שאלות על מבחני iq

שאלות על מבחני iq

1) מדוע מבחני iq מבוססים בדרך כלל על זמן קצוב ובודקים את מהירות המחשבה שלך?. הרי יכול להיות באופן היפותטי בן אדם גאון כמו איינשטיין, שמסוגל להגיע למסקנות ופתרונות פורצות דרך הרבה מעל הממוצע. אבל מהירות המחשבה שלו היא איטית מהממוצע ולכן הוא יקבל במחן iq ציון נמוך. האם בן אדם שחושב פחות מהר מאדם אחר הוא פחות אינטילגנטי?. אם כך אני שואל מה הרעיון שעומד מאחורי הקצבת הזמן במחבני iq?
שאלה שנייה: מבחן איי קיו בודק סוגים מאוד מסוימים של אינטליגנציה כמו למשל: אינטליגנציה לוגית, מתמטית ולשונית.
אבל המבחן מזניח סוגים אחרים של אינטליגנציה כמו למשל: אינטליגנציה רגשית-חברתית, גופנית, מוזיקלית ועוד. האם זה לא קצת בנאלי לבחון חכמה של בן אדם על סמך מספר מוגבל של אינטליגנציות?
אודה אם מישהו בפורום יוכל לענות לי השאלות האלו או לפחות להפנות אותי לפורום יותר מתאים לנושא. (לא ידעתי איזה פורום רלוונטי)

שלום אנדרו

1) כל מבחן שהוא, לא רק מבחני אינטליגנציה, ניתנים במסגרת זמן כלשהי. בהינתן די זמן, אדם עם אינטליגנציה מתחת לממוצע אולי יצליח לפתור את הקשה שבמשוואות. לכן דווקא התייחסות לממד הזמן כמשתנה אחיד נוסף במדידה, במקום התעלמות ממנו, משרת את המטרה של קביעת קריטריונים סטנדרטיים (תְקִינָה) במדידת אינטליגנציה.

2) צודק. המבחן אינו מבחן ׳מטה׳ ואינו מושלם - כמו כל כלי מדידה שהוא. הוא מודד הגדרה יחסית צרה של אינטליגנציה, עפ״י הגדרותיו של וכסלר (שהגדיר את האינטליגנציה כיכולת גלובלית הכוללת מכלול של תכונות אנושיות; אגב, ככל שמבחן בוחן כישורים בצורה יותר צרה, מהימנותו עולה, ולהיפך). ואכן, כיום כבר יש דיבורים על אינטליגנציות במקום אינטליגנציה, וסביר להניח שחלקנו גבוהים באינטליגנציה מסוג x אך נמוכים יותר באינטליגנציה מסוג y.

avishaypsy

New member
אי דיוק

ישנם כל מיני מבחני אינטיליגנציה ולא כל מרכיביהם מוגבלים בזמן. למשל, במבחן וכלסר למבוגרים ישנם תתי מבחנים שאינם מוגבלים בזמן.

ommerl

New member
נקודה נוספת על מה שאמר אלון

1- יש שני סוגים של מבחנים. מבחן שבודק יכולת ומבחן שבודק ידע.
אם אני רוצה לבחון את הידע הכללי שלך בהיסטוריה, הגיוני שאתן לך הרבה מאוד זמן כדי לענות על השאלות כי מה שמעניין אותי זה מה שאתה יודע. מה שאתה לא יודע לא תוכל לענות עליו גם אם אני אתן לך מליון שנה (בלי שתוכל לפתוח ספרי לימוד כמובן).
&nbsp
הסוג השני נקרא מבחן יכולת. כשרוצים למדוד יכולת של בן אדם לזמן יש משמעות רבה. המהירות שבה אתה פותר בעיות מעידה בהכרח על היכולת השכלית. תסכים איתי שאם אני פותר סודוקו בעשר דקות ואתה פותר אותו בחמש דקות סביר להניח שהמוח שלך עובד יותר ביעילות מאשר המוח שלי..?
&nbsp
IQ זו יכולת שכלית. במבחני אינטליגנציה לא בודקים כמה שאלות אתה יכול לפתור נכון אלא בודקים כמה שאלות אתה יכול לפתור נכון ביחס לאחרים באותם תנאים ולכן זה לא משנה שאם היית מקבל יותר זמן היית מצליח יותר. תיאורטית יכול להיות שאם כולם היו מקבלים זמן בלתי מוגבל לא היו מצליחים למצוא הבדלים בין אנשים בציונים. מרכיב הזמן להבנתי הוא קריטי להערכת יכולת שכלית.
&nbsp
ואם תחשוב על זה המהירות של פתרון בעיות רלוונטית לחיים שלנו. אם אתה נוהג ויש בעיה בכביש שאתה צריך להגיב אליה במהירות IQ גבוהה יסיע לך מאוד והשאיפה במדידת IQ היא למדוד משהו שרלוונטי ליכולת שלנו בחיי היום יום ולא רק ליכולת פתירת מבחני נייר ועיפרון.
&nbsp
2- אתה נכנס כאן לדיון מאוד עמוק בתחום של אינטליגנציה. אני חושב שיש תמימות דעים היום לגבי זה שיש סוגים שונים של אינטליגנציה אבל אין תמימות דעים לגבי מה הם הסוגים עצמם. יש תיאוריות שונות.
&nbsp
לפי מה שידוע לי משתמשים נכון להיום רק במה שמצליחים למדוד בצורה טובה במבחנים ובשנים האחרונות התפתח מאוד התחום שנקרא אינטליגנציה רגשית ופותחו מבחנים שמודדים אותה.
&nbsp
שום דבר לא מושלם.. כל הזמן יש לאן להתפתח ומה לפתח. ברור שמבחן אינטליגנציה לא מכסה את כל האפשרויות ולא מזהה למשל אנשים מחוננים עם לקויות למידה. אבל כל הזמן יש מחקר ומנסים לייצר כלים יותר ויותר מדוייקים.

meidadc

New member
מהירות עיבוד היא אחד התחומים שבודקים במבחני אינטליגנציה

זה לא התחום היחיד וגם לא העיקרי. בתחומים אחרים לא בודקים זמן כלל.
איבחון פסיכולוגי מקיף יוכל לזהות האם זמן הוא פאקטור משמעותי ביכולת של המאובחן להגיע להישגים. לעיתים, כמו בדוגמא שנתת, זה לא המצב.

לגבי השאלה השניה,
כיום הגישה המודרנית מתייחסת ל-16 סוגים שונים של יכולות קוגניטיביות רחבות. את רובם המולחט יודעים כיום למדוד ולהעריך במבחנים פסיכולוגיים ודידקטיים שונים..
לפי הגישה המודרנית, ציון הIQ הכולל (המאוחד) הולך ומאבד את משמעותו. מה שחשוב הוא הפרופיל שלך ביכולות השונות - כלומר במה אתה חזק ובמה אתה חלש. לממוצע של היכולות השונות אין כל כך השלכות על ההמלצות להמשך

למעלה