שאלות ט' באב

floppy disk

New member
שאלות ט' באב

שלום כבוד הרב, אני חילוני שמתקרב אל הדת לאחרונה, ורציתי לנהוג כנדרש בט' באב כדי לקרב את הגאולה ולהתקרב בעצמי על השורשים היהודיים. ברצוני לדעת מה עלי לעשות ומתי עלי לעשות, שכן זו הפעם הראשונה שאני 'שומר' על תשעה באב. בתודה, איתי.

איסורים

מתחילה השקיעה ביום רביעי ועד כ-20 דק' אחרי השקיעה ביום חמישי, זה 9 באב. אסור לאכול ולשתות, להתרחץ, לנעול נעלי עור ואני בטוח שהחברים כאן יוסיפו עוד .

floppy disk

New member
כמה שאלות נוספות

א. האם השימוש בחשמל מותר? ב. שמעתי שתשעה באב השנה מסתיים דווקא ביום שישי, האם אתה בטוח שהוא מתחיל ביום רביעי ומסתיים בחמישי? ובאילו שעות?

מן הסתם יום חמישי בשקיעה

הוא כבר יום שישי לפי התורה. מותר להשתמש בחשמל לצורך,אבל רצוי להימנע בשימוש כמו מחשב טלויזיה וכו'.

floppy disk

New member
לא טלויזיה, לא מחשב ולא מקרר

אז למה בכלל צריך חשמל? :) ובקשר לקטע עם יום שישי, אני ראיתי פה שמישהו שאל מה קורה כשצום תשעה באב נגמר בשקיעת יום שישי - קבלת יום שבת, והסקתי שהוא מדבר על השנה.

אופירA

New member
מנהל
לשאלותיך -

מתחיל ביום רביעי בערב - בשקיעת החמה. מסתיים ביום חמישי בלילה - בצאת הכוכבים (20 דקות אחרי שקיעת החמה). אין אוכלים, אין שותים, אין נועלים נעלי עור (מותר נעלי בד), אין שומעים מוסיקה, לא מתרחצים ולא רוחצים שיניים. מותר להשתמש בחשמל (מקרר, נורות, מזגן וכו'). מותר להשתמש במחשב, ומה שלא ראוי זה לשחק במשחקי מחשב או בשעשועים שונים במחשב וכן לראות טלוויזיה - מפאת האבל ולא מפאת החשמל. אין אומרים שלום איש לרעהו, ואם אדם אומר לך שלום (מפני שאינו יודע את ההלכה), עונים לו בכובד ראש ובשפה רפה. כמו שמתנהג אדם שנמצא באבל. במילים אחרות - לא צחוקים ודחקות וכאלו.

קינות ובקשות

בס"ד שלום לך איתי היקר! בנוסף על ההלכות שחברי הפורום היקרים כבר כתבו, הייתי ממליץ לך גם לקרוא ביום הזה דברים שקשורים לחורבן הבית ולעצם היותנו בגלות, כדאי גם להרבות ביום זה בתפילות המביעות את עומק הצער שיש לנו מהגלות - מהתרחקותנו מהבורא יתברך, ואת בקשתנו ותחינתנו להופעת הגאולה השלמה בקרוב בימינו. יש גם ספר שנקרא "קינות לתשעה באב", שם מופיעות קינות על החורבן שנוהגים לאומרם בבתי כנסיות בתשעה באב, אם תרצה תוכל לרכוש את הקינות (זה לא יקר) ולהגיד לפחות חלק מהם בתשעה באב, השפה שבה הקינות כתובות הינה שפה קשה, אבל ניתן להשיג קינות עם פירוש, ובאופן זה הבנת הקינות תהיה הרבה יותר קלה. בשורות טובות וכל טוב! יעקב נ.ב. חשוב לי לומר לך שהרצון שלך לפעול למען קירוב הגאולה ריגש אותי, תמשיך בדרך הנפלאה שאתה הולך בה, ככל שתזכה להתקרב יותר לשורשים היהודיים, אתה תראה בעזרת השם יותר ויותר אילו חיים נפלאים ונעלים יהיו לך. אשריך!

floppy disk

New member
תודה לכולם ושאלות נוספות

א. האם במרבית בתי הספר יהיו ספרי קינה שאוכל לקרוא ביחד עם כולם? ביום כיפור האחרון השתמשתי במחזור של בית הכנסת, ואני תוהה האם גם את ספרי הקינה לתשעה באב ניתן למצוא בם. ב. מהם זמני התפילה המקובלים בבתי הכנסת? ג. ההימצאות בבית הכנסת מקלה עלי צומות אחרים. האם מותר להקל על עצמי בהליכה לבית הכנסת למרות שאני אמור להתענות?

תשובות

בס"ד א. ישנם בתי כנסת שיש שם קינות המיועדות עבור הציבור וישנם בתי כנסת שאין, צריך לברר זאת בבית הכנסת. ב. אין זמן אחיד בבתי הכנסת, בהרבה בתי כנסת מתחילים את התפילה בתשעה באב יותר מאוחר משאר ימות השנה, בערך 8 בבוקר, אבל כדאי לברר בבית כנסת שלך מתי מתחילים. ג. אם הבית כנסת רחוק מביתך אתה יכול לנסוע במכונית או באוטובוס לבית כנסת, בתשעה באב אין איסור לנסוע במכונית

אופירA

New member
מנהל
העינויים נקבעו ע"י חז"ל

וכן ההגבלות על ההנאה נקבעו, ואין צורך להוסיף עליהם. מה שמקל - מותר בהחלט. מותר ליהנות ממה שמותר - אם אדם נהנה לנסוע באוטובוס או נהנה להתפלל או לשהות בביה"כ - אין לו איסור על כך. ולמי שהעינויים קשים במיוחד (בנסיבות אלו או אחרות) - שיבדוק אצל מורה הלכה ויסביר את מצבו, כי מאד יכול להיות שיקבל היתר להקל על העינויים. בדורנו מצוי מאד שהרבה אנשים חושבים שהם צריכים להתענות יותר ממה שגזר הקב"ה, ושזו בכלל עבירה להרגיש טוב עם עצמך ולהיות שמח...

למעלה