שאלות בהיסטוריה ב'

שאלות בהיסטוריה ב'

המשבר הכלכלי הגדול בארה"ב 1) א. ציינו והסבירו 3 גורמים בולטים למשבר הכלכלי בארה"ב. ב. ציינו והסבירו את עקרונות "הניו דיל" שהנהיג הנשיא רוזוולט וציינו 2 דרכים לביצועם. 2)א. הציגו 2 פעולות שעשה הובר לפתרון המשבר והסבירו מדוע לא הצליח. ב.הציגו 2 פעולות שעשה רוזוולט במסגרת "הניו דיל" והסבירו את החידוש בתוכניתו. חיפשתי וקראתי חומרים שיש באינטרנט אך לא בדיוק הבנתי את החומר הזה. שאלה 1ב ו2ב יש בהן קצת דומה אך המילים פעולות עקרונות דרכי ביצוע מבלבלות אותי לגמרי. אז בבקשה מי שיכול לענות לי על השאלות. תודה.

Boogieman

New member
תראי...

אני בספק אם מישהו יטרח לענות במקומך על השאלות הנ"ל. אבל אם תוכלי לשאול בצורה קצת יותר ממוקדת על דברים שקראת ולא הבנת, נשמח לעזור. פעולות זה הדברים שניסו לעשות, זאת אומרת ה"מה". עקרונות הם הניתוח של המצב, שמעתיב את הפעולות, כלומה "למה". דרכי ביצוע הם האופן שבו הפעולה בוצעה, כלומר ה"איך". כלומר, מה רוזוולט עשה, למה הוא עשה את זה ואיך הוא עשה את זה.

...

עם שאלה 1 הסתדרתי פחות או יותר אבל השאלה השניה לדוגמא הפעולות שהובר עשה ומדוע הוא לא הצליח... בספרים ובאינטרנט רשום שהוא היה קפיטליסט ולכן לא התערב בכלכלה אך לאחר מכן הוא נקט בפעולות כשהבין שהמשבר הוא באמת חמור מאוד. אבל מה היו אותן הפעולות ולמה הוא בכל זאת לא הצליח למרות שהוא נקט את הפעולות האלה? אלו שאלות שאני לא מוצאת להן תשובה. פעולות שעשה רוזוולט במגרת הניו דיל, עדיין לא הבנתי למה הכוונה. מה הוא עשה? הוא ביצע את העקרונות. השאלה זה מה אני אמורה לכתוב בתשובה הזאת, כמה להרחיב ועל מה לשים דגש.

Boogieman

New member
בקצרה.

אל תשגעי את עצמך. הסוד הוא להיות מסודר, לא חייבים לזכור את כל הפרטים. אני תמיד מציע לתלמידים לחשוב במונחים של "מי נגד מי ולמה" ולפני זה, איפה ומתי. אם את סגורה על זה, יהיה לך הרבה יותר קל לזכור ולהבין את כל הפרטים כי הם ישתבצו לך בתבנית ולא יהיו סתם חתיכות מידע שאת צריכה לשנן. מתי ואיפה: זה הרקע, את יודעת את זה אז בקצרה. אנחנו מדברים על ארה"ב, שאחרי כמה עשרות שנים של כלכלה טובה וצומחת (בין השאר בזכות מלחמת העולם ה-1) נכנסה למשבר הכלכלי החמור בתולדותיה. המשבר נגרם מהתמוטטות הבורסה ב-29 (בערך כמו פיצוץ בועת ההיי-טק לפני כמה שנים). מי נגד מי ולמה: חומרת המשבר, והעושי הנורא שנגרם ממנו, העלו סימני שאלה לגבי ניהול הכלכלה. התפתחו שתי עמדות סותרות, כאלה שמתנגדים להתערבות הממשלה בכלכלה (הובר) וכאלה שתומכים בהתערבות הממשלה בכלכלה (רוזוולט). עד למשבר, הממשלה בארה"ב לא ממש התערבה בכלכלה ונתנה לשוק להתנהל בעצמו. זה תואם את הקפיטליזם הקלאסי שגורס שחוקי הכלכלה דומים לחוקי טבע, ואם גורמים חיצוניים, כמו הממשלה, לא מתערבים בכלכלה, היא מאזנת את עצמה באופן טבעי. על למשבר, היתה הסכמה רחבה לגבי הגישה הזאת. גם אחרי המשבר, הובר רצה להמשיך לא להתערב בגלל האישיאולוגיה הזאת. התומכים בהתערבות הממשלה טוענים שכלכלה שאין עליה פיקוח יכולה להכניס את המשק לתנודות קיצוניות, ולגרום לתוצאות לא רצויות כמו עוני ואבטלה. לדוגמא, חוסר הפיקוח על הבורסה גרם למשבר הכלכלי. אז אנשים כמו רוזוולט רצו להקים מנגנונים שימתנו את התנודות של השוק, וידאגו לכך שאנשים (עניים בעיקר) לא יסבלו יותר מדי מהתנודות האלה. בשביל זה הוקמו מנגנונים שיפקחו על הפעילות הכלכלית, ומנגנוני סעד ורווחה שידאגו לאנשים שמצבם הכלכלי קשה. המדינה גם התערבה בכלכלה בעצמה כדי להשיג יעדים כאלה ואחרים או לעזור לענפים כלכליים מסויימים. בקיצור, רוזוולט ותומכיו כבר לא סמכו על זה שהכלכלה "תתאזן באופן טבעי" אלא רצו שהממשלה תעזור לה להתאזן. הויכוח , אגב, נמשך עד היום בכל העולם (וגם אצלינו) בין ניאו-ליברלים (קפיטליסטים) לתומכי "מדינת הרווחה" שרוצים להמשיך בקו של רוזוולט. את יכולה לכתוב גם את זה כדי להרשים את הבוחן. עכשיו, תקראי את החומר שוב, וכל דבר שאת נתקלת בו, תשאלי את עצמך לאיזה צד זה שייך בויכוח הזה, ומה המטרה. אולי תעשי טבלה. ועצה אחרונה, אל תשפכי סתם חומר במבחן, תעני על השאלה בקיצור ובבהירות (אל תנסי להרשים עם הניסוח, תכתבי הכי פשוט, ככה שיבינו אותך), בדיוק לפי סדר הדברים שבו נשאלת (לדוגמא: מהם העקרונות ומהם דרכי היישום? תשובה: העקרונות הם: א' ב ' ג', דרכי היישום הם א' ב' ג'). תוסיפי הקדמה קצרה (רקע, מי נגד מי) וסיכום קצר (איך זה נגמר בסוף, ומה זה קשור להיום). בהצלחה.

בניגוד למיתוסים

רוזוולט לא הוציא את כלכלת ארה"ב מהמשבר הכלכלי. מבחינת התפתחות המשבר הצעדים שנקט הובר היו די יעילים וההידרדרות נבלמה לקראת סוף 1932. אבל זה לא עזר לו בבחירות והוא הובס. על אף הניו דיל כלכלת ארה"ב לא התאוששה באופן רציני ולקראת סוף שנות ה-30 החלה לשקוע במיתון חדש. רק המלחמה הוציאה את ארה"ב מהמשבר.

Boogieman

New member
זה שהמלחמה הוציאה את ארה"ב

מהמשבר זה ידוע. המדיניות של רוזוולט בסך הכול הוציאה אנשים רבים מהמשבר. נראה לי חשוב לא פחות.

Y. Welis

New member
ורוזוולט החליט להצטרף למלחמה

כך שאפילו אם לא התכוון לכך, הוא הציל.

למעלה