שאלה

Blackpanter1י

New member
שאלה

זה נכון שיצא פסק הלכה לאשכנזים שאסור לאכול דג בשבת בגלל איסור בורר?

תשובה

לא שמעתי על זה וזה נראה לי כ"כ כל האוכל דג ביום שבת ניצל מדין גהנום יש גם דגים שלא צריך לברר עצמות וכו'.

יש איסור לברור פסולת מתוך אוכל

בשבת מדין בורר אבל זהו דרך אכילתו למשל אם יש לך תפוז ואת רוצה לאכול בשבת את חייבת לקלף את הקליפה נכון אה תאמרי בורר אז זהו שאין פה דין בורר אם זוהי דרך אכילתו ודרך אכילתו של דג אם קוצים זה להוציא את הקוצים

בילקוט יוסף כתוב ש.....

שבננה מותר לקלף ולאכול בשבת בגלל שאם לא נקלף אז לא נוכל לאכול אותה- משהו כזה

חלילה...

מצווה לאכול דג בשבת, אבל צריך לדעת איך.... אסור להוציא את העצמות<פסולת> מהדג<אוכל>, יש להוציא את הדג המעצמות או להכניס הכל לפה, ומהפה ניתן להוציא את העצמות. אכן - בגלל זה שרבים אינם יודעים זאת, נוצר ה-געפילטעפיש, שהוא קציצת דג טחון.

לא עובר שום עבירה

בס"ד אבל זאת בתנאי שהוא נזהר שלא לעבור על איסור בורר עם העצמות. גם ספרדים שאוכלים דגים עם עצמות צריכים להזהר שלא לעבור על איסור זה

Blackpanter1י

New member
אז לאכול ולהשים את העצמות באותה

הצלחת זה בסדר? וגם שאוכלים פוז מה לעשות עם הקליפות?

asaf2000

New member
תשובה

אפשר לאכול ולשים את העצמות בצלחת. תפוז אפשר לקלף בגלל שאי אפשר לאכול אותו אחרת.

Blackpanter1י

New member
ודג אפשר לאכול אחרת?

בסדר אז אפשר לטחון ולעשות קציצות דג, אבל אפשר גם לעשות ריבת תפוזים...

הכוונה היא אחרת

בס"ד כשאומרים שדג אפשר לאכול אחרת,אין הכוונה לאכול את הדג כשהוא טחון, אלא הכוונה שאפשר לאכול את הדג כמו שהוא, רק בלי לברור את העצמות מתוך הדג, אלא לברור את הדג מתוך העצמות, שזה כן מותר. אבל תפוז לא ניתן לאכול בלי לקלף קודם את הקליפה, ולכן קילוף הקליפה לא נחשב למלאכת בורר.

Blackpanter1י

New member
הבנתי...אבל בקשר לאיך לאכו את הדג

לא כלכך הבנתי... שאני אוכל דג מושט למשל, ואני מוציא כמה עצמות לפני שאני אוכל אותו זה בסדר?

כפי שכבר כתבתי...

להוציא עם המזלג את בשר הדג, כך שהעצמות ישארו בצלחת. או לחילופין להכניס לפה עם העצמות, לברור עם הלשון ולהוציא את העצמות מהפה.

Blackpanter1י

New member
זה מסובך מדי

ואם אני מוציא את העצמות שמפריעות לי מהדג (כי יש עצמות גדולות בדג) ושם בצלחת בצד, זה בסדר?

asaf2000

New member
לא, זה אסור.

אפשר רק להוציא את הדג מתוך העצמות, או להכניס לפה ביחד ואח"כ להוציא את העצמות מהפה. או כמובן לא להסתבך ולקנות דג בלי עצמות

אסףיצחק

New member
אין לברור רע מטוב,יש לברור רק טוב

הכוונה, אל תברור את עצמות הדג החוצה, אלה תברור את בשר הדג מהעצמות ככה בכל אופן זה מה שלי ידוע ע"פ חב"ד

המלצה על הספר של הרב

שלמה אוריבך זצ"ל " שמירת שבת כהלכתה" שם אפשר לראות ולעיין על כל נושא העירוב בצורה שווה לכל נפש ודרך הגב ברוב רובם של הלכות שבת גם שווה לכל נפש

למעלה