שאלות על צירופים

ounce

New member
שאלות על צירופים

1. כשאומרים "נדחק לקרן זווית", המשמעות היא כמו של "נדחק לפינה"?
לפי המילון, המילה "קרן" יכולה להתפרש גם כ"פינה" וכ"זווית" - אם כך, מהי "קרן זווית"?

2. מהי הפעולה "ספיקת כפיים"? לפי המילון מדובר ב"הכאת כף אל כף מרוב צער", אך איני בטוח למה הכוונה.
התוכלו לנסות להדגים? או טוב מזה, למצוא תמונה או סרטון ב- YouTube שזה מופיע בו.

3. איך נקראת בעברית הפעולה הידועה כ"face palm"?
הכוונה לתנועת היאוש של שימת היד על הפנים (מי שלא הבין - לגוגל פתרונים).

4. אשמח להסבר על ההבחנה בין מצודד/מצדד/צידד/צודד/צד, הן מבחינת משמעות והן מבחינת זמן.
להבנתי מתחלקות בניהן מספר משמעויות: לתמוך בעמדה/צל כלשהו, הטיית משהו או הפנייתו הצידה, צייד (לכידת בעלי חיים), משיכה מטפורית.

תודה מראש והמשך יום נעים:)

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובות חלקיות

1. "קרן זווית" היא גם פינה וגם מקום רחוק מהעין. "נדחק לפינה" מתקשר למובן של לחץ, חוסר בררה; "נדחק לקרן זווית" דומה יותר לנשכח, נזנח (יותר כמו חפץ ששמים אותו בפינה). כך אני מכירה את הדברים.

2. לא בטוחה שיש לזה תמונה מיוחדת... למיטב הבנתי זה פשוט כמו מחיאת כף אחת אבל מתוך צער.

3. לא מוכר לי שם עברי לפוזיציה הזו; למען האמת לא ידעתי שיש לזה שם באנגלית, חידשת לי.

4. מצודד (צו"ד, על דרך ע"ו/י) – במקום צד, תופס, מושך את העין ומכאן השימוש בתואר כ"מוצא חן" או "נאה" (כמו הפועל "מקסים" והתואר "מקסים").
מצדד (צד"ד, על דרך השלמים) – "לוקח צד", תומך באחד הצדדים בדיון.
שני אלה בבינוני; בהתאמה, צודד עבר של מצודד (כמו פועלי ע"ו/י, ע"ע), צידד עבר של מצדד (רגיל, גזרת השלמים בפיעל).

תוספת:

2. היום אין רגילים לספוק כפיים בצער, לכן תתקשה למצוא סרטון ביוטיוב המדגים תנועה זאת.
3. הליט פניו בכפו.
4. מצודד (בכתיב חסר הניקוד) יכול להתפרש כמצוֹדֵד (צו"ד) כפי שכתבה טריליאן, וגם כמצֻדָּד (צד"ד) דהיינו מופנה לצדדים.

trilliane

Well-known member
מנהל
3. יפה! לא חשבתי בכיוון

אבל אני חושבת שיש קצת הבדל בהקשר הרגשי – מהיכרותי עם הביטוי בספרות "הליט פניו בידו" מתייחס בעיקר לבכי או לצער עמוק ואילו facepalm נראה לי יותר "D'oh!" ("אני לא מאמין שזה קרה לי") למיטב התרשמותי (בויקיפדיה ציינו בעיקר ייאוש, מבוכה, הלם או הפתעה).

ounce

New member
תודה רבה לשניכם! שאלות:

1. האם גם אתה (ואחרים גם מוזמנים להגיב) מכיר את "נדחק לקרן זווית" כפי ש-trilliane הציגה? זה אכן נשמע לי נכון, אבל אני רוצה לשמוע שזה וודאי לפני שאקבל את זה כך.

2. להבנתי זו פשוט מחיאת כף, מעיין "איי איי איי, איזה פספוס", לא?

3. האם "הליט פניו בכפו" הוא צירוף כבול/שגור (בדומה ל-face palm) או פשוט "כיסה את פניו בכף ידו" במשלב אחר (מעין covered his face with his hand)?

ערב טוב

1. "קרן זוית" משמעה פינה, מקום מפגש הקירות:
א. כמשמעו. פינה פיזית.
ב. בריחוק, בפינה משל עצמו. כל אחד ישב לו בקרן זוית.
ג. נשכח מן הלב, כפי שציינה טריליאן.
ד. מונח בצד מוכן לשימוש הכול. ותורה מה תהא עליה? הרי כרוכה ומונחת בקרן זוית כל הרוצה ללמוד יבוא וילמוד.

2. כן. אבל גם יותר מזה: ביטוי של צער ואבל ממש. הרושם שלי שבתקופת התנ"ך ספיקת הכפיים כמחוות אבל הייתה נפוצה יותר מבימינו.

3. "להליט פניו" (לאו דווקא בכפו) הוא ביטוי מוכר, וכבר העירה טריליאן שבדר"כ משתמשים בביטוי להבעת צער. אתה צודק שהוא במשלב גבוה למדיי.

המילון מצודד בטריליאן.

.
סתאם, מצדד.

(רב מילים)
..................................................
הסבר מלא לצירוף נדחק לקרן זווית

נדחק לפינה; נעשה שולי, תשומת הלב הוסחה ממנו, הפסיקו להתעניין בו.
• במהלך הדיונים נדחק עניין זה לקרן זווית, והדיון התמקד בעיקר בשאלת התקציבים.
• עם הזמן סגנו הלך והשתלט על החברה, והוא עצמו נדחק לקרן זווית.
...........................

והנה "הליט את פניו"
........................................................
הסבר מלא לצירוף הליט את פניו

כיסה את פניו, לרוב בידיו וכתוצאה ממבוכה, בושה, צער וכד'.
• כשגבר עליו צערו הוא הליט פניו בידיו ופרץ בבכי מר.
.......................................................................

ו"ספק כף (כפיים)"

....................................................
הסבר מלא לצירוף סָפַק כף

[גם: ספק כפיים]
מליצית היכה כף אל כף מצער או מאכזבה.
• "וַיִּחַר אַף בָּלָק... וַיִּסְפֹּק אֶת כַּפָּיו" (במדבר כד י).
......................................................

sailor

New member
קרן

יוצאת מגוף החיה החוצה ובהשאלה משהו שיוצא ומתרחק כמו קרן אור או קרן בגאומטריה.
זוית היא התחום שבין שתי קרנים וקרן זוית היא המקום ממנו יוצאות הקרנים היוצרות את הזוית.

קרן זווית - אולי בגאומטריה לא־אוקלידית.

נקודת המוצא של שתי קרניים היוצרות זווית ביניהן היא קודקוד הזווית.

למעלה