שאלה

אני יכולה להשיב לך רק בדיעבד :

בר, הילד השני שלי שלוקה בטוראט , היה עובר מאד מאד תזזיתי. כתינוק בן שבועות ספורים כבר אובחן ע"י רופא הילדים כהיפר קינטי. זמן שינה אצל תינוקות הוא מספר שעות ביום, ואילו לו הספיקו 10 דקות שינה למילוי המצברים לכל היום (ולריקון שלנו). כבר בן ארבעה חודשים הוא נעמד במיטתו. הזחילה שלו היתה על ארבע (כפות ידיים + רגליים בלבד) וניתורים לצד, ממש כמו קופיף. הוא גם טיפס על משקופי הבית (כל זאת והוא בן מספר חודשים בלבד, אפילו לא בן שנה !!!!) בקיצור , במבט לאחור , משהו לא היה תקין למין ההתחלה. כמובן שאבחון היה רק עם הופעת הטיקים. לבת הבכורה, נופר, לא היו כל סימנים מקדימים והטוראט פשוט התפרץ לו ביום בהיר אחד . ככה ש........נראה לי שנולדים עם טוראט (אצלינו בבית הגנטיקה עבדה שעות נוספות
) אבל רואים אותו בכל הדרו רק עם הופעת המאפיינים הבולטים יותר .

יעלבל

New member
שלום יוסי

עניתי ואני רואה שהתשובה נעלמה לה.... לבני פרץ הטוראט אחרי שני ניתוחים עוקבים בפרק זמן של 4 חודשים. עד גיל 4.5 לא הרגשנו בדבר ולא היה כל סימן המלמד על הבאות. מיד עם חזרתנו הביתה מבית החולים (48 שעות) הופיע הטיק המורכב הראשון. הלואי והסיבות לפרוץ הטוראט היו ברורות וודאיות... אבל אנחנו ילדים להורים ניצולי שואה כך שאין את מי לשאול האם היה למשהו טוראט במשפחה, בכדי לנסות ולראות האם יש אלמנט גנטי בעניין. ערוך חיפוש בפורום ותמצא ים של מידע לגבי שאלתך... בכל אופן - אם שאלתך נובעת מחשש כלשהו....תדע לך שאין כמו ילדי טוראט בעולם....הם כל כך מיוחדים שלכבוד הוא לך אם יש לך נגיעה בטוראט כך או אחרת... יעל

יעלבל

New member
הראשון

ניתוח להסרת אדונאידים ושקדים - לא על רקע של סטרפטוקוקים אלא על רקע של גידול יתר וחסימת מעברי נשימה - סבל מדום נשימה בלילות...אז גם נחשפנו לקשר שנבדק בין פאנדס וטוראט... השני - הרניה (שבר) שכנראה נולד איתו ולא ידענו ופתאום, ביום בהיר הסתבכו המעיים.... לא קיבל אף תרופה...אפילו לא אנטביוטיקה....

חגית35

New member
גם ילדיי עברו ניתוחי אזניים

אבל הרבה הרבה לפני הטוראט בגיל שנה וחצי בני הגדול עבר אותו ניתוח והקטן ממש הרבה קודם הקדמנו רפואה למכה (מכת האוזניים הכוונה) ואגב, בני חזר מבי"ח עם חיידק מטריד שנתפס בו מחדר הניתוח כך טען הרופא המנתח בדיעבד שזה שכיח וקורה בחדרי ניתוח. משהו ששום אנטיביוטיקה לא חיסלה. והאוזניים נטפו מוגלה שבועות אחרי הניתוח... עד שנואשתי מהרופאים והלכתי לרופא זקן בא בימים שחשבתי שהוא חכם כי הכרתי אותו מהעבר, והוא אמר שיש לעשות משטח אוזניים למוגלה וגילו את החיידק ונתנו לו בראש- אבל בטח שלא אוכל לטעון לקשר כזה או אחר. מה גם שהגנטיקה כה ברורה אצלינו- לטעמי משני הצדדים שלי ושל בעלי. שזה גילוי חדש שלי מהשנה האחרונה בערך, עד אז הייתי משוכנעת שהגורם התורשתי נעוץ בצד המשפחה של בעלי, טבל הבנתי שגם בעצם מהצד של אמי יש המון אוסידי כולל אותה בעצמה וככה הבנתי שיש לי גם אח כזה ואולי יותר מאח אחד... מה שמגביר את הפרהדיספוזיציה לטוראט- אפרופו נטיה וגנטיקה, למעבר לחוג משפחתו של בעלי שבה השכיחות של טיקים ו-ADHD עצומה, וזה הרחיב את הסיכוי הגנטי תורשתי אצלינו להרבה יותר ממה שחשבתי. אז את שני הניתוחים עבר אחרי גיל 4? ברצף?

לבת שלי היה 50% ליקוי בשמיעה

בגלל מים באזניים בין הגילאים ארבע לחמש ולא עשיתי ניתוח כפתורים. היו מומחים שאמרו לעשות ומייד והיה מומחה אחד (פרופסור ממכבי) שכבר שכחתי את שמו, שאמר שאם המים אינם עכורים עדיף לחכות. "אני מציל את הילדים מהרופאים שלהם ומההורים שלהם", הוא אמר לי. שנה שלמה היא בקושי שמעה משהו. היום יש לה שמיעה אבסולוטית. בכיתה א' היא סבלה מנחירות איומות וקשיי נשימה בלילה בשל שקדים מוגדלים, עד כדי דום נשימתי לילי. כל המומחים המליצו על ניתוח שקדים. הלכתי על נטורופטיה וצמחי מרפא. הבנתי גם, שהשקדים הם ה"שין גימלים" של הגרון והם חשובים וחיוניים ביותר.לאחר כשמונה חודשים, עם הרבה טיפול וסבלנות, כשהנחירות פסקו, חזרתי לסגן מנהל מחלקת אף-אוזן גרון באיכילוב שלא הבין מה לה ומה לניתוח שקדים. היום היא ישנה בדממה מוחלטת. אכן, כנראה שניתוחים זה עוד טריגר.

יעלבל

New member
תגידי...

מאיזו כת סייטולוגית נחתת עלינו???? אם הצלת את ביתך ע"י חינוך דמוקרטי, הצלת אותה מרופא "שמציל ילדים מרופאים והוריהם", הצלת אותה מניתוחים, הצלת אותה ברפואה אלטרנטיבית.... איך לא הצלת אותה מהטוראט שלנו?....איך....איך גרמת לה להתקע דווקא עם הדבר הארור הזה? עם קללה של מחלה?... גלי לי....

חגית35

New member
השקדים אכן לעתים שומרים

שהחיידקים לא ירדו מטה לדרכי הנשימה ולריאות אז הם באמת ש"ג עד אשר- זה בלתי נסבל. איני מניחה שהנטורופטיה הפחיתה מגודלם אני כן סבורה שעם הגדילה התרחב גם הלוע שלה ומעברי הנשימה. אני אישית לא הייתי משאירה ילד שלי שנה שלמה ללא שמיעה אבל הנה סבלנותך עמדה לך. לא נראה לי שהייתי מצליחה לחכות שבוע בידיעה שבני לא שומע. וכן, רשימת הטריגרים המשוערת הינה על סמך תיאורים אנקדוטליים שחלקם הפכו לממש קייס, לא כולם ניתנים להוכחה. ייתכן שכן.

נזכרתי מה שמו של הפרופסור

פרופסור מרשק ("אני מציל ילדים מההורים שלהם ומהילדים שלהם") יכול להיות שעם הגדילה התרחב גם הלוע. על כל פנים, הבעיה נעלמה לחלוטין. באשר לשמיעה, יותר פחדתי מניתוח עם הרדמה מלאה מאשר להשאיר אותה ללא שמיעה כמעט. אותו פרופסור תמך בי מאד לכל אורך הדרך (עובד במכבי סניף באזל תל אביב). היום אני שמחה מאד מאד שכך עשיתי. ניתוח הוא טראומה רצינית. וטראומה הוא טריגר. שוב, הגיון בריא.

mazy

New member
טריגר לטוראט..

אצלנו הטריגר לפרוץ הטוראט היה אירועי אוקטובר שהיו חלק מאינתיפאדת אל אקצה. נשמע מוזר??? בדיוק ביום בו פרצו המהומות ביישובים הערביים בואדי ערה, היינו בדרכנו לבקר את הוריי שהתגוררו אז בעפולה. ביום שבת, כשהיינו בדרכנו חזרה, הנסיעה הייתה מאד לחוצה ומפחידה, היינו מחוברים לדיווחים כל הדרך, ונורא חששנו מהבלאגן שהתרחש ממש מטרים ספורים מאיתנו. כבר בדרך, בנסיעה התחילו הטיקים הראשונים- יללות. אני ייחסתי זאת ללחץ ולפחד, וחשבתי שזה ייעלם כשנגיע. אבל זה היה הסמן הראשון. אחריו הגיעו טיקים מוטוריים של הנפת ראש...והשאר היסטוריה...

השגיא

New member
הלוואי שאני הייתי יודעת מה גרם

לטוראט של שי לצאת החוצה. הוא לא נולד כך. הוא היה מושלם לגמרי עד גיל 8. באמת, אני לא יכולה להגיד שום דבר שהיה לא מושלם אצלו לפני כן... חכם, יפה, רגוע, כריזמטי מאוד. באמת שהכל היה נהדר. כשהוא היה בן 7 עברנו לגור לשנתיים באילת, היה לנו כיף כמשפחה כי בילינו הרבה ביחד, אבל באופן אישי זה ניתק אותו מחברי הילדות שלו, ולמרות שהוא קשר קשרים חדשים, אבל הם היו פחות עוצמתיים.. בגיל 8, הוא התחיל להרגיש לא טוב תקופה ממושכת. זה היה מלווה בדיכאון קל, וקצת אח"כ הופיעו הסימנים הראשונים של הטוראט. לטיקים לקח עוד כחצי שנה ואז הם הופיעו במלוא הדרם בפנים. אין לנו מושג מאיפה הגיע הטוראט אלינו למשפחה. במשפחה שלי אין ולא היה אף פעם. במשפחה של בעלי אנחנו לא יודעים כי כמעט אף אחד לא שרד את השואה. מה שכן, לחמותי יש טיקים של מיצמוצים. אח של בעלי טוען בתוקף שבתקופה מסוימת בגיל ההתבגרות שלו היו לו טיקים לא פשוטים.. (אני זוכרת היטב את התקופה הזו, לא זוכרת טיקים...) חשוב לי לציין, שלמרות הטוראט, שי ילד מאוד אהוב ע"י המשפחה משני הצדדים. יש לו תמיכה גורפת, הכלה ואהבה גם בתקופות קשות שעברנו. ולמזלינו הרב יש לו גם המון חברים טובים שרובם יודעים על הטוראט שלו, וזה לא מפריע להם. כשהוא היה ביסודי זכינו לשת"פ מלא מכולם, החל מההנהלה דרך המורים ועד לכיתה. עכשיו הוא בחטיבה, לומד בבי"ס מאוד תובעני מבחינת דרישות ובינתיים
מצליח גם בלימודים וגם חברתית. אני כותבת את כל זה כי חשוב לי שתדעי YOSIBLITZ, שגם אם בסופו של דבר לילד יש טוראט, לא מחויב המציאות שחייו יהיו כ"כ קשים. אני יכולה להעיד רק על בני, שהטוראט שלו בינוני, שהחיים שלו יפים ושמחים, למרות שהוא נדרש להתמודד עם דברים שאחרים לא מתמודדים איתם. גלית

שביק

New member
קראתי זה עתה את השרשור אשר

נכתב אתמול, ואני רוצה להבהיר ולספר קצת מנסיון אישי ומהידע הרב שלי. מתוך ארבעת ילדיי לבני יש טוראט ברמה מעל לבינונית. ולעוד שתי בנות ישנם סימנים ברורים של טוראט למרות שאינן"סובלות" מטוראט ולא במצב של צורך באיבחון וקיטלוג. אתמקד יותר בבני:(בן 36 כיום) כבר בגיל 0 היה פעלתן ומאד לא שקט. שקט בבית היה רק כאשר הוא ישן וגם זה מעט מדי. בגן הילדים הגננת אמרה לי: הוא כל כך טוב לב אבל מאד לא שקט. בגיל שנתיים כבר פניתי לרופא המשפחה אשר ראה כיצד הוא זורק את ראשו על הריצפה ללא סיבה ניראית לעין. בני קיבל וליום. כמובן שלא עזר. בשנות ביה"ס היסודי נאמר לי שיש לו קשיי למידה ובעיות קשב וריכוז. אני, כאמא, רציתי לעזור לו בלימודים ועל-כן עבדתי כל השנים כדי לעזור לו עם מורים פרטיים. וכך הוא סיים יב' כיתות ללא תעודת בגרות. בני הוא בן אהוב כמו כל ילדיי. ובכל זאת אירוע מסויים טראומטי שארע לו, הוא ללא ספק טריגר ליציאת הטוראט בצורה קשה יותר. והאירוע:- בהיותו בן 3 שנים. פרצה מלחמת יום כיפור. בתחילת השנה, בטרם המלחמה, רשמתי אותו לגן הילדים הראשון שלו. אני יצאתי לעבודה חצי יום. כך שאוכל להוציא אותו מהגן. והנה ביום אחד באותה תקופה, לא היתה תחבורה ציבורית. (כל האוטובוסים היו מגוייסים) ואיחרתי לגן. מה שמצאתי היה כך: הגננת סגרה את הגן בדיוק בשעה 13.00 והשאירה אותו בחוץ. בודד. לבד. בחוץ, מעבר לגדר הצמחית היה כלב ענק שחור של השכנים. בני הסתתר בין השיחים מרוב פחד, היה מבועת כולו עד שהגעתי לקחתו איחור של כ-10-15 דקות לכל היותר. כמובן שאת הגן הזה הוא עזב וגם הגננת פוטרה מעבודתה. אין לי ספק שאז הטוראט החמיר. אך האירוע הנ"ל לא היה טריגר. הסימנים היו עוד קודם לכן. היה עוד אירוע אחר של פחד מאדם מסויים. לאורך שנים האירועים הללו ליוו את בני בחלחלה. אגב, בני, שירת בצבא שירות מלא, ללא בעיות יוצאות דופן, קיבל בקלות רשיון נהיגה, הוא עובד במפעל בטחוני וזוכה לאהדה גדולה שם. בני נישא, הקים משפחה לתפארת, הוא אב לבת "נסיכה" בת 8 בקרוב. זוכה לאהבה, חיי חברה, מתופף מחונן ושחקן מוכשר מאד. אחד הדברים שאין לי ספק בהם, וכאן אני בהחלט יכולה להסכים עם ניקי וגובלינית שאירועים טראומטיים, לא בהכרח בי"ס, מחמירים ומגבירים, ומשמשים טריגר ליציאת ה"שד מהבקבוק". דבר נוסף, וזה אחד הדברים שאני נוהגת, כאשר יש צורך, לומר בהרצאות שלי, שכל מי שגדל בחממה אוהבת מכילה ותומכת - יכול בהחלט לצמוח לתפארת, להגיע להישגים ברמות המקסימליות של האדם המסויים, ולהפיק את המקסימות מעצמו. כל אותה קבוצה, שההורים, החברה, ביה"ס, משפחה כולל המורחבת, אשר ידעה, ולא היו לה הכלים והכוחות להתמודד עם ילד בעל תסמונת טוראט, עם בעיות נילוות, לעתים לא קלות כלל וכלל, ילדיהם הגיעו למצבים שאף אחד אינו רוצה לראות את ילדו שם. לא אתאר כאן את המצבים. אך ישנם מספר מצומצם של חברים מהעמותה אשר יודעים למה אני מתכוונת. אינני אומרת שההכלה והאהבה מפחיתים את עוצמות הטוראט, אך בהחלט נותנים כלים טובים להתמודדות ולהגיע להישגים ולחיים נורמטיביים ויצרניים. במהלך 21 שנות פעילותי והיכרותי עם אוכלוסיות רבות רבות אני בהחלט יכולה לראות בבירור את ההבדלים/תוצאות בין שתי הקבוצות. מאחלת לכולכם הצלחה ואהבה בגידול ילדיכם. תנו להם, והפגינו את אהבתכם. דאגו להם לסביבה טובה ותומכת וראו ברכה בעמלכם!!!! תזכורת: כפי שידוע כבר לכולכם - אני נותנת הרצאות במוסדות החינוך ברחבי הארץ. ניתן לקבוע פגישה אישית לייעוץ, הכוונה, ופגישות בביה"ס בטל: 0525-380365 בברכה שביק בת-שבע גרניט. (לשעבר יו"ר ומקימת עמותת א.ס.ט.י לתסמונת טוראט. (לשעבר מאחר והעמותה ניסגרה בימים אלו) באהבה לכולכם שביק

למעלה