שאלה

wiwital

New member
שאלה

אינני בטוחה אם השאלה רלוונטית לפורום זה, אך אשאל בכל זאת. הנני מעוניינת למכור את הבית שלי, שהוא בית קרקע ישן מאוד, העומד על שטח משותף, עם עוד שני בתים פרטיים. (הבית נמצא באזור המרכז). הבית רשום בלשכת רישום המקרקעין. הבית הוא חד קומתי, ויש אפשרות לבנות עוד תוספת קומה. הגעתי להסכם עם קונים פוטנציאליים, אך בפגישה עם עורך הדין נאמר לי שעליי לשלם היטל השבחה בסכום שאינו ידוע, לא לי ולא לעורך הדין, נכון לעכשיו. גם לאחר בירור בעירייה נאמר לי שעליי לשלם היטל השבחה. נאמר לי שייתכן שיהיה עליי לשלם גם מס מכירה. שאלתי היא מהו למעשה היטל השבחה זה, ומדוע אינני ידוע כמה עלי לשלם? שאלתי הנוספת היא באיזה מקרה משלמים מס מכירה? תודה מראש.

תשובה כללית

(עד ש U1000 יאיר את עינינו טוב יותר): היטל השבחה הוא תשלום שמשלמים לעיריה/מועצה מקומית בגין אפשרויות להשבחת הנכס: תוספת קומה, בניית חדר נוסף וכו'. הנוהג הוא שכל תוכנית משביחה שאושרה עד לחתימת ההסכם היטל ההשבחה בגינה משולם על ידי המוכר (ההנחה היא שהשווי הכספי של התוכנית המשביחה מעלה את שווי הנכס). כדי לדעת מראש מה יהיה פחות או יותר גובה היטל ההשבחה, יש לפנות לשמאי שיתן חוות דעת.

bkr54

New member
שיעורו של מס ההשבחה

עדיף שלא לפנות בשלב ראשון לשמאי פרטי לצורך הערכת שיעור מס ההשבחה. מי שאמור לתת את גובה השומה - זו הרשות המקומית. אם יש להם שמאות מוכנה - התשובה תהיה מיידית. אם אין להם שמאות מוכנה, אפשר שידרשו מבעל הנכס תשלום "על-חשבון" מס-ההשבחה כדי לכסות עלות השמאי מטעם הרשות המקומית. פניה לשמאי פרטי תבוא בחשבון רק אם תהיה כוונת השגה על גובה השומה של הרשות. לעניין מס השבחה - ראה כאן.

למעלה