שאלות, שאלות...

Evil Cherry

New member
שאלות, שאלות...

אז ככה: א. מהירות האור לעולם קבועה. ב. מהירות היא דבר יחסי. כלומר, בכל מערכת ייחוס בה נמדוד האור ינוע יחסית אליה במהירות X. לא ניתן להתייחס למהירות האור בין 2 מערכות ייחוס הנעות במהירות\תאוצה שונה, מכיוון שביחס לכל מערכת בנפרד מהירותו היא אותה מהירות. כלומר- אדם עומד מול פנס, האור מתקרב אליו במהירות X. אדם רץ אל עבר הפנס, מנקודת מבטו של האדם, הוא עדיין עומד ועדיין האור אינו מתקרב אליו יותר מהר, אלא במהירות X. אם ננסה לדבר על שלושת ה"גופים" (האור איננו גוף) במקשה אחת, לא נצליח, מכיוון שאז לגבי אחד הגופים האור ינוע במהירות שונה ממהירות האור. נכון? לא נכון? אם לא נכון, מהו ההסבר הנכון? אם הכתוב למעלה אינו נכון, אין טעם להמשיך לקרוא, רק להעמיד אותי על טעויותי.
כוכב מפיץ אור יושב לו ביקום בפנאן. האור ממנו מגיע לכדור הארץ לאחר זמן t. כדור הארץ מחליט שחלאס, הוא רוצה לקצר את הזמן, ומתחיל לטוס באטרף לכיוון הכוכב מפיץ- האור. למרות זאת, מנקודת מבטו של כדוה"א, האור ממשיך לנוע באותה המהירות לכיוונו, ולכן איננו מקצר את הזמן ולו ברגע קט. אך ידוע לנו שאם כדור הארץ היה קרוב יותר, מן הסתם האור היה מגיע אליו מהר יותר. איפה הבעיה? (אגב, חשבתי על הנושא במושגים שבנוסף לשמירת מהירות האור, כדוה"א קיצר את המרחק, אבל אז הבנתי שבסה"כ שיחקתי עם הגדרת המהירות.) בכלל, קצת מוזר העסק. אני יכול לזרוק כדור בשני שליש מהירות האור לכיוון אחד ואין שום בעיה, אבל ברגע שיזרק כדור באותה מהירות לכיוון השני תיווצר בעיה? אשמח אם תוכלו לענות לי גם על זה.

Evil Cherry

New member
מה מתחרז עם מקפיץ?

קדימה... קדימה... נחשו... נכון מאוד! מקפיץ! ועוד אומרים שאני לא יצירתי...

1S1

New member
בערך ענית לעצמך

אומנם מהירות האור קבועה ולא תלויה במערכות ייחוס, אך כמו כל מהירות, ע"פ הגדרה היא המרחק שגוף (או פוטון במקרה הזה) יעבור בפרק זמן מסוים. לכן, כשהמרחק יקטן, זה לא שהפוטוםן יהגיע מהר יותר, אלא פשוט יהיה לו פחות מרחק לעבור.

Evil Cherry

New member
אוי, אידיוט שכמותי.

C=X\T C קבוע, ומכאן שאם X קטן T חייב לקטון. התבלבלתי במשתנים. =] אבל עדיין, יהיה נחמד לקבל הסבר לשאלה האחרונה.

ailag

New member
לא הבנתי את השאלה השניה

מותר לך לזרוק כדור בשני שליש ממהירות האור לאן שאתה רוצה, כל עוד אתה לא מכוון אליי.

ארינמל1

New member
השאלה השניה

אם אתה זורק חללית אחת במהירות 2/3c לכיוון כלשהו, וחללית אחרת באותה מהירות לכיוון הנגדי אז ממבט ראשון ישנה בעיה כי 2/3c+2/3c=4/3c ולכן אדם על החללית הראשונה כביכול יראה את השניה מתרחקת ממנו במהירות גדולה יותר ממהירות האור. אז זהו שלא.
זה כל הקטע בתורת היחסות. עבור הצופה מבחוץ, המרחק בין שני החלליות יגדל ב400,000 ק"מ לשניה, אבל פה מדובר במרחק בין שני עצמים, לא במהירות של עצם כלשהו.

Evil Cherry

New member
והצופה על החללית...

רואה מרחק קטן יותר? כלומר, אם הצופה מבחוץ יעלה על החללית המרחק בין שתי החלליות לא יגדל (מנקודת מבטו) ב- 400,000 ק"מ לשניה?

למעלה