שאלות לרב

sadam00

New member
שאלות לרב

שלום, הנני תלמיד כיתה יב, אני עושה עבודת חקר במקרא על אשת חיל ספר משלי פרק לא. הייתי רוצה אם תוכל לספק לי מידע בנוגע לשאלות רבות שאני יוכל לשים בעבודתי. בבקשה אם תוכל להתיחס לשאלות אלו: מי היא אשת חיל? למה קוראים את אשת חיל מדי יום שישי בערב? פירוש השיר בגישות שונות? ועוד.. בתודה מראש אור

sadam00

New member
כן קישורים אלה כבר מצאתי אבל..

רציתי לדעת מה דעתכם על נושאים אלה מפי אנשים חכמי תורה למה לדעתם קוראים את אשת חיל? איך אתם מרגישים עם זה? מה הכוונה של השיר עצמו?

תגובה

אין לי ספרים כרגע תחת ידי ולכן למרבית שאלותיך לא אוכל אתייחס. אולם בנוגע לשאלה מיהי אשת חיל. חז"ל במדרש (שוב אין לי את המקור כרגע) דורשים פרק זה כהספד שנשא אברהם אבינו על שרה אמנו, ומפרשים את כל הפרק עפ"י זה. בעקבות שרה 'אשת חיל' הוא כינוי לכל אשה יהודיה כשרה אשר ככתוב הבינה כי "שקר החן והבל היופי ורק אישה יראת ד' היא תתהלל".

תוספות

בסידור המפורש מביא קודם הפרק כי חז"ל פירשוהו בהרבה אופנים בין השאר על שרה על התורה ועל השבת ומנביא שם עוד דוגמאות. אחד הטעמים לאמירתו ביום ששי בערב כותב הרב וינגרטן: כי המזמור נתפרש כנ"ל על השבת שהיא בת זוגתו של כנסת ישראל כפי שידוע שהיא מכונה 'כלה' (לכה דודי לקראת כלה... בואי כלה שבת מלכתא) וכן נתפרש במדרש רבה (בראשית י"א) אמרה השבת לקב"ה לכל יום יש לו בן זוטג לראשון-שני, לשלישי-רביעי, ולחמישי- ערב שבת, ורק לי אין בן זוג? אמר לה הקב"ה כנסת ישראל היא בן זוגך. חבר אמר לי טעם שהוא נכון, אשתך טרחה והכינה אוכל טוב לענג את השבת, ניקתה את הבית לכבוד שבת וכיבסה את הבגדים שהינך לובש, לא מגיע לה איזה 'אשת חיל'.

למעלה