שאלות בעניני נפטרים

טרפון

New member
שאלות בעניני נפטרים

בס"ד. מה עושים עם בגדי הנפטר לאחר פטירתו, הכוונה לבגדים, חגורות עניבות, כובעים, נעליים, בשמים, תרופות, שיניים תותבות, מצעי מיטה, וכו' ואיזה מהפריטים ניתן למסור לאחר ומה נהוג לעשות עם פריטים שלא מקובל למסרם לאחר? האם ישנם הבדלים בין אם היה הנפטר גבר או אשה? האם הכל מסתמך על מנהגים או הלכות פסוקות? האם ישנם הבדלים במנהגי העדות השונות? בתודה מראש

אם כוונת השאילה לרכוש הנפטר

אז רק עם הנעלים יש בעייה מה לעשות איתם, לא מטעמי איסור הנאה אלא חששות אחרות. יש כמה חילוק דינים ואינני רוצה להאריך בהם אם זו לא היתה כוונתך ואם כוונתך היא על הדברים שלבש הנפטר בשעת פטירתו או שהונחו עליו רק לזמן בלי כוונה לקוברם עמו, גם מותר להסירם ממנו ולהשתמש בהם. אבל דברים ששמו על המת ובדעתם לקוברם עמו, נאסרו בהנאה. גם שינים תותבות שהיו עליו בשעת מיתה אסורים בהנאה ואסור להסירם ממנו אלא אם כן היו עשויים להוציא ולהכניס בתדירות (וכך עשה) בדברים אלו לא מוכר לי הבדלים במנהגי העדות

ככל הידוע לי.......

בדברים הללו אין הלכה כי אם מנהג. ונהגו, שאת נעלי הנפטר יש להשליך כדי שאף אחד לא ילבשם, מישהו אמר לי כי זה משהו סימבולי - שלא ללכת בדרכו. ראיתי גם מי שזרק את הנעלים הימניות בפח אחד ואת השמאליות ברחוב השני, שלא ימצאם מאן דהו - וינעלם. לגבי שאר דברים, כדאי וראוי ליורש לקחתם או לתיתם לנצרכים - עוד בטרם כלות שלושים יום מאז המוות. ויש אומרים שיש אף מצווה מיוחדת בכך "והתנחלתם אותם" שיש מצווה לרשת מאת הנפטר המוריש. אין הבדל בזה בין גבר לאשה. ולא שמעתי שיש הבדלים במנהגי העדות בזה. רק בשורות טובות.

א77

New member
בגדים

נעלי הנפטר, ולא חשוב מתי הלך בהן, חדשים או ישנים. נעליים מושלות לאשפה, ואין להשתמש בהן בכל דרך. בגדי הנפטר אפשר להשתמש בהן. בד"כ בגדי הנפטר הינן במידתו הוא, ולא תמיד מתאימות למישהו אחר מבני הבית. כדאי במקרה זה לתיתן לנצרך, זכות הצדקה והעזרה לנצרך היא וודאי לנשמה, כשיהודי נהנה מבגדיו. בגדי צדיק שנהגו לשמרם כסגולה, וודאי שאין שום בעיה בזה. ראיתי כבר את הקיטעל של הדברי חיים מצאנז. ראיתו את כיפתו של הרבי מרוז'ין. ראיתי את כיפתו של רבי משה לייב מסאסוב. ועוד ועוד דוגמאות. לעניין, נעליים אסור בשימוש. בגדים וכל דברי הנפטר אם אין מה לעשות בהן, כדאי להנות מהן אחרים לעילוי נשמת הנפטר. אם אין מה לעשות עם הפריטים כגון שיניים תותבות, וכו' אין בעיה כלל להשליכן לאשפה. אין כל הבדל בין נפטר לנפטרת בכל הנ"ל. ובלע המות לנצח ומחה ה' אלוקים דמעה מעל כל פנים.

asaf2000

New member
מעניין

גם אני ראיתי את הקיטעל של הדברי חיים מצאנז, זה יותר נראה כמו גלימה כזאת.

למעלה