שאלה

שאלה

אם יש ארגון לנזקקים שהוא נמצא בתוך הבית כנסת.. מותר לדבר שם על החסד עצמו?תודה

mgb

New member
שיחה בבית כנסת.

בס"ד שלום! בזמן הגמ' היו שני מקומות שהיוו את ה"מקדש מעט": בתי כנסת ובתי מדרש. (בי כנישתא ובי מידרשא) להלכה המקורית יש הבדל גדול ביהם ואני מדבר כעת על עניין שיחה בהם. בבית כנסת של ימיהם אסורה שיחה שם אפילו של דברי תורה!!! רק בבית מדרש מותרת היתה שיחה של מצווה כולל שיחות על חסד! בימינו אין לנו מקומות שיש להם דין "בית כנסת" מסיבות שונות ואולי מובנות חלק מהסיבות פרקאטיות -ניצול המקום הן לתפילה והן ללימוד תורה ולכן מותרת שיחה של מצווה בהם. שיחות בטלות וכל שכן של איסור כפי שהאריך מאור עיננו הגר"א זי"ע באיגרתו המפורסמת ודאי וודאי שאסור! ופשוט שאסור גם מחוץ לבית המדרש כולל להבדיל, בשירותים... ושוב אבקש ממי שזמין לו הלינק לצרף את האיגרת הלז! בברכה

עוד שאלות חשובות

אם אני בבית כנסת באמצע התפילה..לא תפילה העמידהולא קריאת שמע.ונכנסת חברה ואומרת שבת שלום מותר לי לענות לה? כי אולי היא תפגע? מה עושים? עוד דבר..אם אני למשל באמצע מזמור תפילה מנחה ואח שלי צריך משהו מהחדר מצווה לתת לו?או לשתוק. אם יש ארגון של חסד בתוך הבית מדרש-כולל מותר לדבר שם?שיחה בטלה אסור?ושיחה הקשורה?אם שואלים אותי שאלות בת כמה אני על מנת להכיר מותר לעשות? בבית מדרש תודה.

mgb

New member
באמצע תפילה..

בס"ד שלום! 1. עקרונית יש הלכות מתי במהלך התפילה מותר לענות ומתי לא. כמו-כן ההלכה מבחינה בין זה שאת יוזמת שלום לבין להשיב שלום. וכן במי מדובר. עקרונית ישנם מקומות שאסור הלכתית לדבר ולכן יש לרמוז ואפילו בחיוך כאשר האצבע מראה לה שאת מתפללת ומנועה מלהשיב. כבוד התפילה בלי לפגוע בחברתך, חשוב מכבודה. 2. מדובר שאת תתני לו או לאפשר לו לקחת..לא הבנתי? בכל אופן להפסיק ללא דיבור אם את חייבת קל יותר מהפסק בדיבור. 3. כתבתי בתשובתי הקודמת שענייני מצווה וחסד מותר לדבר בביהכנ"ס. שיחה בטלה לבנים אפילו מחוץ לביהכנ"ס זוהי ביטול מצוות עשה: "ודברת בם" ודרשו חכמים "בם" - בדברי תורה ולא בדברים בטלים! לבנות סתם שיחת חברות אין מקומה בביהכנ"ס אף שאין בה איסור. ראיתי פעם שלט יפה על כך: "אם באת לבית הכנסת לדבר, היכן תלך להתפלל??" 4. שתהיי לי רק בריאה
.. שאלה בלי נתונים כמעט.. מי שואל (בת כמה את בכלל?
) למה את מתכוונת אם מותר? לענות לשואל על נתונים לגבייך? - למה לא?! אם את בגיל של "לשמוע" - שיהיה רק במזל טוב!! אם את צעירה מדי ועדיין לא בגיל של "לשמוע" חייכי ואימרי "תודה עדיין מוקדם עבורי"! מגב

asaf2000

New member
מתוך אגרת הגר"א

ועד יום מותו צריך האדם להתיסר, ולא בתעניתים וסגופים רק ברסן פיו ובתאותו, וזהו התשובה, ולזה כל פרי העולם-הבא, כמו שכתוב (משלי ו, כג): ''כי נר מצוה'' וגו', אבל ''ודרך חיים תוכחות מוסר'', וזהו יותר מכל התעניתים וסגופים בעולם. וכל רגע ורגע שהאדם חוסם פיו זוכה בשבילו לאור הגנוז שאין מלאך ובריה יכולים לשער (מדרש). ואומר הכתוב (תהלים לד, יג-יד): ''מי-האיש החפץ חיים, אהב ימים וגו' נצר לשונך מרע, ושפתיך מדבר מרמה'', ובזה יכופר לו כל עון ונצול משאול תחתית, כמו שכתוב (משלי כא, כג): ''שמר פיו (מאכילה ושתיה יתרה) ולשונו (מדברים בטלים), שמר מצרות נפשו''. ''מות וחיים ביד-לשון'' (שם יח, כא). אוי למי שממית עצמו בשביל דבור אחד. ''ואין יתרון לבעל הלשון '' (קהלת י, יא), ולכל יש רפואה חוץ כו'. והעקר שלא תדבר בשום אדם בשבחו וכל שכן בגנותו, כי מה-לו לאדם בדבר זרות. ''שוחה עמוקה פי זרות, זעום ה' יפל-שם'' (משלי כב, יד). (אגרת הגר"א)

mgb

New member
איגרת הגר"א

בס"ד תודה רבה רבה לך ר' אסף הי"ו! אבל התכוונתי לפיסקה אחרת מהאיגרת הקדושה: , ''מה אומנותו של אדם בעולם-הזה, ישים עצמו כאלם'' כו' (חולין פט). וידבי ק שפתותיו כשתי ריחים כו'. וכל כף הקלע הכל בהבל פיו של דברים בטלים, ועל כל דבור הבל, צריך להתקלה מסוף העולם ועד סופו. וכל זה בדברים יתרים. אבל בדברים האסורים, כגון: לשון-הרע ולצנות ושבועות ונדרים ומחלקת וקללות, ובפרט בבית-הכנסת ובשבת ויום-טוב, על אלו צר יך לירד לשאול למטה הרבה מאד, ואי-אפשר לשער גדל היסורין והצרות שסובל בשביל דבור אחד (זהר), ולא נאבד אפלו דבור אחד שלא נכתב.. וכן: "ואף בבית-הכנסת תקצר מאד ותצא. ויותר טוב להתפלל בבית, . כי בבית-הכנסת אי-אפשר להנצל מקנאה, ולשמע דברים בטלים ולשון- הרע ונענשין על-זה, כמו שאמרו (שבת לג): ''אף השומע ושותק'' כו'. וכל-שכן בשבת ויום-טוב שמתאספין לדבר, יותר טוב שלא תתפלל כלל.." אבל מחשבה ומעשה טוב עשית ואני מכיר לך תודה על כך!! בברכה

למעלה