שאלות בנושא יידיש

Kimbal1

New member
שאלות בנושא יידיש

טוב, זה לא קשור ישירות ליציאה לשאלה אבל בכל זאת - ידוע לי שיש יידיש ליטאית, פולנית, אמריקאית וכו' ושאלתי היא האם בארץ נשתמרו הלהגים השונים במהלך הדורות, האם ליטאי עדיין מדבר יידיש "ליטאית", בעלזער יידיש "פולנית" וכו' האם אפשר לדעת לפי היידיש לאיזה זרם האיש משתייך? שאלה שנייה(למי שהראשונה הייתה קשה לו) - איך כותבים ביידיש טובה "קלפטע" או "כלבתא" (שהיא המילה הארמית ממנה נגזרה ה"קלפטע")? קימבאל

תשובה לשני השאלות !

1. אכן הניבים השונים ביידיש נשתמרו ואני אוכל לזהות חסיד גור על פי המבטא שלו ביידיש (אם הוא יודע יידיש) וכנ"ל ירושלמי שיש להם יידיש מיוחדת וכנ"ל חסידי בעלזא סאטמאר וכו'. רק יש דבר שלא נשתמר וזה היידיש הליטאית האמיתי שמבטאים כל חולם כמו חיילם (והמבין יבין) זה לא נשתמר רק אצל הזקנים הליטאים. 2. האיות המדוייק לדעתי הוא קְלַאפְטֶע ור' נועם תקן אותי אם אני טועה.

זה כמו "יאָנטעוו" ו"יום-טוב"

למרות שכל דוברי היידיש אומרים יאָנטעוו (עם נו"ן), כותבים אותה "יום-טוב". כך זה בדרך כלל אם מילים ממקור עברי. אכן כותבים "כלבתא". קימבל, הגיע לאזני שמועה שיש בתפוז "פורום יידיש".

Kimbal1

New member
כן שמעתי

פשוט קראתי את הודעתו של המסוקס ואימפולסיבית התעוררה בי הסקרנות כך שלא טרחתי לחפש את הפורום הנ"ל. אני מבטיח להבא לכתוב רק בנושאים הקשורים לפורום. זה מזכיר לי שפעם הייתי בסדר של ה.ל.ל בעין שמר. בסוף הארוחה היה צריך לשטוף כלים או משהו כזה וכמה שניסיתי למצוא חבר'ה שיעזרו לי במשימה לא הצלחתי. בסוף השתמשתי בטריק ישן מימי הצבא ואמרתי "יש פה מישהו שיודע יידיש?" מייד פנו אלי שניים - שלושה פרצופים מחייכים " אוקיי, בואו איתי למטבח לכמה דקות..." קימבאל

לא הבנת אותי ../images/Emo13.gif

לא טענתי, חלילה, נגד הבאת הנושא כאן! סתם צחקתי על הקטע של פורום יידיש, כי אני מנהל אותו.

למעלה