המשך תשובות
5) למה לא רצוי שרשג"ד יהיה גם מדריך? הרי יוצא שבעצם אין לו קשר אישי עם החניכים? תשובה: ממש אבל ממש לא רצוי שראשג"ד יהיה גם מדריך! וזה למה? אני כרגע אדבר מתוך ניסיון כי אני הייתי ראשגדית ומדריכה ביחד בו זמנית בשנה האחרונה, ושנה לפני זה הייתי רק מדריכה. מדריך הוא אחראי על החניכים. הוא יוצר איתם קשר ישיר, הוא מתקשר לחניכים, הוא נקשר אליהם, הוא מדבר עם ההורים.. הוא עושה הכל! אבל- ניקח לדוגמא מדריך בכיתה י'. זו שנת ההדרכה הראשונה שלו. הוא אף פעם לא הדריך לפני. הראשגד במקרה הזה פועל כמו מדריך של המדריך- הוא מסביר לו איך מתמודדים עם הדברים, ומלמד אותו איך להתמודד עם קשיים בהדרכה, ובעצם הופך אותו למדריך!!!! אז מה בעצם ההבדל בין ראשגד למדריך? ראשגד הוא האחראי על הצוות. הוא אחראי על ריכוז של דברים, הוא משמש כ"עורף" של המדריכים לבעיות עם הורים, חניכים וכו'.. הוא השלב הבא בהיררכיה שאליו מגיעים המדריכים אם יש להם קושי מסויים. במשך שנה שלמה הראשגד מלווה את הצוות שלו, ומלמד אותם כל מה שהוא יודע בקשר להדרכה. למה ממש לא רצוי שראשגד יהיה גם מדריך? כי לראשגד יש דיסטנס עם החניכים. מה זה דיסטאנס? מרחק. בין הראשגד לחניכים יש מרחק, כי הראשגד לא בא עם החניכים במגע ישיר, והמרחק הזה פועל לטובת המדריך אם נגיד יש לו חניך מתפרע שהוא (המדריך) לא מצליח להשתלט עליו. המרחק גורם לריחוק מסויים, וגם ההיררכיה גורמת לזה שהחניך תמיד קצת יפחד מהראשגד, ככה שלפעמים איום אחד של "אני אקח אותך לשיחה עם הראשגדית" תמיד עובד והחניך נרגע. בנוסף לכך, ברגע שהראשגד הוא גם מדריך, אין את המרחק הזה בינו לבין החניכים, וגם יהיה לו קצת יותר קשה להשתלט על הצוות, כי הוא גם מדריך כמוהם, וגם מראשגד אותם- כלומר, הוא עושה שני תפקידים. מדריך- שזה באותה רמה כמוהם. וראשגד- שזה רמה אחת מעליהם. מה גם, שלראשגד יש כל מיני חובות שלמדריך אין, כמו להשתתף בכל מיני ישיבות בשבט, בישיבות בהנהגה, להכין ישיבות צוות (שהמדריך רק מגיע אליהן), להכין קלסרי הדרכה לצוות, להכין לו העשרות, לגרום לצוות שלו להיתגבש, להדפיס, לערוך, לכתוב ולהגיש את המערכים השונים למרכזים (מדריכים רק כותבים את הפעולות. הם לא מגישים אותן למרכזים ככה.. הראשגד מרכז את כולן, כותב אותן יפה ומגיש). אז תעשי את החישוב לבד- אם ראשגד גם ידריך, יהיה עליו עומס נורא שהוא לא יצליח לעמוד בו, וגם אסור לשכוח שגם הראשגד הוא תיכוניסט אחרי הכל וגם לו יש חיים וחברים ולא כל החיים שלו הוא צריך להיות בצופים. @אז למה, אם ככה, יש לפעמים ראשגדים שהם גם מדריכים? שוב, בגלל שיש שבטים קטנים שאין בהם כוח אדם= כוח הדרכה, אין להם מספיק אנשים שידריכו חניכים, ואז נגיד יוצא שיש אנשים שיש להם תפקידים כפולים. בד"כ בשבטים קטנים, מוותרים על התפקיד של הראשגד ומעדיפים שבמקום ראשגד ושני מדריכים יהיו שלושה מדריכים. ולסיכום- * לראשגד ועוד איך יש קשר עם חניכים! אמנם בהתחלה לא ישיר, אבל החניכים בהחלט מכירים את הראשגד שלהם! לפעמים גם יוצא שהראשגד מעביר פעולה לחניכים בעצמו או מחליף מדריך שלא יכול להגיע ואז החניכים גם מכירים אותו עוד יותר. לראשגד אמנם לא יהיה קשר אישי לחניכים כמו למדריכים, אבל ועוד איך יהיה קיים קשר כלשהו!! 6) מי מעביר פעולות לשכב"ג? תשובה: גם לשאלה הזו אין תשובה קבועה. בשבט שלי, שבט אופק, בד"כ ועדת הוואי שכב"ג (ועדה שאחראית על ההווי בשכבה הבוגרת) עושה את הפעולות, או שהמרכזים הצעירים לבד או ביחד עם המרכזים הבוגרים עושים את הפעולות. פעולות שכב"ג הן לא קבועות כמו פעולות של חניכים, אבל הן תמיד יהיו מאוד מאוד מצחיקות ומגבשות. ד"א- יש מה שנקרא פעולות שכבה. כששכבה נכנסת לשכבה הבוגרת אמנם הם כבר לא עוברים פעולות ביחד כקבוצה אלא הופכים למדריכים ובעלי תפקידים אחרים, אבל הם עדיין שכבה, וכאן נכנסים מדריכי השכבה לפעולה- בד"כ מדריכי שכבה הם בוגרים של השבט (אנשים שסיימו י"ב ועכשיו הם בצבא או אפילו אחרי), והם מעבירים פעולה לשכבה עצמה- י', י"א או י"ב, לפעמים פעם בשבוע, ולפעמים פעם אחת בשנה. כמובן, שרצוי שזה יהיה פעם אחת בשבוע או אחת לכמה שבועות. טוף, יש עוד שאלות? לימור. שמחר יש לה יום הולדת 17!!!!