שאלות בישול

vivoosh

New member
שאלות בישול../images/Emo71.gif

בתוכנית בישול:
הטבח אומר שהוא יטעם מה juices של התבשיל. אם יש תחושת acidity סימן שהיין התאדה. juices= מיצים? מים? ציר? acidity= חומציות? חומצתיות?
אומרים שהתבשיל loose. הבנתי שזה ההפך מ- סמיך? "דליל" הולך?
ossobuco milanese- פשוט לתעתק? אוסובוקו מילנז? תודה ! קבלו
כהכרת תודה
 

vivoosh

New member
ועוד אחת-

marrow אני יודעת שמדובר על ה"בפנוכו" של העצם. איך בעברית? (אצלינו בבית זה היה "מרח ביין" באידיש
) ושוב-
 

מיששש

New member
לדעתי לא... לבישול מתאים לשד עצמות

לשד עצמות זה הרקמה הרכה שבתוך המעטה הקשיח של העצם. מח עצמות אלו תאים ששיש להם תכונות מסוימות, כמו הכושר להתמיין לתאים מסוגים שונים. אז מה הקשר בין השניים? שמח העצם נמצא (פיזית) בלשד העצם, כלומר: בתוך העצם. אז אמנם אין לי סימוכין לזה, אבל לדעתי נכון יותר להשתמש ב"לשד" כאשר רוצים לתאר את תוכן העצם וב"מח" כאשר רוצים לתאר את התאים הספציפיים. ואגב, חיזוק לזה מתקבל מתהליך התרומה של מח עצם - בתהליך זה נלקחים תאי מהדם של התורם בד"כ, ולאו דווקא מתוך העצם, מה שאומר שתאים של מח עצם יכולים לנוע גם בדם... ובכל זאת יש הרבה בלבול בין המונחים ויש אפילו רופאים שמדברים על"תרומת לשד עצמות" במקום על "תרומת מח עצם.
 

Boojie

New member
אני חייבת לשאול:

בעבר לימדו אותי שה"בפנים" של העצמות זה "מֵחַ העצם". שזה הגיוני מבחינת האטימולוגיה. אבל יותר ויותר אני נתקלת ב"מוח העצם", ולא ממש ברור לי מאיפה זה בא. אז... מה לעזאזל קורה פה? מאיפה צצו שתי מילים שונות, ששתיהן, כך נראה, משמעות בערך באותה שכיחות, ואיך אפשר לדעת איזו להעדיף?
 

Boojie

New member
ובחיפוש זריז שעשיתי עכשיו,

באתר האקדמיה bone marrow מופיע רק כ"לשד העצמות", ו"מוח" מופיע רק במובן של איבר החשיבה שלנו (מח או מיח לא מופיע כלל); באינפומד כמוח עצם; ובגוגל אפשר למצוא יותר ממאה מופעים של מיח עצם (שהוא, לעניות דעתי, כתיב מיושן יותר), יותר משבעה עשר אלף מופעים של מח עצם (כלומר, לא מוחלט לגבי הניקוד), ויותר משבע מאות מופעים למוח עצם. בקיצור, המקורות המקוונים לא ממש נותנים תשובה מוחלטת, ואני אשמח אם מישהו יודע מה בדיוק גלגוליה של המילה הזאת ומה עושים איתה. מודה, אני מעדיפה את הצורה מ(י)ח עצם (בצירה) - אני חושבת שאם קיימת הבחנה, ראוי להשתמש בה.
 

Fanja

New member
תמיד השתמשתי במח

לפעמים גם במוח, אבל לא בשעה כה מאוחרת
אני חושבת, אינטואיטיבית , שמוח-עצם זה שיבוש בפי מי שלא מכיר מח-עצם. ואלוי השיבוש בא מהכתיב החסר של המילה
 

ST

New member
לא יודעת על מילנז,

אבל מכירה אוסובוקו וככה כותבים בעברית.
 
דברי מילון ההווה בנוגע למֵח:

מֵח = שָמן (בלשון המקרא) רווח בהוראת מוח (עצם). מה שהוא מנסה לומר זה שהצורה הנכונה היא "מוח עצם".
 

Fanja

New member
הופתעתי אך גם אלקלעי כותב :

מוח = brain, marrow אבן-שושן כותב שמוח = גם מוח וגם מח-עצמות אז בעצם מאיפה בא מֵחַ ??
 

vivoosh

New member
../images/Emo51.gif לכם- ושאלה באיטלקית:

קיבלתי תשובות לשאלות הקודמות, אך יש לי משפט באיטלקית שאיני מבינה ושאיני מצליחה למצוא את פירושו במילונים המקוונים: "adesso mangiamo il buco" מי מכיר
מי יודע
 

Eldad S

New member
מילולית זה יוצא:

"עכשיו אנחנו אוכלים את החלל/את החור". אולי כוונתו: מתוך ossobuco, קודם הם אכלו את העצם (osso), ועכשיו את החלק הנותר (buco)? את יכולה לשאול גם בפורום איטלקית ותרבות איטליה, 919: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?id=919 כמובן, חזרי אלינו כדי לעדכן.
 
למעלה