בעבר. אין לי נוסחות קסמים, אבל יש לי עובדות מדעיות שקשורות ומתקשרות לכל אומנות תנועה (לאו רק לחימה) ולכן טאי צ´י, הדיפת כדור ברזל, או ריקוד בלט - לא משנה. ודבר אחרון: אני אומר שוב, הבקשה שלי הייתה ספציפית. השאלות שנתתי מטרתן היתה לגרות אנשים להגיב ולחשוב על עוד שאלות, על אלו שכתבתי יש תשובות ומידע במסמך ולאחר שתקרא אותו, אם יהיה לך משהו להגיד, אשמח לשמוע. אבל לתקוף דבר שלא ראית ואתה לא יודע מה כתוב בו? ובאשר ללימודי: שנה וחצי בגואה תחת ברוך סגל. מספר חודשים טאי צ´י וצ´י קונג תחת נירה רבינוביץ´ (אצל ירון בנימיני). כחצי שנה לאו חו אצל בן טל-שחר (המדריך הנוכחי שלי). מצטער על ההודעה הארוכה אבל ניסיתי להקטין את הסיכוי להמשך הדיון על שאלות שלא חשובות לי במיוחד כרגע.

orii

New member
כל הכבוד על הרצינות

בגישה והתשובה המקיפה בפרט. ברשותך אגיב בנקודות: 1. כמדען אני יכול להגיד לך שהמדע הוא מאוד סוביקטיבי. מעובדות קשה מאוד להגיע למשהו פרקטי, לצורך כך יש תיאוריות. התיאוריות משתנות כל הזמן ואף מדען רציני לא יגיד שהן עובדות. המדע עובד על גבול ההבנה שלנו. ברגע שנושא מסוים הואר ממספר נקודות הוא יותר מבוסס ומקובל. 2. התיאוריות מוגבלות מעצם זה שהן יוצאות מנקודות השקפה מסיומות בדיוק כמו אומנויות המסורתיות. 3. כל הכבוד על הניסיון לבחון ולקדם דברים מגישה מדעית ו"מזרחית" אני מוריד את הכובע. 4. אני לא רוצה לקפוץ בראש, אבל הבנתי ממה שכתבת איזו שהיא הנחה סמויה לגבי ביצוע פעולה (אגרוף) ואיך להשיג מהירות שסותרות את מה שאני יודע כבר בנקודת הבסיס. אשמח לקוא ולהגיב למסמך השלם. 5. למדע יש המון השגים והוא פועל בדרכו. גם האומנויות המזרחיות ממשיכות להתקדם - בדרכן (שאף פעם לא היתה דומה לזו המדעית. בהצלחה אורי

alon_o

New member
הבהרה קטנטונת

1. קודם כל, כמו שאמרתי, אין לי הסמכה או השכלה פורמלית בנושא. אני קורא ומנסה לרכז ידע בצורה מסויימת שתתאים _לי_ כאומן לחימה wannabe. מאחר ורובנו כאן מתאימים להגדרה זו, אני משער שרוב הקוראים יוכלו להפיק מידע רלוונטי לפחות מחלק מהמסמך. עכשיו, אני מנסה להתרחק (לפחות במסמך זה) מ"תיאוריות" שמוגדרות ככאלו, ולהשאר בצד שמקובל על "המדע". מידע שהתקבל ממחקר מסודר. כמדען אני בטוח שאתה מבין שכדי שפיסת מידע כלשהי תתקבל ע"י הקהילה באופן גורף, היא חייבת להיות _מאוד_ מבוססת. למשל: השריר התלת ראשי שלך בנוי למהירות, בגלל צורת התאים, סוגם, צורת הסידור שלהם, מיקומו, ועוד ועוד. וכי ניסויים קליניים הוכיחו שניתן לשפר את המהירות שלו בצורה מאוד משמעותית ע"י כך וכך. שרירי האובליקס שלך (צידי הבטן) אינם בנויים למהירות, שוב בגלל סידור, סוג, ועוד ועוד. הם גם משמשים כמייצבים לגוף. שינוי של השריר ע"י אימון למהירות יכול לגרום לנזקים קשים מאוד לגוף. חוסר תמיכה מספקת לשלד ושחיקה של חוט השידרה לדוגמא. אלו אמיתות שאני אישית, לא רואה איך הן יכולות להיות מעוותות בצורה סובייקטיבית. אלא אם כל הספרים שטוענים לניסויים קליניים נרחבים משקרים? ואני גם לא רואה מקום לסובייקטיביות כמו בניסויים על לקיחת וויטמינים לדוגמא. אשמח אם תאיר את עיני במידה ויש מקום לכך, שוב, איני מדען, ואולי אני תמים מדי?
. 2. ברור שהתיאוריות מוגבלות, אם הן לא היו, הייתי לומד רק את הסוג השלם (מערבי, מזרחי, או מצדי צפונדרומי). מאוד אודה לך אם תשלח לי (אני חושב שמסר אישי יהיה עדיף) את הסתירות הידועות לך בין ה"דרכים המערביות" לפיתוח הגוף ובין הגישה של זרם הטאי צ´י שאתה לומד. מעבר ל"ביזבוז האנרגיה" שהם גורמים, וגם ביזבוז זה, באילו מצבים אתה מבזבז אנרגיה ובאילו אתה מוסיף\משמר? כתבת כל הקונפליקט בין מה שאתה לומד ל"שיטה המערבית" בהרבה הודעות, אשמח לפירוט. 5. טוב, יש כאן בעיה, כי בגלל האופי של ההתפתחות המזרחית, לכל מורה יש "דעות" או "ידע" שונה בנושא של איך עובדים דברים. אין "בדיקה" אלא הרגשה אישית של המורה וראיה איך הדברים משפיעים על תלמידיו, אנשים אחרים, וכדומה. אבל לעולם לא בצורה מבוקרת כמו במערב. המורה שלך יגיד שהרמת משקולות רעה לגוף, ברוס לי לדוגמא חשב ההפך, וסבא של משה אופניק (דארן 83.5) יגיד שזה טוב רק אם מרימים משקולות מעל 40 קילו בזווית ישרה לירח באותו לילה. אין אפשרות "להוכיח", וגם לא נראה שיש רצון לעשות זאת. בכל מקרה אם "יוכיחו", זה כבר יהפוך ל"ידע מערבי" לכל דבר... מקווה שאסיים את המסמך בהקדם, פשוט יש כל כך הרבה חומר... וכל כך הרבה דעות אישיות שמוסוות כעובדות שצריך להשקיע שעות באינטרנט על כל ארבע מילים שאני כותב כדי לוודא שאני מביא אמיתות ולא דעות.

orii

New member
הנה התגובות

אין ספק שהפרטים שכתכבת מקובלים ויש כל מיני גורמים בעיקר בספורט שמשתמשים בהם בהצלחה. אני לא אומר שזה לא נכון ואני לא אומר שחקר כזה לא יכול לקדם אותך או אחרים. האינטרפטציה היא בהקשר. זה שיש שריר אחד שבנוי כך ושני אחרת בהחלט יכול להגיד שאם רוצים תנועה מהירה עדיף לזוז כך (תוך שימוש בשריר אחד לדוגמא) ולא אחרת. המידע זמין לכולם - השימושים שונים, למה? כי המדע רואה רק חלק מהתמונה. לגבי מה שאני לומד - זה מאוד פשוט (ומורכב) משתדלים כמה שפחות להשתמש בשרירים. זה דיי שומט את הקרקע מתחת הרצון להשתמש ככזה סוג של מידע - על שרירים...
זה אולי נשמע לך מופרך...אבל קודם כל זו דוגמא לגישה שרואה דברים אחרת. וחוץ מזה למרות שאני ברמה מאוד נמוכה אני חושב שאני יכול להראות את הבסיס של עקרונות התנועה של השיטה...שביל זה יש מפגשים.

אהבתי את השקיפות...

אני לא יודע איזה מדען אתה או באיזה תחום (אני לא ציני, רק מציין), אבל ראויה לציון ההכרה בסוביקטיביות של המדע. רב אלו המוגדרים מדענים הרבה יותר דוגמטיים בעניין האוביקטיביות האמפירית של המדע. אז התגובה לא קשורה לשרשור, אלא שהייתי חייב לצקצק בלשוני..

SideKick

New member
ואני אהבתי...

את הגישה שתומכת בבדיקת ובחינת התפקודים הייעודיים של החלקים השונים של הגוף, למשל עניין שרירי הבטן ה"איטיים". לי אישית הגישה הזאת גילתה ועשתה נפלאות בחיי, ואשמח לשמוע ולקבל עוד ידע הקשור בכך. אל תשכח להודיע לכולנו ולפרסם את מה שתחקור ותגלה. ובקשר לאי המדעיות של המחקר - אני בטוחה שחברי הפורום יסתדרו עם זה. ממילא מחקרים מדעיים סותרים זה את זה, וכל מה שנותר לנו כבריות ברות דעת - הוא לברור בעצמנו את העיקר ואת מה שרלוונטי לנו.

yanivtil

New member
אז למשל...

כאדם שיש לו בעיה גדולה עם גמישות (לבעיטות גבוהות) ועם כח מתפרץ בשרירי הרגליים (לקפיצות גבוהות) הייתי שמח אם היה סעיף מוקדש גם לנושא איך משפרים את היכולת בשני התחומים הנ"ל... על החתום, האיש שמעדיף לעבוד על נמוך...

alon_o

New member
גמישות

המסמך יעסוק בכך בצורה מצומצמת מאוד, שכן כבר יש FAQ מצויין כאן.

קציצון

New member
לי יש שאלות

איך אני יכול לאמן את כל הגוף שלי(לאו דווקא ביחד) איזה תרגילים יש לבטן איך בונים נפח שריר אבל שלא ייאט את האגרוף או הבעיטה אני מתאמן ככה יומיום פחות או יותר 20*3 שכיבות שמיכה 50 דילגית 8 מתח מתיחות(התגמשות) ידיים לריצפה בעמידה, ידיים לרגליים בישיבה,שפגאט אהה ועמידה של קונג פו שמחזקת את הרגליים

למעלה