שאלות בנושא אימון ADHD

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
שאלות בנושא אימון ADHD

יום ב' יהיה יום נישת האימון שלנו. אנא שרשרו לכאן את השאלות, ללא תשובות כרגע. ביום ב' נזמין את כל מאמני ה-ADHD ולענות ואת השואלים לשאול ולדעת עוד.

isaacm

New member
שאלות בנושא אימון ADD או ADHD.

1. האם יש הבדל מהותי באימון בין שתי התופעות (זו המלווה בהיפראקטיביות וזו שללא)? 2. האם יש דרכי פעולה שבמובהק לא עובדות עם שחקנים המלווים את חייהם בתופעות אלה? האם יש דרכי פעולה שבמובהק פועלות טוב מאחרות? 3. האם הספונטאניות מחייבת אותנו למקד את השחקן, או לחילופין - לזרום ולגלות את הקשרים האסותיאטיביים שלו/ה? אשאיר מקום גם לאחרים . . .
איציק

ענבל כהן חמו

מנהל
כמה תשובות מהזוית שלי

לשאלותיך: 1. אני לא רואה הבדל מהותי באימון ADD או ADHD - בדרך כלל האימון כפי שאני רואה אותו מתמקד בנושא ההתארגנות, שהוא הנושא המרכזי המשבש את חייהם של בעלי הפרעת הקשב. נושא נפוץ נוסף באימון שייך לאימפולסיביות ולנטייה לראות דברים בשחור לבן - ובהשפעה של התנהגויות אילו על החיים. 2. קשה לי להגיד מה לא עובד - זה די אישי. מה שבמובהק עובד הוא הבניה - ליצור מסגרות לדברים ולא להשאיר אותם גמישים. הרבה פעמים לבנות תוכנית עבודה עם זמנים ברורים היא כלי עבודה עבור אדם עם הפרעת קשב. משימות ברורות, מחוייבות, דיווח למאמן או למישהו אחר. עם לקוחות ADHD אני לעיתים (רחוקות) גם לוקחת אחריות להזכיר להם משהו. 3. אתה שואל לגבי מיקוד - בעיני צריך לשלב במידה. האסוציאציות מספקות חומר לעבודה - אבל צריך למקד ולחזור לענין אחרת אפשר ללכת לאיבוד עם מתאמן מאוד אסוצאיטיבי. אני בצורה יזומה מחזירה לנושא אם יש נטיית התבדרות.

shosh arie

New member
הבדלים באימון בין ADD לADHD

שלום איציק, להערכתי, אין הבדל באימון בין שני סוגי הפרעת הקשב. מה שעושה את ההבדל (בעצם, כמו באימון "רגיל") הוא האישיות של האדם, מערכת האמונות והתפיסות שלו וכו'. בחלק האישיותי: המתמודדים עם ADD (המכונה גם "ההפרעה השקטה) הם לעיתים מופנמים מאלה עם הADHD - דבר שהופך את האימון לחוויה "אחרת" עבור המאמן דווקא. בלגבי התפיסות: חשוב לאמן על התפיסה של האדם את הADD שלו וכו'. אלה דוגמאות קטנות, אך אין הבדלים, כאמור, בין השניים. לשאלתך השניה: מה ההבדל בעיניך בין שחקן לבעל מקצוע אחר בהקשר זה? אם תוסיף פרטים אוכל להיות יותר ספציפית. באופן כללי, נראה לי, שאין דרכי פעולה שבמובהק פועלות טוב יותר מאחרות לשחקנים/זמרים/סופרים וכו'. יש דרכי פעולה שעובדות טוב עבור המתאמן הספציפי שלך. מה שחשוב הוא מה עובד טוב עבורו. לשאלה מס' 3: אני לא בטוחה שהבנתי את שאלתך. תוכל להבהיר יותר את שאלתך או לתת דוגמא? שוש אריה מאמנת לחיים ועסקים ומאמנת להפרעות קשב וריכוז www.vcoda.co.il 054-3093096

isaacm

New member
לענבל ושוש, ובכלל

אני פשוט מכנה את ה"לקוח", "מתאמן" או כל כינוי אחר שנבחר לתת לצרכן של שירותי האימון - שחקן. כך אני רואה אותו, מקווה שזה לא יותר מדי מבלבל (אולי להבא כדאי שאציין זאת - לפחות עד שהביטוי יתפוס). כיוון שאני עצמי, אבי ובני בורכנו ברמות שונות של ADD ו - ADHD, קראתי הרבה על הנושא. בעשור האחרון ראיתי המון תופעות לואי ל"הפרעה" הופכות להיות "הפרעות" בזכות עצמן. (סתם דוגמא - עניין ההתנגדות לסמכות - לפי עשור זו הייתה תופעה שמלווה מי שיש לו ליקויי קשב ו/או ריכוז, לפני שנתיים זו כבר הייתה הפרעה עצמאית שנרשמה רבות ליד הפרעת קשב ו/או ריכוז.). תחום התפתחותי שמושפע בצורה משמעותית ממהפרעות הללו הוא ההשתלבות החברתית. ישנם המון סימנים (queues) שפשוט לא נקלטים אצל מי שבורך בהפרעה הזו. הביטוי של ההפרעה כאשר היא מלווה בפעילות יתר שונה בצורה קיצונית מהביטוי של ההפרעה כאשר היא אינה מלווה בפעילות יתר. זו הסיבה לשאלתי הראשונה - האם יש הבדל מהותי באימון לשתי התופעות? מקריאה ושיחות למדתי שאחד הדברים הראשונים שעובדים עם המבורכים הוא עניין המסגרת. הבנתי שזה דבר שבמובהק הוא הראשון שעושים עם שחקן שבורך בליקויי קשב. שאלתי השניה מתייחסת בדיוק לזה. האם ישנם עוד דברים שידועים שבמובהק עובדים עם שחקנים מבורכים? האם ישנם דברים שידועים במובהק שלא יעבדו עם אותם שחקנים מבורכים בליקויי קשב ו/או ריכוז? אחת התופעות המוכרת בכלל במי שבורך בליקויי קשב ו/או ריכוז הוא היכולת האסוציאטיבית המפותחת מאד. עד כדי חשיבה מופשטת ברמות די גבוהות (זה מעין פן צדדי של אותה ברכה), השאלה השלישית שלי מכוונת למקום הזה. האם צורת העבודה המיוחדת, האם היכולת הייחודית לשחקנים המבורכים האלה היא דבר שאנו כמאמנים ננסה לרסן כדי שנוכל לעזור לשחקנים שלנו, או שניתן להם למשוך ולפתח אותנו , אולי לאתגר אותנו, לעבוד בצורות שונות שמתאימות להם יותר. מודה לכן מאד על ההתייחסות, ואשמח לקרא עוד . . . איציק

ענבל כהן חמו

מנהל
עוד כמה תגובות

אחד הכלים העיקריים בעיני הוא להכיר את הADD שלך. ללמוד איפה קשה - ולבדוק איך אפשר לעשות אחרת. לא להתנגש ראש בראש עם הקושי. למשל ללמוד לא לכעוס על עצמך אם שכחת פגישה - לומר "כזה אני" וללמוד כיצד אפשר לתזכר את עצמך בדרך אפקטיבית. עוזר - הרבה מבנים תומכים כמו יומנים תזכורות וכו'. רוטינות. שעון מעורר כדי להתחיל פעילות ושעון טיימר להפסיק פעילות. לגבי האסוציאציות - בעיני צריך ללמוד לעקוב אחריהן ולהמשיך לבדוק עם המתאמן אם זה רלוונטי לנושא שהתחיל - אם כן - כיצד. והבנתי את השימוש במילה שחקן, אבל אני מוצאת אותה מאוד מבלבלת. האם תוכל למעננו להשתמש במילה מתאמן או משהו דומה? אני מרגישה שאני צריכה לתרגם בראש את מה שאתה כותב וזה מאוד מקשה עלי להגיב.

isaacm

New member
בשמחה

די ברור לי שתוך תקופה קצרה שם התואר הזה (שחקן) יהפוך לסטנדארד. עד אז - אתאפק. אבל, נכון שלא יפריע אם אמשיך לראות כל אחד ואחת כשחקן במשחק החיים והם מחפשים לעצמם איך לשחק בצורה הטובה ביותר להם משחק ששווה לשחק וניתן לנצח?
איציק

שאלות נוספות

כיצד מגדירים את המטרה, באימון בעלי הק"ר? האם גם באימון כזה משאירים את התשובות למתאמן או שבלית ברירה מייעצים קצת יותר? האם אימון ילדים ומבוגרים עם הק"ר בנוי אותו דבר? במידה ולא, מהו ההבדל? ושאלה אחרונה, אני סקרנית, כיצד ילדים משתפים פעולה באימון, מה ההרגשה? תודה מראש

shosh arie

New member
הגדרת מטרה באימון לבעלי הק"ר ועוד.

הי תולי תול, הגדרת המטרה זהה באימון "רגיל" לאימון בעלי הק"ר. גם כאן התשובות נמצאות אצל המתאמן אך בהחלט יש פן הדרכתי באימון להק"ר - מה שאומר שלמאמן ידע ומומחיות בנושא, לעומת האימון ה"רגיל". באימון ילדים - ההורים/המשפחה הם חלק מתהליך האימון. לשאלתך בנושא שיתוף הפעולה: זה מאד אינדיבדואלי. יש ילדים שמגיעים לאימון כשהם כבר מותשים משלל הטיפולים שחוו, דבר המקשה על מידת המוטיבציה שלהם, ויש ילדים שמגיעים מייד לאחר האבחון ורמת המוטיבציה, שלו ושל הוריו, גבוהה יותר ויש...כל מיני ... הקושי העיקרי כאן הוא שהילד אינו בוחר להגיע לאימון מיוזמתו, הוריו בוחרים עבורו. שוש אריה מאמנת לחיים ועסקים ומאמנת להפרעות קשב וריכוז www.vcoda.co.il 054-3093096

FreeFeeling

New member
שלום../images/Emo42.gif

יש לי ADHD אקוטי במיוחד. ניסיתי כבר שנים "לצאת" ממנו ולא הלך מיודע-מה. שאלות, 1. מי יכול להיות מאמן יותר טוב. זה שיש לו את הבעיות? או זה שאין לו? מאמן יכול ללמוד קצת\הרבה על ADHD ואולי גם על לקויות למידה. אני בעצמי שסובל מכך נון-סטופ ומדובר על כושר השפעה לתפקוד בצורה עצומה. 2. בנאדם שלא הרגיש או מרגיש זאת יכול להבין באילו אנרגיות מדובר? 3. האם לאחר האימון. לאמור חודשיים לאחר סיום האימון בהצלחה משמעותית. הבאנדם היה מספיק חזק לעמוד על שלו ולהתקדם בלי טיפול אין סופי..... (סליחה חברים אני יודע שזאת הפרנסה שלכם) זאת שאלה חשובה וייתכן שהיא סובייקטיבי למטופל ,מהצד השני אנשי ADHD כול כך בקיר בריצפה בדימיון בשמיים לא קשורים למציאות שלפי הניסיון שלי גם לאחר הקניית דרכים חדשות ותובנות ברמה גבוהה עדיין יש קשיים אדירים והכאוס שוב חוזר לחגוג. Greeting FreeFeeling

ענבל כהן חמו

מנהל
מי יכול להיות מאמן ADHD

לגבי מי יהיה מאמן טוב יותר - אני חושבת שלא זה הפרמטר שקובע - אם יש לך ADHD או לא. אני מאמנת בתחום כי יש לי ADD ואני מאוד מחוברת לנושא. זה עוזר למתאמנים שלי לחוש שיודעים על מה הם מדברים. אני מכירה מאמנים שהיגיעו לתחום כי יש להם בני משפחה בעלי ADD. גם הם עושים עבודה מצויינת ומעמיקה מהמקום שלהם שהוא שונה ומצליחים מעולה באימון. בתור מאמן אתה מתחבר לאנשים שונים - גם עם ADD ו-ADHD וגם עם יכולות וקשיים אחרים. המקום של הזדהות הוא לא האופן היחיד שאפשר לאמן בו - לפעמים זה גם יכול להפריע. תאר לעצמך שני ADHD בחדר - עוצמת האנרגיות עלולה להגיע לגג... לגבי סיום האימון - האימון נועד לתת כלים וליצור הרגלים חדשים. לאחר ביסוס ההרגלים והכלים המתאמן יכול להמשיך בעצמו, ואם צריך להעזר במאמן מעת לעת, או להמשיך לבד. חלק מהעבודה הוא לזהות את אזורי הקושי, להיות מודעים אליהם ולבנות מערכת תמיכה לקושי.

shosh arie

New member
מי יכול להיות מאמן ADD

לרוב, אנשים בוחרים לאמן בתחום הADD מתוך ניסיון אישי עם הנושא, הכרות והתמודדות יומיומית עם בני משפחה (בן/בת זוג, ילדים וכו), אנשים בעלי מקצועות משיקים (חינוך מיוחד, מאבחנים, פסיכולוגים) - ובעיני באופן אישי בלבד, זהו חלק משמעותי מאד , מעבר ללימודים וידע תיאורטי בתחום הפרעת הקשב - המהווים את החלק השני והמשלים. מעבר לכך, אני מתחברת לכל מילה של ענבל. שוש אריה מאמנת לחיים ועסקים ומאמנת להפרעות קשב וריכוז www.vcoda.co.il 054-3093096

אוריק3

New member
דאבל אף היקר..

אני חושב שאני רואה הרבה הרבה טינה ודם רע. אתה מאוד מתוסכל מן הבעיה שלך ומכך שלא הגעת לפתרון מוחלט.ADHD היא נוירוזה קשה ולעיתים קשה מאוד.כפי שאתה מציין הטיפולים והאימונים שעברת צלחו באופן מוגבל. איננו יודעים מהם סוגי הטיפולים/אימונים שעברת ובאיזה תנאים. כמובן שמאמן שבא עם ADD (כמוני למשל) יקל לו להבין את התסכולים. אבל אני חושב שאתה חייב להמשיך ולנסות ולמצוא את המאמן שילך איתך דרך ארוכה למדי. שינוי בררת מחדל ספונטנית, קשה. וכאשר אתה אקוטי זה קשה שבעתיים. אבל בדרך של אימון/טיפול משולב ואינטנסיבי (לטעמי כולל חפירות בנפש, חיזוק הבטחון שלך בעצמך, ואימון במשולב בטכניקות להמרת פעילות ספונטנית לקוגנטיבית) אני חושב שאתה יכול להגיע לתוצאות מדורגות ולשמר את ההשגים על ידי היזון קבוע עם מאמן/מטפל. אין כאן בשום מקרה קסמים או זבנג וגמרנו..אין כאן מצב שמנתחים ומסירים את הפרונקל וחוזרים לשגרה, יקירי זה לא המצב, אתה תהייה נתון הרבה זמן להרבה קרבות..אבל אתה יכול לנצח את המלחמה..אתה תחייה בסוג אחר של שגרת חיים, באיכות חיים גבוהה וללא כאוס. כל זמן שתתמיד בטיפוח האימון שלך. הרבה הצלחה יקירי

05 מיכל

New member
"טינה ודם רע"?!

אני לא מבינה מה זה דם רע, אבל מה שאני כן רואה, זה שמישהו שמתחיל תשובה אל מישהו שהוא לא מכיר במשפט "אני חושב שאני רואה הרבה הרבה טינה ודם רע" משדר בעצמו עוינות כלשהי.

אוריק3

New member
אור ואהבה מיכל אור ואהבה

העולם מכיל רק אור ואהבה ואין מלבדו...

isaacm

New member
איזה כיף לך ../images/Emo13.gif

באמת ! תראה, סתם כדוגמה למה שאתה יכול להשיג באימון, וזה ממש לא קשור לכלום - אלה דברים שאתה יכול לקבל. אם אתה מספר שבורכת ברמה אקוטית של ADHD אז נראה לי שהבקרים שלך (כמו כל חלק אחר של היום) בכאוס מוחלט. גם אם לא כך הדבר, מה שאכתוב בודאי ידבר אליך ותבין את הרעיון. אני מספר לך בעצם על תמורה שעברתי בחיי - ועל התוצאה. רמה פשטנית ביותר - רק כדי להעביר את הרעיון. לצאת מהבית בבוקר תמיד היה סיפור של בין שעתיים לשלש שעות ואפילו יותר. השכמה בסביבות 05:00, לפעמים מתליח לקום מיד ולפעמים אחרי חצי שעה (ובודאי יש את הפעמים שמשום מה ברור לי שאין צורך לקום לפני 9:00 ואז אני קם ב - 10:00). מעדיף לשתף לגבי ימים שאני קם בזמן. 05:00. מסתובב בבית, מחפש מה לעשות עד שאני מחליט לקראת 05:45 שהדבר הראשון לעשות הוא מקלחת. גם במקלחת חולם ובסיפור מגיע עד 06:30. עד שאני לבוש (אחרי שהסתובבתי בבית כדי להחליט אם אני קודם מתחיל להכין ארוחת בוקר או מתלבש או בודק דוא"ל או . . . ) השעה כבר 07:15. ארוחת בוקר, עם החלומות מביאה אותי ל - 08:00. כאן אני פשוט עוזב הכל ונוסע לעבודה. כמובן שאני מגלה שכרטיס בעובד שלי נשאר בחולצה מאתמול, ומשום מה לקחתי את כרטיס החניה הבייתה וגם הוא נשאר שם. לא אלאה אותך בעוד פרטים - הבנת את הרעיון. איך הדברים נראים היום? השכמה 05:00, התארגנות קצרה (5 דקות) ,ומדיטציה עד 06:00. התארגנות בת 10 דקות לארוחת בוקר, מקלחת בת 15 דקות (כולל גילוח). 06:55 אני יושב לאכול ארוחת בוקר. 07:30, בדקתי שכהל נמצא, כל הכלים שטופים, בית סודר אחרי פעילות הבוקר ואני בדרך לעבודה. מה שהיה היה כמעט תמיד, הדברים כפי שהם היום זה סיפור של מספר חדשים. הקשיים - עדיין קיימים. נפילות - עדיין יש. איך לעשות את הדברים - אף פעם לא הייתי מפנטז שכך יראה בוקר שלי. אם זה מדבר אליך, תבין שאימון שמטפל בהרבה יותר מאשר הבוקר לא אמור להימשך לנצח. אם זה מדבר אליך, תבין מה עוד תוכל להפיק מתהליך של אימון. אם קלטתי אותך נכון - עניתי לך על כל השאלות. אם לא, לא נורא, אמשיך להשתפר
איציק

למעלה