שאלות חשובות לרב:

שאלות חשובות לרב:

א. מדוע צה"ל שמייחס כזאת חשיבות גדולה לרובד הדתי בתוכו, ומכבד את עניין הכשרות, זמני התפילות וכו' אינו מייחס חשיבות לזריקת לחם\אוכל, שזה דבר חמור ביותר? אני כחייל דתי לא מסוגל כבר לזרוק את כל האוכל שנשאר לי בצלחת. בבית, היינו נותנים לבעלי חיים בקרבתנו, מדוע גם הצבא לא נוהג ככה, זה פשוט ביזיון לזרוק 4 חתיכות לחם כי נגעתי בעליונה. ב. מכונות פחיות - שאלה: אם הכנסתי 10 ש"ח לקניית פחית, כדי לקנות פחית ב-4.5, במקום להחזיר עודף 5.5 זה החזיר 10 לדוג', האם מותר לי לקחת את ה-10 האלה? האם לקחת בעצם מתוך ה-10 רק את ה-5.5 שמגיעים לי ואת השאר לתת לצדקה או להתקשר לבעל המכונה או משהו ולתת לו את הכסף? ג. אם מצאתי כסף ברחוב. לתת אותו לצדקה? אחרי ששאלתי כמובן את הסובבים אותי אם הם איבדו במקרה כסף, למרות שדווקא אם אני אשאל יכול להיות שאנשים סתם יקפצו ויקחו את הכסף למרות שלא מגיע להם בכלל ולא נפל להם, למי אני אמור להאמין ומה אני אמור לעשות. תודה רבה לכבוד הרב, מצפה לתשובות לפני שבת. שבת שלום!

gdisrael

New member
תשובה :

ג. בכסף שמצאת ברחוב, אין "הוי סימן", ולכן "הרי אלו שלו", זאת אומרת, מותר לך לקחת אותו לעצמך. במקרה שמצאת כסף בתור ארנק, צריך לוודאות שאין בארנק שום סימן שיכול להעיד מיהם הבעלים. בנוגע לשאלה ב', אמנם בכסף גם אין "הוי סימן", אך אתה יודע שהכסף שייך לבעל-המכונה, ולכן, ישנה בעיה, כי לענ"ד זה גזל על ה - 4.5 ש"ח, אז איני יודע לתת תשובה ודאית, נחכה לתשובה הרב. שבת-שלום !

אם המכונה פעם גנבה לי 4.5 ש"ח

מותר לי להחזיר לי אותם ביוזמתי? ואם מדובר במכונות שונות? (בעלים שונים). לדוג' פעם מכונה תקעה לי כסף, אז עכשיו אני אקח את הכסף שהיא תקעה לי.

gdisrael

New member
תגובה :

זה מזכיר לי "הגונב מגנב פטור
". לא, ככל הידוע לי אי-אפשר לעשות זאת, על אף שהמכונה "גזלה" ממך 4.5 ש"ח, לא תוכל לגזול בחזרה, בשביל להשיב את הגזל, אך עדיף גם כאן לחכות לתשובה הרב. בנוגע למכונות שונות, קל וחומר, אם אדם X גזל ממך 4.5 ש"ח, האם זה מציד גזל של 4.5 ש"ח מאדם Y ? שבוע טוב

תשובה א

אני משגיח כשרות בצה"ל ואולי ידוע לך שלצבא חשוב האיכות ולא הכמות, בדר"כ רס"רי המטבח חוסכים ושומרים אוכל וסלטים למחרת גם ולא תמיד זורקים אבל גם אני רואה כמויות אדירות של מזון נזרקות לאשפה מסיבות אלה ואחרות וידוע שאם יישארו לא יאכלו אותם, כנראה שכבר דנו ברבנות הצבאית בבעיה ובטח שלא מצאו לה פתרון אבל לא נראה לי שזה כל כך קריטי לזרוק לחם שיתייבש כי לא יאכלו ממנו וכן משאר המאכלים. .

למעלה