שאלות הונגריות

אפרתי345

New member
שאלות הונגריות

בעודי תחת הרושם של המסמכים והתמונות מקרקוב (על כך בפוסט אחר) התחדשו חידושים גם ב"חזית ההונגרית" שלי (צד אמי). אמי הצעירה מבין חמישה עשר אחים נולדה בbaja הונגריה ב-18.8.1923, התייתמה בגיל חמישה חודשים מאמה ונמסרה לאימוץ או אומנה. לאחר התכתבות ממושכת עם חוקר מבודפשט, בישר לי כי כשבירר על עניין האימוץ אצל ארכיון המחוז - קיבל מלבד אינפורמציה על האמנה/אימוץ גם רשימה של הילדים וגילאיהם בשנת פטירת האם (נפטרה משטף דם במוח בגיל 42 בלבד) ולשמונת הצעירים גם תאריכי לידה. מוצא האם לאה לאורה רובוביץ לבית פביאן ממקום בשם Hercegszántó והוא משער שגם הילדים הגדולים נולדו שם, כי הם לא נולדו בbaja. אמי אומצה על פי דבריו ב1925 על ידי Sándor Schön and Rozália Krausz, שהמסמך המקורי אבד ושעובדות אלו מוזכרות מתעודות הלידה.
שאלות שהתעוררו בעקבות מידע זה:
1) זכור לי מילדותי ששם המשפחה של האם המאמצת/אומנת היה משהו כמו שיין כך שזה דומה, אבל אמי דיברה כל הזמן על ארג'י ארגי'בת וגם בדף העד ביד ושם היא מעידה על ארג'יבת סיקלאי כאם האומנת ותותמת בת אמונה (לא מאומצת). אמנם ארג'י נישאה פעם שנייה ולכן סיקלאי הוא כנראה שם משפחת בעלה השני, אך האם Schön Rozália Krausz וארג'י סיקלאי הם אותו אדם?
2) האם היה פה אימוץ או אומנה? לפי מה שכתב החוקר, היא נקראה מאז בשם ההורים המאמצים.
3) איפה נמצאת Hercegszántó.ביחס לבאיה ואיך אפשר למצוא אינפורמציה על הורי סבתי שם?
4) האם קיים רישום של הקהילה היהודית שם ובביה? אני מנסה לאתר את השם העברי הנכון של אמי. בהונגרית היא מכונה ארנקה.
אני מודה מראש לכל מי שיחכים אותי, ובאווירת הדיונים של השבועות האחרונים מתנצלת מראש אם אוכל לענות לתגובות רק מחר אחר הצהרים כשאחזור מהעבודה. - אפרת.

englender

New member
תשובה חלקית

) זכור לי מילדותי ששם המשפחה של האם המאמצת/אומנת היה משהו כמו שיין כך שזה דומה, אבל אמי דיברה כל הזמן על ארג'י ארגי'בת וגם בדף העד ביד ושם היא מעידה על ארג'יבת סיקלאי כאם האומנת ותותמת בת אמונה (לא מאומצת). אמנם ארג'י נישאה פעם שנייה ולכן סיקלאי הוא כנראה שם משפחת בעלה השני, אך האם Schön Rozália Krausz וארג'י סיקלאי הם אותו אדם? שם משפחה יכול להשתנות אבל שם פרטי Rozalia אין קשר ל- Erzsébet.
3) איפה נמצאת Hercegszántó.ביחס לבאיה ואיך אפשר למצוא אינפורמציה על הורי סבתי שם?המרחק בין שני המקומות 30 ק"מ.
4) האם קיים רישום של הקהילה היהודית שם ובביה? רשום של לידות, חתונות ופטירות אזרחיות ניתן למצא במשרדי העיריות. הרישומים של הקהילות הועברו לארכיון של המוזיאון היהודי בבודפשט.

אפרתי345

New member
רישומי קהילות

תודה על התגובה המהירה, (ובאופן יוצא דופן אני כן יכולה לענות בבקר), האם אתה יודע כתובות או מיילים של הארכיון היהודי בבודפשט וכמו כן, איך ניתן ליצור קשר עם משרדי העיריות? שאלה נוספת שלא כתבתי עוד - האם יש בעיה להשיג את תעודת הלידה של אמי משום שלא עברו עוד מאה שנים? ואיך ניתן להשיגה?

englender

New member
קשר למסמכים

1. קשר לארכיון: Telefon: +36 -1- 413-5551
E-mail: [email protected]
2. לכל עיירה יש אתר אינטרנט עם כל המידע, הבעיה שזה רק בהונגרית. אם תצייני את שמות העיירות, אשתדל לתת כתובת דוא"ל וטלפון.
בעיה השניה שבקומות האלה בד"כ שולטים רק בשפה ההונגרית.
3. בקשר לתעודת לידה צריך לברר בעיירה המתאימה. אני בזמנו נעזרתי בעו"ד הונגרי להשיג מסמכים.

אפרתי345

New member
עיירות

העיירות הן Baja, Hercegszántó ובסלובקיה יש את Klenovec שם נולד סבי משה רובוביץ, לשם כתבתי והדוא"ל חזר אלי. האם לארכיון אפשר לכתוב באנגלית?

englender

New member
פרטי קשר

BAJA---טלפון:36-79-527-100+
Hercegszántó---טלפון:36-79-554-060+, דוא"ל:[email protected]

הסיכוי שיענו באנגלית הוא קלוש ביותר. לעומת זאת במוזאיון יש סיכוי טוב.

אפרתי345

New member
הזמנת תעודת לידה של אמי

החוקר שהייתי אתו בקשר אמר שאפשר להזמין את התעודה של אמי מbaja, האם זה זמין יותר דרך השגרירות ההונגרית או שכדאי להזמין דרכו. הוא אמר שהמשלוח הוא 15 דולר חוץ מהתשלום על המסמך שבו הוא לא נקב. למי יש ניסיון עם השגרירות ההונגרית?

englender

New member
תעודת לידה

הטיפול של השגרירות מסורבלת, לוקח זמן וגם עולה כסף.
אם החוקר אמין , היתי פועל דרכו. הוצאת תעודת לידה בהונגריה בשנה שעברה עלתה 2000 פורינט.(כ-10$).

למעלה