שאלות על מוות

muglag

New member
שאלות על מוות

יש לי אחיין מקסים ומתוק בן 4.4 שהתחיל לשאול שאלות בנוגע למוות ואני חושבת שאפילו התחיל לפתח חרדות בנושא.הכל התחיל מזה שראה תמונה שלקרוב משפחה שלא הכיר מעולם ונהרג במלחמה בסלון ושאל עליו. כמו כןלא מזמן הייתה אזכרה לבת משפחה ואימא שלו אמרה לו לאןהיא הולכת כאשר שאל.כמובן שעד היום היא די מתחרטת על הישירות וכנות ועל התוצאות של דבריה. היא אומרת שהיום הייתה מסבירה את הדברים אחרת. מאז כל פעם שעולה הנושא היא ישר מעבירה את הנושא.דוגמאות לשאלות שהוא שואל:האם גם אני אמות, מה קורה לגוף אחרי שמתים, כולם מתים בסוף?זה כואב למות ועוד.אני חושבת שלא צריך לטאטא את הנושא מתחת לשטיח כי זה רק יגרום לבעיות בטווח הארוך. איך מסביריםדבר כזה אם בכלל?ואם כן מאיזה גיל?אולי אתם מכירים ספרות ילדים שעוסקת בנושא? סליחה שזה ארוך

מאיו

New member
אני עונה בדיוק על מה ששאלו

בשפה שתהיה מובנת וברורה. אתמול ראינו חתולה שנדרסה. כאשר הבן שלי (בן 4) שאל למה אסור לו לגעת, הסברתי לו שהגוף מתמלא בחיידקים שאר כך מפוררים אותו. כמובן שזה בהקשר לחתול, בהקשר לאדם סיפשרתי שהגוף נמצא מתחת לאדמה וזהו. ו.. כן, כולם מתים בסוף אבל זה יקרה עוד הרבה מאד שנים כשנהיה זקנים מאד מאד.

לאה_מ

New member
אני בהחלט בעד לענות.

לא חייבים לפתח את הנושא מעבר לשאלה הספציפית של הילד, אבל בטח שלא להעביר נושא ולתת לילד, בעקיפין, את התחושה שזה איזה טאבו שאסור לדבר עליו. לדעתי ההתייחסות של הילדים למוות היא הרבה יותר נקיה ופשוטה משלנו, וחפה מכל הקונוטציות שאנחנו מקשרים למוות. אני הייתי עונה בצורה פשוטה וישירה על כל שאלה שהיתה עולה בעניין זה. אני חושבת שכל הורה נחשף בשלב זה או אחר לשאלות על מוות - אם בעקבות מוות של אדם מוכר או בעקבות חווית מוות אחרת (למשל, חתול דרוס על הכביש). אני לא מחפשת באופן מלאכותי הזדמנות לדבר עם הילדים על מוות, ולא הייתי יוזמת שיחה כזו איתם או מחפשת ספר לקרוא להם. אבל כשעולות השאלות (עקב סיטואציה שהם נחשפו אליה) אני בהחלט עונה. אני מצרפת לך קישור לדיון בנושא.

ר ו ח ל ה

New member
כן לענות ואיך

אני מצטרפת לקודמותי, באשר לתשובות עיניינות וממוקדות כמענה לשאלה, כמה שאפשר מבלי להכנס לפרשנויות שלנו המבוגרים. במידה והשאלות נשאלות בהקשר לחווית מות של אדם המוכר לילד כן הייתי ממליצה על "סיפור מהחיים" של אלונה פרנקל. רצוי לזכור כי הנסיון להבין את מושג במות אופייני לגיל במיוחד עקב החשיפה לו במציאות הישראלית היום ולא פחות מחשיפה של הילדים לתוכניות טלויזיה ממצוירים ועד לאופרות סבון. ומכאן יש לתת את הדעת על מהות השאלה ואל כוונתו של הילד השואל. בהצלחה

למעלה