לא קטנוני בכלל
קודם כל לא הבנת את התיקון שלי. לא איכפת לי אם דיברת על "בממוצע" או לא. אתה טוען שב
ממוצע , פרט יהיה דומה יותר למישהו מגזע אחר מאשר מישהו מהגזע שלו, נכון? זה מה שמתשמע מדברייך. ובכן, ממוצע או לא - קירוב סטטיסטי או לא - זו בכל מקרה טעות. לפני שאמשיך אתה לא צריך להיעלב, ומצטער אם העלבתי. לפעמים אני ייתקע על דברים ואסביר דברים שאולי כבר ברורים לך, זו לא בגלל שהערכתי את רמת הקליטה שלך כנמוכה, אלא בגלל שככה צריך להסביר נושא כזה עם פוטנציאל רב לבלבול, בלבול שאכן התרחש לפי דעתי אצלך. אוקיי בוא ניקח שני לבנים ושני שחורים,
שבדמיון והשוני הגנטי ביניהם מייצגים נכונה את הממוצע של האוכלוסייה . כלומר, אין ביניהם מקרים חריגים של תאומים זהים או קרובי משפחה, או סתם שני פרטים שבצירוף מקרים מופלא חולקים דמיון גנטי רב. הם ממוצעים לגמרי ומייצגים נכונה את היחסים הגנטיים בין האוכלוסיות ובתוכן. נוציא את המידע הגנטי שלהם ונדפיס אותו בארבעה ספרים בני מאה עמודים כל אחד, ונשווה בין הספרים. 99 העמודים הראשונים יהיו זהים לחלוטין, פשוט משום שארבעתם בני אדם. רק בעמוד האחרון נמצא הבדלים. העמוד האחרון הוא "עמוד הגיוון האנושי". נתלוש את ארבעת העמודים האלה (את שאר העמודים הזהים אפשר לקחת כמובן מאליו), נפרוס על השולחן ונשווה ( http://img99.imageshack.us/img99/3199/untitled1copylz3.jpg ) אם נסתכל רק על שלושת הרבעים הראשונים של העמוד, נמצא שמידע הגנטי בחלק זה משתנה מאדם לאדם באותה מידה בין אם האדם שחור או לבן. השחור שונה מן הלבן, בחלק הזה של העמוד, באותה מידה שהוא שונה מן השחור. החלק הזה מייצג את הגיוון התוך גזעי, שהוא סך ההבדלים בין בני אדם שקיימים באותה מידה בין בני אדם מאותו הגזע ובין בני אדם מגזעים שונים. שים לב, הגיוון התוך-גזעי אינו ההבדלים בין פרטים מאותו הגזע, כפי שמישהו עלול לפרש. מדובר בהבדלים בין פרטים מאותו הגזע
שקיימים באותה מידה בין פרטים מגזעים שונים. החלק השני שהוספתי אינו טריוויאלי, כפי שנראה בהמשך. על פי הדעה הרווחת (שאמנם עדיין אינה מבוססת במחקרים אמינים אבל ככל הנראה אינה רחוקה מן האמת) נמצא בחלק הזה של העמוד, בין השאר, רמת אינטלגנציה, חוש מוסרי, פוטנציאל ללמידה, קוארדינציה מרחבית ועוד. הגיוון בתכונות האלה מתחלק בצורה שווה (בממוצע) בין כל בני האדם, שחורים לבנים או סינים. אם נסתכל על הרבע התחתון של העמוד, נמצא שכאן אנשים מאותו הגזע חולקים דמיון רב יותר מאשר אנשים מגזעים שונים. אולי בחלק הזה של העמוד השחור אינו זהה לגמרי לחברו השחור, אבל הוא בהחלט דומה יותר ל"בן גזעו" מאשר לידידו הלבן. זהו הגיוון הבין גזעי. שים לב, הגיוון הבין גזעי אינו ההבדלים בין פרטים מגזעים שונים, כפי שלפי דעתי אתה פירשת (אדגים בהמשך). הגיוון הבין גזעי הוא ההבדלים בין פרטים מגזעים שונים
שאינם קיימים באותה מידה בין פרטים מאותו הגזע . שוב, זה לא קטנוניות, זה הבדל חשוב - עובדה שבגללו עשית את הטעות שלפי דעתי עשית. בחלק הקטן הזה של העמוד נמצא בין השאר צבע עור, סוג שיער, צבע שיער, צבע עיניים, מבנה פנים, מבנה גוף ועוד. עכשיו שניתחנו דמיון ושוני בין ארבעת האינדבידואלים האלה בוא נראה אם דברייך נכונים. אתה כתבת: "ההבדל בינך לבין מישהו מאותו ה"גזע" (וריאציה תוך-גזעית) הוא גדול יותר מאשר ההבדל בינך לבין מישהו מגזע אחר בממוצע. (וריאציה בין-גזעית)". ללא ספק הסקת מסקנה זו מדבריו של דוקינס שאמר שהווריאציה התוך גזעית גדולה יותר מהווריאציה הבין גזעית. המסקנה הזו הייתה נכונה אילו רק "ווריאציה בין גזעית" היה שווה ל: "הבדל בינך לבין מישהו מגזע אחר בממוצע". אם השיוויון הזה היה מתקיים, שני המשפטים היו שקולים. אבל ווריאציה בין גזעית אינה ההבדל בין פרט מגזע אחד לפרט מגזע אחר (ממוצע או לא, זה לא משנה). הגיוון הבין גזעי זה למעשה ההבדלים הממוצעים בין פרטים מגזעים שונים,
שאינם קיימים באותה המידה בין פרטים מאותו הגזע. אם אתה עדיין חושב שאני קטנוני, אז כנראה לא הבנת את מה נאמר כאן בעצם, כי זה הבדל ענק ומקור הבלבול. זה מה שגרם לך לכתוב את המשפט המצוטט כאן, שעכשיו אראה מדוע הוא מוטעה. להזכריך אתה אמרת ש
בממוצע , ההבדל בין פרטים מאותו הגזע יהיה רב יותר מההבדל בין פרטים מגזעים שונים. לפי המשפט הזה, אנו צריכים לצפות שבין השחור ללבן יהיה דמיון גנטי רב יותר מאשר בין שחור לשחור. הרי, להזכירך, הם מייצגים נכונה את הממוצע של הדימיון והשוני הגנטי בין גזעים ובתוכם. לפי דברייך ההבדל בין שחור לשחור צריך להיות גדול יותר מההבדל בין לבן ללבן (בממוצע). אני לא חושב שתוכל להגיד שפירשתי לא נכונה את דברייך, אתה אמרת זאת במפורש. ובכן, האם המשפט אכן מתקיים? לא, וקל לראות למה. שחור ולבן שונים בשלושת הרבעים הראשונים ובנוסף לכך גם ברבע האחרון. שחור ושחור אמנם גם הם שונים זה מה זה בשלושת הרבעים הראשונים, אבל לפחות ברבע האחרון הם דומים. לסיכום, מה שכתבת פשוט עובדתית אינו נכון. זה לא עניין של דקויות או לא יודע מה וזה לא משנה אם תוסיף "בממוצע" או לא (שבלאו הכי היה שם מלכתחילה...). המשפט פשוט מוטעה, בגלל שהוא סותר את המציאות ובגלל שהוא פירוש מוטעה של דבריו של דוקינס. טוב אני חושב שזה צריך להבהיר הכל. אם איפשהו יש פגם בהיגיון שלי רק תגיד. תגיד, אתה יכול לשלוח לי לאימייל את ספרו של דוקינס ממנו הבאת את הציטוט? וגם כל ספר אחר של דוקינס או פינקר או מדע פופולרי בכלל, אם יש לך?
[email protected]