שאלות בתחביר

RonenYi

New member
שאלות בתחביר

1. 'לדעתי זאת, על המחלוקת בעניין חילופי שבויים אין השפעה על עמדתי בסכסוך'. כיצד 'על עמדתי' הוא מושא? שכן, הוא מתקשר ל'השפעה' שאינו פועלי. ומדוע 'לדעתי' הוא מושא? 2. 'למרבה ההפתעה' לא הייתה לשמחתן המוקדמת של הבנות כל סיבה הגיונית'. איך 'לשמחתן' זה מושא? לא מתקשר ל'סיבה'? ומדובר במושא+לוואי, כן? 3. 'אוי ואבוי, לדאבוני, נפלה באשמתי טעות מצערת בהודעה לעיתונות':מדוע 'באשמתי' הוא תיאור סיבה, ולא תיאור מצב? 4. 'כפי הידוע, אין מנוס מפיחות משמעותי': מדוע 'מפיחות' הוא מושא? הוא מתקשר ל'אין'? איך? תודה רבה לעוזרים.

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובות

1. המשפט הזה מנוסח רע. מה זאת אומרת "על המחלוקת אין השפעה"? קראתי שלוש פעמים וזה עדיין לא מסתדר לי; אם כבר, צריך להיות "למחלוקת אין השפעה". "לדעתי זאת" זה הסגר קלאסי, אין שאלה בכלל; השפעה – נושא, אין – נשוא "על עמדתי בסכסוך" הוא מושא מכיוון שמדובר במשפט פועלי ("אין" שהפוך ל"יש" נחשב לנשוא פועלי). 2. גם כאן מדובר במשפט פועלי עם נשוא מדגם "יש" (נסה להעביר אותו לזמן הווה ותגלה ש"לא הייתה" הופך ל"אין" שהוא ההפך של "יש"). הנושא הוא "סיבה" ו"לשמחתן" יהיה מושא (למי/למה <נשוא>). 3. נתחיל בכך שתיאור מצב בכלל לא רלוונטי למקרה כזה מכיוון שהוא מתייחס למצב הנושא בזמן ביצוע הפעולה ותואם לו במין ובמספר. למשל "חזרנו הביתה שמחים ומרוצים". אז למה סיבה? אני מודה שגם לי זה איכשהו קצת מוזר כשזה בצורת כינוי קניין חבור, אבל בוא ננסה לנסח את המשפט קצת אחרת, בלי לשנות אותו מהותית מבחינה תחבירית: הטעות נפלה באשמת יוסי" / "הטעות נפלה בגלל יוסי" / "הטעות נפלה בשל רשלנותו של יוסי" – מרגישים שזו סיבה?
4. שוב, מדובר כאן במשפט עם "אין" שהוא ההפך מ"יש", ויש הוא נשוא, לפיכך "מנוס" הוא הנושא (אתה כנראה לא מכיר את הדגם הזה ולא רגיל אליו, ולכן הוא מבלבל אותך). ממה אין מנוס? מפיחות, ולפיכך מושא.

נראה לי כי לא פירשת את המשפט נכונה.

המשפט הוא: 'לדעתי זאת, על המחלוקת בעניין חילופי שבויים אין השפעה על עמדתי בסכסוך', ושיעורו: לדעה הזאת {שהוזכרה לפני כן מן הסתם} שלי על המחלוקת בעניין חילופי השבויים, אין השפעה על עמדתי בסכסוך. ואז: שוב זהו משפט מסוג יש-אין, שבו הנשוא במקרה שלנו הוא "אין", הנושא הוא "השפעה" ו"על עמדתי" - מושא. ]

trilliane

Well-known member
מנהל
הפרשנות שלי הייתה לפי הפיסוק.

אם הכוונה לומר שלדעה על המחלוקת אין השפעה, אז הפיסוק שגוי ומטעה, אבל זה בהחלט מסביר את הניתוח כמושא.

RonenYi

New member
התייחסות

קודם כל, תודה רבה. 1. המשפט הזה הובא המקור מספר הלימוד, והוא אף לא כולל פסיקים כלל. גם הפתרון בספר שונה מהניתוח שהצעת: 'לדעתי זאת' מוגדר כמושא + לוואי. ואני עדיין לא מבין מדוע 'על עמדתי' הוא מושא, שכן נראה לי מתחבר ל'השפעה' שאינו פועלי. 2. גם כאן: 'לשמחתן' נראה מתקשר ל'סיבה', לא ל'לא הייתה', לכן איך מושא? :( 4. כנ"ל. נראה ש'מפיחות' מתקשר ל'מנוס' ולא ל'אין'. איך אבין זאת? תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
הסבר + תיקונים

1. הניתוח שלי היה שונה מכיוון שהפיסוק היה שגוי; הלא כתבתי לך שהמשפט בעייתי ומילת היחס לא נכונה. אם אתה אומר שהפיסוק לא מקורי אלא שלך, האבחנה שלי לגבי בעיה במשפט הייתה נכונה, אבל הטעות לא הייתה במילת היחס כפי שחשבתי, אלא בפיסוק. להבא אם אתה מביא לנו משפטים לניתוח אל תפסק בעצמך אם אין פיסוק במקור (זה משפיע על הניתוח, עיניך הרואות). מכיוון שהמשפט (ללא לוואים) הוא: "לדעתי אין השפעה על עמדתי" ניתן לראות ש"לדעתי" הוא מושא כי הוא עונה על השאלה "למי" (אין). עם זאת, לאחר שחשבתי על כך שנית, אני חוזרת בי וחושבת שאתה צודק ו"על עמדתי" הוא אכן לוואי של השפעה, ו"לשמחתן" הוא לוואי של "סיבה" ו"מפיחות" לוואי של "מנוס".

RonenYi

New member
אז יש טעות בספר?

אני לא בטוח, שכן הניתוח הזה חזר מספר פעמים במשפטים שונים (הם מופיעים בפוסט המקורי לעיל). תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
ייתכן. יש טעויות בהרבה ספרים, אל תתרגש... ../images/Emo13.gif

RonenYi

New member
לא יודע

אותם סוגי "טעויות" בכמה משפטים שונים? זה לא שמצאתי דגמה סותרת לכך בספר

RonenYi

New member
אנקורי

פה ושם נמצאו טעויות, אך לא בתדירות כזו. לכן אני מניח שפספסנו משהו.

יאקים

New member
בטרם אגיב, ברכות על "טרטור" חכמי הפורום

בסוגיות תחביריות. קראתי את תגובתה של טריליאן על שאלותיך, ואני מסכים עם מרבית הצעותיה. עליי להעיר בעניין יש-אין- היה, שיש מחלוקת בקרב חכמי התחביר השונים והדעות נוטות לכאן ולכאן. יש הגורסים שלמרות הכול יש-אין- היה אינם תחליפי פועל, אלא אוגדים, ולכן לא מדובר כאן במשלימי פועל, אלא במשלימי שם. ולגבי המשפט עם הפסיק שאחריו, נראה לי שהכותב התכוון בתחילה להסגר, אך הפסיק מיותר, כי אין זה הסגר. יום טוב לכול.

יאקים

New member
השלמה להערתי: במשפט ראשוןהפותח

ב"לדעתי זאת" - הפסיק שם אינו מוצדק, כי מישהו מן הכותבים חשב, כנראה, לפתוח בהסגר, אך אין זה הסגר, אלא מושא או משלים שם תלוי מהי התייחסותנו למילים אין-יש....

למעלה