שאלות על "ביצועים"...

רונה 71

New member
שאלות על "ביצועים"...

מאחר ועזרתם לי מאוד (
ענק על הגמילה ו
מתפתח על נושא האלימות כלפי אחותו- כבר רואים תוצאות!), אני שבה להציק לכם עם עוד סוגיות שמסקרנות אותי. והפעם... בנושא "ביצועים" של בן ה-3 וחצי שלי, בכורי. אשמח לתגובות הורים שהתנסו בגיל הזה ובכלל, כל מי שמבין בנושא.
עצמאות: כמו שסיפרתי בעבר, הילד הזה לא רוצה להיות גדול, במיוחד עם אחות קטנה... הבעייה העיקרית היא בהתלבשות. הוא פשוט לא מוכן לנסות אפילו!!! אם אני מציעה שינסה לבד, הוא מתחיל לילל: "לא! את!". יש לציין שלהתפשט לבד אין לו בעייה. כמובן שהוא גם אוכל לבד (אלא אם כן רצים אחריו עם אוכל ביד ל"עוד ביס אחרון ודי").
משחקי לוח: אני מנסה לשחק איתו במשחקי קופסה כגון "סולמות וחבלים" ולא נראה שהוא ממש מפנים את הקטע... הוא רוצה להגיע עם החייל "לכאן" ו"עכשיו"- בלי קשר לתורו ולמה שמראות הקוביות. גם במשחקים יותר פשוטים כמו "מירוץ השבלולים" (שבלולים בצבעים שונים ובכל פעם שבלול מתקדם צעד במסלול, לפי הצבע שמראה הקוביה) לא כל כך הולך. אם אני מתעקשת לשחק לפי החוקים, הוא מתעצבן ולא רוצה בכלל.
משחק סוציודרמטי: הכוונה למשחקי "כאילו" בעלי עלילה עם בני גילו. את זה אין לו (עדיין?). הוא כן משתמש בדמיון על חפצים (למשל שהספר הפתוח הוא כובע) ועל עצמו ("אני מכשפה מפחידה! אאאאוווו!!!"), אבל עם חברים זה ממש מוגבל (בסגנון של: "בוא ניסע לקיבוץ" ועולים לרכבת בגן, או "אנחנו דולפינים קופצים למים" וקופצים לארגז החול). אני לא רואה את המשחק המורכב של "אבא ואמא" או "ריכוז כמו בגן" וכ"ו... גם אם ילד אחר יוזם. חבר´ה, מה אתם אומרים??? לדאוג? הציפיות שלי מוגזמות? רונה.

נעה גל

New member
בתשובה אחת - כן (לגבי הציפיות)

בשלוש תשובות: האם הוא מסוגל להתלבש לבד? אם את יודעת שהוא מסוגל טכנית אז תניחי לו. תעזרי לו להתלבש. גם אורן לא התלבשה לבד בגיל הזה. היום, בגיל 6.5 היא מתלבשת כבר מזמן לבד. לגבי החוקים - נראה לי שהוא צעיר מדי. אני יודעת, יש ילדים שכבר כן משחקים. אבל משחק זה אמור להיות כייף ועושה רושם שזה לא כייף לבן שלך שאת מכריחה אותו לשחק וגם מעמיסה עליו כללים. תניחי לו. ואם זה יעזור לך, מכיוון שאתמול נבחנתי בפסיכולוגיה התפתחותית אני יכולה לספר לך שבגיל שלו, עדין יש להם מגבלה קוגניטיבית שנקראת "מירכוז". המשמעות של המגבלה הזו, היא, שהוא מסוגל טכנית (מבחינת המוח) להתרכז רק בדבר אחד בכל פעם. הוא לא מסוגל בשלב הזה של חייו לקחת כמה מימדים בחשבון. כלומר, כל משחק שיש לו יותר מכלל אחד הוא עמוס מדי מבחינתו. המגבלה הזו הולכת ונעלמת לקראת גילאי 5-6. לגבי החברים - אצלנו זה קרה אחרי גיל 4.

רונה 71

New member
אני לא יודעת אם הוא מסוגל בכלל

להתלבש לבד- אף פעם הוא לא עשה את זה. להתפשט- כן, אבל זה נראה לי יותר קל. אני חושדת שאולי יש קושי במוטוריקה גסה, כי שמתי לב שהוא לא מדווש בתלת אופן יותר משתי שניות, אלא עובר לדחיפה עם הרגליים (כמו ב´בימבה´). במוטוריקה עדינה הוא בסדר. לגבי שאר הדברים, אני חוששת שאולי אני מעמיסה עליו ציפיות. והוא המסכן, כולה בן 3 וחצי, צריך להתנהג כמו בן 6. אבל, הוא הבכור שלי ואני לא יודעת מה ´בסדר´ לגילו ומה לא. אני מטבעי טיפוס דאגני (יש הטוענים, חרד למדיי...) וכהרגלי- דואגת. אה, ואין טעם לשאול את הגננת כי היא סבתאל´ה שלו והיא ממש לא אובייקטיבית. לפעמים נדמה לי שהיא רואה אותו באור חיובי מדי ו"מחליקה" דברים, ולפעמים נדמה שהיא ביקורתית ומצפה ממנו ליותר (מאיפה אתם חושבים שירשתי את זה?
), אבל זה נושא לשרשור אחר...

נעה גל

New member
לגבי החששות המוטוריות שלך -

את צריכה להתייעץ עם מרפאה בעיסוק. אולי היא תוכל לתת לך טיפים איך לעזור לו. ובכלל, אם את חושבת שישנה איזו בעיה כדאי ללכת לבדוק את זה ולא להשאיר לגיל 6 לפני כיתה א´ (לבעיות האלה יש נטיה להצטבר ולא להעלם).

אפרת_ח

New member
אני חושבת שאבחנת נכון ../images/Emo8.gif

את נושא דאגנות-היתר... המון ילדים בגיל 3 דוחפים את התלתאופן כמו בימבה, משחקים משחקים פשוטים ולא מתלבשים לבד. לקראת גיל 4 דברים משתנים, אבל לאט ובלי קשר לימי הולדת. נוני (4) מתלבשת ומתפשטת בגן כמעט לבד, אבל בבית צריכה עזרה. מן הסתם עניין נפשי שלה ושלנו, ולא מוטורי...

נאוה ר

New member
אופניים הם לא מדד יחיד

האם הוא קופץ על שתי רגליים?, האם הוא הולך על קצה אצבעות ועל העקבים?, האם הוא מטפס, רץ, מתגלש מתנדנד בנדנדה? והכי חשוב האם הוא נהנה מתנועה? מבחינת המצופה מהגיל בהתלבשות - מצופה שיצליחו אחרי שהפשילו - להעלות את המכנסיים והתחתונים. מצופה שידעו לגרוב גרביים ולנעול נעליים - בלי שרוכים או הקפדה על ימין ושמאל. לפמים הם גם יכולים ללבוש מעיל בעזרת מבוגר. כלומר הדרישה שיתלבש לבד לא מותאמת לגיל. אפשר להתחיל בלשים לו את המיכנסיים ושהוא ימשוך למעלה וכו´. עד כאן להפעם.

רונה 71

New member
כן לכל השאלות....

אבל נעליים לא נועל וגרביים לא גורב לבד. הוא כן מרים מכנסיים ותחתונים אחרי ביקור בשירותים. בד"כ לבד אבל לפעמים "מתפנק" לי שאני ארים לו. כמו שאמרתי, כשהוא רוצה, הוא דוקא מתפשט במהירות הבזק! מבחינת תנועה- הוא מאוד מאוד אוהב לטפס, לרוץ, לקפוץ (לטעמי לפעמים יותר מדי
) ואפילו לרקוד...

ציפי ג

New member
מסכימה עם נועה

ילד בן שלוש וחצי לא חייב לדעת להתלבש לבד, לא חייב לשחק במשחקי לוח, ולוקח לו מעט זמן לשחק משחקי תפקיד עם ילדים. גם אין להשוות בניםלבנות בגיל הזה. (ובכלל) הם כל כך שונים, כשילדות בד"כ מתפתחות בדברים מסוימים במהירות רבה יותר מבנים. כך שאל תסתכלי על איך התנהגת כילדה, אלא תנסי לדלות מבעלך (אם הוא זוכר בכלל) מה הוא עשה כילד.

רונה 71

New member
זה מה שאמא שלי אומרת (הגננת)

ומוסיפה: "תפסיקי לקרוא את הספרים האלה (אני אשרוף לך אותם) ולבחון כל הזמן אם הילד עומד בקריטריונים! רק תאהבי אותו ותהני ממנו". לגבי בעלי, אין את מי לשאול- כי הוא גדל בבית ילדים
ואמא שלו לא יודעת/זוכרת איך הוא היה, באף גיל (עוד נושא לשרשור)...

כרמית מ.

New member
מסכימה עם אמא שלך...

טווח הנורמה הוא כל כך רחב, והספרים לא תמיד משקפים את זה. דרך אגב, דווקא אם בעלך גדל בבית ילדים, יש סיכוי שיש לאמא שלו מחברת שהמטפלות רשמו על ההתפתחות שלו. אני מצאתי את שלי, וזה ממש מעניין לקרוא. אבל, וזה חשוב - הילדים שלי הם לא אני, וההתפתחות שלהם שונה (לא טובה יותר או פחות, אלא שונה - בקצב, באופי). לגבי דיווש - אולי הוא יעדיף אופניים? זה גם יותר מזמין לדיווש ולא לדחיפה. מרבית הילדים בגיל זה כבר יכולים לנסוע על אופניים עם גלגלי עזר, אם כי יש גם את עניין המוטיבציה. אצלנו, כולם רוכבים על אופניים, ככלי תחבורה, וכך גם הילדים שלי, בני 3.9 כבר בערך שנה רוכבים על אופניהם אל הגן ובחזרה מדי יום (נסיעה לא קצרה), וגם ה"עירוניים" מחקים את חבריהם. אם אין מקום נוח ודגם לרכיבה, זה מקטין את המוטיבציה...

דליה.ד

New member
לילד בגיל שלוש וחצי

מותר בהחלט לא להבין מה את רוצה מחייו בקשר למשחק כמו סולמות וחבלים (האם הוא מזהה ומשיים ספרות....? יש שם עד מאה!) וצריכה להיות לו מנייה חד חד ערכית - מה שמבשיל רק בסביבות גיל חמש ולפעמים יותר מאוחר! גם לגבי הבנת כללים וחוקים זהו נושא שמתחיל להיות חשוב בסביבות גיל 7-8 בלבד! אין מה לרוץ עם זה! ילד קטן בן שלוש וחצי צריך לעשות הרכבות, פאזלים פשוטים, השחלות וכדומה ולא משחק מורכב כמו סולמות וחבלים. בנוגע ללבישה...הוא "כולה" בן שלוש וחצי, לא יגרם לו נזק אם אמא תמשיך להלביש אותו אפילו עד גיל 6 ואפילו יותר, אם זה הכייף שלו...למה לא? בנוגע לבעיות במוטוריקה עדינה - הוא צעיר מידי בינתיים, אבל בגיל ארבע בערך ניתן לפנות לאבחון התפתחותי בתחנות להתפתחות הילד ו/או בקופת חולים. בקופת חולים כללית יש אבחון כזה - חינם! ולגבי הטיפולים, אם צריך, לילד עד גיל 6 מגיעים 27 טיפולים בשנה במחיר של 20 ש"ח לטיפול, שזו ממש בדיחה, כי בשוק הפרטי שיעור של 45 דקות בריפוי בעיסוק עולה בין 150-250 ש"ח.

אפשר גם ללמד את עניין התור

דרך משחקים פשוטים - בונים מגדל קוביות/משחילים מחרוזת חרוזים/נועצים פטריות/כל דבר שהוא בתורות - עכשיו תורך והוא מניח/משחיל/נועץ ועכשיו תורי (את מניחה/משחילה/נועצת). עכשיו שוב תורך.. גם שיחה מחייבת תורות - כל אחד מדבר בתור שלו, ואת זה ילדים מבינים מאוד מהר. לגבי התלבשות - את יכולה לארגן לו קופסאת תחפושות. מרבית הילדים מאוד אוהבים להתחפש (ועכשיו כשפורים בפתח אז בכלל...
). אוספים כמה בגדים לא גדולים מדי (צבעוניים, מצחיקים, חלק מהם יכולים להיות "בגדי בנות" כמו חצאית/שמלה) מוסיפים כמה כובעים ומטפחות ושניים שלושה זוגות נעלים. מרגע שהקופסא בחדר שלו הוא ימצא לה שימוש וילמד להתלבש בבגדים השונים -בהתחלה עם עזרה ואח"כ לבד. אפשר להפוך את ההתלבשות למשחק תורות: אני לובשת תחתונים - אתה לובש תחתונים. אני לובשת מכנסיים - אתה לובש מכנסיים וכדו´. אתם יכולים לעשות השוואה מה את לובשת והוא לא ולהיפך.

נעה גל

New member
אהבתי את הרעיון של תיבת תחפושות

יש לנו בבית (אף פעם לא חשבתי על זה כממריץ התלבשות והתפשטות - זה גדול!) וזו חגיגה אמיתית.

1אילת2

New member
מתלבשת על השאלה.

מתן, בן שנתיים וחודשיים, לא מוכן להתפשט לבד. אני שמחה לעזור לו אבל יש ויכוחים והשהיות עד שהוא עושה טובה ופושט גרב. הוא מסוגל, הוא לא רוצה שאני אעשה את זה (במקרים אחרים הוא יודע לבקש עזרה) ואני חשה שפה הוא אומר "לא בא לי. כאילו, מה תעשי לי?" זה לא מלחיץ אותי מבחינה התפתחותית אבל זה מרגיז אותי. ללכת איתו? להתעקש? אציין כי אני נענית לרב בקשותיו (לאילו לא? למשל, עוגיה לפני השינה) וכי בכל פעם שהוא מבקש על הידיים או חיבוק אני נענית בשמחה. הוא גם יונק מידי פעם כך שאין כאן עניין של הרחקה או עצמאות מופרזת. נקודה נוספת - ייתכן שכלל לא הייתי מבקשת ממנו להתפשט לבד לולא אחותו התאומה היתה עושה זאת. היא מתפשטת בעצמה ומתלבשת לבדה ומתעקשת "לבד!". מצד שני, היא גם כבר גמולה מחיתולים ואיתו אני לא מתעקשת כי אני יודעת שהוא לא מוכן.

נעה גל

New member
אז למה לא תמשיכי בדיוק באותו קו?

אחותו התאומה היא ילדה נפרדת, אחרת, שעושה דברים בקצב שלה (כמו שאת אמרת) והוא, יש לו את הקצב שלו. והוא רק בן שנתיים וחודשיים. אני יודעת שזה קשה, ואולי אפילו בלתי אפשרי - אבל זה לא הוגן לדרוש ממנו דברים רק בגלל שהיא כבר עושה אותם. יש מעט מאוד דברים שכדאי להתעקש עליהם - התפשטות לבד בגיל שנתיים וחודשיים היא לא אחד מהם.

למעלה